O mandalách

O mandalách

Příspěvekod Petr » čtv 20. lis 2008 23:00:53

Co říká o mandalách C.G.Jung:

Sanskrtské slovo mandala znamená „kruh“ v obecném smyslu. V oblasti náboženských rituálů a v psychologii označuje kruhové obrazy, jejich kreslené, malované, plastické nebo taneční ztvárnění. Plastické obrazy tohoto typu existují zejména v tibetském buddhismu a jako taneční figury se kruhové obrazy nacházejí v klášterech dervišů. Jako psychologické fenomény se spontánně vyskytují ve snech, v jistých konfliktních stavech a u schizofrenie. Velmi často obsahují čtvernost nebo násobek čtyř ve formě kříže, hvězdy, čtverce, osmiúhelníku atd. V alchymii se tento motiv objevuje ve formě kvadratury kruhu.

V tibetském buddhismu přísluší obrazci význam kultovního nástroje (jantra), který má podporovat meditaci a koncentraci. Něco podobného znamená také v alchymii, protože tam představuje složení čtyř prvků tíhnoucím různým směrem. Jeho spontánní výskyt u moderních jedinců dovoluje psychologickému výzkumu bližší probádání jeho funkčnímu smyslu. Mandala se zpravidla objevuje ve stavech psychické disociace nebo desorientace…. V takových případech jasně vidíme, jak přísný řád takového kruhového obrazu kompenzuje chaos a zmatek psychického stavu, a to tím, že konstruuje nějaký střed, směrem k němuž je všechno seřazeno, nebo nějaké koncentrické uspořádání neuspořádaného násobku, protichůdnosti a neslučitelnosti. Jde přitom zjevně o sebeléčebný pokus přírody, který nepramení z vědomého uvažování, nýbrž z instinktivního impulsu. Přitom je, jak ukazuje srovnávací výzkum, používáno základní schéma, takzvaný archetyp, který se vyskytuje takřka všude a za svou individuální existenci vděčí tradici právě tak málo, jak takové zprostředkovávání vyžadují instinkty. Instinkty jsou dány s každým nově narozeným jedincem a patří k nezcizitelné zásobě oněch vlastností, jež charakterizují druh. To, co psychologie označuje jako archetyp, není nic jiného než jistý často se vyskytující formální aspekt instinktu, daný právě tak apriori jako instinkt. Z toho důvodu nalézáme u mandal zásadní shodu přes jejich veškerou vnější rozmanitost a bez újmy jejich časového i místního původu.

Zatímco kultovní mandaly vykazují pokaždé zvláštní styl a jako obsah omezený počet typických motivů, individuální mandaly používají takřka neomezené množství motivů a symbolických narážek, z nichž je snadno patrné, že se pokoušejí vyjádřit buď celek individua v jeho vnitřním nebo i vnějším prožitku světa, nebo jeho hlavní vztažný bod. Jejich předmětem je bytostné Já v protikladu k já, které je pouze vztažným bodem k vědomí, zatímco bytostné Já v sobě zahrnuje celost psýché vůbec, vědomí i nevědomí. Nezřídka proto individuální mandala vykazuje jisté rozdělení na světlou a tmavou polovinu s jejich typickými symboly. Příkladem tohoto typu z historie je mandala Jacoba Böhma, která se nachází v jeho traktátu Viertzig Fragen von der Seele. Je současně obrazem Boha jako takového. Není tomu tak náhodně, protože indická filosofie, která ze všech nejvíce rozpracovala ideu bytostného Já, átmanu nebo puruši, v zásadě nerozlišuje lidskou existenci od božské. Podle toho je také v západní mandale scintilla, jiskra duše, nejniternější, božská esence člověka, charakterizovaná symboly, jež mohou označovat právě tak dobře obraz Boha, totiž obraz božství rozvinutého ve světě, v přírodě a v člověku.

Je empiricky zjistitelné a snadno pochopitelné, že takové obrazy mají podle okolností značný terapeutický účinek na své zhotovitele, protože často představují velmi smělé pokusy o souhrnný přehled a složení na pohled patrně neslučitelných protikladů a o překlenut zdánlivě beznadějných oddělení. Již pouhý pokus v tomto směru mívá léčivé účinky, ovšem jen tehdy, když se děje spontánně. Od umělého opakování nebo záměrné imitace takových obrazů nesmíme nic očekávat.

pozn. Děkuji Lídě za přeposlání :thumb:
Uživatelský avatar
Petr
Administrátor
 
Příspěvky: 2832
Registrován: čtv 08. kvě 2008 21:17:44
Bydliště: Brno / Praha
Poděkoval: 589
Poděkováno: 1282-krát v 716 příspěvcích

Následující uživatelé by rádi poděkovali uživateli Petr za tento příspěvek:
bodvaru

Re: O mandalách

Příspěvekod Darges » ned 03. kvě 2009 20:07:42

Ahoj všem. Jsem tu nová. Tohle mám u sebe v počítači, tak se s vámi podělím. :give_flower:

