Stránka 3 z 4

kopřivová limonáda s citronem a medem

PříspěvekNapsal: čtv 24. bře 2016 11:36:30
od Monika
jaro už je tady a je akorát čas vyrazit někam do přírody nasbírat mladé kopřivy

přidávám typ na výbornou domácí kopřivovou limonádu :)

Čerstvé jarní kopřivy, propláchnout vodou a pěchovat do uzavíratelné sklenice (například od okurek), prokládat na plátky oloupaným citronem nebo pomerančem či limetkou. Lze přidat lístky meduňky, lístky pampelišek nebo kvítky sedmikrásek nebo přidat 5 hřebíčků či kousek skořice.

Zalít vroucí vodou, uzavřít a nechat vychladit do vlažna, pak přidat lžíci medu a promíchat a nechat louhovat cca 24 hodin.

Přelít do skleněného džbánu, dolít vodou a popíjet během dne :)

Obrázek

a nebo

jarní nápoj pro očistu krve

ingredience: 1 hrst kopřivy, 1 lžíce medu, 2 lžíce vody, 1 ks citronu

postup: Do mixéru nalijeme vodu, přidáme kopřivy a důkladně rozmixujeme. Přecedíme přes síto nebo gázu. Z celého citronu si vymačkáme šťávu. Vzniklou tekutinu z kopřiv dochutíme rozpuštěným medem a šťávou z citronu. Jarní nápoj pro očistu krve pijeme vychlazený, nejlépe hned čerstvý. Lze dochutit i malinovou nebo ananasovou šťávou.

nebo kopřivový sirup

na 1 litr kopřivového výluhu se šťávou 1 citronu (louhuje se 24 hodin) se dává 1 kg cukru - pozor uchovat v lednici, protože krom cukru, tam není žádný konzervant, obvykle se k tomu dají ještě 2 lžičky kyseliny citronové, ale my to doma nemusíme

účinky kopřivy

Kopřiva je močopudná, odhleňuje, zlepšuje krevní obraz, čistí krev, podporuje tvorbu červených krvinek, zlepšuje peristaltiku střev. Obsahuje vápník, železo, sodík, křemík, vitaminy K, E, D, B2 a C, kterého má 2x více než citrony. Dále obsahuje kyselinu mravenčí a kyselinu křemičitou, která zvyšuje elastičnost cév. Výčet nezahrnuje všechny látky obsažené v kopřivě, je jich mnohem více. Bylinu sbíráme v čistém prostředí a dbáme, aby nebyla napadena škůdci.

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: pát 25. bře 2016 7:10:51
od Alaja
:ahoj2: :obed: :Coffee:

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: úte 29. bře 2016 11:14:30
od Alaja
...velikonoční nádivka...

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: úte 29. bře 2016 12:53:01
od Monika
Obraz1462.jpg
Obraz1462.jpg (84.21 KiB) Zobrazeno 14713 krát

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: čtv 21. dub 2016 16:54:37
od Alaja
Už jste četli knihu Kuchařka Stařenky Oggové od Terryho Pratchetta?

http://www.discworld.cz/knihy/42-Kuchar ... nky_Oggove

Říká se, že láska prochází žaludkem, ale Stařenka Oggová říká, že ten, co tohle tvrdí, nezná dobře anatomii. Originální sbírka jejích receptů povzbudí erotický život v každém věku. Suroviny jsou dostupné i u nás, takže se i vy můžete o zázračném účinku Stařenčiných jídel sami přesvědčit. Bohatě ilustrovaná kuchařka je doplněna mnoha dalšími informacemi, například o stolování trpaslíků i trollů nebo o filozofii vaření. Přemýšlíte o vhodném vánočním dárku pro slečnu či dámu? Už nemusíte.

http://www.discworld.cz/knihy.php?secti ... _ukazka=33

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: stř 04. kvě 2016 13:41:40
od Alaja
:lol: :obed:
koupeno na farmářském trhu....

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: ned 22. kvě 2016 9:03:08
od Alaja
Z FB.....

Jednou jsme se zastavili v jedné vesnické hospodě na oběd a já se pana hostinského naivně zeptal, jestli mají dětské menu. Myslel jsem jen tím, jestli by udělal menší porci pro Viki. On přikývl, že samozřejmě mají a zeptal se Viki, co si dá.
"Dinosaura." vyhrkla Viki, protože to zná z prasátka Pepiny, kde to říkají pořád. Potom se zahihňala a pokrčila ramínky:
"Já nevim." Hostinský přikývl:
"Dobře, tak jedno Já nevim a budete Já nevim s brambory nebo s knedlíkem?"
Viki hladově zamrkala a řekla, že s knedlíkem. Podařilo se jí objednat a ani netušila jak. Pak pan hostinský přinesl prostě nějaké knedlíky s omáčkou a masem.
Viki se na talíř nešťastně podívala a řekla: todle nechci!" Ona preventivně nechce úplně cokoli, kdyby to náhodou bylo hnusný a nutili jsme jí to jíst.
Hostinský opět klidně přikývl a omluvil se: "Aha, já špatně rozuměl, toto je jídlo Já nevim a vy byste si raději objednala Todle nechci, že? Vynikající volba, Todle nechci je mnohem lepší než Já nevim, protože Já nevim je podle mne dost slané."
Odnesl talíř, po chvíli se vrátil s úplně stejným jídlem, jen knedlíky a maso byly rozkrájené na malé kousky.
Viki se podívala na menu Todle nechci a jen vypískla: "Jů!" a pustila se do jídla.
Obdivně jsme na pana hostinského hleděli a on jen mávl rukou:
"To nic není, já mám 14 vnoučat, proto jsem si zařídil hospodu, abych od nich utek."
Musel jsem smeknout a oči se mi zalily slzami. Poprvé jsem totiž potkal válečného veterána.

