Stránka 1 z 4

Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: pon 09. lis 2015 13:24:52
od Alaja
:meditace:
Kuchyňské inspirace aneb kterak potěšit sebe i své bližní.... :cooking: :obed:

Buchty jsou buchty, ty patří do každého ranečku....kouzelní dědečkové je loudili na nesčetných Janech, putujících krajinou, za podarovanou buchtu plnili všelijaká podivná přání. ...

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: pon 09. lis 2015 13:29:40
od Alaja
I tradiční české jídlo, jako je knedlozelovepřo, může mít na talíři víc podob.....

Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: pon 09. lis 2015 13:51:19
od Monika
blíží se svátek sv. Martina :) takže je čas pro svatomartinskou husu a k tomu sklenku vína :obed:

Obrázek

my o víkendu měli kachnu s červeným zelím, bramborovým knedlíkem a růžové vínko ...

do zelí přidávám nastrouhané jablko a kousek domácí slaniny a zkaramelizovaný cukr

jako dezert jablkový kompot se skořicí, citronem a hřebíčkem :)

bylo to vážně boží :ahoj4:

husu mám v mrazáku, už schovanou na druhý svátek vánoční, to přijede tchýně z Moravy a můj táta na oběd :)

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: pon 09. lis 2015 13:54:26
od Monika
Alaja píše::meditace:
Kuchyňské inspirace aneb kterak potěšit sebe i své bližní.... :cooking: :obed:

Buchty jsou buchty, ty patří do každého ranečku....kouzelní dědečkové je loudili na nesčetných Janech, putujících krajinou, za podarovanou buchtu plnili všelijaká podivná přání. ...


recept na buchty sem :) já je neumím, ale chtěla bych je zkusit :cooking:

Láska prochází žaludkem -svatomartinské menu

PříspěvekNapsal: pon 09. lis 2015 14:05:15
od Monika
blíží se svátek sv. Martina :) takže je čas pro svatomartinskou husu a k tomu sklenku vína :obed:

"Odkud pochází tradice svatomartinských slavností

Tradice posvícení k svátku sv. Martina je mnohem starší, než se nám může zdát. Jedenáctý listopad
byl vyhlášen svátkem k Martinově památce již v sedmém století. Historicky jde mimo jiné o datum
ukončení zemědělského roku.

Martin byl původem voják, který žil kolem roku 400 našeho letopočtu. Po odchodu z armády se
nechal pokřtít a rozhodl se žít světsky. Zakládal kláštery, putoval po celé Evropě, pomáhal
zbídačeným a nemocným lidem. Tímto svým konáním si získal pověst svatého muže a posléze si ho ve
francouzském městě Tours lid zvolil za svého biskupa. Traduje se, že se Martin zdráhal jmenování
přijmout a ukryl se ve chlévě mezi husy. Ty ho ovšem svým voláním vyzradily, lidé ho našli a ještě týž
den k jeho jmenování došlo. Martin umírá 11. 11. někdy kolem roku 400 našeho letopočtu.

Obrázek Obrázek

Svatomartinské víno

Svatomartinské víno je mladé víno pocházející z podzimní sklizně. Pokud se vyvede mladé
svatomartinské víno, znamená to, že bude kvalitní i celý ročník. Tradice Svatomartinského vína sahá
až do doby Josefa II. Okolo 11. listopadu tehdy totiž končila služba vinařům, kteří pracovali u jiných
sedláků. Nad džbánkem vína se potom dojednávala služba na příští rok.

Svatomartinské se nepije jen kolem svátku sv. Martina, může se konzumovat až do konce ledna,
maximálně však do začátku jara. Je vhodné ho konzumovat s chuťově výraznými pokrmy. Bílé a
růžové se hodí k lehkým méně kořeněným jídlům, červené k výrazným pokrmům.

Svatomartinská husa a další jídla

Dozlatova upečená husa je tradiční pokrm při svatomartinských hodech. Podává se tradičně s
knedlíky a nejlépe dvěma druhy zelí. Ovšem není knedlík jako knedlík a každý kraj má svou
knedlíkovou specialitu. Jako příloha mohou být knedlíky bramborové, karlovarské s bylinkami nebo
tradiční lokše, což jsou bramborové placky připravované na sádle. A protože mladé víno má vysoký
obsah kyselin, který usnadňuje trávení tučných jídel, zapíjí se husa vínem.

Dalším tradičním pokrmem při svatováclavských hodech jsou Svatováclavské rohlíčky. Tyto rohlíčky
se pekly tradičně na konec sezóny, kdy čeládka opouštěla statek a hledala si jinou službu. Rohlíčky
dostávala na odchodnou a obdarovávali se jimi i koledníci. Někdy byly rohlíčky suché, ale častěji měly
makovou, povidlovou nebo ořechovou náplň. Bývaly z buchtového nebo kynutého těsta."