Mandaly

Nosíte si v peněžence fotografie rodiny nebo přátel? Máte je vystaveny v kanceláři nebo doma? Napadlo vás někdy proč? Obrazy nám pomáhají připomenout si toho, koho máme rádi a cítit jejich přítomnost. Fotografie nám dávají pocit kořenů a spojení, cítíme se podporováni v době stresu nebo dokonce strachu, inspirují nás k jednání ve správném zájmu a udržet si tak naše hodnoty čisté. A co zrcadla? Jak často se zastavíte před zrcadlem, uklidnit se, že je vaše kravata upravená, vlasy správně učesané a nebo jak od rána ještě sedí make-up? Je to jediný způsob, jak se ujistit, že jste udělali to nejlepší pro to, postavit se nástrahám vnějšího světa. Fotografie a zrcadla nám dávají odrazy toho, co by jinak zůstalo mimo naše možnosti uvidět. Pomáhají nám udržet spojení nejen s milovanými, a i se sebou samými. Umění mandal pracuje v podobném stylu, ale místo aby dávalo odrazy vnějšího světa, ukazují nám mandaly co se odehrává uvnitř nás, v našem srdci a duši. Pomáhají nám udržet si spojení se základními cestami nás samých a pochopit význam a důležitost našich prožitků.

V základě mají mandaly vnější a vnitřní významy. Ve vnější rovině představují svět ve své rozpolcenosti; vnitřní rovina představuje způsob, jakým je lidská mysl osvícena; ve skryté úrovni pak ukazuje rovnováhu energií těla a čistý rozměr mysli. Vytvoření písečného obrazu má efekt na očištění a uzdravení v těchto třech úrovních. Každý tantrický systém má svou vlastní mandalu, přesto každý symbolizuje existenciální a duchovní přiblížení.

Jak vytvořit mandalu ?

Je mnoho způsobů, jak mandalu vytvořit. Nejprve nakreslete jemnou čarou kružnici na list papíru. Kružnici následně vyplníme buď náhodně a necháme ruku volně malovat různé klikyháky a propletené čáry, nebo ji vyplníme konkrétním obrazem, který pochází například z našich snů nebo meditací. Uvnitř kružnice můžeme zachytit scénu z denního života nebo objekt, který nás fascinuje v přírodě. Vyplnění kružnice je první krok.

Umění mandaly je především nástrojem osobního poznání, proto vytvořením těchto symbolů vystihneme mnoho našich částí. Naše tělo je obsaženo v mechanické části kresby. Vidíme tak náš nervový systém dosud nepoznaným způsobem v pohybech, které byly potřeba k vlastní malbě. Náš stav myšlení je odražen ve formách a strukturách, které se objevují v kružnici a naše pocity jsou odraženy v použitých barvách.
Když je mandala dokončena, získáme zajímavý ucelený otisk toho, co se v nás odehrávalo v daný okamžik.
http://www.vestirna.com/www2/_mandaly/index.php

Pohled a pochopení

Mandala může být elegantní a komplikovaná, obtěžkaná symboly a vibrující barvami nebo jednoduchá a skromná. Každý z těchto typů má svou moudrost a pravdu. Aby jste odemkli jejich tajemství, musíte nahlédnout pod povrchní dojem a pochopit detail v každém drobném aspektu vzoru. Jestliže pochopíte vzkaz jednotlivých tvarů a barev, můžete se změnit a přiblížit se stavu klidu a míru. Tento komplikovaný způsob pohledu, dívat se vždy hlouběji do věcí, dává originální a neotřelý způsob chápání světa.
Podívejte se pozorněji na strom a uvidíte na kůře vzory lišejníků. Lišejník prostudujte a všimněte si kapiček vody na jeho drsném povrchu. Je to jako s mandalami. Vždy je zde k vidění víc. Můžete použít tento přístup ke konkrétní akci a provést změny ve svém životě. Pokud například máte bolesti, můžete se podívat a zjistit, co je způsobuje. Možná je třeba změnit něco, co děláte, nebo se zbavit nějakých starých ran z minulosti. Když uvidíte, co vám dává štěstí, můžete změnit směr svého života a jít novou cestou.
Mandaly vám upřímně řeknou pravdu o tom, kde stojíte, a vy této upřímnosti zase dovolte, aby vám prostoupila život.
Učení mandaly
Mandala učí, že v každém je místo krásy. Žít na takovém místě znamená být šťastný, zdravý a svobodný. To je podstata vašich snů. Každý má jiný sen o svém životě a je jen na vás, abyste zjistili co je ve vašem nitru nenaplněno, a začali dělat v životě změny, které vám přinesou spokojenost a uskuteční sen.

Zdroj: Svojtka&Co, Mandaly
http://www.panna.cz/panna/clanek/91--ma ... ivota.html

Co je to mandala ?

Podle umělecké tradice Tantrického buddhismu je mandala unikátní a jedinečný vzor, sestavený ze zrnek barevného písku. V Tibetštině se tomuto umění říká dul-tson-kyil-khor, což by se dalo přeložit jako "mandala barevných prášků". Milióny zrnek písků jsou po dobu několika dnů i týdnů trpělivě kladeny na své místo, na plochou desku. Po dokončení, pro symboliku pomíjivosti veškeré existence, jsou zrnka smeteny a vysypány do proudu blízké řeky, odkud roznese voda uzdravující energii do všech koutů světa. Nejoblíbenější materiál pro vytvoření mandaly je barevný písek. Další oblíbený jsou : prach z drcených květů, bylin či zrní nebo i barevné kamínky. V dávných dobách se používaly i drcené drahé kameny.

Mandala je univerzální symbol pro různé kultury. Slovo MANDALA pochází ze starobylého indického obřadního jazyka SANSKRTU a znamená KRUH. Mandaly jsou tudíž kruhové obrazy a kruh je symbolem kosmu, to znamená věčnosti. Objevují se již v dávných skalních malbách a rytinách, okenních rozetách v gotických chrámech, ve tvarech stanů nebo šamanských kruhů u Indiánů, v půdorysech kultovních míst, klášterů, ve tvarech starobylých měst, šperků.
I v dnešní době se setkáváme s mandalalmi každý den a všude. Jenom si neuvědomujeme, že to jsou právě tyto symboly. Dívejte se kolem sebe, co nám poskytuje příroda. Vidíme kruhy na vodě, květy na louce, kapky rosy, pavučinu pavouka, slunce, měsíc, hvězdy, kulatý stůl s vázou uprostřed, ciferník na hodinách, lampu, naše oko, buňku? . Mandaly odrážení přírodu, její řád, symbolizují celý svět. Kruhový tvar mandaly je v každém z nás, je zasazen v našem podvědomí. Občas si čmáráme na papír různé obrazce. Pozorujte, jak si hrají naše děti. Naše obrazce se podobají většinou kruhům, spirálám a taktéž hry dětí si nesou tuto podobnost.
Mandala začíná i končí v jednom středu. Všechny tvary v mandale (kruhy, úhelníky, čáry) jsou vzájemně propojeny a symbolizují dokonalou harmonii. Harmonie života, znalost smyslu života udržuje naše duševní zdraví. A naše duševní zdraví je základem zdraví fyzického. Aby se mohly naše děti zdravě vyvíjet, je důležitý smysl života i pro ně. Dětské vnímání se rozvíjí a samotná verbální komunikace nestačí pro pochopení světa. Dítě potřebuje k tomuto rozvoji i názornost, která je rozvíjena i pomocí mandal. Není to jen obrázek v kruhu. Vyznačuje se pravidelností. I když vzory uvnitř kruhu jsou i rozptýlené, přesto zde platí zákon a to je uspořádání kolem středu. Z tohoto důvodu jsou snadno srozumitelné i malým dětem. Vybarvování mandal nás vede k vnitřnímu řádu a to je velice důležité jak pro děti, tak dospělé, neboť harmonii uvnitř každého člověka nám dává sílu a vyrovnanost. Práce s mandalami má u dětí rychlejší účinek než u dospělých, protože děti si umí více hrát. Jestliže se děti věnují kruhovým obrazům pravidelně, podporuje tato práce rozvoj osobnosti dítěte. Malování mandal podporuje u dětí soustředění, odstraňuje úzkosti, navazuje uklidnění, napomáhá přísunu energie, zvyšuje aktivitu, uvolňuje napětí, zvyšuje sebevědomí, dítě se stává psychicky vyrovnanější. Díky tomu překonává snáze i různé méně příznivé období života.
Každý z nás bývá občas přepracovaný, nemá náladu, je sklíčený, přecitlivělý a nebo naopak se projeví rozrušení, agresivita. V mnohých případech marně hledáme příčinu a klademe si otázku PROČ ? Tento stav nepostihuje jenom nás, dospělé, ale stále více přibývá i dětí, které jsou unavené, nesoustředěné, nervózní, neklidné a v mnoha případech i postižené vývojovými poruchami a poruchami chování. Všechny tyto problémy mají svůj původ. Jinými slovy řečeno, v organismu dítěte nastala vlivem rozličných stresujících a neřešitelných problémů vnitřní nerovnováha. Nerovnováha, nebo-li narušená vnitřní jednota, může vzniknout kdykoliv během vývoje jedince. Po delším časovém období si už ani nemusíme pamatovat, co že jsme to měli kdysi za problém, co nás rozrušilo, stresovalo, co jsme nemohli vyřešit. Těchto příčin, tzv. stresorů existuje ohromné množství.
Co stresuje naše děti ? Z mnoha věcí ty nejčastější. Problémy v rodině, stupňující se požadavky ve škole, nedostatek času rodičů z důvodu pracovního vytížení, nadměrné sledování televize, počítač. Nervová soustava dětí je celý den vytížená a potřebuje samozřejmě odpočinek, zotavení a zpětné získání klidu.
Způsobů, jak navodit v našem těle klid, uvolnění a rovnováhu existuje dostatečné množství. Účinnou metodou a přitom zábavou pro dospělé i děti je tvoření mandal.

Tvary a barvy v mandalách

Mandalou se rozumí symbolický obrazec, buď existující v představě, nebo znázorněný, jehož základem bývá většinou kruh. Vytvářením nebo i pouhým pozorováním takovýchto obrazců se zklidňuje mysl a zlepšuje schopnost soustředit se. Proto jsou také užívány v mnoha náboženstvích, zejména těch východních, jako pomůcka k meditaci. V moderní psychologii se mandaly používají v metodě zvané arteterapie (léčení uměním), ale i jako prostředek k uklidnění hyperaktivních dětí.
V obchodech jsou k dostání mandalové omalovánky, ve kterých člověk vybarvuje již předtištěné obrazce, ovšem - na rozdíl od obyčejných omalovánek - pouze podle vlastní chuti a nálady. Použité barvy v těchto omalovánkách mají svůj specifický význam, který nám prozradí něco o momentálním rozpoložení jejího tvůrce. Mandaly si ale člověk může vytvářet i zcela sám, což mu o jeho osobě může prozradit mnohem víc. Fantazii se meze nekladou a do svého obrázku může každý zakomponovat co chce. Zvířata, osoby, květiny, ale i zcela abstraktní a nekonkrétní věci. Samozřejmě používáme také mandaly již hotové, které slouží k pozorování. Mají vždy zvláštní účely, které většinou vyplývají z jejich barevné kompozice a jejich uspořádání. Například červenou mandalu bychom mohli doporučit člověku bez energie, jelikož červená barva povzbuzuje. Modrou bychom zase věnovali například onomu hyperaktivnímu dítěti, neboť modrá barva uklidňuje.
Proč jsou mandaly nejčastěji právě kruhové?
Motiv kruhu můžeme hledat již ve velmi dávné historii. V dávných starých rytinách v Africe, Evropě a Severní Americe je používán kruh, spirála a podobné obrazce velice často. Zatím nevíme, jaký tyto kresby měly přesně účel, ale jisté je, že byly pro naše předky velmi důležité, protože je jich nakresleno velmi mnoho. Dávné mandaly, které se objevují na mnoha místech ve světě, vyjadřují obdiv lidí ke Slunci a Měsíci. Tato nebeská tělesa také nesou tvar kruhu. Proto byl také kruh chápán jako symbol života, smrti a opětného narození. Tito lidé věřili v posmrtný život a chápali jej rovněž jako cyklický děj. Také rok chápali jako sled různých období, opakujících se pravidelně v "kruzích".
Kruh byl a je také součástí mnoha náboženských rituálů. V čarodějnictví se například maluje na zem kruh, který pak slouží jako posvátný prostor pro rozličné obřady a slavnosti. Také některé indiánské nebo černošské kmeny používají tančení v kruhu jako prostředek k dosažení transu. Buddhisté a hinduisté zase chodí v kruhu při své meditaci, nebo vytvářejí kruhové mandaly ze zrníček barevného písku. Mandaly ale můžeme najít i v tradičním křesťanství - vzpomeňme si jen třeba na barevná vykládaná růžicová okna v gotických katedrálách. Ve středověkých kostelech najdeme často kruhový labyrint, který je zobrazen na dlaždicích na podlaze blízko východu. Takovéto mandaly představují například pouť do města Jeruzaléma. Nejznámější z nich je asi v katedrále v Chartres, jejíž kopii můžeme najít na pražském Vyšehradě.
Jak s mandalou pracovat?
Nejlepší je, když jsme u práce s mandalou sami. A to ať už jde o pouhé pozorování, vybarvování nebo i o samotné vytváření. Pokud mandalu vytváříme sami, můžeme si vybrat, s čím pracovat. Koláže, kresba, malba…prostě cokoli. Nesmíme se soustředit na to, abychom mandalu "nezkazili". Něco jako špatná mandala prostě neexistuje. Tento kreativní projev není nikdy ani špatný ani správný. Je jen takový jaký je. Toho je třeba se držet, protože jen spontánní kresba se dá objektivně "analyzovat".

A) Mandaly - výklad

Barvy v mandalách

To, jaké použijeme v naší mandale barvy, vypovídá i něco o nás samých. Jejich výklad musíme pochopitelně přizpůsobit každému člověku zvlášť. Význam barev totiž není vždy a všude stejný. Existují ale i určité obecné předpoklady, které se zde pokusím shrnout. Jejich účinky můžeme samozřejmě brát na vědomí i při koupi mandaly již hotové.
Důležité je rovněž umístění barev v mandale. Ta, která je uprostřed obvykle vypovídá o tom, co je pro nás v danou chvíli nejdůležitější. Pokud v mandale nějaká barva převládá, vyjadřuje to, co v tomto okamžiku nejvíce přitahuje naši pozornost. Jestli je mandala hodně pestrá a použití barev je rovnoměrné, poukazuje to na harmonizovanou osobnost.
Černá
Černá odpovídá výrazu smutku, ztráty, beznaděje a zdůrazňuje tím nevysvětlitelné, tajemstvím opředené, temné a hrůzostrašné. Úplné odmítání černé poukazuje na to, že člověk není ochoten nechat si nahánět strach.Černá je i symbolem strachu a bojácnosti, proto se v jejím odmítání projevuje silná vůle k životu. Ten, kdo má naopak černou v oblibě tím vyjadřuje, že rád potlačuje vnitřní potřeby a přání a že se o to raději obklopuje tajemnem, aby vypadal zajímavěji. Z psychologického hlediska poukazuje hojné používání černé na strach, neurózy a deprese a uzavírání se před vnějším světem.
Bílá
Bílá je symbolem čistoty, jasnosti, vznešenosti a nevinnosti. Je ale také známkou nedotknutelnosti, citlivosti a chladné rezervovanosti. Lidé, kteří používají bílou mají sklon k perfekcionismu, abstraktním idejím a smělým plánům. Takoví lidé milují čistotu a pořádek a záleží jim na dobrém naplánování vlastního života. Odmítání bíle poukazuje na jakousi vnitřní prázdnotu. Jejími příčinami mohou být často strach, pocity viny, fobie nebo pohrdání sebou samým.
Červená
Červená je symbolem chuti do života, emocí a lásky.Tato barva se stává dárcem energie, zvyšuje dokonce tělesnou sílu a výkonnost ve všech oblastech (ať už v sexualitě, při sportu nebo při zdolávání životních problémů). Odmítání červené může být mimo jiné vysvětleno milostným zklamáním nebo vyjádřením nějaké nesplněné touhy. Ten kdo ale červenou miluje, je obvykle člověkem aktivním a odhodlaným, prokazujícím silnou lásku k životu. Částečně to však také poukazuje na touhu být nápadný a dosáhnout uznání.
Růžová
Růžová obsahuje jemnější kvality červené. Symbolizuje lásku, náklonnost a oddanost, bez pudové smyslnosti a vášně. U lidí, kteří upřednostňují růžovou, se projevuje zvýšená potřeba lásky a ochrany. Takoví lidé mají výrazně ženské rysy chování, neboť s růžovou se pojí také něha a ženská zdrženlivost. Přehnané používání růžové ale může poukazovat na narušený vztah k realitě a na vědomou ignoraci vážných věcí v životě. Když ale někdo tuto barvu výrazně odmítá, znamená to občasné nevědomé postrádání něhy, ale i snahu o osamostatnění a odmítání sentimentálních citů.
Oranžová
Je symbolem veselí, optimismu a radosti ze života. Pomáhá proti depresím, pesimismu, nespokojenosti, pocitům nechuti a letargii. Vyzařuje optimistickou chuť do života, citové teplo a otevřenost. Je to barva sebedůvěry, nadšení, odvahy. Člověk, který odmítá oranžovou má často potíže s navazováním kontaktů.
Hnědá
Hnědá je barva země. Její základní význam odpovídá pocitu bezpečí, tepla a útulnosti. Lidé, kteří upřednostňují hnědou stojí pevně na zemi, jsou spořiví a mají silnou vazbu na domov. Nadměrné používání hnědé může ukazovat na konfliktní situace a vnitřní napětí. Kdo hnědou odmítá, dává najevo přesycení určitými svazky, nátlaky a omezováním. Také může často jít o člověka tvrdého a netolerantního.
Žlutá
Žlutá barva působí jasně a povzbudivě, zahřívá a rozveseluje. Je to symbol moudrosti, vysoké inteligence a myšlení. Je to barva spokojenosti, kreativity a představivosti. Působí proti špatné náladě, nechuti a skleslosti. Záliba ve žluté značí duchovní vyspělost a ochotu učit se nové věci. Lidé, kteří žlutou odmítají, mohou být často závistiví a nepřející, ale nedají to hned tak najevo. Často mají neobvykle prudké reakce.
Zelená
Symbolizuje růst, nový začátek a rozvoj. Milovníci této barvy mají většinou silný temperament a velkou vytrvalost spojenou s velkou výdrží a cílevědomostí. Lidé, kteří zelenou odmítají, často předstírají svou moc a uznání. Díky svému uklidňujícímu účinku je zelená vhodná pro nervózní a cholerické lidi. Podporuje také koncentraci a schopnost pamatování.
Tyrkys
Je to barva přátelských citů, spontánnosti a bohaté fantasie. Lidé, kteří mají tuto barvu v oblibě jsou často hraví a náladoví, ale přitom půvabní a šarmantní. Někdy jsou ovšem i sobečtí a tvrdohlaví a ukazují tak silnou touhu po obdivu. Kdo tuto barvu odmítá, ukazuje, že má potíže při seberealizaci a nechce přiznat své chyby.
Modrá
Všeobecný význam této barvy je klid, mír, uvolnění a vyváženost. Modrá uklidňuje, ochlazuje a podporuje vnímání. Modrá je barva důvěřivého idealisty, který má sklon k naivitě a nezištnosti. Lidé, kteří mají rádi modrou mají většinou vyrovnaný charakter a jsou schopni se přizpůsobit. Jsou také citliví a věrní. Tito lidé rádi působí elegantně a vznešeně, což jim právě modrá barva velice dobře umožňuje. Striktní odmítání této barvy může vypovídat o depresích, způsobených možná ztrátou blízkého člověka.
Fialová
Fialová barva symbolizuje změnu. Je to barva inspirace, mystiky a magie. Milovníci této barvy jsou velmi citliví a do sebe obrácení. Jsou to lidé výjimeční, často nějak umělecky nadaní, introvertní. Lidé, kteří fialovou barvu odmítají mají často silné deprese a jsou náladoví.
Šedivá
Šedá je barva dokonalé neutrality a ochoty ke kompromisům. Šedé barvě dávají většinou přednost lidé starší, kteří již zanechali veškerých aktivit a chtějí vést klidný život v ústraní. Kdo šedou odmítá, může v sobě skrývat strach ze selhání.


