Mrakoplaš píše:No, třeba se mýlím, co já vím, ale k tomu, abych to vzal v úvahu, by mi musela tvoje argumentace dávat smysl, ale to mi nedává. Tvůj argument spočívá jen v tom, že říkáš: nebrat sám sebe vážně není osvícení, osvícení je uvědomění si neexistence já. To je sice hezký, ale tím nijak nevysvětluješ, v čem je tedy ten rozpor. Navíc ani neřkám, že nebrat se vážně znamená být osvícený, sice jsem psal, že v tom vidím toho podstatu, ale beru to hlavně jako základ k tomu, aby člověk začal opravdu plně žít. A jestli to pak nazveš osvícení, nebo třeba oteplení
to už je docela jedno.
Hmm, přemýšlíš o tom, což je správné, ale musíš pochopit jednu věc. Probuzení je "skoková věc". Není to o tom něco začít chápat jinak, není to pomalý proces. V jednu chvíli prostě "uvidíš" že žádné já není. To je ten skok, úplná změna, posun vnímání, najednou to vidíš a už nehrozí, že bys to chápal jinak. Není co chápat. Když vidíš, že objekt je modrý, co na tom chápat? Pokaždé když se podíváš, je pořád modrý. Není to vůbec o víře nebo o názorech, nemůžeš k tomu dojít přemýšlením. Musíš se prostě podívat a uvidět to. Vím, že slovo "uvidět" je trochu zavádějící, protože dovnitř sebe nevidíš, ale je to asi nejblíž tomu, jak k tomu dojít.
Nehledě na to, že já ani neříkám, že se mýlíš, jen říkám, že to tvoje proklínaný já má hodně co do činění s tím, když se berou lidi moc vážně. Protože pak z toho vznikají všechny ty strachy, bloky a psychózy, neustálé porovnávání s druhými, hraní rolí atd. Prostě tohle je moje zkušenost. No, jestli máš jinou, OK, klidně o ní piš dál, ale mojí zkušenost asi těžko vyvrátíš.
Ano má to co dělat s tím, jak se lidi berou, ale ať se budeš brát sebe méně vážně, k probuzení tím pravděpodobně nedojdeš. Nechci vyvrátit tvou zkušenost. Chci abys zkusil, podívat se na to co říkám.
No a jinak si myslím že každý, který v sebepoznávání už má dlouhodobější praxi, asi docela jasně chápe, o čem tady mluvíš. Nemusím se dívat, jestli máš pravdu, o tom nepochybuju. Takovýmhle způsobem jsem se už několikrát díval, akorát že můj závěr jsem nepostuloval jako "moje já neexistuje". Pro mě samozřejmě existuje, jinak bych o něm ani nemohl přemýšlet.
To je právě ten problém. Je dobře, že chápeš teorii, ale změna může nastat jen v případě, kdy to sám uvidíš. Proto se musíš podívat, kde to já je. Pro tebe já existuje? Takže zas tak úplně jasně nechápeš o čem tu mluvím. Každopádně, jestli existuje, tak mi řekni kde je?
Říkáš, že existuje, jinak bys o něm nemohl přemýšlet. Santa Claus neexistuje a můžeš o něm přemýšlet? Někde v tvojí logice je tedy chyba.
Hlavně jsem si ale uvědomil, že to, co to Já tvoří, tedy všechny možný strachy, komplexy, domněnky atd., vychází z mojí mysli a z toho, jak uvažuju o sobě a o životě. Tedy primární je změnit způsob myšlení a nahlížení. Uvědomit si, že jsou to jen myšlenky, které lze změnit nebo vypustit. Jak by tu někdo napsal: neztotožňovat se s nimi.
Možná ti v něčem pomůže změnit způsob myšlení a nahlížení, ale probuzení tím nedosáhneš.
Jako chápu, že když napíšeš "tvoje já neexistuje", tak to zní hezky úderně a může to hodně lidí nakopnout, kteří na takovéhle údernosti slyší, ale je to prostě jen jedno z možných pojetí podstaty problému. Asi tak
Není to prostě jen jedno z možných pojetí podstaty problému. Je to pravda. Ohledně tohohle problému je to jediná pravda. Já neexistuje.