Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Re: Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Příspěvekod adiuv » čtv 08. lis 2018 15:29:32

Nic píše: Sarana k téhle praxi dokáže ostatní přivést, tak jako i on byl svými učiteli přiveden, tudíž v Poradně má mezi Probuzenými své místo.

Probuzený je ten, kdo nedualitu žije, ne ten, kdo o cestě k ní mnoho ví a učí to ostatní.

Nicméně by asi bylo opravdu necitlivé ho teď přeřadit někam jinam.

Jeho předčasné zařazení mezi Probuzené může být ale užitečná zkušenost pro příště, kdyby se tam znovu objevil někdo, kdo toho hodně zná a vypadá pokročile. Pak by asi bylo dobré dát ho nejdřív do nějakého subfóra, třeba mezi inspirující http://www.poradnazdarma.cz/viewforum.php?f=129
Po nějakém čase by se ukázalo, jestli ho přeřadit mezi Probuzené, nebo ještě ne.

Saranova přítomnost na Poradně je ale i tak užitečná. Diskuse je teď docela zajímavá a stojí za to ji zase sledovat, i proto, že je většinou k věci a neobjevují se v ní vulgarizmy.

:)
Naposledy upravil adiuv dne čtv 08. lis 2018 15:30:15, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
adiuv
 
Příspěvky: 400
Registrován: čtv 01. zář 2011 15:49:54
Poděkoval: 26
Poděkováno: 30-krát v 29 příspěvcích

Re: Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Příspěvekod Alaja » čtv 08. lis 2018 15:29:48

mnich Sarana » čtv 08. lis 2018 7:18:35

Vytahování je negativní české slovo, které používám v případě, že se jedná o neurčitou nadřazenou schopnost, která se nedá učit či předávat.
Takže třeba když někdo mluví o tom, kolik let se věnuje spirituálnímu rozvoji (a to už se omlouvám za a jestli jsem překroutil původní význam) aniž by byl/byla schopný/á vysvětlit kolik hodin denně, jakým konkrétně způsobem, co konkrétně ten rozvoj přinesl, a sdílet to, pak to považuji za vytahování. Osobně nejsem příznivec těch, kdo počítají hodiny meditace (ano, nemluvila jsi o meditaci ;-) ) a nebo roky svého studia aby tím argumentovali. (A neříkám, že mi to občas taky neujede!)

To samozřejmě pochází z toho, co jsem se naučil ze spisů Páli. Buddha dosáhl Buddhovství a několik let po tom se jej postarší brahmín (tj. duchovní hinduismu) zeptal, proč si Buddha nestoupne a nenechá starší brahmíny sednout. (Předpokládám, že byl v lese nedostatek míst k sezení... Představuji si, že Buddha seděl na plochém kameni, ale jiný kamen na sezení už nebyl, a tak si navštěvující starší brahmíni sedali na zem.) Buddha pak vysvětlil, že pokud by si stoupnul aby nechal brahmína si sednout, pukla by brahmínova hlava na sedm kusů.

To je, co? (!!!)

No nic, jen jsem napsal v češtině to, co jsem se naučil v jazyce Páli nazpaměť. A samozřejmě k tomu mám svůj vztah, protože jsem to z paměti zarecitoval snad tisíckrát. Nevím, jestli tohle Buddha opravdu "vyslovil", ale máme co máme. K mé praxi meditace mi to ani nepomáhá ani mě to neodrazuje, takže to nechávám jak je.

Nicméně, zpátky k tématu - vytahování. Buddha tedy neměl moc let "spirituálního rozvoje" ani meditace, v té době kdy řekl co řekl měl za sebou tak možná dvacet, třicet let, zatímco ti brahmíni kteří ho navštívili mohli mít 60, 80 let spirituálního rozvoje za sebou. Někteří samozřejmě i víc, podle spisů jeden brahmín byl 140 let starý, když Buddhu navštívil...

To je slov k takové maličkaté záležitosti. Měl jsem záměr vysvětlit, že pokud se bavím o neomezené, ničím nebráněné milující dobrotivosti zářené vůči všem bytostem bez rozdílu, kterýkoliv moment, v jakékoliv situaci, jedná se o pozvání. Když to říkám, mám radost z toho, že jsem dosáhl něčeho, co mi pomáhá být šťastný a spokojený, a zároveň rád zvu ostatní k tomu, aby za mnou přišli a naučili se to ode mě. Dělá mi obrovskou radost když se něco naučím a pak to mohu sdílet s ostatními. A v takovém případě slovo "vytahování" není vhodné, protože se jedná o něco, co mohu ukázat, prokázat, projevit, procítit, naučit, vysvětlit, nejen do "určité úrovně", ale do té samé úrovně kam jsem se dostal sám.

Přestože se mniši a mnišky nesmí zmiňovat o svých nadpřirozených schopnostech, schopnost milující dobrotivosti do takových schopností nepatří. Věřím, že i když to není přímo zmíněné v našich spisech (a nebo se nepamatuji, že bych to tak četl), že by Buddha souhlasil aby mniši laikům přímo zmiňovali, že jsou schopní všechny bytosti zaplnit, zahalit, zaplavit, prostoupit, zaplavit nejmocnější milující dobrotivostí bez rozdílu, bez výjimky, bez zábrany, bez podmínky.
========================================================================

No počkej, Miroslave, i Buddha přece mluvil o ultimátní rovině.

Jestliže o ní mluvil Buddha, tak pak bych - pokud s vámi sdílím co jsem se od "Buddhy" naučil - rozhodně měl mít schopnost alespoň odpapouškovat co o ní Buddha řekl.

Mniši nemají povoleno "prozradit" jestli ultimátní roviny dosáhli, tedy ne určitými výrazy o kterých tu myslím ani nebyla řeč. Je to trochu složité. Ve stručnosti, mniši by neměli mluvit o svých nadpřirozených dosaženích za účelem získat jído, róby, obydlí, či léky od tak-dojatých podporovatelů.

A ne, už mám tolik podpory, že někdy přemýšlím se někam schovat, spíš než se předvádět abych měl víc.

Co se tedy týče ultimátní roviny, je to právě jak Míra zmínil -



Nicméně je pojem "ultimátní rovina" vhodná příležitost předvádět se se svoji "duchovní" úrovní (přímo ultimátní :D ), přihlásit se k ní se svými zkušenostmi či názory.


Je to přesně tak, ale je to ještě trochu složitější. Ono totiž mniši/mnišky již od doby Buddhy až do dnes, pokud s druhým sdílejí učení Buddhy, a pokud rozumí o čem to ten Buddha mluví - nejlépe skrze vlastní zkušenost - tak obvykle o ultimátní rovině mluví. Jenže, přestože to je právě většinou schopnost těch, kdo už ultimátní rovinu "znají", je třeba aby posluchač/čtenář byl velice pozorný a neustále porovnával to, o čem mnich/mniška mluví s tím, jestli je to v souladu se zmírněním a posléze odstraněním tendencí chamtivosti, nenávisti, a zaslepenosti.

Největší problém je ten, že jsou mniši a mnišky, a byli už od doby Buddhy, kteří se považovali za osvícené přestože osvícení nebyli. Věřím, že to je právě důvod proč by se mniši a mnišky neměli o svých nadpřirozených dosaženích přímo zmiňovat. Je to také důvod proč je nejlepší aby se posluchači/čtenáři, které toto téma zajímá, odebrali do meditačního centra a vyzkoušeli si rady a vedení mnicha/mnišky sami, aby sami zjistili jestli jim ty rady pomáhají k vyššímu poznání.

Např. "Dosáhl jsem ... ", "Dosahuji ... ", "... bylo mnou dosaženo" jsou přímo druhy vět, které, pokud dotyčný mnich/mniška pravdivě prohlásí o jednom ze stupni osvícení či džhány komukoliv kdo sám není mnichem/mniškou, tak je vinen/vina z porušení jednoho ze středně závažného pravidla a musí to pak přiznat při recitaci pravidel, na kterou se shromáždí všichni mniši a mnišky v každém klášteře každý nov a úplněk. Obvykle jeden mnich je vybrán aby recitoval všechna pravidla a ostatní poslouchají a zpytují své svědomí. Zrovna včera jsem ta pravidla recitoval před mnichy našeho kláštera.

Přestože na jednu stranu osvícení je téma těch, kteří jsou osvícení, ve spisech si všimneme, že se o osvícení rozpráví mnoho mnichů i mnišek běžným lajkům, asketům, tázajícím, doslova bez rozdílu. Nevím jestli je třeba toho, kdo o osvícení - a tedy probuzení - a tedy o ultimátní rovině - třeba "nařknout" z toho, že se předvádí. Možná by bylo chytřejší nenařknout a mít tak k dispozici další zdroj (neřkuli zajímavé) informace.



A to by probuzený nikdy nedělal, protože to k ničemu nepotřebuje ani by to nikomu jinému k ničemu dobrému nebylo.


A to si ale ani mniši, mnišky, ani Buddha asi nemysleli, protože se o ultimátní rovině hodně rozprávěli.

Dokonce o ultimátní rovině máme celý velký Páli spis, jmenuje se Abhidhamma ("vyšší učení"). Je to učení o ultimátní úrovni. Jeden učenec napsal, že pokud by se ty knihy rozepsaly i se všemi repeticemi, vyšlo by to na tolik knih kolik by se dalo nahromadit na celý jeden kravský povoz. (V barmě tedy pouze volský.)
http://newsightsmm.com/wp-content/uploa ... age-10.jpg

Ne, žádné strachy, nebudu to tady všechno kopírovat-vkládat.
Ono z toho v češtině není skoro nic...

Budu věnovat ultimátní rovině speciální diskuzní vlákno.


No vida, nadpřirozené schopnosti mnichů a mnišek patří do kategorie, o které se na veřejnosti nemluví. Takže je to ještě vyšší duchovní kategorie, než obyčejné dosažení té ultimátní roviny.... :lol:

A mám takový dojem, že se ty nadpřirozené schopnosti u mnichů a mnišek vyskytují mnohem častěji, než jak o nich psali naši čeští učitelé. Možná, že je velkou výjimkou spíš mnich či mniška bez jakýkoliv nadpřirozených schopností.... :D
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Příspěvekod adiuv » čtv 08. lis 2018 15:39:03

No vida, nadpřirozené schopnosti mnichů a mnišek patří do kategorie, o které se na veřejnosti nemluví. Takže je to ještě vyšší duchovní kategorie, než obyčejné dosažení té ultimátní roviny.... :lol:

Tu ultimátní rovinu dosáhne přece každý, kdo obdržel nějaké to ultimátum :nono: :!:

;)

.........

Nic ve zlém, ale z toho je vidět, jak odlišně se dá chápat a vykládat neduální x ultimátní

:)
Uživatelský avatar
adiuv
 
Příspěvky: 400
Registrován: čtv 01. zář 2011 15:49:54
Poděkoval: 26
Poděkováno: 30-krát v 29 příspěvcích

Re: Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Příspěvekod Alaja » čtv 08. lis 2018 15:46:10

adiuv píše:
No vida, nadpřirozené schopnosti mnichů a mnišek patří do kategorie, o které se na veřejnosti nemluví. Takže je to ještě vyšší duchovní kategorie, než obyčejné dosažení té ultimátní roviny.... :lol:

Tu ultimátní rovinu dosáhne přece každý, kdo obdržel nějaké to ultimátum :nono: :!:

;)

.........

Nic ve zlém, ale z toho je vidět, jak odlišně se dá chápat a vykládat neduální x ultimátní

:)


Jasně.
Ale ten mnich či mniška, co mají k té ultimátní (nejzazší, konečné, nejvyšší atd..) rovině ještě nějaké ty nadpřirozené schopnosti, musí dodržovat více příkazů a zákazů, než mnich, co objevil pouze tu ultimátní rovinu.....třeba - že o tom nesmí vykládat na veřejnosti, nesmí je použít k získání nějakého užitku pro sebe, nesmí jimi způsobit někomu zlo atd. .... :donknow:
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Příspěvekod adiuv » čtv 08. lis 2018 16:00:15

Alaja píše:
Ale ten mnich či mniška, co mají k té ultimátní rovině ještě nějaké ty nadpřirozené schopnosti, musí dodržovat více příkazů a zákazů, než mnich, co objevil pouze tu ultimátní rovinu.....třeba - že o tom nesmí vykládat na veřejnosti, nesmí je použít k získání nějakého užitku pro sebe, nesmí jimi způsobit někomu zlo atd. .... :donknow:

V tom si asi zatím nerozumíme.

Ultimátní rovina je to, z čeho všechno vzniká. Proto nic vyššího neexistuje.

Ultimátní (= poslední, nejvyšší) rovina je Bytí jako takové - neosobní, všetvořící Vědomí, ze kterého vzniká úplně všechno, co existuje. Tedy i včetně všech nadpřirozených schopností, které se nacházejí na vyšším vývojovém stupni jedinců a mohou se proto objevovat málokomu.

Protože z neosobního Bytí, které někteří nazývají ultimátní rovinou, všechno vzniká, nemůže ultimátní rovinu nic přesahovat.

:)
Uživatelský avatar
adiuv
 
Příspěvky: 400
Registrován: čtv 01. zář 2011 15:49:54
Poděkoval: 26
Poděkováno: 30-krát v 29 příspěvcích

Následující uživatelé by rádi poděkovali uživateli adiuv za tento příspěvek:
Nic

Re: Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Příspěvekod honzam » čtv 08. lis 2018 16:05:01

Podle toho, co jsem našel, jsou to běžně užívané termíny "konvenční" - popisující věci v rámci běžných lidských konvencí a třeba prostřednictvím přirovnání a "ultimátní" (paramārtha) popisující přímo. Jsou to dva zároveň existující pravdivé výklady toho stejného. První je pravdivý s ohledem na lidské konvence a druhý je pravdivý přímým odkrytím skutečné povahy věcí. Sarana nepoužil to slovo jako nějaké povyšování vlastního poznání nad úroveň diskuze na fóru a nad poznání ostatních.

https://en.wikipedia.org/wiki/Two_truths_doctrine

The Buddhist doctrine of the two truths (Wylie: bden pa gnyis) differentiates between two levels of satya (Sanskrit), meaning truth or "really existing" in the discourse of the Buddha: the "conventional" or "provisional" (saṁvṛti) truth, and the "ultimate" (paramārtha) truth.

...

Pali Canon
In the Pali canon, the distinction is not made between a lower truth and a higher truth, but rather between two kinds of expressions of the same truth, which must be interpreted differently. Thus a phrase or passage, or a whole sutta, might be classed as neyyattha or samuti or vohāra, but it is not regarded at this stage as expressing or conveying a different level of truth.

...

Theravāda

The Theravādin commentators expanded on these categories and began applying them not only to expressions but to the truth then expressed:

The Awakened One, the best of teachers, spoke of two truths, conventional and higher; no third is ascertained; a conventional statement is true because of convention and a higher statement is true as disclosing the true characteristics of events.
E PLURIBUS UNUM
Uživatelský avatar
honzam
 
Příspěvky: 2923
Registrován: pon 13. zář 2010 16:09:02
Poděkoval: 63
Poděkováno: 127-krát v 120 příspěvcích

Re: Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Příspěvekod Alaja » čtv 08. lis 2018 16:08:00

adiuv píše:
Alaja píše:
Ale ten mnich či mniška, co mají k té ultimátní rovině ještě nějaké ty nadpřirozené schopnosti, musí dodržovat více příkazů a zákazů, než mnich, co objevil pouze tu ultimátní rovinu.....třeba - že o tom nesmí vykládat na veřejnosti, nesmí je použít k získání nějakého užitku pro sebe, nesmí jimi způsobit někomu zlo atd. .... :donknow:

V tom si asi zatím nerozumíme.

Ultimátní rovina je to, z čeho všechno vzniká. Proto nic vyššího neexistuje.

Ultimátní (= poslední, nejvyšší) rovina je Bytí jako takové - neosobní, všetvořící Vědomí, ze kterého vzniká úplně všechno, co existuje. Tedy i včetně všech nadpřirozených schopností, které se nacházejí na vyšším vývojovém stupni jedinců a mohou se proto objevovat málokomu.

Protože z neosobního Bytí, které někteří nazývají ultimátní rovinou, všechno vzniká, nemůže ultimátní rovinu nic přesahovat.

:)


To neva, že si nerozumíme.
Stačí vzít v úvahu, že tu ultimátní rovinu dosáhl Buddha. No a též prý měl nějaké ty nadpřirozené schopnosti. :-D Třeba - dokázal se dostat do čistého nebe a přednášet tam svou nauku. :D
Přílohy
B_hist64.jpg
B_hist64.jpg (25.37 KiB) Zobrazeno 8240 krát
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Příspěvekod adiuv » čtv 08. lis 2018 16:34:41

Alaja píše:
adiuv píše:
Alaja píše:
Ale ten mnich či mniška, co mají k té ultimátní rovině ještě nějaké ty nadpřirozené schopnosti, musí dodržovat více příkazů a zákazů, než mnich, co objevil pouze tu ultimátní rovinu.....třeba - že o tom nesmí vykládat na veřejnosti, nesmí je použít k získání nějakého užitku pro sebe, nesmí jimi způsobit někomu zlo atd. .... :donknow:

V tom si asi zatím nerozumíme.

Ultimátní rovina je to, z čeho všechno vzniká. Proto nic vyššího neexistuje.

Ultimátní (= poslední, nejvyšší) rovina je Bytí jako takové - neosobní, všetvořící Vědomí, ze kterého vzniká úplně všechno, co existuje. Tedy i včetně všech nadpřirozených schopností, které se nacházejí na vyšším vývojovém stupni jedinců a mohou se proto objevovat málokomu.

Protože z neosobního Bytí, které někteří nazývají ultimátní rovinou, všechno vzniká, nemůže ultimátní rovinu nic přesahovat.

:)


To neva, že si nerozumíme.
Stačí vzít v úvahu, že tu ultimátní rovinu dosáhl Buddha. No a též prý měl nějaké ty nadpřirozené schopnosti. :-D Třeba - dokázal se dostat do čistého nebe a přednášet tam svou nauku. :D

Podle informací Probuzených, kteří tyhle nadpřirozené schopnosti mají, se ty nadpřirozené vlastnosti v určitém vývojovém stádiu objeví jen tomu, kdo o ně předtím (třeba i v minulých životech) stál. A dokud si jich cení jako něčeho mimořádného, je to právě jeho ztotožňování se s vlastní osobou, která ty schopnosti "má", a ulpívání na tom jedna z dalších překážek na duchovní Cestě ke stavu nedvojnosti, neosobního všetvořícího Bytí.

Teprve když se tyhle schopnosti začnou vnímat stejně neosobně jako cokoliv jiného, jako jakékoliv pozorované dění, může dojít k dalšímu duchovnímu pokroku...k rozpuštění osobního já, které na těchto schopnostech předtím ulpívalo a vnímalo je jako něco důležitého, mimořádného...

Takže teprve když jakékoliv ulpívání osobního já zmizelo, i na tomhle, nastane sám od sebe stav buddhovství.

Znám jednoho člověka, bere ty svoje velmi rozvinuté nadpřirozené schopnosti a až neuvěřitelnou jasnovidnost asi tak, jako my bereme, že máme nohy nebo hlavu... No co, to je přece normální...

Jenže nejspíš ulpívá na něčem jiném, i když nepochybně bohulibém, protože jeho osobní já je ještě tu a tam funkční

:)
Uživatelský avatar
adiuv
 
Příspěvky: 400
Registrován: čtv 01. zář 2011 15:49:54
Poděkoval: 26
Poděkováno: 30-krát v 29 příspěvcích

Re: Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Příspěvekod Alaja » čtv 08. lis 2018 16:44:02

adiuv píše:Podle informací Probuzených, kteří tyhle nadpřirozené schopnosti mají, se ty nadpřirozené vlastnosti v určitém vývojovém stádiu objeví jen tomu, kdo o ně předtím (třeba i v minulých životech) stál. A dokud si jich cení jako něčeho mimořádného, je to právě jeho ztotožňování se s vlastní osobou, která ty schopnosti "má", a ulpívání na tom jedna z dalších překážek na duchovní Cestě ke stavu nedvojnosti, neosobního všetvořícího Bytí.

Teprve když se tyhle schopnosti začnou vnímat stejně neosobně jako cokoliv jiného, jako jakékoliv pozorované dění, může dojít k dalšímu duchovnímu pokroku...k rozpuštění osobního já, které na těchto schopnostech předtím ulpívalo a vnímalo je jako něco důležitého, mimořádného...

Takže teprve když jakékoliv ulpívání osobního já zmizelo, i na tomhle, nastane sám od sebe stav buddhovství.

Znám jednoho člověka, bere ty svoje velmi rozvinuté nadpřirozené schopnosti a až neuvěřitelnou jasnovidnost asi tak, jako my bereme, že máme nohy nebo hlavu... No co, to je přece normální...

Jenže nejspíš ulpívá na něčem jiném, i když nepochybně bohulibém, protože jeho osobní já je ještě tu a tam funkční


:D

A jak laik rozpozná probuzeného s těmi schopnostmi od neprobuzeného, u které jsou ty samé schopnosti? :)
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Příspěvekod adiuv » čtv 08. lis 2018 17:10:13

Alaja píše:
adiuv píše:Podle informací Probuzených, kteří tyhle nadpřirozené schopnosti mají, se ty nadpřirozené vlastnosti v určitém vývojovém stádiu objeví jen tomu, kdo o ně předtím (třeba i v minulých životech) stál. A dokud si jich cení jako něčeho mimořádného, je to právě jeho ztotožňování se s vlastní osobou, která ty schopnosti "má", a ulpívání na tom jedna z dalších překážek na duchovní Cestě ke stavu nedvojnosti, neosobního všetvořícího Bytí.

Teprve když se tyhle schopnosti začnou vnímat stejně neosobně jako cokoliv jiného, jako jakékoliv pozorované dění, může dojít k dalšímu duchovnímu pokroku...k rozpuštění osobního já, které na těchto schopnostech předtím ulpívalo a vnímalo je jako něco důležitého, mimořádného...

Takže teprve když jakékoliv ulpívání osobního já zmizelo, i na tomhle, nastane sám od sebe stav buddhovství.

Znám jednoho člověka, bere ty svoje velmi rozvinuté nadpřirozené schopnosti a až neuvěřitelnou jasnovidnost asi tak, jako my bereme, že máme nohy nebo hlavu... No co, to je přece normální...

Jenže nejspíš ulpívá na něčem jiném, i když nepochybně bohulibém, protože jeho osobní já je ještě tu a tam funkční


:D

A jak laik rozpozná probuzeného s těmi schopnostmi od neprobuzeného, u které jsou ty samé schopnosti? :)

Nemusí to poznat. Pozná to jen ten laik, který dlouhodobě a stále častěji rozpoznává + jasně vnímá svoje momentální ulpění na něčem, přirozený důsledek někdejších navyklých tužeb a přání, a tím pádem se jakékoliv ulpění čím dál líp rozpoznává i u těch ostatních.

I když takový laik dosud ze zvyku občas na něčem ulpí, takže není probuzený, to svoje ulpění ve většině případů rozpozná a dokáže ho s láskou přijmout a odevzdat Tomu, co všechno - tedy i tyhle závislosti - tvoří. Tím se to ulpění rozpustí a ztotožnění s osobním já se zase trošku zmenší...

Po čase se začne vnímat, že energie, která vyzařuje probuzených, je úplně jiná než energie, která se objeví při ztotožnění s osobním já...

:)
Uživatelský avatar
adiuv
 
Příspěvky: 400
Registrován: čtv 01. zář 2011 15:49:54
Poděkoval: 26
Poděkováno: 30-krát v 29 příspěvcích

Re: Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Příspěvekod Alaja » čtv 08. lis 2018 19:41:11

adiuv píše:Nemusí to poznat. Pozná to jen ten laik, který dlouhodobě a stále častěji rozpoznává + jasně vnímá svoje momentální ulpění na něčem, přirozený důsledek někdejších navyklých tužeb a přání, a tím pádem se jakékoliv ulpění čím dál líp rozpoznává i u těch ostatních.

I když takový laik dosud ze zvyku občas na něčem ulpí, takže není probuzený, to svoje ulpění ve většině případů rozpozná a dokáže ho s láskou přijmout a odevzdat Tomu, co všechno - tedy i tyhle závislosti - tvoří. Tím se to ulpění rozpustí a ztotožnění s osobním já se zase trošku zmenší...

Po čase se začne vnímat, že energie, která vyzařuje probuzených, je úplně jiná než energie, která se objeví při ztotožnění s osobním já...


:)
Jen aby si to nespletl se zamilovaností do toho člověka....to jsou pak také jiné "energie", které z toho člověka vyzařují nebo spíš si myslí, že takové "energie" u toho člověka vnímá....
Takže když neprobuzený potká na ulici probuzeného, tak si vůbec nemusí uvědomit, že právě probuzeného potkal... :D
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Příspěvekod adiuv » čtv 08. lis 2018 19:57:36

Alaja píše:
adiuv píše:Nemusí to poznat. Pozná to jen ten laik, který dlouhodobě a stále častěji rozpoznává + jasně vnímá svoje momentální ulpění na něčem, přirozený důsledek někdejších navyklých tužeb a přání, a tím pádem se jakékoliv ulpění čím dál líp rozpoznává i u těch ostatních.

I když takový laik dosud ze zvyku občas na něčem ulpí, takže není probuzený, to svoje ulpění ve většině případů rozpozná a dokáže ho s láskou přijmout a odevzdat Tomu, co všechno - tedy i tyhle závislosti - tvoří. Tím se to ulpění rozpustí a ztotožnění s osobním já se zase trošku zmenší...

Po čase se začne vnímat, že energie, která vyzařuje probuzených, je úplně jiná než energie, která se objeví při ztotožnění s osobním já...


:)
Jen aby si to nespletl se zamilovaností do toho člověka....to jsou pak také jiné "energie", které z toho člověka vyzařují...

To je úplně jiný druh energie. Trochu se podobá energii, která se tiše vynoří a celého člověka prostoupí při pozorování východu slunce nad krajinou... taky se přitom nezamiluješ do slunce :)

Takže když neprobuzený potká na ulici probuzeného, tak si vůbec nemusí uvědomit, že právě probuzeného potkal... :D

Záleží na tom, na jaké úrovni vibruje psychika toho neprobuzeného. Dokud není jeho psychika dostatečně pročištěná, tyhle jemné úrovně které z probuzeného vyzařují se nevnímají buď vůbec, nebo jen trochu, okrajově, a většinou ne natolik, aby si to ten neprobuzený uvědomil.
Uživatelský avatar
adiuv
 
Příspěvky: 400
Registrován: čtv 01. zář 2011 15:49:54
Poděkoval: 26
Poděkováno: 30-krát v 29 příspěvcích

Re: Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Příspěvekod Alaja » čtv 08. lis 2018 20:17:20

Nic píše:Neboj, Petro, Sarana je naprosto v pohodě a na rozdíl od Tebe k tomu, co se píše na Poradně, přistupuje v téhle chvíli moudře a s nadhledem.

Skvělá věc, kterou Sarana nabízí, je pozvání k němu do do meditačního centra v Myanmaru.


:D A ta výuka v Bago bude jistě v češtině....
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Příspěvekod Alaja » čtv 08. lis 2018 20:26:50

adiuv píše:To je úplně jiný druh energie. Trochu se podobá energii, která se tiše vynoří a celého člověka prostoupí při pozorování východu slunce nad krajinou... taky se přitom nezamiluješ do slunce


Ale jak pozoruji, tak hledající si to velmi často pletou. Energii sexappealu tzv. mistra zaměňují s oblibou za energii probuzeného....

adiuv píše:Záleží na tom, na jaké úrovni vibruje psychika toho neprobuzeného. Dokud není jeho psychika dostatečně pročištěná, tyhle jemné úrovně které z probuzeného vyzařují se nevnímají buď vůbec, nebo jen trochu, okrajově, a většinou ne natolik, aby si to ten neprobuzený uvědomil.


Že by na tom byla nejlíp zvířátka? Některá se s radostí vrhají do náruče naprosto cizím lidem, i když mají svého pánička vedle sebe...třeba pejskové... :D
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Příspěvekod Trini » čtv 08. lis 2018 21:34:48

mnich Sarana píše:Největší problém je ten, že jsou mniši a mnišky, a byli už od doby Buddhy, kteří se považovali za osvícené přestože osvícení nebyli.


A nejenom mniškám se to stává. Ale jejich mysl jistě nevyplodí takové nesmysly, jako mysl té místní nemnišky, která je přesvědčená o své probuzenosti. Co ta zplodí, z toho padám pod stůl. :lol:

Když se na to pohlédne z roviny podle Balsekara - že se jedná o instrumenty (vysněné charaktery bez svobodné vůle) skrz něž probíhá neosobní proces, - tak je vidět, že každý plní jen svou předepsanou úlohu v příběhu, který je někdy humorný, jindy zase ne.
:)
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Příspěvekod adiuv » čtv 08. lis 2018 21:59:52

Trini píše:
Když se na to pohlédne z roviny podle Balsekara - že se jedná o instrumenty (vysněné charaktery bez svobodné vůle) skrz něž probíhá neosobní proces, - tak je vidět, že každý plní jen svou předepsanou úlohu v příběhu, který je někdy humorný, jindy zase ne.

Inu Vědomí Si rozehrává ve Svých lidských tvarech nejrůznější hry... a někdy je to opravdu překvapivý objev, jaké ´přesvědčení´má v tom či onom Svém tvaru nastavené :o

Když se ta přesvědčení inzerují a nabízejí ostatním často, dají se těmi ostatními tvary rozpoznat poměrně dobře (pokud ovšem nejsou v daném směru i jejich přesvědčení stejná - pak se ve svých domněnkách naopak vzájemně podporují a jejich zaslepenost se tím umocňuje).

Asi je opravdu klíčové učit se naslouchat... na chvíli pustit to své přesvědčení "vím přesně, jak to je, a teď ti to povím..."

:)
Uživatelský avatar
adiuv
 
Příspěvky: 400
Registrován: čtv 01. zář 2011 15:49:54
Poděkoval: 26
Poděkováno: 30-krát v 29 příspěvcích

Re: Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Příspěvekod Trini » čtv 08. lis 2018 22:24:53

adiuv píše:
Asi je opravdu klíčové učit se naslouchat... na chvíli pustit to své přesvědčení "vím přesně, jak to je, a teď ti to povím..."

:)


Ale jestli v tom neosobním procesu není tento program připravený, tak se to nestane. :donknow:
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Příspěvekod adiuv » čtv 08. lis 2018 22:44:27

Trini píše:
adiuv píše:
Asi je opravdu klíčové učit se naslouchat... na chvíli pustit to své přesvědčení "vím přesně, jak to je, a teď ti to povím..."

:)


Ale jestli v tom neosobním procesu není tento program připravený, tak se to nestane. :donknow:

Jj, tohle - stejně jako všechno ostatní - nastane, až vývoj toho ´jedince´dospěje do stádia, kdy se pro to vytvoří potřebné vnitřní i vnější podmínky.

Někdy mi napadá, že to dobrodružství Vědomí na cestě k sebe-rozpoznání v dotyčném tvaru je možná právě v tom, že určitý program je v dotyčném tvaru sice pro konkrétní inkarnaci předem nastavený, není ale přesně - až do detailu - daný konkrétní způsob Jeho Hry, kterým k tomu dojde.
Uživatelský avatar
adiuv
 
Příspěvky: 400
Registrován: čtv 01. zář 2011 15:49:54
Poděkoval: 26
Poděkováno: 30-krát v 29 příspěvcích

Re: Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Příspěvekod honzam » pát 09. lis 2018 2:03:59

Jsem rád, že se stále dokážeme i po tolika příspěvcích držet tématu vlákna. :cat:

Alaja píše:Že by na tom byla nejlíp zvířátka? Některá se s radostí vrhají do náruče naprosto cizím lidem, i když mají svého pánička vedle sebe...třeba pejskové... :D

adiuv píše:Někdy mi napadá, že to dobrodružství Vědomí na cestě k sebe-rozpoznání v dotyčném tvaru je možná právě v tom, že určitý program je v dotyčném tvaru sice pro konkrétní inkarnaci předem nastavený, není ale přesně - až do detailu - daný konkrétní způsob Jeho Hry, kterým k tomu dojde.


E PLURIBUS UNUM
Uživatelský avatar
honzam
 
Příspěvky: 2923
Registrován: pon 13. zář 2010 16:09:02
Poděkoval: 63
Poděkováno: 127-krát v 120 příspěvcích

Re: Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Příspěvekod Trini » pát 09. lis 2018 7:22:57

adiuv píše:
Někdy mi napadá, že to dobrodružství Vědomí na cestě k sebe-rozpoznání v dotyčném tvaru je možná právě v tom, že určitý program je v dotyčném tvaru sice pro konkrétní inkarnaci předem nastavený, není ale přesně - až do detailu - daný konkrétní způsob Jeho Hry, kterým k tomu dojde.


Dřív jsem to taky tak viděla, ale ted' už ne. Ted' je mi jasné, že to, co jsem dřív viděla, bylo nastavené v programu. I tohle moje nové vidění je samozřejmě součástí programu.

Když je někdo přesvědčen, že má svobodnou vůli - tak to také není nic jiného než součást programu. Tedy nic, co by nemělo být.

Proto se Balsekar smál, když mu lidé říkali, že je to jinak, a že pro dobrou věc se musí něco dělat - a řekl: Vždyt' dělejte! :D (Já bych k tomu dodala - raději v duchu - stejně jinak nemůžete. :lol: )

:)
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 30 návštevníků