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: pon 09. lis 2015 14:06:54
od Alaja
Monika píše:
Alaja píše::meditace:
Kuchyňské inspirace aneb kterak potěšit sebe i své bližní.... :cooking: :obed:

Buchty jsou buchty, ty patří do každého ranečku....kouzelní dědečkové je loudili na nesčetných Janech, putujících krajinou, za podarovanou buchtu plnili všelijaká podivná přání. ...


recept na buchty sem :) já je neumím, ale chtěla bych je zkusit :cooking:


Recept na buchty: nejdřív zajdeme do nějakého obchodního centra nebo obyčejné prodejny a rozhlídneme se po regálech, zda mezi moukou a pod. nemají krabice s názvem České buchty (jelikož a protože, tyhle buchty se pokaždé povedou a jsou chutné).
Když se nám nějakou tu krabici podaří zakoupit, pak postupujeme podle návodu, napsaného většinou na druhé straně,obalu, těsto příjemně voní po hvězdičkovém koření. Plníme tím, co máme rádi - tvaroh, marmeláda, povidla atd., pak je sázíme na pekáč nebo do remosky hezky vedle sebe, ale každou buchtu důkladně potřeme olejem, hlavně na stranách, kde se buchty dotýkají, aby pak šly krásně oddělit od sebe. A upečeme do zlatova.

:meditace:

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: pon 09. lis 2015 14:29:13
od Monika
Alaja píše:Recept na buchty: nejdřív zajdeme do nějakého obchodního centra nebo obyčejné prodejny a rozhlídneme se po regálech, zda mezi moukou a pod. nemají krabice s názvem České buchty (jelikož a protože, tyhle buchty se pokaždé povedou a jsou chutné).
Když se nám nějakou tu krabici podaří zakoupit, pak postupujeme podle návodu, napsaného většinou na druhé straně,obalu, těsto příjemně voní po hvězdičkovém koření. Plníme tím, co máme rádi - tvaroh, marmeláda, povidla atd., pak je sázíme na pekáč nebo do remosky hezky vedle sebe, ale každou buchtu důkladně potřeme olejem, hlavně na stranách, kde se buchty dotýkají, aby pak šly krásně oddělit od sebe. A upečeme do zlatova.




hezkýýý :thumb: a nemusím nic odvažovat ... pěkně směs a podle návodu a je to :)
no vypadají skvěle ... mám plno rozvařených jablek se skořicí, s hruškami nebo s broskvemi, tak bych to místo do jogurtu, mohla dát jako náplň do buchet. Roman neustále šmejdí na farmářských trzích po stánku s buchtami, protože si vzpomíná na dětství, jak mu je babička pekla a bral si je z plechu na peci ... tak bych mu mohla udělat milostné překvapení že jo :)

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: pon 09. lis 2015 14:35:17
od Alaja
Směs na buchty se dá s úspěchem použít i na koláče....jablkové, švestkové, tvarohové, drobenkou....

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: pon 09. lis 2015 14:56:40
od Alaja
Ještě k bramborovým knedlíkům....i ty se dají upravit na různé způsoby....třeba plněné uzeninou, ty miluje celá naše rodina... :meditace:

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: pon 09. lis 2015 16:10:56
od Alaja
Obyčejné smažené placky z bramborového těsta, ty má také každý rád.... :cooking:

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: pon 09. lis 2015 18:51:11
od Alaja
a něco sladkého....třeba ananasový dortík, ten já nejraději
:meditace:

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: úte 10. lis 2015 10:28:46
od Alaja
něco malého k snídani, svačině.... :cooking:

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: úte 10. lis 2015 14:47:34
od Alaja
a nebo je libo nějaký jiný toustík ?
:cooking:

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: úte 10. lis 2015 18:31:26
od Alaja
Párky v listovém těstě jsou u nás také oblíbené.... :cooking:

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: úte 10. lis 2015 19:38:47
od malpan
Alajo,
už tě chtěl někdo adoptovat pro ty kulinářské výtvory nebo jsem první? :D

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: úte 10. lis 2015 20:35:33
od Alaja
malpan píše:Alajo,
už tě chtěl někdo adoptovat pro ty kulinářské výtvory nebo jsem první? :D


Zatím se jen kdosi chtěl v příštím životě narodit kočkou a pobývat u mne.... :D :meditace:

Je libo třeba......lívance? S jahodama nebo s tvarohem....

:meditace:

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: úte 10. lis 2015 22:33:50
od Alaja
Tip na zítra: vajíčkový řízek s....bramborem, br.kaší nebo jen tak s chlebem...


...a kdo neví, jak na to - na pánvičku nalijeme trochu oleje, postavíme na plotnu, zahřejeme, do oleje nasypeme strouhanku, na strouhanku rozklepneme vajíčko, osolíme a ihned zasypeme opět strouhankou, a to všude.....a pomalu smažíme po obou stranách.... :cooking:
Je to tak dobré, že já si dělám řízek rovnou ze tří vajec - tak akorát do středně velké pánvičky.... :obed:
Ale je fakt, že to chce praxi....aby se to nepotrhalo, nebo se nepřipálila strouhanka, vhodný poměr oleje a strouhanky a pod....

:meditace:

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: stř 11. lis 2015 16:07:59
od Alaja
.....něco malého ke :Coffee:

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: stř 11. lis 2015 20:49:22
od malpan
Alaja píše:.....něco malého ke :Coffee:

děvčátko,
dávej sem víc toho masitého, ať mě to sem neláká... - jsem totiž vegetarián-mlsoun (na sladký) a sbíhají se mi sliny :D :D :D

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: pát 13. lis 2015 13:56:37
od Alaja
sladké já ráda :cooking: :Foto: :Coffee: