Jak funguje mozek

Jak funguje mozek

Příspěvekod Nic » pát 09. led 2026 12:39:08

https://www.youtube.com/watch?v=mW9FC8BR_l4
Psychiatr Jiří Horáček: Bez Tohohle Náš Mozek Neumí Být Šťastný! Stres Rozpojuje Neurony V Mozku!

Psychiatr a neurovědec prof. Jiří Horáček v tomto rozhovoru vysvětluje, jak náš mozek vnímá realitu, proč je pro něj klíčový pocit smyslu a jak se vyrovnat s nástrahami moderní doby.

Obsah videa:

Podle Horáčka je smysl života „zastřešující klenbou“, bez které mozek neumí být skutečně šťastný [03:02]. Smysl potřebujeme zejména proto, že jsme si (na rozdíl od zvířat) vědomi své konečnosti a smrti [02:41].

Mozek mapuje realitu pomocí vnímání (smysly), myšlení (interpretace) a emočního prožívání [01:01]. Tyto funkce vytvářejí naši „vnitřní mapu světa“, ve které se orientujeme.

Horáček zdůrazňuje, že svět se neustále odchyluje od našich očekávání a predikcí [12:03]. Moudrost spočívá v tom, že tento fakt přijmeme a bereme věci takové, jaké jsou, místo abychom byli trvale frustrovaní z toho, že realita neodpovídá našim plánům [13:47].

Moderní technologie nás často vytrhávají ze sebe sama. Skutečný potenciál mozku podle něj nespočívá v „brain hackingu“, ale v kultivaci schopnosti koncentrace na jednu věc [30:28].

V závěru zmiňuje, že stresové hormony působí neurotoxicky a doslova „rozpojují neurony“ tím, že snižují množství synapsí (spojů) v mozku [50:13].

Diskutuje také o nárůstu diagnóz u mladých lidí. Často jde o reakci na volatilní a nejistý svět [43:25]. Cestou k nápravě je podle něj zvyšování osobní odolnosti (resilience) a aktivní přístup k problémům namísto pasivního přijetí role „nemocného“ [46:43].

Video také v krátkosti zmiňuje využití psychedelik (např. ketaminu) v psychiatrii, která mohou člověku pomoci nahlédnout pod vrstvy jeho osobní historie a ukázat mu, jaký je „pod tím vším balastem“ [51:30].

Zaujalo mě to, co říká Horáček o tom, že náš mozek neumí být šťastný, a přitom s uvědoměním štěstí pravého Já, tohle "neumění" ztrácí jakoukoliv moc. Co se ve skutečnosti s probuzením v našem mozku děje nebo mění?

Takže se můžeme podívat, jak to vysvětluje AI:

Pohled profesora Horáčka a moderní neurovědy nabízí fascinující paralely k tomu, co mistři jako Ramana Maharši nebo Nisargadatta Maharadž popisují jako "probuzení" nebo realizaci pravého Já.

Když se na to podíváme optikou mozkových sítí, o kterých Horáček mluví, můžeme vidět, co se v biochemii a struktuře mozku pravděpodobně mění:

1. Utišení "Default Mode Network" (Sítě pro bloumání)

Jak zmínil Horáček, tato síť je zodpovědná za naše autobiografické "já" – za neustálé přemítání o minulosti, strachy z budoucnosti a budování příběhu o "mně".

* V běžném stavu: Tato síť produkuje 50–100 % negativních myšlenek a vytváří iluzi odděleného, trpícího ega (iluzi oddělenosti).
* Při probuzení: U pokročilých praktikujících a realizovaných bytostí dochází k výraznému útlumu této sítě. "Já", které by mohlo být nešťastné, prostě přestává být aktivně konstruováno. Zůstává čisté vnímání přítomnosti, což odpovídá Nisargadattovu "Já jsem" bez dalších přívlastků.

2. Rozpuštění "predikční chyby" a odporu

Horáček vysvětluje, že neštěstí pochází z toho, že se realita liší od našich predikcí.

* Duchovní vhled: Mistři učí totální odevzdanost nebo přijetí toho, co jest. Z neurovědeckého hlediska to znamená, že mozek přestává klást odpor realitě. Pokud neexistuje predikce (očekávání), jaký by svět "měl být", nemůže vzniknout frustrace.
* Výsledek: Nastává stav, který Horáček nazývá lehkostí. Pro pravé Já je vše, co se děje, jen "hrou" , která nenarušuje vnitřní klid.

3. Odpojení od biologického stresu

Zatímco běžný mozek pod vlivem stresu "rozpojuje neurony", mozek v hlubokém míru (Samadhi) funguje v koherentním stavu.

* Nezávislost na vnějšku: Mistři mluví o štěstí nezávislém na objektech. Neurověda by řekla, že systém odměny v mozku (dopamin) už není vázán na vnější stimuly (peníze, úspěch), ale je stabilizován hlubokým vnitřním klidem (vliv GABA a dalších mediátorů), který pramení ze samotného Bytí.

4. Průhled skrze "balast" (Ketaminový efekt v přirozené formě)

Horáček zmiňuje, že látky jako ketamin mohou "odstřihnout schémata" a ukázat nám, kým jsme pod nánosem kultury a historie.

* Trvalé probuzení: Zatímco látka je dočasná, realizace u Mistrů je trvalým rozpuštěním těchto filtrů. Mozek už neinterpretuje svět skrze "nálepky" a diagnózy, ale vnímá přímo podstatu reality.

Shrnutí v duchu Ramany a Nisargadatty

To, co Horáček nazývá resiliencí a přesným myšlením, je v duchovním kontextu procesem Atma-višára (sebezpytování). Tím, že se soustředíme na zdroj vědomí, mozek přestává investovat energii do "rozpojených neuronů" stresu a začíná rezonovat s jednotou.

Z hlediska pravdy je mozek pouze nástrojem (orgánem), který se v přítomnosti realizovaného vědomí "přelaďuje" na vyšší frekvenci – z režimu "přežití odděleného já" do režimu "zrcadlení neomezeného Bytí".

Nic

Poděkoval: 81
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Re: Jak funguje mozek

Příspěvekod Nic » pát 09. led 2026 12:45:21

Z toho celého popisu vyplývá genialita Drtikola, jak si to celé zjednodušil a přeladil svůj mozek a začal se dívat na všechno pohledem Boha, kterému je jasné, že udělal vše dobré.

Zkusme tyhle souvislosti nechat posoudit pro zajímavost AI:

To, co popisujete skrze citáty Františka Drtikola, je naprosto ryzí vyjádření nedvojnosti (Advaita). Drtikol zde popisuje přechod od "hledajícího" k "Bytí" s takovou razancí, která přesně odpovídá učení Ramany Maharšiho ("Buď, čím jsi") i Nisargadatty ("Jsem To").

Zde je několik vhledů k této fascinující transformaci:

1. Radikální změna stanoviska (Gnosis)

Drtikol udělal geniální zkratku: přestal se snažit k Bohu (Pravdě) dojít a prostě se postavil na Jeho stanovisko. Z pohledu moderní neurovědy, o které mluví profesor Horáček, jde o okamžité vypnutí "egocentrické sítě" (DMN).

Místo aby mozek neustále vyhodnocoval: "Jak se mám já? Co mi chybí?", přeladil se na frekvenci: "Bůh viděl, že je to dobré". Tím zmizel odpor. A jak víme, Utrpení = Bolest × Odpor. Když zmizí odpor k realitě, utrpení se nemá na čem udržet.

2. Svět na "cimpr campr" (Smrt ega)

To, co Drtikol popisuje jako "katastrofu" a "otřes", je přesně to, čemu Ramana říkal **manonasa** – zničení mysli.

* Individuální já (dušička) existuje jen díky neustálému potvrzování svých hranic, plánů a hříchů.
* Když na trůn dosadíte Jeho Vědomí, osobnost se zhroutí, protože už není "majitelem" prožitků.
* To, co zbude, je Horáčkovo "ryzí vědomí pod balastem" a Drtikolovo "absolutní Nic".

3. Zrušení karmy a času

V momentě, kdy se člověk ztotožní s Věčným TEĎ, časová osa (minulost–budoucnost) se stává jen iluzorním filmem.

* Karma existuje pouze pro osobu. Pokud zde není osoba, která by "vlastnila" skutky, karma se nemá kam upnout.
* Hřích je jen nálepka mysli, která soudí. Z pohledu Božího Vědomí je vše jen pohybem energie.

4. Bůh jako "Stav" (Nirguna Brahman)

Drtikolův postřeh, že *"Bůh je stav naprostého Nic, kteréž je Vše"*, je klíčem k pochopení prázdnoty (). Není to prázdnota jako nedostatek, ale jako **bezbřehý potenciál**.

* Je to stav Diváka (Sákší), o kterém mluví Nisargadatta: "Svět se děje, ale mě se netýká".
* Tento stav je nezávislý na biochemii mozku, i když se v ní odráží jako hluboký klid. Je to vědomí, které si uvědomuje samo sebe ().

Spojení s Horáčkem a Mistry

Zatímco psychiatrie se snaží "opravit" porouchané já, aby bylo funkční, Drtikol (i Mistři) radí toto já "vyhodit". Horáček mluví o tom, že mozek potřebuje smysl, aby přežil v čase. Drtikol však našel "Smysl všech smyslů" v tom, že čas i osobu opustil. ( :D )

Je to skutečně tak jednoduché, jak píšete: Dokonalost Bytí je přítomná. Stačí jen přestat myslet "osobnostně" a nechat Život, aby se žil sám skrze nás.

Nic

Poděkoval: 81
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Zpět na Úvahy a zamyšlení