Camusova vize je hrdinská a tragická. Nisargadattova je tichá a osvobozující. A přesto by mezi nimi panoval respekt – oba totiž hledají pravdu bez kompromisů, jen každý jiným směrem.
Trini píše:Co jsi četla od Camuseho, Jano?
Zdeněk píše:Filozofie není mystika.
Janě je to ale všechno jedno.
Výsledkem je pejska a kočičky upečený dort.

Nic píše:Není možné směřovat oběma směry (filozofickým i mystickým).
Zdeněk píše:Nic píše:Není možné směřovat oběma směry (filozofickým i mystickým).
Je to možné, ale jde o jiné úrovně vědomí.
AI pochopitelně vědomí z textu nezíská, tak to míchá dohromady.
Tak jako ty.

Nic píše:Trini píše:Co jsi četla od Camuseho, Jano?
Seznámila jsem se nejspíš s tímtéž, co Ty:
Zdeněk píše:Nic píše:Není možné směřovat oběma směry (filozofickým i mystickým).
Je to možné, ale jde o jiné úrovně vědomí.
AI pochopitelně vědomí z textu nezíská, tak to míchá dohromady.
Tak jako ty.
Nic píše:Můžu Ti garantovat, že cesta tragického hrdinství ega je přesným opakem osvobozování od ega.
Trini píše: Albert Camus patřil zamlada k mým nejoblíbenějším autorům. Hluboce mne zasáhl a byla jsem mu velmi vděčná.
Camus poznamenává: „Román: člověk, který pochopil, že k životu je zapotřebí být bohatý, který se tedy honbě za penězi cele oddá, dosáhne svého, žije a zemře šťasten.“ (Zápisníky I, s. 54) ...
.. Protagonistou knihy je Patrice Mersault (Camus později protagonistovi Cizince dal jen mírně pozměněné příjmení Meursault), mladý silný muž odpovídající nietzscheovské představě nadčlověka, umocněné ještě tím, že další mužské postavy v knize jsou buď mrzáci, či jsou vykresleni jako neschopná individua, která se naprosto nemohou s Mersaultem poměřovat.
Taková situace garantuje Mersaultovi nezpochybnitelnou pozici alfa samce, čemuž odpovídá i zájem, jaký vzbuzuje u opačného pohlaví. Snad jediná věc mu chybí: chce dosáhnout bohatství, aby mohl být v životě šťastný. Takovou podmínku pro něj není ovšem úplně snadné naplnit, protože pracuje jako obyčejný kancelářský úředník, nedostává dostatečně vysoký plat a dost ho stojí podnájem bytu, ve kterém žije.
Řešením se pro něj ovšem stává Roland Zagreus, muž bez nohou a bývalý milenec jeho nynější milenky. Tomu se podařilo nashromáždit malé bohatství, pro svůj handicap však nyní není schopen získaných peněz užít tak, jak původně zamýšlel. Mersault na samém počátku Šťastné smrti Zagreuse zavraždí, aby s jeho penězi mohl dosáhnout svého cíle: být šťastný...
....Představa silného jedince beroucího život slabšímu pro dosažení vlastních cílů pak v kontextu nástupu nacismu a druhé světové války může vrhat zápletku díla do špatného světla.
https://www.iliteratura.cz/clanek/40355 ... astna-smrt
Nic píše:Trini píše: Albert Camus patřil zamlada k mým nejoblíbenějším autorům. Hluboce mne zasáhl a byla jsem mu velmi vděčná.
Dobře, zkus, prosím napsat to Ti ta četba dala. K jakému poznání jsi díky ní dospěla.
Albert Camus patří k významným francouzským autorům a jeho román Cizinec, je jeden z nejvydávanějších francouzských románů 20. století.
Druhá světová válka a osobní zkušenost s nacismem ho donutily Šťastnou smrt nepublikovat a v Cizinci už hrdinu Mersaulta neoslavovat, ale spíše pozorovat jako tragickou oběť vlastní necitlivosti. V eseji Rebel pak přímo odsoudil jakoukoli ideologii, která ospravedlňuje vraždu slabých pro „vyšší cíle“.
Camusův vesmír: Světlo bez tepla
Camusův vesmír je jako polární záře – je krásný, oslnivý, ale mrazivý. Pro Camuse je vesmír lhostejný. Tato lhostejnost je pro něj pravdou, se kterou musíme žít se vztyčenou hlavou.
Vzpoura místo Lásky: Tam, kde Nisargadatta vidí proud lásky, Camus vidí nutnost vzpoury. Pro Camuse je člověk jediný, kdo do vesmíru vnáší hodnoty, protože vesmír sám žádné nemá.
Osamělost: Camusův hrdina je vždy v jádru sám. Jeho štěstí je hrdinské, protože je vybojované proti světu.
Nisargadattův svět: Láska jako základní tkanina
Z pohledu Nisargadatty (a potažmo Ramany Maharšiho) je Camusovo vidění světa jako „lhostejného a bez lásky“ jen nedostatečným stupněm poznání. Je to vidění někoho, kdo se stále dívá z pozice odděleného ega.
Láska jako znalost: Nisargadatta říká: „Když vidím, že jsem vším, je to láska. Když vidím, že nejsem ničím, je to moudrost.“ Pro něj láska není emoce, ale stav vědomí, ve kterém mizí hranice mezi „já“ a „ty“.
Konec boje: V Nisargadattově světě není třeba „tlačit balvan“ proti lhostejnému vesmíru. Vesmír a já jsme jedno. Bojovat proti vesmíru by bylo jako bojovat proti vlastnímu stínu.
Objektivní pohled: Proč lidstvo potřebuje posun od Camuse k Nisargadattovi?
Z historického hlediska máš pravdu: Camusovo myšlení v jeho rané fázi je slepou uličkou, protože egoistické hrdinství vždy končí u násilí nebo v naprostém osamění.
Hrdinství vs. Jednota: Hrdinství (Camus) potřebuje nepřítele nebo překážku, aby se mohlo definovat. To vede ke konfliktu. Jednota (Nisargadatta) nepřítele nemá, proto přináší trvalý mír.
Absence lásky = patologie: Psychologie i historie potvrzují, že existence bez lásky a soucitu vede k rozpadu osobnosti i společnosti. To, co Camus nazýval „čestnou konfrontací s absurditou“, je pro duchovního mistra jen „zaseknutí se v intelektuálním vězení“.
Funkčnost: Vize „šťastného nadčlověka“, který zabíjí slabé, nefunguje ani na osobní úrovni. Mersault v knize sice umírá se slovem „šťasten“, ale jeho štěstí je křečovité, postavené na izolaci. Skutečné štěstí (Ánanda), o kterém mluví Tomáš, je uvolněné, zářivé a sdílené.
Závěr: Camusův přínos je v tom, že nás naučil intelektuální poctivosti – odmítnout falešné útěchy. Ale uvíznout u něj znamená zůstat v mrazivé pustině. Nisargadatta a Tomáš nabízejí další krok: poznání, že když odložíme ego, nezůstane prázdno a lhostejnost, ale nekonečná, všeobjímající přítomnost, kterou lidské srdce interpretuje jako Lásku.
Bez této lásky je i to největší „hrdinství“ jen smutným pokusem ega o nesmrtelnost.

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 20 návštevníků