Vědci našli zlo

Vědci našli zlo

Příspěvekod Alaja » pon 05. říj 2020 17:29:07

Vědci našli zlo. Je ukryté uprostřed mozku

Neurologové objevili v lidském mozku místo, kde máme uložené zlo.

Zlo máme uložené v temenním mozkovém laloku – odhalil výzkum německých neurovědců. Ti zkoumali několik skupin recidivistů s tím nejhorším trestním rejstříkem a porovnávali, v čem jsou si jejich mozky podobné.

Neurolog Gerhard Roth, který působí na univerzitě v Brémách, objevil v mozku „zlých lidí“ temnou oblast. Toto místo umístěné v temenním laloku měli prakticky všichni zločinci, které zkoumal. Vědec to odhalil během mnohaletého výzkumu pro německou spolkovou vládu.

Neurolog promítal odsouzeným za násilné trestné činy scény plné násilí a brutality – a přitom zaznamenával, co se děje v jejich mozcích. V místě, kde se normálně objevují emoce, jako je soucit nebo lítost, se u odsouzených objevovala jen temná skvrna. Jejich mozky na tyto negativní vjemy nijak nereagovaly

Tak zvané zlo

Vědec na základě mnohaletých zkušeností soudí, že mnoho odsouzených za násilné trestné činy má pro svůj osud genetické dispozice. „Když se podíváte na mozky kriminálníků, téměř vždy tam objevíte shodu ve stejné oblasti.“ Podle Rotha existuje mnoho známých příkladů lidí, kteří začali znenadání páchat zlo – poté, co jim v mozku vznikl nádor. Po odstranění nádoru se však zase začali chovat normálně. „Za mnoho etických problémů mohou poruchy v mozku – například když se do některých oblastí nedostane serotonin,“ dodává vědec. „Teď konečně víme, která oblast v mozku je za zlo zodpovědná…“

Co dělat se zlými lidmi?

Na mozkové poruchy by se však podle něj neměli násilníci vymlouvat, rozhodně ne před soudem. „Samozřejmě to není automatické – člověk dokáže vědomě spoustu problémů potlačit. Ale přesto: když vidím mozek nějakého mladého člověka, dokážu s 66procentní pravděpodobností předpovědět, jestli se z něj stane zločinec,“ tvrdí neurovědec.

Podle jeho výzkumu je u lidí relativně snadné odhalit protispolečenské tendence v mozku, a to už od mládí. Dr. Roth na základě svého výzkumu rozděluje zlé lidi do tří skupin:
•Ty, kteří jsou po duševní stránce zcela zdraví, ale vyrůstali v narušených společnostech. Tedy v prostředí, kde se pokládá za normální zabíjet, krást nebo znásilňovat.
•Druhá skupina jsou duševně nemocní násilníci, kteří považují okolní svět za nebezpečí pro své ego. „Stačí jen malý podnět a u takového člověka dojde k výbuchu – a pak se z něj stane vrah.“
•Poslední skupina je nejméně početná. Jde o psychopaty, skupinu, do níž se řadí zrůdy jako Stalin a Hitler.

Ne každý násilník se násilníkem rodí. Na mnoho z nich má obrovský vliv společnost. „Experti potvrdili, že u některých lidí začínají tyto tendence už mateřské školce,“ vysvětluje Roth. „Ale nic ani u těchto případů není ztraceno – je úkolem odborníků a celé společnosti, aby zabránili těmto lidem stát se kriminálníky.“

Zlo se tak nestává jen imaginárním pojmem, ale měřitelnou entitou.

https://zoommagazin.iprima.cz/zajimavos ... tred-mozku


:donknow:
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Vědci našli zlo

Příspěvekod vostalpetr » pon 05. říj 2020 17:49:40

Ted ještě by měli najít to dobro,

s tím jsou mnohem větší průsery než se zlem,

možná že se ty dvě voblasti jednoduše překrývaj...
Uživatelský avatar
vostalpetr
 
Příspěvky: 5259
Registrován: úte 20. led 2009 13:57:12
Poděkoval: 98
Poděkováno: 666-krát v 510 příspěvcích

Re: Vědci našli zlo

Příspěvekod Alaja » pon 05. říj 2020 17:56:54


https://www.irozhlas.cz/veda/nasli-jsme ... 15_pjadrny

Našli jsme sídlo boha v mozku, hlásí vědci. S hudbou, láskou i sexem 'žije' v centru odměny

Vědci zkoumali, která část mozku je zodpovědná za náboženské prožitky. Zjistili, že se nachází v centru odměny. Vědci doufají, že jim toto zjištění pomůže pochopit myšlení náboženských radikálů.

