Koronavirus zblízka

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Alaja » stř 04. lis 2020 23:43:06

Trini píše:Když bude dál umírat tolik lidí, tak se intenzivní oddělení nezahltěj.


Je zajímavé, že v několika minulých letech jsem ve zprávách na netu nalézala velmi často nářky některých z mladých pisálků, že je příliš mnoho důchodců, stát je prý neuživí. Občas se objevily i články o tom, že tento trend je vlastně rozšířen v celé Evropě a blízkém i vzdálenějším okolí.
A najednou se z čista jasna odkudsi vynoří záhadná nemoc, která z devadesáti procent , plus mínus autobus ,(alespoň podle údajů na netu ) kosí zejména ty "přemnožené" nemocné důchodce...
Zvláštní.... :donknow:
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » čtv 05. lis 2020 10:13:34

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/on ... u-40341325


ON-LINE: Přírůstek nakažených je zase rekordní. Zásadní pokles se nekoná

Ve středu přibylo v Česku 15 729 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to zatím nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie a je to potřetí, kdy počet pozitivních testů za jediný den překročil 15 000. Dosavadní maximum z 27. října bylo o 65 případů nižší. Ministr zdravotnictví Jan Blatný ve středu večer řekl, že čísla neklesají, ale důležité je, že nerostou.

6:35 - V České republice přibylo za středu 15 729 případů nákazy koronavirem. To je zatím nejvíce od začátku epidemie. V předchozích dnech tempo růstu nových případů nemoci v zemi zvolňovalo.
S nemocí dosud zemřelo 4133 lidí, proti večeru jich přibylo 44. Nejvyšší za celou dobu epidemie je nyní podle posledních údajů i počet hospitalizovaných, v nemocnicích se léčí téměř 8300 pacientů s koronavirem, z toho 1244 bylo ve vážném stavu.

6:43 - V Německu za poslední den přibylo 19 990 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od začátku nynější pandemie. Vyplývá to z údajů Institutu Roberta Kocha (RKI).

6:44 - Ve Spojených státech přibylo za poslední den 99 660 nových případů koronavirové infekce, což je nejvíce od začátku současné pandemie. Země rekordní nárůst nově nakažených zažívá v době, kdy čeká na výsledky úterních prezidentských voleb.



https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps ... 7b48e9ecf6

4. 11. Středa - celkem zemřelých 3 913
5.11. Čtvrtek - celkem zemřelých 4 133

Za středu zemřelo 220 lidí.
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » čtv 05. lis 2020 10:18:54

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/zl ... k-40341342


Zlepšení zatím nepřichází. Česko zůstává v popředí koronavirových statistik

I přes náznaky možného zlepšení v předchozích dnech padl v ČR ve středu nový rekord v počtu nově potvrzených případů nákazy koronavirem. Česká republika je co do počtu nově nakažených na 100 000 obyvatel za posledních 14 dní druhá nejhorší v Evropě. Vyšší čísla měla v daném období pouze Belgie.

Středečních 15 729 potvrzených případů staví desetimilionovou Českou republiku na úroveň Německa, které ve středu zaznamenalo 17 214 případů, ale jeho populace čítá 82 milionů. Více případů (24 692) hlásilo ve středu Polsko, které má přes 38 milionů obyvatel.

Při pohledu na čísla z uplynulých čtrnáct dní je zřejmé, že situace v ČR a sousedních zemích je momentálně odlišná.

V České republice je na 100 000 obyvatel evidováno 1587 případů, zatímco na Slovensku je to 590, v Polsku 585, v Rakousku 567 a v Německu 237.

Nejhůře na tom byla Belgie, kde lékaři evidovali na 100 000 lidí 1669 případů nákazy.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » čtv 05. lis 2020 10:58:24

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/so ... a-40341366

Soudní lékař: Stále více lidí nečekaně umírá na covidový zápal plic doma

Na nečekaný fenomén týkající se náhlých a neočekávaných úmrtí zejména starších lidí v domácím prostředí upozornili lékaři Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Stoupá totiž počet pitev týkající se zjištění příčiny smrti u náhlých úmrtí osob mimo nemocnice, kde byla jako příčina skonu diagnostikovaná virová pneumonie čili zápal plic v důsledku nemoci covid-19.

S první jarní vlnou pandemie koronaviru odborníci soudního lékařství spíše očekávali, že na zemřelého člověka s touto nemocí narazí víceméně náhodně, a to pokud zemře například v důsledku dopravní nehody nebo úrazu.

„Přes opakované testování podezřelých případů od letošního března byl u nás první případ onemocnění covid-19 potvrzen při pitvě až 22. září. Od té doby do konce října jsme měli celkem 32 takových případů, kdy lidé zemřeli doma, aniž by byla známa příčina,“ řekl přednosta Ústavu soudního lékařství Tomáš Vojtíšek.

Ve třech čtvrtinách případů byl příčinou smrtí právě covidový zápal plic. V posledním říjnovém týdnu infikované zemřelé osoby tvořily již celou čtvrtinu všech pitev provedených v ústavu, průměrný věk pitvaných byl 69 let.

„I přes zatím statisticky relativně malý počet případů se ukazuje, že onemocnění Covid-19 má potenciál vést k náhlým, respektive neočekávaným úmrtím mimo zdravotnické zařízení, aniž by v aktuální době byla ještě omezena dostupnost lůžkové nemocniční péče v důsledku jejího přetížení. Doposud přitom téměř u všech nemocných v tuzemsku docházelo ke smrti až během hospitalizace,“ dodal Vojtíšek.

Ačkoliv je u zemřelých osob nižší předpoklad infekčnosti než u živých pacientů, pitvy se provádí za přísného používání ochranných pomůcek stejně jako na intenzivních lůžkách v nemocnici. Vzhledem k nutné opatrnosti a pečlivosti trvá vlastní pitva zhruba dvě hodiny, zpracování a vyhodnocení celého případu je záležitostí mnoha hodin, včetně vyhodnocení laboratorních a mikroskopických vyšetření.
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Alaja » čtv 05. lis 2020 17:55:41


https://ustecky.denik.cz/zpravy_region/ ... umrti.html

Mrtvých je v Ústeckém kraji už přes 300. Většina zemřelých na covid jsou senioři

Více než tři stovky obětí má podle ministerstva zdravotnictví doposud epidemie covidu v Ústeckém kraji. Mezi zemřelými tvoří drtivou většinu senioři, kteří patří mezi nejohroženější skupiny lidí.

Čím jsou lidé starší, tím větší nebezpečí jim hrozí. Podle statistik je více než 92 procent zemřelých starších 65 let. V Ústeckém kraji je tento podíl ještě větší. „Až na výjimky se jedná o lidi starší 70 let. Jediný případ, kdy v souvislosti s koronavirovou nákazou zemřel vyloženě mladý člověk, si pamatuji z jara,“ uvedla krajská hygienička Lenka Šimůnková.

Průměrný věk hospitalizovaných se postupně zvyšuje, podle ministra zdravotnictví Jana Blatného dosáhl už 70 let, což se v příštích dnech negativně projeví také na počtu zemřelých. „V našem kraji máme plošně zasaženo nákazou několik domovů pro seniory, ze kterých nejčastěji pocházejí hospitalizovaní lidé. Řada seniorů, kteří museli kvůli svému zdravotnímu stavu do nemocnice, ale žije také v běžných domácnostech,“ doplnila Šimůnková.