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: sob 18. čer 2016 18:28:24
od Alaja
mls...

Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: stř 29. čer 2016 8:46:31
od Monika
Obraz1590.jpg
Obraz1590.jpg (77.27 KiB) Zobrazeno 14231 krát

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: stř 29. čer 2016 8:47:20
od Monika
a nebo tak ...

slavnostní večeře.jpg
slavnostní večeře.jpg (85.63 KiB) Zobrazeno 14231 krát


dobrou chuť.jpg
dobrou chuť.jpg (84.45 KiB) Zobrazeno 14231 krát

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: stř 29. čer 2016 8:55:51
od Monika
Alaja píše::lol: :obed:
koupeno na farmářském trhu....


jj my je taky viděli prodávat na trhu před nákupním centrem v Mladé Boleslavi a jen jsme u toho žasli, jak jsou obrovský, jako závin přes celý plech :koukam: :cooking:

Obraz1424.jpg
Obraz1424.jpg (94.14 KiB) Zobrazeno 14229 krát


Obraz1423.jpg
Obraz1423.jpg (76.95 KiB) Zobrazeno 14229 krát

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: stř 20. črc 2016 19:35:54
od MarekMa
Zajímavé fotky. Já preferuji trochu lehčí stravu. Co RAW food? Tady máte zrovna recept na nějaký univerzální raw dort :)

https://www.rawmarket.cz/blog/univerzalni-recept-na-raw-dort-ze-sezonnich-plodu/

Vložil bych i fotku, ale nějak mi to nejde :)

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: stř 14. zář 2016 17:39:13
od Monika
andělské mlsání.jpg
andělské mlsání.jpg (62.35 KiB) Zobrazeno 13105 krát


bezlepkový nepečený dort.jpg
bezlepkový nepečený dort.jpg (60.97 KiB) Zobrazeno 13105 krát


borůvkovo rybízový koláč.jpg
borůvkovo rybízový koláč.jpg (107.99 KiB) Zobrazeno 13105 krát

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: pon 26. zář 2016 10:55:24
od Monika
podzimní mlsání ;)

Domácí vlašské ořechy v pomerančovo-skořicovém kabátku

100g půlek vlašských ořechů
225g třtinového cukru
šťávu z jednoho pomeranče naředěnou do 150ml vodou
1 lžičku mleté skořice

Roztopte troubu na 180°C, na pečící papír rozprostřete vlašáky a nechte péct 15 minut.
Na plotně v hrnci smíchejte cukr a pomerančovou šťávu, nechte úplně rozpustit. Pak přiveďte rychle do varu, nemíchejte a nechte teplotu směsi dosáhnou 120°C. Pak odstavte a přidejte skořici a vlašáky, míchejte dokud směs zkrémovatí. Po vychladnutí ručně oddělte jednotlivé oříšky.

ořechy.jpg
ořechy.jpg (20.49 KiB) Zobrazeno 12990 krát

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: pon 26. zář 2016 11:07:28
od Monika
a jelikož s podzimem přichází i sychravé počasí, tak na prohřátí je skvělý zázvorový likérek ;)

6 lžic tekutého medu
1 citron, 1 pomeranč
125 gr zázvoru
0,75 l vodky

lze přidat dle chuti například skořicovou kůru, rozdrcený badyán, kardamon nebo vanilkový lust

zázvor nastrouhat, citron a pomeranč (nebo třeba grep) oloupat, nakrájet na plátky dát do sklenice, prošťouchat dřevěnou vařečkou, přidat koření, 6 polévkových lžíc medu (lze nahradit třtinovým cukrem, ale med je prostě med), zalít vodkou a nechat uležet za občasného protřásání minimálně 3 dny. my necháváme déle - týden.

pak to slít do láhve, pořádně vymačkat přes plátýnko, protřepat a nechat v lednici a každý den si loknout nebo dát večer panáka :glasses:

loni jsme tak s mužem přestáli všechny plískanice a mrazy (těch moc nebylo) ve zdraví ... když na nás cosi lezlo, zvýšili jsem dávku z malého panáka na velkého, případně ráno i večer :)

je to silný, je to voňavý a je to dobrý a dá se to dát i jako dárek, pokud je k mání pěkné likérová flaška třeba jako tahle :)

Obrázek

http://www.zasadnezdrave.cz/recepty/zazvorovy-liker/

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: pon 26. zář 2016 21:46:21
od Eva Nada
To odležení je při pokojové teplotě nebo v lednici?

A dáváš tam i nějaké koření, krom zázvoru, nebo není nutné žádné? Asi podle chuti....

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: úte 27. zář 2016 15:29:41
od Monika
Eva Nada píše:To odležení je při pokojové teplotě nebo v lednici?

A dáváš tam i nějaké koření, krom zázvoru, nebo není nutné žádné? Asi podle chuti....


odležet při pokojové teplotě

koření dle chuti

ten lektvar je chuťově dost výrazný a pálivý od zázvoru, tak my zatím nepřidávali žádné koření a postačili jsme si s citróny. ale teď máme i pomeranč a chystáme se tam dát skořicovou kůru a badyán :)

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: úte 01. lis 2016 5:52:09
od Alaja
linečtí smajlíci... :D

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: úte 08. lis 2016 9:23:16
od MaslovaJitka
Medová buchta
medova-buchta.JPG
Medová buchta

Re: Láska prochází žaludkem

PříspěvekNapsal: pon 20. bře 2017 7:34:10
od Alaja
Jahodové překvapení... :)