blíží se svátek sv. Martina
takže je čas pro svatomartinskou husu a k tomu sklenku vína
"Odkud pochází tradice svatomartinských slavností
Tradice posvícení k svátku sv. Martina je mnohem starší, než se nám může zdát. Jedenáctý listopad
byl vyhlášen svátkem k Martinově památce již v sedmém století. Historicky jde mimo jiné o datum
ukončení zemědělského roku.
Martin byl původem voják, který žil kolem roku 400 našeho letopočtu. Po odchodu z armády se
nechal pokřtít a rozhodl se žít světsky. Zakládal kláštery, putoval po celé Evropě, pomáhal
zbídačeným a nemocným lidem. Tímto svým konáním si získal pověst svatého muže a posléze si ho ve
francouzském městě Tours lid zvolil za svého biskupa. Traduje se, že se Martin zdráhal jmenování
přijmout a ukryl se ve chlévě mezi husy. Ty ho ovšem svým voláním vyzradily, lidé ho našli a ještě týž
den k jeho jmenování došlo. Martin umírá 11. 11. někdy kolem roku 400 našeho letopočtu.
Svatomartinské víno
Svatomartinské víno je mladé víno pocházející z podzimní sklizně. Pokud se vyvede mladé
svatomartinské víno, znamená to, že bude kvalitní i celý ročník. Tradice Svatomartinského vína sahá
až do doby Josefa II. Okolo 11. listopadu tehdy totiž končila služba vinařům, kteří pracovali u jiných
sedláků. Nad džbánkem vína se potom dojednávala služba na příští rok.
Svatomartinské se nepije jen kolem svátku sv. Martina, může se konzumovat až do konce ledna,
maximálně však do začátku jara. Je vhodné ho konzumovat s chuťově výraznými pokrmy. Bílé a
růžové se hodí k lehkým méně kořeněným jídlům, červené k výrazným pokrmům.
Svatomartinská husa a další jídla
Dozlatova upečená husa je tradiční pokrm při svatomartinských hodech. Podává se tradičně s
knedlíky a nejlépe dvěma druhy zelí. Ovšem není knedlík jako knedlík a každý kraj má svou
knedlíkovou specialitu. Jako příloha mohou být knedlíky bramborové, karlovarské s bylinkami nebo
tradiční lokše, což jsou bramborové placky připravované na sádle. A protože mladé víno má vysoký
obsah kyselin, který usnadňuje trávení tučných jídel, zapíjí se husa vínem.
Dalším tradičním pokrmem při svatováclavských hodech jsou Svatováclavské rohlíčky. Tyto rohlíčky
se pekly tradičně na konec sezóny, kdy čeládka opouštěla statek a hledala si jinou službu. Rohlíčky
dostávala na odchodnou a obdarovávali se jimi i koledníci. Někdy byly rohlíčky suché, ale častěji měly
makovou, povidlovou nebo ořechovou náplň. Bývaly z buchtového nebo kynutého těsta."