Tvary a obrazce v mandalách

Zvířata - Zvířata často symbolizují intuitivní, neracionální nebo nevědomou stránku osobnosti. Obecně platí to, že čím je zvíře primitivnější, tím hlubší úroveň nevědomí představuje. Lvi jsou známi svou krásou a bojovností. Král zvířat je silný a symbolizuje tak mužský princip. Vlk symbolizuje chrabrost a oddanost. Býk je symbolem ženského, neboť jeho rohy připomínají dva půlměsíce (měsíc zastupuje vždy ženský princip). Také medvěd je považován za měsíční zvíře. Zastupuje instinkt a nebezpečné stránky nevědomí. Sloni se používají jako symbol umírněnosti, moudrosti a věčnosti. Osel je naopak symbolem špatného chování. Jehně je významné v křesťanství jako symbol Krista. Jeho vlastnosti jsou mírnost, čistota a nevinnost. Ryba, kachna a žába jsou chápány souhrnně jako vodní zvířata. Symbolizují původ věcí a sílu znovuzrození. Kůň je symbolem umírněných instinktů. Pes je nejúžeji svázán s lidskými bytostmi a tak symbolizuje věrného, oddaného společníka.
Ptáci - Ptáci jsou starobylým symbolem lidské duše, živlu vzduchu a procesu přeměny. Určité druhy ptáků nesou zvláštní význam. Například orel je spolu se lvem znakem odvahy, síly a ušlechtilosti. Sova je protějšek orla. Je to noční pták, který symbolizuje tmu, smrt a vědění. Holub je významným ptákem v židovsko-křesťanské tradici. Ptáci ve vytvářených mandalách mohou značit jistý intelektuální posun.
Motýl - Motýl je symbolem přeměny. Ve finálním stadiu je to jedno z nejhezčích stvoření v přírodě. Motýl v mandale může znamenat psychickou sílu nebo jistý druh proměny. Také může vyjadřovat krásu, a to jak fyzickou, tak i duševní.
Kruh - Kruh definuje prostor. To, co je uvnitř, je chráněné a v bezpečí. Často je také symbolickým vyjádřením slunce. V mandalách si všímejte hlavně velikosti a počtu kroužků a také toho, co je uvnitř. Malé kroužky mohou chránit nebo uschovávat některé aspekty osobnosti. Mandala s prázdným středem značí otevřenost.
Kříž - Kříž je spojení svislé čáry s vodorovnou. Připomíná člověka stojícího s nohama u sebe a rozpřaženýma rukama. Kříže v mandalách svědčí o hrdinskosti a nezlomnosti člověka. Také může znamenat rovnováhu protikladů.
Kapky - Kapky mohou připomínat leccos: Slzy, ranní rosu, ale také prolitou krev. Pokud se objeví v mandale, můžeme je brát také jako jistý projev úrodnosti - možná máte hodně dobrých nápadů, možná můžete očekávat narození dítěte. Kapky také mohou znamenat očištění. Pokud jsou ale červené nebo fialové, hovoří o nějaké (snad zbytečné) ztrátě.
Oko - Oko může znamenat jak nadpřirozené schopnosti (jasnozřivost), tak i určité vlastnosti, jako je pochopení, vcítění se do druhého. Oči mohou mít jak pozitivní tak negativní výklad. Je-li jich mnoho, mohou vypovídat o neustálém shánění informací, ale také o vašem pocitu, že jste neustále kontrolováni někým druhým. Jedno oko v mandale může symbolizovat také samotného člověka.
Květiny - Květina se stává symbolem krásy a věčné obnovy života. Při pozorování květinových mandal si všímejte jejich barvy, počtu a tvaru. Vzpomeňte si také na úlohu květin v partnerství - jsou přeci vyznáním lásky.
Ruce - Pokud se v mandalách objeví ruce, věnujte zvláštní pozornost tomu, kam ukazují jejich prsty. Obecně ruka v mandale znamená fakt, že se slova přeměňují v činy. Srdce je symbolem lásky, a to lásky mezi dvěma osobami.
Srdce - Srdce v mandale může poukazovat na to, abyste se zabývali opravdu důležitými věcmi. Zvláštní význam, který asi nemusím vysvětlovat, mají srdce probodená šípem a srdce zlomená.
Blesk - Blesky naznačují aktivaci nových, nebo nevybitých energií. Mohou znamenat také prudkou, nečekanou změnu.
Duha - Duha v mandale může značit vaši radost nad tím, že jste právě překonali nevlídné období. Je to velmi pozitivní úkaz, neboť v duze je naděje a jistá odměna za předcházející "bouřku".
Spirála - Spirála je velmi starý symbol cesty. Je také znakem pro nekonečno a neustálý duchovní rozvoj. Spirály zatočené doprava (po směru hodinových ručiček) mají "pozitivní" směr a značí rozvoj. Spirály zatočené doleva mají význam opačný, ruší něco, co tu již bylo.
Čtverec - Čtverec značí pevnost a stabilitu. Je to vyváženost čtyř prvků. Čtverec v mandale značí racionalitu, schopnost rozumově uvažovat.
Hvězda - Hvězda znamená smysl pro sebeocenění a vysoké sebevědomí. Početnější malé hvězdy mohou ukazovat na vysoký počet malých dílčích cílů nebo na hodně možností, jež se tvůrci naskýtají. Hvězdy nám připomínají, že každý jsme jedinečnou individualitou.
Strom - Strom je symbolem života. Stromů může být bezpočet druhů a dají se zobrazovat různě. Strom v mandale vždy představuje vás jako celek. Všimněte si proto, jestli kvete, má plody, jestli opadává nebo je holý. Jsou kořeny vašeho stromu hluboko pod zemí, nebo jsou jen na povrchu? To vše značí něco o vašem fyzickém i psychickém já.
Trojúhelník - Trojúhelník symbolizuje sílu a ukazuje směr. Trojúhelník se špičkou dolů symbolizuje ženský princip, se špičkou nahoru princip mužský. Trojúhelníky v mandale mohou znamenat opomínání našeho vnitřního světa.