Odborníci z americké University of Utah našli místo, kde sídlí bůh. Přesněji řečeno, kde sídlí v lidském mozku. Za pomoci magnetické rezonance a dobrovolníků z řad mormonů (příslušníci Církve Ježíše Krista svatých posledních dnů) zjistili, že náboženské prožitky zpracovává mozek v centrech odměny, tedy stejným způsobem jako hudbu, lásku nebo sex.

„Vědci na začátek upozorňují, že jejich experiment je do jisté míry ovlivněn tím, že sledovali právě mormony. Pro vyznavače mormonské víry je totiž klíčovou součástí života právě pocit blízkosti boha. Pokud cítí, že bůh je s nimi, mají pocit, že s ním mohou komunikovat a že jim stvořitel pomáhá v každodenním životě. Zkrátka, je pro ně velmi důležitý pocit spirituality,“ řekl ve vysílání Českého rozhlasu Plus Ondřej Novák z vědecké redakce.

Proto si vědci zvolili právě příslušníky této náboženské skupiny. U vyznavačů méně emotivních náboženství by totiž nemusela magnetická rezonance spolehlivě prokázat, která centra reagují na náboženské zkušenosti. Během testu naměřili vědci aktivitu nejen ve zmíněné oblasti mozku, ale také přímo fyzické projevy náboženského prožitku: zrychlený puls nebo prohlubující se dech. Řada účastníků po testu dokonce plakala.

Průběh experimentu

Devatenáct mladých mormonů během hodinového vyšetření plnilo úkoly, které v nich měly vyvolat religiózní zkušenost. Zároveň také sledovali videa o mormonech, biblické scény nebo snímky o rodinném životě mormonů. Také poslouchali a četli náboženské texty. Přitom odpovídali na otázku, jestli cítí přítomnost boha. Také si měli představovat, jak jdou se svou rodinou do ráje nebo přemýšlet o spasiteli.

Vědci v těch chvílích naměřili aktivitu v části mozku jménem nucleus accumbens, která ale kromě slasti hraje roli i v prožitku závislosti, agrese nebo třeba placebo efektu. Vedle toho byla aktivní také mediální prefrontální kůra. Ta zodpovídá za vyšší funkce, jako je morální uvažování nebo úsudek. A nakonec byla aktivní i centra soustředění.

„Samozřejmě že tyto pocity vyvolávají v mozku pocit odměny, protože to jsou slastné pocity. Na druhou stranu je to mechanismus, jak motivační okruhy v mozku pomáhají posílit náboženský pocit a přesvědčení. A tím pádem může být každá religiózní myšlenka - jako miluj bližního svého nebo následuj Pána - přeměněna v pocit odměny,“ vysvětlil jeden z výzkumníků Jeff Anderson.

Vědci chtějí pochopit myšlení náboženských radikálů

Vědci doufají, že jim výzkum pomůže pochopit myšlení náboženských radikálů. Předchozí výzkumy sice prokázaly, že členové různých církví vnímají víru v mozku trochu jinak, ale podle vědců je možné, že pocit odměny nebo slasti vnímají i třeba členové takzvaného Islámského státu, když se dopouštějí násilí ve jménu víry.

Navíc většina lidstva je nábožensky založená a vyznává nějakou víru, která ovlivňuje jejich rozhodování a uvažování, a to v dobrém i ve zlém.

Vědci z Utahu ale upozorňují, že to všechno jsou zatím jen hypotézy, které čekají na ověření. A tak výsledky tohoto konkrétního výzkumu nechtějí zatím aplikovat na jiné náboženské skupiny.

´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´

Mozek a negativní stereotypy
Před časem třeba vědci z londýnské Univerzity College přišli na to, že mozek rád věří negativním stereotypům. Na skupině dobrovolníků testovali, jak jejich mozky reagují, když slyší pozitivní a negativní věci o skupině lidí, které mají rádi. Nebo kteří jsou podle nich naopak špatní. A zjistili, že když lidé slyší něco negativního o neoblíbené skupině, mozek na to reaguje mnohem silněji, než když o též skupině slyší něco pozitivního. Podle odborníků je přirozené věřit předsudkům. Ale zároveň upozorňují, že zbavit se negativního stereotypu je velmi těžké, takže by se společnost měla mít na pozoru před nadměrným zveřejňováním negativních zpráv o menšinách a podobně.
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Vědci našli zlo

Příspěvekod vostalpetr » pon 05. říj 2020 18:03:10

No jo,

ale kde to sídlo odměny, snad ne uprostřed mozku ???

Je někde k sehnání mapa mozku, že bychom konkurenčně zmapovali mozek místo mapování mysli !
Uživatelský avatar
vostalpetr
 
Příspěvky: 5259
Registrován: úte 20. led 2009 13:57:12
Poděkoval: 98
Poděkováno: 666-krát v 510 příspěvcích

Re: Vědci našli zlo

Příspěvekod Alaja » pon 05. říj 2020 18:06:20


https://cs.wikipedia.org/wiki/Nucleus_accumbens

Nucleus accumbens

Nucleus accumbens (NAcc), také známý jako accumbens nucleus nebo nucleus accumbens septi (což je latinsky jádro ležící proti přepážce neboli septu), je součástí bazálních ganglií koncového mozku. Jedná se o párové jádro, předozadní část nucleus caudatus a putamen, od nichž je odlišeno mikroskopicko-anatomickou strukturou.

Tvoří jej shluk neuronů v rámci striata. Hraje důležitou roli v mechanismech odměny, potěšení, smíchu, závislosti, agrese, strachu, a také placebo efektu.[1][2][3]

Morfologicky a funkčně se skládá ze dvou různých oddílů: vnitřní dřeně a povrchového pláště.
Přílohy
nuckeus2.png
nuckeus2.png (270.11 KiB) Zobrazeno 9089 krát
nuckeus.png
nuckeus.png (14.27 KiB) Zobrazeno 9089 krát
Naposledy upravil Alaja dne pon 05. říj 2020 18:09:05, celkově upraveno 1
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Vědci našli zlo

Příspěvekod vostalpetr » pon 05. říj 2020 18:08:45

Před časem třeba vědci z londýnské Univerzity College přišli na to, že mozek rád věří negativním stereotypům.


To je fakt,

pitominy o životě jako utrpení či světě ležícím v moci dála zabíraj skvěle...

A vulgarity taky fungují bezchybně...

A což pak negativní spouštěče, to je skoro vítěz všeho negativního čím se voblbnout...
Uživatelský avatar
vostalpetr
 
Příspěvky: 5259
Registrován: úte 20. led 2009 13:57:12
Poděkoval: 98
Poděkováno: 666-krát v 510 příspěvcích

Re: Vědci našli zlo

Příspěvekod vostalpetr » pon 05. říj 2020 18:10:06

Alaja píše:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Nucleus_accumbens

Nucleus accumbens

Nucleus accumbens (NAcc), také známý jako accumbens nucleus nebo nucleus accumbens septi (což je latinsky jádro ležící proti přepážce neboli septu), je součástí bazálních ganglií koncového mozku. Jedná se o párové jádro, předozadní část nucleus caudatus a putamen, od nichž je odlišeno mikroskopicko-anatomickou strukturou.

Tvoří jej shluk neuronů v rámci striata. Hraje důležitou roli v mechanismech odměny, potěšení, smíchu, závislosti, agrese, strachu, a také placebo efektu.[1][2][3]

Morfologicky a funkčně se skládá ze dvou různých oddílů: vnitřní dřeně a povrchového pláště.



Takže je to taky uprostřed mozku !

Já to věděl, proto taky dobroseři vždy dokáží vytvořit největší zlo !!!
Uživatelský avatar
vostalpetr
 
Příspěvky: 5259
Registrován: úte 20. led 2009 13:57:12
Poděkoval: 98
Poděkováno: 666-krát v 510 příspěvcích

Re: Vědci našli zlo

Příspěvekod Alaja » pon 05. říj 2020 18:12:22

:D To jen, že to na poradně právě probíráte, tak aby jsi věděl, co to tam píšou... :lol:
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Vědci našli zlo

Příspěvekod Alaja » pon 05. říj 2020 18:16:41

vostalpetr píše:Takže je to taky uprostřed mozku !

Je to jinde...v temenním laloku...
Přílohy
temenní lalok.jpg
temenní lalok.jpg (12.35 KiB) Zobrazeno 9088 krát
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Vědci našli zlo

Příspěvekod vostalpetr » pon 05. říj 2020 18:52:23

Ted jsem poněkud dezorientovanej,

takže zlo je pěkně uprostřed zatímco dobro nahoře a vzádu ???

A co srdce,

prej tam má bejt ten bůh, našli ho tam ???

Podle mě tam je zlo, páč podle Bible je lidský srdce zkažený....
Uživatelský avatar
vostalpetr
 
Příspěvky: 5259
Registrován: úte 20. led 2009 13:57:12
Poděkoval: 98
Poděkováno: 666-krát v 510 příspěvcích

Re: Vědci našli zlo

Příspěvekod Alaja » pon 05. říj 2020 19:01:24

vostalpetr píše:Ted jsem poněkud dezorientovanej,

takže zlo je pěkně uprostřed zatímco dobro nahoře a vzádu ???

A co srdce,

prej tam má bejt ten bůh, našli ho tam ???

Podle mě tam je zlo, páč podle Bible je lidský srdce zkažený....


:lol:

Nevím...ale zkus se zeptat těch, co už své srdce nemají, ale mají srdce někoho jiného, transplantované...ještě se musím kouknout, zda už dělají i umělá srdce..... :donknow:
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Vědci našli zlo

Příspěvekod armin » pon 05. říj 2020 19:08:09

vostalpetr píše:Podle mě tam je zlo, páč podle Bible je lidský srdce zkažený....


Co je podle tebe, je jen podle tebe.
A to si můžeš strčit někam - ty doufám víš kam. :lol:
Uživatelský avatar
armin
 
Příspěvky: 2011
Registrován: pát 11. zář 2015 10:58:43
Poděkoval: 33
Poděkováno: 70-krát v 66 příspěvcích

Re: Vědci našli zlo

Příspěvekod Alaja » pon 05. říj 2020 19:08:26

Jj...umělá srdce již existují...
třeba:

https://www.blesk.cz/clanek/radce-zdrav ... -krok.html

Tomášovi (22) v hrudi „vrčí“ umělé srdce: Bez tohohle batůžku neudělá ani krok!


https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zd ... 172216_dbr

Umělá srdce zachraňují životy, jejich nejmodernější typ implantuje pražský IKEM už pět let


:meditace:
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Vědci našli zlo

Příspěvekod vostalpetr » pon 05. říj 2020 19:31:13

Co je podle tebe, je jen podle tebe.


Nikoliv,

nauč se číst, to je podle Bible,

podle mne je tam sídlo pocitů...

Což u podobných mindráků jako si ty vlastně znamená že je zde sídlo jejich boha velkýho Pocitu...

V tvém případě pak velkého Soucitu...

:ahoj:


Proto taky chodíš k volbám abys soucitně mohl vyhrožovat druhým násilím, kdyby se snad nechovali dle tvých představ a tvého velkého Soucitu...

Prostě jsi kašpar...
Uživatelský avatar
vostalpetr
 
Příspěvky: 5259
Registrován: úte 20. led 2009 13:57:12
Poděkoval: 98
Poděkováno: 666-krát v 510 příspěvcích

Re: Vědci našli zlo

Příspěvekod adiuv » pon 05. říj 2020 19:48:42

A co srdce?

Podle mě tam je zlo


Srdeční čakra:

Uživatelský avatar
adiuv
 
Příspěvky: 400
Registrován: čtv 01. zář 2011 15:49:54
Poděkoval: 26
Poděkováno: 30-krát v 29 příspěvcích

Re: Vědci našli zlo

Příspěvekod vostalpetr » pon 05. říj 2020 19:53:35

V lidském těle je přes 88 000 čaker!


No do prdele,

nevím kde začít a kde skončit.... :D :D :D
Uživatelský avatar
vostalpetr
 
Příspěvky: 5259
Registrován: úte 20. led 2009 13:57:12
Poděkoval: 98
Poděkováno: 666-krát v 510 příspěvcích

Re: Vědci našli zlo

Příspěvekod Alaja » pon 05. říj 2020 20:08:06

vostalpetr píše:
V lidském těle je přes 88 000 čaker!


No do prdele,

nevím kde začít a kde skončit.... :D :D :D


Chtěla jsem napsat, že pro každou čakru můžeme mít jedno slovo, ale... v češtině to neprojde.... :lol:

Slovní zásoba (nebo také lexikum) představuje soubor všech slov a slovních spojení (lexikálních jednotek, lexémů), která se vyskytují v jednom konkrétním jazyce nebo která v daném jazyce zná jeden konkrétní jedinec (individuální slovní zásoba).

Do aktivní slovní zásoby patří ta slova, která člověk používá při ústním i psaném projevu. Slovům z pasivní slovní zásoby člověk rozumí, ale sám je běžně nepoužívá.

Počet slov ve slovní zásobě se liší mezi jazyky i mezi lidmi. V češtině tvoří aktivní slovní zásobu u dospělého člověka asi 3000 – 10 000 slov.[1][2] Pasivní slovní zásoba je obvykle 3–6x vyšší,[2] pasivní slovník středoškolsky vzdělaného uživatele češtiny zahrnuje asi 50 000 slov.[3]

https://cs.wikipedia.org/wiki/Slovn%C3%AD_z%C3%A1soba
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Vědci našli zlo

Příspěvekod armin » pon 05. říj 2020 21:05:15

vostalpetr píše:Proto taky chodíš k volbám abys soucitně mohl vyhrožovat druhým násilím, kdyby se snad nechovali dle tvých představ a tvého velkého Soucitu...

Prostě jsi kašpar...

No nemáš to lehký, ale sloni to maj težší.
U slonů, jak jsi psal, nevíš, kde je předek a kde zadek, jestli jdou dopředu nebo couvají.
No a pak není divu, jak vidíš nejen slony ale i druhé lidi. (jako idioty)
Uživatelský avatar
armin
 
Příspěvky: 2011
Registrován: pát 11. zář 2015 10:58:43
Poděkoval: 33
Poděkováno: 70-krát v 66 příspěvcích

Re: Vědci našli zlo

Příspěvekod honzam » pon 05. říj 2020 21:11:12

vostalpetr píše:A co srdce,

prej tam má bejt ten bůh, našli ho tam ???

Podle mě tam je zlo, páč podle Bible je lidský srdce zkažený....

Podle mě je to relativní. Například mám místo srdce díru do nižších světů, která je branou pro bytosti odtud, aby mohly přicházet a rodit se spolu ostatními sem. Je pravděpodobné, že než se tu integrují, budou působit ostatním utrpení, ale jim samotným to pomůže k lepší existenci.

Je to dobro nebo zlo?
E PLURIBUS UNUM
Uživatelský avatar
honzam
 
Příspěvky: 2923
Registrován: pon 13. zář 2010 16:09:02
Poděkoval: 63
Poděkováno: 127-krát v 120 příspěvcích

Čakry

Příspěvekod adiuv » pon 05. říj 2020 21:11:57

Uživatelský avatar
adiuv
 
Příspěvky: 400
Registrován: čtv 01. zář 2011 15:49:54
Poděkoval: 26
Poděkováno: 30-krát v 29 příspěvcích

Další

Zpět na Úvahy a zamyšlení

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 30 návštevníků