Prudce se počty zemřelých začaly v kraji zvedat po 10. říjnu, kdy ministerstvo evidovalo 57 úmrtí spojených s covidem-19. V následujících týdnech se i v této smutné statistice projevily prudké nárůsty počtu pozitivně testovaných lidí. O pouhých deset dní později se počet zemřelých vyšplhal na 130 a dál velmi strmě stoupá, k 3. listopadu takových lidí bylo již 309. Během uplynulého týdne v průměru zemřelo v Ústeckém kraji více než 16 pacientů s prokázaným koronavirem denně.

Statistiky hygieniků a ministerstva zdravotnictví však zcela neodpovídají skutečnosti v daný čas. Počty zemřelých totiž doplňují několik dní zpětně podle toho, jak dostávají od nemocnic podklady.

Například v celostátních statistikách počet zemřelých na covid z 30. října stoupal ještě v polovině tohoto týdne. „Nemocnice hlásí zemřelé do registru Ústavu zdravotnických informací a statistiky, ze kterého si tyto údaje následně bereme my. V současné době jsme ale plně zaměstnaní dalšími agendami,“ vysvětlila Lenka Šimůnková velký rozdíl mezi uváděnými počty zemřelých s tím, že dříve nemocnice zemřelé hlásily přímo hygieně.

Rozdílné metodiky

Zatímco tedy hygienická stanice uvádí ve svých statistikách 95 úmrtí na covid, ministerstvo zdravotnictví více než trojnásobek. Svou roli může hrát také zkoumání úmrtních listů, ze kterých by měly vyplynout i další zdravotní potíže konkrétního pacienta. Nepatrně se liší i metodika ministerstva, které zařazuje zemřelé i pozitivně testované podle jejich trvalého bydliště, zatímco hygienické stanice tak činí na základě jejich skutečného místa pobytu.

Počty zemřelých s covidem ale v příštích týdnech pravděpodobně v Ústeckém kraji dramaticky vzrostou. Smrtnost, tedy podíl zemřelých ze všech diagnostikovaných pacientů, se pohybuje lehce nad jedním procentem. Pokud bude tato neúprosná statistika platit i v Ústeckém kraji, je možné očekávat v příštích týdnech stovky zemřelých.

Neveselé vyhlídky

Doposud podle statistik krajské hygienické stanice mělo k úternímu večeru pozitivní test na covid přes 22 tisíc lidí, denně pak v současné době přibývá mezi 800 a 1000 nových případů. Z tohoto každodenního nárůstu v horizontu dvou až tří týdnů osm až deset lidí podle dlouhodobých statistik pravděpodobně zemře.

Zemřelých však bude zřejmě výrazně více, protože nemoc značně zasáhla seniorní populaci. Zatímco v září bylo mezi nakaženými deset procent lidí starších 65 let, o měsíc později podíl stoupl o čtyři procentní body. V této věkové kategorii je smrtnost přitom výrazně vyšší než u mladších lidí.
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » čtv 05. lis 2020 19:25:00

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... i-40341443

Švédská strategie selhala, počet nových případů je rekordní

Švédsko, které jako jedna z málo zemí nesáhlo k plošné karanténě a uzávěrám, oznámilo ve čtvrtek rekordní počet nově potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Prudce také stoupá počet lidí s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče, uvedl list The Guardian.


Ve čtvrtek Švédsko oznámilo, že v zemi přibylo 4034 nově potvrzených případů koronaviru. Rekordní počty byly zaznamenány opakovaně v několika posledních dnech, i když na počátku podzimu nebyl nárůst nových případů tak výrazný jako v jiných evropských zemích. Nyní však nabral na rychlosti.

„Je tu pokračující nárůst počtu případů ve všech oblastech kromě jedné,“ uvedla ředitelka mikrobiologického oddělení švédského Úřadu pro veřejné zdraví Karin Tegmarková Wisselová. „Nyní se také začíná ukazovat docela významný nárůst počtu pacientů na intenzivní péči.“ dodala.

Ve čtvrtek leželo na JIP 90 lidí s covidem-19, což je o 19 více než ve středu. V nemocnicích však s touto nemocí leží ještě dalších 661 osob. V zemi navíc za den zaznamenali dalších pět obětí z řad nakažených, celkem je jich už 6002.

Premiér v karanténě
Nepříznivou situaci přiznal i švédský premiér Stefen Löfven: „Vývoj jde rychle špatným směrem. Mnoho lidí je nakažených, mnoho lidí umírá. Je to vážná situace.“

Löfven je aktuálně v karanténě. Sám šel do izolace, protože se setkal s osobou nakaženou koronavirem. Napsal to na svém facebookovém profilu. V karanténě je se svou manželkou a pracovat bude z domu. Löfven uvedl, že nebyl v přímém kontaktu s nakaženým, ale že někdo z jeho blízkosti byl pozitivní, a i když je tato osoba už negativní, rozhodl se pro karanténu na základě rady svého lékaře. „Je to jediná odpovědná věc v této situaci,“ řekl Löfven s tím, že se nechá co nejdříve otestovat.

Ve Švédsku také roste podíl pozitivních výsledků na všech provedených testech. V tomto týdnu stoupl na 9,7 procenta, zatímco předtím činil jen 5,6 procenta. Stále je to ale mnohem méně než v České republice, kde je pozitivních téměř 35 procent testovaných lidí. Za rizikovou hranici se přitom považuje už pět procent.

Švédský Úřad pro zdraví ovšem uvedl, že epidemie na jaře byla zřejmě mnohem vážnější, protože tehdy měla tato skandinávská země jeden z největších počtů obětí v přepočtu na počet obyvatel. Tehdy se ale prováděl jen omezený počet testů, což znamenalo, že řada případů nákazy zůstala neodhalena.



Norsko, Finsko a i Dánsko mělo na jaře ve srovnání se Švédskem velmi málo úmrtí.
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Alaja » čtv 05. lis 2020 21:39:45


https://www.novinky.cz/domaci/clanek/za ... .seznam.cz

Za odmítnutí testů hrozí seniorům v domovech pokuta až tři miliony korun

Klienti a zaměstnanci domovů pro seniory a dalších sociálních zařízení, kteří odmítnou povinný test na koronavirus, mohou dostat teoreticky pokutu až do výše tří milionů korun. Vyplývá to z nového stanoviska ministerstva zdravotnictví, vydaného k mimořádnému opatření.

„Pokud odmítne klient nebo zaměstnanec podstoupit test, hrozí pokuta jemu. Pokud odmítne zařízení zajistit provedení testu u svých klientů nebo zaměstnanců, hrozí pokuta danému zařízení. Při ukládání pokut se zohledňuje závažnost porušení dané povinnosti, částka tři miliony korun je maximální výše,” uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Brodský.

„Pobytová zařízení by měla klientům a jejich příbuzným vysvětlit, že pokud se nepodrobí vyšetření, hrozí jim sankce ze strany místně příslušné hygienické stanice. A pokud by i po tomto sdělení klient test nadále odmítal, měli by to poskytovatelé služeb nahlásit hygieně k dalšímu postupu,“ řekl prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký.

Jednoduše řečeno by pak měla hygienická stanice, pod kterou zařízení spadá, zahájit s daným člověkem řízení o přestupku.

Podle nového mimořádného opatření mají sociální zařízení povinnost testovat klienty prostřednictvím antigenních testů od středy 4. listopadu, od stejného dne platí povinnost i pro zaměstnance. První testování musí zařízení stihnout do týdne, poté by se mělo konat vždy jedenkrát za pět dní.

Za porušení mimořádného opatření, které ministerstvo zdravotnictví vyhlašuje na základě zákona o ochraně veřejného zdraví, může být uložena pokuta až do výše tří milionů korun. Jedná se o stejnou sankci, kterou mohou dostat ve správním řízení například restaurace, které jsou navzdory vyhlášeným opatřením otevřené.

Horecký ale neočekává, že by případné pokuty pro domovy seniorů nebo jejich klienty byly ve finále takto vysoké. „Pokuta nemá být likvidační a má odpovídat míře provinění. Musí být dodrženy určité principy,“ doplňuje.

Zaměstnanci „zaplatí” dvakrát

Pokud jde o samotné pracovníky zařízení, musí podle Horeckého počítat s tím, že odmítnutím testu zároveň porušují pracovní kázeň. Situaci přirovnal k tomu, když zaměstnanec odmítne pracovat v daných zařízeních s ochrannými pomůckami nebo chodit na pravidelné zdravotní prohlídky.

Horecký zároveň podotkl, že pro poskytovatele sociálních služeb všechno končí oznámením hygienické stanici. „Jestli s tím pak budou něco dělat, nebo ne, je věcí ministerstva zdravotnictví a daných stanic,“ řekl.

Poznamenal, že on sám obdržel jako ředitel asociace stanovisko k této problematice až poté, co se obrátil na hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou. Důvodem jeho dotazu byl narůstající počet otázek ze strany samotných sociálních zařízení, která netušila, jak mají v daných případech postupovat.

Jak mají hygieny postupovat, ještě v úterý ráno nevěděla ani šéfka pražské stanice Zdeňka Jágrová.

„Nemohou to na klientovi vymáhat, pokud se odmítá nechat odebrat. Jiná situace by byla, kdyby měl nějaké klinické příznaky a odmítal se odebrat, tak by musel být izolován. Pokud nemá příznaky a v objektu žádný výskyt infekce není, tak to musí být zapsáno do dokumentace a zařízení to musí respektovat,“ řekla Jágrová Novinkám ve chvíli, kdy zbýval do zahájení testování necelý den.

Ke středečnímu večeru byla v sociálních zařízeních potvrzená nákaza covidem-19 u 4266 klientů. V porovnání s předchozími čísly denně přibývá kolem 200 nových případů. Počet nakažených zaměstnanců oproti tomu roste pomaleji, zhruba o 100 každý den.

Hořejší však očekává, že již první týden testování odhalí tisíce dalších případů, a tak budou čísla více než dvojnásobná.
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Alaja » sob 07. lis 2020 17:55:48


https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... .seznam.cz

Příliš mnoho nevěst není pannami a covid je trest, tvrdil kazatel. Na nemoc zemřel

Další z kazatelů, kteří tvrdili, že onemocnění covid-19 je boží trest, na tuto nemoc zemřel. Tentokrát se obětí nemoci stal televangelista Irvin Baxter. Ten od vypuknutí pandemie hlásal, že covid-19 je božím trestem za to, že se lidé věnují předmanželskému sexu a podivoval se nad tím, jak málo nevěst zůstane do svatby pannami.

Baxter byl zakladatelem církve Endtime Ministries, ve které od roku 1991 působil rovněž jako kazatel. Kázal v televizních vysíláních a vydělával na darech od věřících. Podle vyjádření církve podlehl nemoci covid-19 v úterý.

Není jasné, jak se nakazil, ovšem o tom, odkud nemoc pochází, měl jasno. Považoval ji za seslanou Bohem, aby lidstvo probudil. „Přišel jsem na to, když jsem přemýšlel o hříchu smilstva,“ uvedl Baxter už březnu. „Udělal jsem si malý průzkum a v USA nyní žije na 7,5 milionů nesezdaných párů,“ vysvětlil Baxter.

„Ke všemu – a doufám, že ten výzkum není pravdivý, ale mám to přímo z encyklopedie – uvádí se, že 5 procent nevěst jsou v Americe panny. To znamená, že 95 procent jich hřích smilstva spáchalo,“ řekl Baxter.

Ve svých uváhách proto došel k závěru, že Bůh seslal covid-19 na Zem jako trest, aby lidstvo probudil. „Tenhle koronavirus může být i privilegium, protože přichází mnohem větší soud. Je to v Bibli,“ uvedl Baxter.

Baxter, který byl vášnivým příznivcem Donalda Trumpa a tvrdil, že „každý, kdo nesnáší kříž, nesnáší Trumpa”, se stal jednou z 233 tisíc obětí, které v USA dosud zemřely na komplikace po nákaze koronavirem.


:donknow:
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » pon 09. lis 2020 16:35:16

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/kr ... lanky-home

Krematorium v Ostravě vybudovalo dodatečné chladírenské zařízení pro mrtvé s covidem

Kvůli nebývalému nárůstu počtu zemřelých v souvislosti s nákazou covid-19 vybudovalo krematorium v Ostravě speciální chladírenské zařízení mimo hlavní budovu. Chladicí boxy navýší současnou kapacitu o 50 míst pro zesnulé.

Potřeba navýšení chladicích kapacit pro mrtvá těla vyplynula od města Ostravy, které je vlastníkem společnosti Krematorium Ostrava. „Primátor Ostravy Tomáš Macura před týdnem na jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje upozornil na velké zatížení ostravského krematoria. Na základě toho jsme informovali Ústřední krizový štáb a poskytli jsme městu Ostrava potřebnou součinnost,“ popsal moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Dočasné chladírenské zařízení vybudovalo krematorium mimo budovu. Podle hygieniků se dostalo krematorium v posledních týdnech kvůli nárůstu zemřelých na onemocnění covid-19 na hranici skladovacích kapacit. „Ve srovnání s průměrnými počty zemřelých osob za toto období z minulých let přibyla asi třetina zemřelých oproti průměru za dané období. Průměrný počet je přibližně 45 zemřelých, v současnosti to bylo asi 70 osob,“ poukázal mluvčí Krajské hygienické stanice v Ostravě Aleš Kotrla.

Dodal, že vybudovat dočasné místo, kde mohou být mrtví uložení v chladicích boxech, bylo nutné. „Tímto opatřením magistrátu a krematoria se zcela jistě vyhneme potenciálním katastrofickým scénářům, kdy by těla mohla být skladována v provizorních neetických podmínkách,“ avizoval s tím, že nyní nelze předjímat, jak dlouho bude navýšená kapacita chladicích boxů potřeba.

Ředitel Krematoria Ostrava Ivo Furmančík serveru SeznamZprávy řekl, že situace se začala dramatizovat koncem minulého týdne. Na začátku října šlo podle něj o jednotky případů, v půlce října kolem 10 a v pátek už zaznamenalo krematorium za den 24 zemřelých.

„Takže jsme reagovali zvyšováním kapacity na vysoká čísla, která začala zhruba před deseti, čtrnácti dny. Když se celostátně nahlásí v celé zemi 250 mrtvých, k nám řádově přijde 25 s nějakým opožděním. Máme zhruba 10 procent z celé republiky,“ vysvětlil Furmančík s tím, že nyní by měla být skladovací kapacita zemřelých dostatečná.
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » pon 09. lis 2020 16:40:13

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... lanky-home

Kolaps v Polsku: Lékaři musí řešit, koho zachrání

Tragické scény z italského Bergama či New Yorku se teď opakují v Polsku. Tamní lékaři musejí rozhodovat o tom, koho z pacientů s koronavirem v kritickém stavu připojí na plicní ventilátory, kterých je stále nedostatek, a o tom, kdo dostane šanci na záchranu života a kdo už ne.

„Je to tragédie, čtyřicet let pracuji ve zdravotnictví s předsevzetím bojovat o každý lidský život, avšak už to přestává platit,“ řekl v neděli v Radiu Wroclaw Krzysztof Simon, šéf infekční kliniky ve Vratislavi. Přiznal zároveň, že v posledních dnech musel vícekrát přijmout takové dramatické a osudové rozhodnutí.

„Podobné zkušenosti jako Simon mají také jiní polští lékaři v první linii,“ napsal list Gazeta Wyborcza. Zároveň připomněl, že v Polsku chybí nejen ventilátory, ale i kyslík do nich, a to nejen ve vesnických nemocnicích, ale už i ve špičkových varšavských zdravotnických zařízeních, což pro pacienty s koronavirem má mnohdy fatální následky.

V Osvětimi na jihu Polska, asi kilometr před městskou nemocnicí, upadla 65letá žena, která se chtěla dostat do nemocnice po vlastních, avšak žádná sanitka pro ni nepřijela, neboť nebyla volná. Kolemjdoucí se ji pokoušeli zachránit, ale zemřela na ulici. Takových případů je však podstatně více, informovalo Radio RMF FM.

Roušky nenosí ani polovina
„Často nám v přeplněných nemocnicích nechtějí ani otevřít bránu, abychom vyložili pacienta. Jsme bezradní,“ přiznaly v rozhovoru pro onet.pl posádky více sanitek ve Varšavě.

„Pokud se trend v šíření nákazy v Polsku nepodaří změnit, pak kolem Vánoc může denně přibývat do 60 tisíc infikovaných, a podle černého scénáře dokonce až sto tisíc,“ prohlásil virolog Wlodzimierz Gut.

Jediným řešením kritické situace je podle něj snížit aktivitu obyvatelstva o 60 až 70 procent, zatímco nyní je to sotva o 20 procent. Např. roušky nosí navzdory rozhodnutí vlády o této povinnosti jen kolem 44 procent obyvatelstva. Aby však epidemie výrazně zpomalila dramatický nárůst, je nutné, aby toto číslo činilo až 95 procent.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » pon 09. lis 2020 16:45:20

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... i-40341701

Účinnost vakcíny na koronavirus od BioNTechu a Pfizeru překonala očekávání

Vakcína proti koronaviru, kterou vytvořila německá firma BioNTech ve spolupráci s farmaceutickým gigantem Pfizer, má podle prvních předběžných výsledků třetí fáze testů devadesátiprocentní účinnost, uvedl v pondělí výrobce s odvoláním na svou analýzu. Podle něj je to mnohem lepší, než v co většina expertů doufala.

Podle regulačních úřadů by přitom vakcína mohla být schválena, i kdyby její účinnost byla jen padesátiprocentní.

Firma Pfizer také dodala, že se po podání očkovací látky neobjevily žádné závažné vedlejší účinky.

„Dnešek je velkým dnem pro vědu a lidstvo,“ uvedl ředitel Pfizeru Albert Bourla. „První soubor výsledků z třetí fáze klinických testů vakcíny proti covidu-19 poskytuje důkazy, že naše vakcína má schopnost nemoci předejít,“ dodal.

„Dosáhli jsme tohoto významného milníku v našem programu vývoje vakcíny, ve chvíli, kdy ji svět potřebuje nejvíc, protože počty nákaz dosahují nových rekordů, kapacita nemocnic je skoro překročena a ekonomiky bojují o své opětovné otevření,“ prohlásil Bourla.

Třetí fáze klinických testů bude dál pokračovat. Už to, že se podařilo předejít devadesáti procentům nákaz, však vyvolává u politiků i zdravotnické veřejnosti naději, že se objevila možnost pandemii zastavit.

Do třetí fáze klinických testů se zapojilo více než 43 000 lidí. Část jich dostala vakcínu, část placebo. Jedná se o osoby, které přicházejí do styku s nákazou. Podle výrobce je vakcína stejně účinná u všech etnických skupin.

Data o bezpečnosti budou známá k třetímu listopadovému týdnu. Pokud budou tak dobrá jako dosud, nic nebude bránit schválení vakcíny, takže by mohla být poskytnuta zdravotníkům a dalším lidem v první linii ještě do konce roku.

Rusko už svou vakcínu pustilo do oběhu
Rusko schválilo svou vakcínu Sputnik V k použití, i když ještě není hotová třetí fáze klinických testů, kdy se zjišťuje její účinnost a také to, jestli nemá nějaké vzácné vedlejší účinky. Moskva byla za nedodržení standardního bezpečnostního postupu kritizována jako neodpovědná. Hájila se tím, že v době pandemie je potřeba postupovat co nejrychleji, aby se zachránilo co nejvíc životů.

Svou vakcínu vyvíjejí i firmy AstraZeneca či Moderna.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Alaja » pon 09. lis 2020 18:55:11

Dneska se ke mě doneslo, že personál v českých nemocnicích pomalu zjišťuje, že tam s koronovirem leží skoro samí nekuřáci...

:donknow:
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Alaja » stř 11. lis 2020 12:05:39

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/odta ... .seznam.cz



Odtajněná data ukazují, jak covid začal porážet hygieniky


Odtajněné denní zprávy hlavní hygieničky dávají nahlédnout do toho, jak se Česko dostalo do současné šlamastyky s covidem-19. Přečtěte si, kde vznikla největší ohniska, jež hygieny nestíhaly trasovat. Nejde jen o Techtle Mechtle.

Proč se Česko stalo v boji s epidemií koronaviru průšvihářem Evropy? Odpověď částečně dávají dosud utajované dokumenty, které minulý týden zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví. Z nich mimo jiné vyplývá to, o čem se mluvilo už v průběhu září – hygienici nestíhali trasování.

K průlomu došlo na přelomu srpna a září. Ostatně to dokládají i data, která Seznam Zprávy už dříve získaly. Jako první přestala stačit tempu nákazy pražská hygiena. Přiznala to už 4. září její šéfka Zdeňka Jágrová.

Situace se ale skutečně zvrtla v druhém zářijovém týdnu. To dokládá každodenní report hlavní hygieničky Jarmily Rážové pro vládu a další nadřízené orgány. Ve středu 9. září hlavní hygienička hlásila, že u 30 procent případů v hlavním městě nebyl dohledán zdroj nákazy.

Stejná situace se pak opakuje i v dalších regionech, nejprve ve Středočeském a Jihomoravském kraji.

Kritická situace nastává 14 dní po nástupu dětí do škol.

Na to ostatně hlavní hygienička ve svých reportech rovněž upozorňovala. A dokládá to i případ ZŠ Na Výsluní v Brandýse nad Labem. Prvního pozitivního žáka netrasují hygienici, ale tak, jak to od začátku školního roku chodí, ředitel školy, a to 11. září. Středočeská hygiena sice okamžitě nařizuje karanténu, nákaza se ale už rozšířila, a tak je v tomto klastru o 12 dní později identifikováno 94 potvrzených případů covidu-19.

Přitom dohledávání kontaktů v rámci klastrů se už v létě ukázalo jako zcela zásadní krok ke zvládnutí epidemie, a to bylo ještě ve chvíli, kdy se denně řešily pouze nízké stovky denních přírůstků.

Jak rychle se koronavirus v létě šířil, ukazují případy známých i méně známých klastrů. Informace vychází z odtajněných zpráv Ministerstva zdravotnictví, hlavní hygieničky a Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Techtle Mechtle

Spojení „Techtle Mechtle“ je už dnes v podstatě nešťastným synonymem pro epidemii koronaviru v Česku. Velmi dobře ale ukazuje v českých reáliích roli „superudálostí“, tedy akcí, po kterých se koronavirus masivně rozšíří. Takové momenty z první vlny koronavirové pandemie znalo Česko jen ze zahraničí.

Začátek příběhu je vcelku známý. V sobotu 11. července se v pražském klubu Techtle Mechtle konala narozeninová párty, které se zúčastnila i později pozitivně testovaná žena. Z úzkého okruhu 17 osob se nakazilo hned 15 z nich. Ke konci července ale hygienici registrovali více než 90 nakažených, kteří se akce přímo zúčastnili.

Problémem nebyla akce jako taková, ale šíření nákazy od účastníků k rodinným příslušníkům, přátelům i zcela neznámým lidem. Tak se koronavirus dostal do mládežnických týmů několika profesionálních fotbalových klubů. Nákazu si ale předávali dále i florbalisté. Dva z nich se zúčastnili přímo párty, další víkend hráli turnaj na Praze 8, kde nakazili minimálně jeden další tým.

To ale rozhodně nebylo všechno. Seznam Zprávy už na konci července popsaly případ vedoucí, která se v klubu Techtle Mechtle nakazila a koronavirus pak zanesla na tábor v jižních Čechách. Velmi podobný případ se pak opakoval ještě dvakrát. Nejprve se covid-19 stejným způsobem dostal na dětský tábor v Královéhradeckém kraji.

„Dne 22. 7. 2020 kontaktovala KHS vedoucí spolku s tím, že jí volali rodiče dvou sourozenců a sdělili, že jejich starší sourozenec je pozitivní. Byl přítomen akci v Techtle Mechtle, a to 11. 7. 2020,“ píše se v nedávno uveřejněném denním reportu ÚZIS. Na táboře bylo 48 dětí.

Dalším případem pak bylo sportovní soustředění na Kutnohorsku, které se konalo v týdnu po párty v Techtle Mechtle. Mezi převážně 92 dětí ho nevědomky zanesl jeden z přímých účastníků párty. Ten byl bezpříznakový a o tom, že je pozitivní, se dozvěděl až šest dní po skončení soustředění. Stihlo se tak nakazit 30 lidí.

Ze soustředění navíc koronavirus putoval dál a dostal se od kontaktů účastníků soustředění na tábor u Mladé Boleslavi a také v Poděbradech.

Je otázka, kolik takových akcí se hygienikům ještě nepodařilo dotrasovat. Celkem se v souvislosti s párty podařilo dosledovat zhruba 250 pozitivně testovaných. Akce v Techtle Mechtle tak přispěla k rozšíření koronaviru po Česku možná více, než se dalo v polovině července vůbec představit. Rozhodně však nešlo o ojedinělou letní událost, i když takového rozsahu už žádná jiná nedosáhla.

Taneční kluby Brno

I Brno mělo své Techtle Mechtle, i když nešlo o tak masivní akci jako v případě hlavního města. Příběh začal na chatě v Jeseníkách. Tady se sešla skupina 19 mladých lidí. Byli mezi nimi i cizinci, kteří se do Čech dostali v rámci studijního programu Erasmus. Mezi nimi hygienici našli 10 pozitivních. Jeden z nich byl tanečníkem v brněnském tanečním klubu.

Jihomoravská krajská hygiena tak začala trasovat i kontakty tohoto člověka a přišla na to, že se nákaza rozšířila hned do čtyř takových podniků v Brně. Koronavirus se tak přenášel hlavně mezi studenty a pracovníky nadnárodních společností ve věku od 25 do 34 let.

Hygienici posléze v srpnu lokalizovali i samostatný klastr navázaný právě na tyto kluby. Koronavirus se dostal do komunity Ghaňanů žijících a pracujících v Brně. Celkem se mezi skupinou této národnosti nakazilo sedm lidí.

Kemp HC Slavia

Vyjma barů, tanečních akcí nebo rodinných setkání se v létě koronavirus velmi rychle šířil i mezi sportovci, a to nejvíce v hokejových klubech. Takových týmů byly desítky a profesionální české soutěže se do podzimu prakticky kompletně promořily.

Už v červenci se ale mezi hokejisty v Česku koronavirus velmi rozšířil, a to v souvislosti s dětským letním kempem HC Slavie Praha. Toho se v Edenu zúčastnilo 68 lidí z celého Česka.

Pozitivní případy byly na základě tohoto klastru hlášené nejen v Praze, ale i na Vysočině a ve Středočeském, Libereckém, Ústeckém, Královéhradeckém a Plzeňském kraji.

Koronavirus tak zastavil i přípravu mužského A-týmu Slavie, kterému nezbylo nic jiného než zrušit úvodní přípravný zápas s Litoměřicemi. I ty měly shodou okolností s koronavirem problémy, musely kvůli nákaze jednoho ze zaměstnanců uzavřít dočasně halu. Shoda okolností to ale byla jen na první pohled. Na litoměřický stadion se totiž covid-19 dostal právě prostřednictvím rodinných kontaktů z letního kempu Slavie. Do karantény pak zamířila i část hokejistů minimálně z jednoho dalšího pražského klubu.

Celkem se po celém Česku nakazilo v tomto klastru více než 50 lidí, a to v době, kdy v zemi bylo pozitivně testováno jen 100 až 200 lidí denně.

První nákaza ve škole

Sport stál patrně i za prvními nákazami ve školách. Do karantény se dostalo například sportovní gymnázium v Kladně. Než skončil koronavirus v kabinetu středočeské školy, vzal to ale přes Liberec a Příbram. Právě v tamním volejbalovém klubu totiž hygienici vytrasovali počátek šíření v tomto klastru. Příbramský hráč se ale dozvěděl o své pozitivitě až 26. srpna. Mezitím však stihl i s celým týmem absolvovat turnaj v Liberci.

Tady se koronavirus rozšířil hned do pětice volejbalových klubů. Mezi nimi i do toho kladenského. A odtud už je to jen krůček na poradu pedagogů sportovního gymnázia.

„Dne 25. 8. 2020 proběhla porada pedagogů gymnázia. Mezi účastníky byla osoba, u které se příznaky onemocnění objevily ještě týž den ve večerních hodinách. Dne 26. 8. 2020 byla osoba pozitivně testována na covid-19. Po celou dobu porady bylo v uzavřené místnosti v kontaktu s nemocným dalších 54 osob,“ píše se ve zprávě hlavní hygieničky. Dohromady se v tomto volejbalovém klastru nakazilo 25 lidí.

Nebyla to ale jediná sportovní událost, která dala některým školám stopku ještě před 1. zářím. V ještě větším měřítku negativně zafungoval taneční tábor v Plzeňském kraji, kterého se zúčastnilo 260 lidí. Hygienici poslali do karantény kvůli nakaženým žákům na táboře třídy na gymnáziích v Berouně a Kladně a ve dvou základních školách tamtéž. Šlo dohromady asi o 180 lidí. V souvislosti s táborem a školami se posléze potvrdilo asi 50 pozitivních případů.

Školy v karanténě

Zásadnější byla ale z pohledu šíření koronaviru při startu nového školního roku jiná akce, a to třídenní letní škola pro učitele ve Valašském Meziříčí. Nakažený lektor tam přednášel pro pedagogy z různých koutů Česka. Už tam se nakazila jedna pedagožka, která nevědomky zanesla nákazu do své školy na Benešovsku.

Mimo přímé účastníky ale tento lektor přednášel na konci prázdnin i v některých školách. Celé pedagogické sbory se tak dostaly do karantény a školy se na začátku září ani neotevřely. Seznam Zprávy už před startem školního roku informovaly o dvou takových školách, a to o ZŠ Nivnice a ZŠ Na Výsluní v Uherském Brodě.

„U nikoho z pracovníků školy se neprojevil žádný příznak onemocnění a nebyl ani pozitivně testován. Krajská hygienická stanice nám ale z preventivních důvodů nařídila karanténu,“ řekla před časem Seznam Zprávám ředitelka ZŠ Na Výsluní v Uherském Brodě Dagmar Bistrá.

I další školy se dostaly do stejných problémů, podle hygieniků šlo ještě minimálně o dvě, a to o gymnázium ve Zlíně a základní školu na Vsetínsku.

Františkovy Lázně

Mimo Techtle Mechtle byly dalším podstatným ohniskem koronaviru také Františkovy Lázně. S tím ale starosta města Jan Kuchař nesouhlasí. Podle něj se akorát návštěvníci více než jinde testovali.

„Je pravidlo, a to nejen kvůli koronaviru, že v případě onemocnění se ukončuje léčba a posílá se domů. Takže kdokoliv sem přijel třeba v neděli a v úterý jel domů, byl označený, že se nakazil ve Františkových Lázních. Ale padesát procent přijíždí hromadnou dopravou,“ uvedl v polovině září pro Seznam Zprávy Kuchař.

Ani hygienici nenašli konkrétní místo, kde by se nákaza šířila. Od začátku srpna zkrátka přibývaly případy lidí, kteří byli pozitivně testováni.

„Mezi nemocnými nebyla zjištěna epidemiologická souvislost značící na jeden společný zdroj nákazy,“ napsala ve své zprávě 15. září hlavní hygienička.

Čísla jsou ale jasná. Do omezení lázeňské péče na konci října se podle hygieniků objevilo ve městě asi 350 pozitivních případů spojených s lázeňskými zařízeními.

Jejich trasování napříč kraji ale připadlo především na září, kdy hygienické stanice už povětšinou nestačily hledat zdroj nákazy u nejrůznějších ohnisek. Přesto i s Františkovými Lázněmi je několik dalších klastrů spojeno. A opět jde o školy. Koronavirus se z lázní dostal do jedné základní školy na Lounsku a také základní umělecké školy v Ústí nad Labem. Kvůli rizikovým kontaktům jednoho hudebníka se pak musel do karantény přemístit i orchestr Severočeského divadla opery a baletu a Severočeská filharmonie Teplice.

Na příkladech letních klastrů je tak možné částečně ukázat, proč vláda musela přistoupit v polovině října k tak razantním opatřením a mimo jiné také uzavřít školy. Hygieny nezvládly v září trasovat, a tak se koronavirus nevyhnutelně rozšířil všude, kde nebyla dodržována nebo se ani nedala dodržovat striktní hygienická opatření.
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Eva Nada » stř 11. lis 2020 12:18:42

Stát selhal, neochránil zranitelné skupiny, nedistribuuje antigenní testy. Doufám, že jejich používání umožní návštěvy v domovech pro seniory. Zavření škol byla chyba, mohli jsme si to s antigenními testy ušetřit a umožnit dětem chodit do školy, říká Libor Grubhoffer, virolog a ředitel Biologického centra AV ČR. Česká vakcína je naivní pokus lidí, kteří v této oblasti nikdy nepracovali, dodává.

https://video.aktualne.cz/dvtv/zavreni- ... DHAJDegLV0
Uživatelský avatar
Eva Nada
 
Příspěvky: 896
Registrován: pát 23. dub 2010 15:47:39
Poděkoval: 34
Poděkováno: 27-krát v 26 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » ned 15. lis 2020 13:01:03

:roll: :roll: :roll:

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... esi-644019
Poslance hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího i prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera zaujal stejný článek na serveru Novinky.cz. Je o tom, že nákaza koronavirem ve španělské metropoli Madridu ustupuje, a to i přesto, že noční život pokračuje. „Stal se zázrak?“ zní v titulku zprávy na serveru.


:roll:

Jestli tomu lidi uvěřej, tak bude v Česku na Vánoce třetí vlna, jak předpověděl Flegr.

Ve Španělsku byl už v říjnu tvrdý lockdown, Madrid byl uzamčenej, všude byly povinné roušky, s výjimkou doma, a proto se to zlepšilo.


Trini píše: 18. října 2020


https://www.novinky.cz/zahranicni/clane ... h-40339501

Španělsko zploštilo křivku. Na rozdíl od Česka začalo školní rok v rouškách

Španělsko bylo po dlouhou dobu nejpostiženější zemí Evropy, co se koronaviru týče. Zatímco český premiér Andrej Babiš oznamoval světovým lídrům na konci srpna, že je Česká republika „best in covid”, pyrenejský stát bojoval s nárůstem nově nakažených. Ke konci září se ovšem Španělsku podařilo křivku zploštit. Rozdíl v přístupu je vidět zejména na opatřeních zavedených ve školách.

Dramaticky se zvyšující počty nakažených dostaly Českou republiku na první místo v žebříčku evropských zemí s nejvyšším počtem nakažených. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je Česko nejhorší ze zemí Evropské unie, kterou bylo dlouhou dobu Španělsko.

Mezi oběma státy byl vidět rozdíl k přístupu k druhé vlně například na školách. Ty se otevřely začátkem září jak ve Španělsku, tak v Česku, opatření se ale zásadně lišila. Ve španělských školách museli mít studenti, kterým bylo více než šest let, při výuce nasazenou roušku. Počet žáků ve třídách se omezil a studenti byli rozděleni do skupin tak, aby se mezi sebou nepotkávali. Samozřejmostí pak byly lavice vzdálené 1,5 metru od sebe.

Nic z toho česká vláda pro školy nenařídila. Ministerstvo školství sice původně předpokládalo plošné zavedení roušek v prostorách školy, rozhodlo tak nakonec až 18. září. K omezení počtu žáků v jedné skupině nikdy nedošlo.

Vnitřní akce
K dalšímu omezení přistoupily španělské úřady 4. září. Maximální počet účastníků vnitřních akcí byl stanoven na 10. Podle tamních hygieniků docházelo k přenosu viru zejména na domácích večírcích. Španělé tou dobou už totiž téměř měsíc nemohli chodit za zábavou do nočních klubů, které vláda uzavřela už v srpnu.

Vzhledem k tomu, že nárůst nakažených neustával, přistoupilo Španělsko ke karanténě některých měst. Například hlavní město Madrid mohli obyvatelé opustit jen tehdy, pokud potřebovali do práce, do školy nebo k lékaři. Celá řada opatření se dotkla hotelů, obchodů a kostelů. Lidé se už mohli scházet pouze po šesti. Stejný osud pak potkal i další města, například León nebo Palencii.

Restaurace
V Česku se po volném létě zavedly nové restrikce až 30. září, kdy vláda vyhlásila nouzový stav. Od pondělí 5. října pak vešel v platnost zákaz koncertů a muzikálů, omezení hromadných akcí či provozů škol a stejně tak se na noc zavřely restaurace a kluby.

V pátek 9. října pak vláda podmínky ještě více zpřísnila. Restaurace musely zavírat už k osmé hodině večer, přičemž u jednoho stolu směli sedět nanejvýš čtyři lidé. Restrikce se dotkly amatérského i profesionálního sportu, školy přešly na distanční výuku. Od 14. října se zavřely restaurace, bary i kluby. Stejně jako ve Španělsku se mohou nyní Češi scházet maximálně v šesti.

V současnosti nemá Španělsko pro stravovací zařízení příliš mnoho omezení. Kromě standardních hygienických pravidel je na většině místech povoleno maximálně deset hostů u jednoho stolu, ty jsou pak rozmístěny tak, aby splňovaly bezpečnostní vzdálenost 1,5 metru. Výjimkou jsou restaurace a bary v Katalánsku, které nebudou smět otevřít minimálně do konce října.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » ned 15. lis 2020 21:20:09

https://www.krone.at/2276522

Covidová křivka je podobná španělské chřipce. Druhá vlna španělské chřipky začla v říjnu 1918, vyvrcholila v listopadu a ustoupila během prosince 1918. Třetí vlna začla v únoru 1919, vyvrcholila na začátku března a pak začala ustupovat.

Kdyby přišla na jaře 2021 třetí vlna a byla slabší než současná druhá a pak byl pokoj, tak to beru. :?
Přílohy
full (1).jpg
full (1).jpg (28.07 KiB) Zobrazeno 8239 krát
full.jpg
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Alaja » ned 15. lis 2020 23:48:07


https://www.seznamzpravy.cz/clanek/70-p ... .seznam.cz


70 % pacientů s „dlouhým covidem“ mělo poškozený orgán, zjistili vědci


Vědci už delší dobu pracují na studiu „dlouhého covidu“ neboli dlouhotrvajících příznaků koronaviru. V Británii nyní vyšly předběžné výsledky studie, která u lidí s tímto problémem odhalila poškozené orgány.

Velká Británie je zemí, kde téma „long covidu“ v posledních měsících rezonuje asi nejvíc. V půlce minulého měsíce o dlouhém covidu v rozsáhlé zprávě informoval tamní Institut pro výzkum zdraví (NIHR), když vyzval, aby se jím zdravotníci začali intenzivně zabývat. O zhruba dva týdny později přišla studie, jež ukázala na skupinu, kterou long covid nejvíc ohrožuje. Nyní téměř přesně měsíc po vydání zprávy (NIHR) Guardian informuje o další (zatím nerecenzované) studii, v níž vědci popisují časté nálezy poškozených orgánů u pacientů s dlouhodobými příznaky covidu-19.



Co je to long covid?

- Jde o soubor celé řady dlouhodobých příznaků nemoci covid-19.

- Spodní hranice dlouhodobosti je jeden měsíc, horní hranice není, jelikož je covid-19 stále příliš nová nemoc. Zatím tak víme o případech, kde symptomy nezmizí ani v horizontu několika měsíců.

- Mezi nejčastější projevy long covidu patří již delší dobu diskutované poškození plic, srdce či dalších orgánů a celý soubor symptomů souhrnně označovaných jako postvirální únavový syndrom a syndrom postintenzivní péče (např. silná únava, mozková mlha).

- Lidé ale podle NIHR popisují i řadu typicky koronavirových příznaků, které, ač s nižší intenzitou, trvají místo týdnů měsíce.


- Britský Institut pro výzkum zdraví navrhuje, aby se k long covidu začalo přistupovat jako k typicky dlouhodobému onemocnění.


Podle předběžných výsledků od prvních 200 pacientů s dlouhým covidem, se poškození alespoň jednoho orgánu pomocí magnetické rezonance, krevních a dalších testů prokázalo u 70 % z nich. „Dobrou zprávou je, že poškození je mírné, ale i kdybychom se na to chtěli koukat očima skeptika, musíme připustit, že nějaké poškození tam je. U 25 % případů se to dokonce týká víc než jednoho orgánu,“ řekl Guardianu Amitava Banerjee, kardiolog a profesor na University College London.

Studie sice nemá jak prokázat, že k poškození orgánů u pacientů nedošlo už před koronavirem, podle vědců je však nepravděpodobné, že by to výsledky mohlo zkreslit, protože šlo o lidi s průměrným věkem 44 let a nikdo z nich neměl v minulosti výraznější zdravotní potíže.

Celkem má být v rámci studie otestováno 500 pacientů. Ani poté ale nebude úplně kompletní.

Časem může poškození zmizet, nebo také ne

Zatím se totiž zkoumá stav po čtyřech měsících od propuknutí infekce. Velmi důležité je ale podle vědců i to, co bude dál. „Potřebujeme vědět, jestli orgány zůstanou poškozené, nebo se to zlepší. A nebo jestli se objeví skupina lidí, u kterých to může být ještě horší,“ řekl Banerjee.

Guardian jako nejčastěji poškozené orgány jmenuje srdce, plíce, játra a slinivku břišní. V některých případech poškození koreluje se symptomy, není to ale pravidlem.

Na dokončení studie a další monitoring pacientů vědci potřebují ještě čas. Zkoumání dlouhodobých následků u takto nové nemoci pochopitelně naráží na jasně dané mantinely. Nikdo neví, jak lidem s dlouhodobými následky bude za půl roku, nebo za deset let. Už teď je ale podle vědců jasné, že je třeba problém zkoumat a brát ho vážně.

V podobném duchu ostatně hovořila už říjnová zpráva NIHR. Nezodpovězené otázky ohledně toho, kolika lidí se long covid může týkat, či jak vážný může být, musí být co nejdříve vyřešeny. Bez toho totiž nelze zajistit postiženým lidem potřebnou podporu ze strany zdravotnických zařízení, vlád či zaměstnavatelů, kteří často nemusí vědět, co si myslet o někom, kdo si už několik měsíců stěžuje na koronavirové příznaky a nemůže kvůli tomu pracovat.
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » pon 16. lis 2020 14:15:09

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... u-40342401

Vakcína od Moderny má ještě lepší účinnost než přípravek od Pfizeru

Americká firma Moderna uvedla, že její vakcína proti covidu-19 má účinnost 94,5 procenta. Jde o čísla z průběžných výsledků třetí fáze klinických testů. Jsou ještě lepší než u vakcíny od Pfizeru a BioNTechu. Evropská léková agentura začala zkoumat žádost o registraci.

Bostonská firma, která jako první zahájila už v březnu testy vyvíjené mRNA vakcíny na lidech, kdy zkoumala, zda nemá vedlejší účinky, také oznámila, že chce podat žádost u amerického Úřadu pro potraviny a léky (FDA), aby umožnil její použití v nouzovém režimu.

Do třetí fáze klinických testů se v USA zapojilo na 30 000 dobrovolníků. Polovina jich dostala vyvíjenou očkovací látku, polovina placebo. Covidem-19 se nakazilo 95 testovaných, ovšem jen pět z nich dostalo novou vakcínu, zbytek dostal placebo. Vážný průběh mělo jedenáct účastníků klinických testů, ovšem žádný z těch, kteří dostali vakcínu.

„Celková účinnost byla pozoruhodná. Je to velký den,“ řekl BBC hlavní zdravotní šéf v Moderně Tal Zaks. Jasné však zatím není, jak dlouho bude vakcína chránit očkované, i když Zaks řekl, že to „nevypadá, že by ztrácela účinnost“.

Z průběžných dat také neplyne, jak dobře chrání starší lidi. Zatím není jasné, zda látka jen blokuje hrozbu vážného průběhu nemoci, nebo brání i jejímu šíření.

Vakcína od Moderny se bude snáze transportovat a distribuovat, protože se uchovává při teplotě minus dvacet stupňů, zatímco ta od Pfizeru/BioNTechu při minus 75. Na to mnohá zdravotnická zařízení nejsou připravena.

K dispozici by podle výrobce měla být v příštím roce asi miliarda dávek. V první fázi má jít o asi 20 milionů pro USA.

Stejně jako v případě Pfizeru jde také o mRNA vakcínu, která využívá části řetězce RNA viru. Ten se obalí tukem a může proniknout do buňky, která pak začne vytvářet protein, jímž virus napadá buňky. Na objevení proteinu zareagují T-lymfocity, které je začnou likvidovat. Bojují pak i s virem.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Alaja » sob 21. lis 2020 7:02:58

https://www.eurabia.cz/Articles/44599-m ... cinu-.aspx

Maďarsko přes výhrůžky EU dovezlo ruskou vakcínu!
Proti záři neomezeného prostoru jsou i ty nejkrásnější zážitky neúplné...
Uživatelský avatar
Alaja
 
Příspěvky: 5678
Registrován: stř 09. zář 2015 10:07:22
Poděkoval: 289
Poděkováno: 404-krát v 388 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » ned 22. lis 2020 20:45:05

Mělo to být proti Babišovi, ale nevyšlo to. Většina lidí není hloupá. ;)

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... umu-644846


Lidi můžou za covid, přesvědčil je Babiš. Vláda ne. Vyšlo v průzkumu

Vyšel průzkum agentury Median. Ta zkoumala, kdo podle Čechů může za současnou koronakrizi a kdy asi tak skončí. Viníkem podle všeho není současný premiér Andrej Babiš, ale někdo docela jiný. Jste to dokonce možná vy. A kdy krize skončí? Někteří říkají, že třeba také nikdy. O výsledcích informovaly Seznam zprávy.

Co tedy výsledky průzkumu agentury Median říkají? Podle nich velká část respondentů nevěří tomu, že současný povyk kolem koronaviru jen tak skončí. Za současnou koronavirovou situaci v Česku mohou podle názorů odpovídajících nejvíc nezodpovědní lidé. Odpovědělo tak 29 % respondentů. Naopak pouze podle jedenácti procent dotazovaných je viníkem premiér Andrej Babiš, který se stal terčem kritiky zejména proto, že stále horšící se situaci na přelomu srpna a září zlehčoval.

Podle 16 % za to může vláda jako celek. 6 % odpovídajících uvedlo, že zodpovědnost za situaci nesou média. 8 % si myslí, že za ni mohou vlivy ze zahraničí. 23 % občanů se dle agentury Median zase domnívá, že za situaci nikdo vlastně nemůže, protože se jí nedalo zabránit.

Podle ředitele Medianu Přemysla Čecha z průzkumu vyplývá, že lidé slyší na Babišova slova. Současný premiér totiž několikrát mluvil o tom, že právě část občanů, která opatření vlády nedodržuje, může za nárůst počtu nakažených.„Na výsledku této otázky mě zaujalo především to, že nám vyšlo téměř přes kopírák to, co vláda a pan premiér říká. Tedy že za to mohou neukáznění lidé,“ řekl ředitel Medianu.

„Populace je rozdělena zhruba půl na půl. Myslel jsem si, že procento těch lidí, kteří řeknou, že za to může vláda, by mohlo být větší. Překvapilo mě, že lidé vstřebali to, že si za to mohou sami,“ doplnil. Názor, že hlavním viníkem je skupina nezodpovědných spoluobčanů, zastávají podle informací Medianu hlavně starší lidé nebo ti, kteří volí Babišovo hnutí ANO nebo SPD.

Z ankety také vyplynulo, že velká část dotazovaných nevěří tomu, že pandemie koronaviru skončí brzy. Asi čtvrtina lidí si myslí, že krize bude probíhat celý příští rok. Jedenáct procent dotazovaných uvedlo, že neskončí nikdy. Deset procent pak řeklo, že pandemie bude na několik let. Sedm procent uvedlo, že celá věc opadne do letošních Vánoc. Čtyřicet procent zase věří, že krize skončí do jara roku 2021.

„Byl jsem překvapený. U nás se šíří obecně pozitivismus, že to máme do konce letošního roku za sebou. Ale ti lidé to takto nevnímají,“ řekl Čech. „Projevuje se také faktor zklamání, že to po první vlně neskončilo. Přišla druhá vlna, která je možná razantnější. A lidé nevidí, čím by mohla tato krize skončit,“ dodal. Rozdělení byli respondenti také v otázce, jestli byl měl Andrej Babiš odstoupit. Zhruba polovina lidí uvedla, že by měl jako premiér pokračovat. 42 % lidí naopak uvedlo, že by měl skončit.



Podle mne to bude jako u španělské chřipky - třetí vlna v únoru nebo březnu a pak to skončí. Doufám, že se nemýlím. Myslela jsem si, že po první vlně už nic nepřijde, ale bohužel. :?
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Majestic-12 [Bot] a 25 návštevníků