Mandaly nám poskytují obrovský prostor k tvorbě, která navíc zanechává pozitivní účinky na nás samých. Dalo by se o nich popsat spousta knih a přece by nebylo ještě řečeno vše. Pod našima rukama mohou vznikat stovky obrázků, a přece žádné dva nebudou stejné, stejně jako sněhové vločky, které jsou vlastně jedny z mnoha mandal, které vytvořila sama příroda.

http://www.lenka.osoba.cz/mandaly-ruzne ... alach.html

B) Mandaly - výklad

Barvy

Růžová - vzniká při malování smícháním bílé a červené. A stejně jako červená, je i růžová barvou tělesnou, i když mnohem jemnější. Probouzí soucit, lásku, podporuje vnitřní čistotu, zklidňuje emoce. Zahání hněv a pocity opuštěnosti.
Fialová - je duchovní barvou, pomáhá harmonizovat jak fyzické, tak i duchovní energie. Přináší inspiraci, a také pokoru, napomáhá meditacím. Působí na sedmou, korunní čakru.
Modrá - uklidňuje, uvolňuje, čistí. Uvolňuje mysl, aby se mohla otevřít inspiraci a intuici, pomáhá také proti pocitům samoty a opuštěnosti. Je barvou hluboké vody, v níž se odráží vysoké nebe, a s nebem nás také spojuje. Odedávna je svázána s náboženskými pocity - např. v křesťanství je barvou Panny Marie, v Tibetu barvou "nehybné záře vědomí". Přináší klid, rozjímání, spojuje se s uvážlivým, mírným způsobem života. Působí na pátou, krční čakru.
Tyrkysová - je barvou chladné jezerní vody, přechází mezi modrou a zelenou a spojuje tak v sobě jejich blahodárné účinky - posiluje a zároveň čistí. Pomáhá uklidňovat tělo i duši, harmonizuje.
Zelená - je nejrozšířenější barvou na naší planetě, barvou vegetativního života, která podporuje rozvoj a růst. Má tišící účinky, uklidňuje nervovou soustavu. Souvisí se smyslovým vnímáním. Povzbuzuje přátelství, pocity sounáležitosti s ostatními, mír. Souvisí se službou druhým, s potřebou být užitečný. Působí na čtvrtou, srdeční čakru.
Žlutá - je veselá, živá barva, pronikavá a projasňující. Je to slunce, které dává chuť do života. Povzbuzuje sebevědomí a optimismus, uzdravuje tělo a mysl. Rozvíjí samostatnost, nezávislost, uvědomění si sebe sama. Podporuje intuici a tvořivost. Lehkou příměsí se snadno změní v ošklivou, špinavou barvu, a stejně tak se může i aktivní, sebevědomé úsilí proměnit v bezohlednou rozpínavost. Ovlivňuje třetí čakru, čakru sluneční pleteně.
Oranžová - je barvou radosti, moudrosti. Je mimořádně povzbuzující, podporuje zdravé prosazování, aktivní úsilí. Posiluje tělo, podporuje trávení, pomáhá překonávat citové ochromení, depresi. Působí na druhou, sexuální čakru.
Červená - je mimořádně povzbuzující, aktivní barva. Zahřívá, dodává energii, probouzí životní sílu. Podněcuje hluboké emoce. Je barvou krve, boje, zuřivosti, násilí, vášní, ale i lásky, odvahy a vůle. Dává energii první, kořenové čakře.
Hnědá - je barva připoutaná k zemi. Klidná, teplá, vyzařuje z ní důvěrnost a prostota. Je spíš pasivní, zato pomáhá probudit zdravý rozum, schopnost stát nohama na pevné zemi. Ocení ji lidé, kteří potřebují získat jistotu a oporu ve světě, který jim připadá příliš ohrožující.
Černá - je barvou tmy, nevědomí, smrti a smutku, alespoň v našem kulturním prostředí, kde je považována za negativní. Příliš mnoho černé může navodit stavy sklíčenosti, zhoršit citový i tělesný stav člověka. Ve spolupráci s ostatními barvami ale může působit jako ochranná barva, nejúčinněji v kombinaci s bílou, kdy vyrovnává polaritu lidem, kteří nad sebou ztrácejí vládu. Černá a bílá v sobě obě obsahují celé barevné spektrum a jsou symbolem protikladů, které bez sebe nemohou existovat a nedávají smysl, neboli „jinu“ a „jangu“. V různých kulturách se obě stávají symboly počátku i konce, zrození i smrti. Když je však smícháme, vznikne šedá, nudná barva - „nebarva“.
Bílá - je barvou čistoty a nevinnosti. Dává sílu, je světlem, které očišťuje celou energetickou soustavu. Stabilizuje, posiluje, probouzí bdělé vědomí a tvořivost. Je bílým papírem, na nějž je možné namalovat cokoli - umocňuje působení barvy, s níž je používána.

Čísla

1 - Pomáhá k integraci a posílení celistvosti jednotlivce.
2 - Dvojka může označovat harmonické vyřešení srážky protikladů nebo stav rovnováhy v protikladných silách.
3 - Trojka se pojí s energií, která posiluje nezávislé myšlení, obrácené do budoucnosti. Je to mocné a posvátné číslo.
4 - V mandalách znamená číslo čtyři potřebu vyváženosti, harmonie a řádu.
5 - Pětka se vztahuje k přirozenému a zdravému životu. V mandalách symbolizuje číslo pět i činorodost a pomáhá sbírat energii k realizaci našich cílů, zakotvených v reálném světě.
6 - Šestka je číslo dokonalosti a rovnováhy. Souvisí s dosažením cílů, s naplněním tvořivého úsilí.
7 - Číslo sedm je vnímáno jako šťastné a vyvážené číslo, které pomáhá nacházet sama sebe v souzvuku se starobylými tradicemi a kořeny.
8 - Osmička je ztělesněním dobře vyvážené harmonie párových protikladů. Je to číslo stability, harmonie a znovuzrození.
9 - Devítka souvisí s tvořivým procesem. Devět bylo múz, ochránkyň umění, které provázely Apollóna. V mandalách devítka posiluje duchovní růst, pomáhá vyvažovat všechny energetické složky člověka.
10 - Číslo deset se pojí s představou dokonalosti, plnosti, a také realizace.

Tvary a symboly

Ptáci - Starobylý symbol lidské duše, živlu vzduchu a procesu přeměny. Zastupují duchovno jako protiklad k hmotnému. Mohou reprezentovat duchy, anděly a nadpřirozenou pomoc.
Motýl - Symbol přeměny díky svému pozoruhodnému životnímu cyklu. Tři stupně jeho života - všední housenka, latentní fáze kukly a nakonec zrození nádherného motýla - jsou porovnávány s životem, smrtí a znovuzrozením.
Kruh - Symbol jednoty, dokonalosti, věčnosti.
Kříž - Propojení svislé a vodorovné čáry vyjadřuje spojení protikladů - ducha a hmoty, světla a tmy, vědomí a nevědomí, života a smrti…
Kapky, déšť - Ve vztahu k dešti symbolizuje plodnost, kapky jako slzy či krev pak mohou vyjadřovat vnitřní očistu.
Oko - Reprezentuje vševidoucího a všudypřítomného Boha, spojováno i se schopností vidět na fyzické i duchovní úrovni (jasnozřivost).
Květiny - Jakožto symbol jara jsou vyjádřením pomíjející povahy života, symbolem krásy a věčné obnovy života.
Srdce - Symbol lásky, a to nejen mezi dvěma osobami, ale i jako zdroj osvícení a štěstí.
Blesk - Symbol pro aktivující sílu duchovní říše, znázorňuje intuici, náhlý vhled, dar osvícení.
Duha - Od dávných časů symbolizuje zvláštní spojení mezi člověkem a Bohem, počet barev v ní obsažených někdy nahrazuje mystické číslo sedm.
Spirála - Podtrhuje význam středu a směřování k němu, směřování k jednotě a k Bohu.
Čtverec - Vyjadřuje pevnost, stabilitu a vyváženost.
Strom - Symbol života, hojnosti, vlastní obnovy.
Trojúhelník - Symbol dynamiky, síly, ukazatel směru, vyjádření magického čísla tři, trojúhelník směřující dolů je symbolem ženství, trojúhelník směřující nahoru symbolem mužství.
http://mandaly-obrazky.cz/vyklad-mandal.html

Darges
Jaký je tvůj život závisí jen na tobě.
Uživatelský avatar
Darges
 
Příspěvky: 168
Registrován: ned 03. kvě 2009 9:24:39
Bydliště: Chomutovsko
Poděkoval: 25
Poděkováno: 42-krát v 32 příspěvcích

Následující uživatelé by rádi poděkovali uživateli Darges za tento příspěvek:
Jocellyn, Petr

Re: O mandalách

Příspěvekod bodvaru » sob 23. kvě 2009 21:04:36

clanek1.jpg
clanek2.jpg
Uživatelský avatar
bodvaru
 
Příspěvky: 89
Registrován: stř 18. úno 2009 22:25:48
Poděkoval: 5
Poděkováno: 11-krát v 10 příspěvcích

Re: O mandalách

Příspěvekod bodvaru » sob 23. kvě 2009 21:07:06

Chvilka pro tebe 2 1.jpg
Chvilka pro tebe 2 1.jpg (238.66 KiB) Zobrazeno 16158 krát
Chvilka pro tebe 2 2.jpg
Chvilka pro tebe 2 2.jpg (298.71 KiB) Zobrazeno 16157 krát
Uživatelský avatar
bodvaru
 
Příspěvky: 89
Registrován: stř 18. úno 2009 22:25:48
Poděkoval: 5
Poděkováno: 11-krát v 10 příspěvcích

Následující uživatelé by rádi poděkovali uživateli bodvaru za tento příspěvek:
Petr

Re: O mandalách

Příspěvekod bodvaru » ned 24. kvě 2009 7:40:50

clanek3.jpg
Uživatelský avatar
bodvaru
 
Příspěvky: 89
Registrován: stř 18. úno 2009 22:25:48
Poděkoval: 5
Poděkováno: 11-krát v 10 příspěvcích


Zpět na Obrázky, fotografie, mandaly

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků