Koronavirus zblízka

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » pát 12. úno 2021 20:01:12

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ha ... v-40350887
Hamáček vyjmenoval dramatické dopady toho, že vláda nedojednala delší nouzový stav

Nárůst rizikových kontaktů, zvýšení reprodukčního čísla a plná lůžka na jednotkách intenzivní péče. To podle ministra vnitra a šéfa vládních sociálních demokratů Jana Hamáčka (ČSSD) způsobí neprodloužení nouzového stavu. Vládní koalice přitom ale nebyla schopná sehnat pro delší stav ve Sněmovně dostatek hlasů jako doposud.

„Konec nouzového stavu a s ním spojených některých plošných opatření znamená nárůst rizikových kontaktů o cca. 30%, nárůst reprod. čísla k 1,4 a vyčerpání kapacit JIP do 20 dnů,“ napsal ministr na Twitter.

S koncem nouzového stavu tak přestanou platit opatření vyhlášená na základě krizového zákona. Znamenat to zřejmě bude otevření obchodů a služeb. Skončí také zákaz vycházení a zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

Ve čtvrtek Sněmovna delší stav nouze nepodpořila, ten tak skončí v neděli 14. února. Vládě totiž jako doposud nedali hlasy komunisté a ani ostatní opoziční strany. Ty měly několik podmínek, kabinet je ale odmítl.

O dalším postupu by měla rozhodnout v pátek odpoledne vláda. Možností má několik. Například by mohla některá opatření proti šíření koronaviru převést pod zákon o ochraně veřejného zdraví.

Nadále by naopak mohly být zavřené školy, což ostatně potvrdil i ministr školství Robert Plaga (za ANO). Zůstala by povinnost také nošení roušek a platilo by omezení návštěv v zdravotnických a sociálních zařízeních.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) bude kabinet hovořit i o opětovném vyhlášení nouzového stavu, musí to ale být v souladu s ústavou.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » pát 12. úno 2021 22:33:46

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... iku-653790

Úder opozici: Nepotrestaly jste premiéra, ale celý český národ! Znevažování práce zdravotníků

Asociace samostatných odborů a Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů (LOK-ČSL) se ve společném prohlášení, které mají PL k dispozici, ohradily proti čtvrtečnímu přehlasování vlády a neprodloužení nouzového stavu. Opoziční strany podle jejich názoru „nepotrestaly premiéra, ale celý český národ“.

„Jsme velice znepokojeni včerejší situací v Parlamentu ČR, neboť Parlament ČR, a hlavně opoziční strany, velmi výrazně zkomplikovaly situaci ve zdravotnictví a v léčbě pacientů s nemocí Covid-19,“ stojí hned v úvodu prohlášení, které je podepsané předsedou Asociace samostatných odborů Bohumírem Dufkem a šéfem LOK – ČSL Martinem Engelem.

Podle nich nastala ve zdravotnictví složitá situace – zdravotnický personál je přetížen, chybí očkovací vakcína i lůžka pro nemocné v nemocnicích. „Proto také říkáme, že opoziční hazardování se zdravotním stavem našich obyvatel svědčí v podstatě o pohrdání občany naší země,“ uvádí se dále v prohlášení společně s výzvou k vyhlášení nového nouzového stavu.

„Opoziční strany nepotrestaly premiéra, ale celý český národ. Mrzí nás, že je znevažována práce zdravotníků,“ míří obě organizace kriticky na opozici.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » sob 13. úno 2021 10:39:25

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/na ... u-40350910
Nárůst počtu nakažených dál zrychluje, potvrzují čísla z pátku

V Česku dál zrychluje nárůst počtu lidí pozitivně testovaných na koronavirus. Za pátek jich přibylo 8782, což je o zhruba 160 víc než před týdnem. Index PES v sobotu po šesti dnech stagnace mírně stoupl ze 71 na 73 bodů.

8:20 - Index rizika protiepidemického systému PES, kterým se původně měla řídit opatření proti šíření nemoci covid-19, po šesti dnech stagnace mírně stoupl ze 71 na 73 bodů. Index je stále na úrovni čtvrtého stupně pohotovosti z pěti, zatímco v Česku platí oficiálně pátý stupeň. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Například tzv. reprodukční číslo, které ukazuje rychlost šíření epidemie, stouplo jen o několik tisícin bodu zhruba na 1,05. Naopak zbývající dva ukazatele - čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory a podíl hospitalizovaných, u kterých se covid-19 prokázal až v nemocnici - mírně klesly.

8:21 - Nárůst počtu případů covidu-19 v ČR v pátek dál zrychloval. Přibylo 8782 nakažených, asi o 160 víc než před týdnem. Mezitýdenní nárůst byl patrný i ve čtvrtek, kdy činil zhruba 900 případů. Oproti předchozímu pátku také mírně stoupl podíl nových případů nákazy na celkovém počtu testovaných na 29,81 procenta.

Hospitalizovaných ubylo na 5761.

8:25 - Spolkový ministr vnitra Horst Seehofer se ostře ohradil vůči kritice Bruselu v souvislosti s kontrolami na hranicích s Českem a Rakouskem, které Německo zavádí kvůli nepříznivé epidemické situaci v obou sousedních zemích. Evropské komisi naopak Seehofer vyčetl, že selhala při shánění covidových vakcín.

8:26 - Německo za poslední den zaznamenalo 8354 nových případů nákazy koronavirem a 551 dalších úmrtí pacientů, u nichž se prokázala choroba covid-19. V obou případech je to méně než předchozí den, informoval dnes Institut Roberta Kocha (RKI).

8:30 - ČR je z okolních zemí nejhorší v poměrném počtu nakažených za 14 dní. S 869 případy na 100 000 lidí má čtyřikrát víc případů než Rakousko či Německo.

8:31 - Počet úmrtí lidí s covidem v ČR za celou dobu epidemie v pátek překročil 18 000. Zemřelých je od března 2020 celkem 18 058 a případů covidu 1 082 849.

10:10 - V Maďarsku v pátek zaznamenali 2020 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 93 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testováno 385 755 lidí a celkem zemřelo 13 636 lidí.

10:12 - Na Slovensku zaznamenali 2330 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a země hlásí 79 úmrtí. V nemocnicích je 3534 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 266 na JIP a 320 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 276 234 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 5812 lidí.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » sob 13. úno 2021 10:44:08

https://www.novinky.cz/zahranicni/evrop ... m-40350911
To už stačilo! Seehofer se ohradil proti kritice Bruselu za kontroly na hranicích s Českem

Německý spolkový ministr vnitra Horst Seehofer se ostře ohradil vůči kritice Bruselu v souvislosti s kontrolami na hranicích s Českem a Rakouskem, které Německo zavádí kvůli nepříznivé epidemické situaci v obou sousedních zemích. Evropské komisi naopak Seehofer vyčetl, že selhala při shánění covidových vakcín.

„To už stačilo! Evropská komise udělala při obstarávání vakcín v minulém měsíci chyb dost,” uvedl Seehofer v sobotním vydání bulvárního deníku Bild. „Na hranicích s Českem a Rakouskem bojujeme proti zmutovanému viru. Evropská komise by nás měla podporovat a ne nám lacinými radami házet klacky pod nohy,” dodal.

Německo v pátek zařadilo Českou republiku na seznam oblastí s vysokým výskytem mutací koronaviru. Od neděle, kdy rozhodnutí vstoupí v platnost, proto budou na hranicích obou zemí obnoveny stálé hraniční kontroly a zpřísní se podmínky pro vstup do země. Sasko kvůli tomu každodenní přeshraniční dojíždění za prací umožní jen zdravotníkům a pracovníkům v zemědělství, Bavorsko zatím českým pendlerům dojíždění nezakazuje.

Žádné výjimky pro pendlery z Tyrolska
Restrikce pro vstup do Německa se týkají také obyvatel velké části rakouského Tyrolska, které se potýká s šířením nakažlivější „jihoafrické” mutace koronaviru. Tyrolský hejtman Günther Platter vyjádřil rozladění nad tím, že Německo pro tyrolské pendlery nestanovilo žádné výjimky. Podle něj to znemožní tisícům lidí dojíždět za prací do Bavorska.

V reakci na tato opatření vyzvala Evropská komise podle agentury DPA Německo, aby pro pendlery stanovilo výjimky. Mluvčí EK v této věci připomněl, že členské státy se teprve nedávno dohodly na společných doporučeních pro cestování v době pandemie covidu-19. Uvedl, že by očekával, že v souladu s tím budou všechny země jednat.

Dopravci nesmí vozit lidi z ČR do Německa
Zařazení Česka na seznam oblastí s vysokým výskytem mutací koronaviru znamená, že letečtí, autobusoví či železniční dopravci již nebudou smět dopravovat pasažéry z Česka do Německa. Zákaz se nevztahuje na německé občany a cizince, kteří v Německu žijí. Padne rovněž výjimka pro tranzitní cestující, kteří dosud mohli Německem projet bez testu. Bez testu se neobejdou ani dopravci zboží, kteří dosud rozbor nepotřebovali žádný. Po příjezdu z Česka do Německa bude kromě některých výjimek navíc nutné nastoupit do karantény, jako tomu bylo již nyní.

V zemích EU se očkování proti covidu-19 rozběhlo pomaleji než ve Spojených státech, Británii či Izraeli. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová tento týden připustila nedostatky a uvedla, že komise nebyla dost rychlá při schvalování vakcín a příliš věřila rychlosti jejich velkovýroby.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » sob 13. úno 2021 16:33:15

https://www.novinky.cz/zahranicni/evrop ... n-40350924
Slováci nasadili proti covidu kontroverzní ivermektin

Slovensko ve snaze odlehčit přetíženým nemocnicím nasadilo pacientům s covidem jako vůbec první země EU lék ivermektin. Ten by podle některých vědeckých studií měl být schopen zredukovat množství virové RNA až 5000krát. Díky tomu byla zaznamenána až nečekaně rychlá vyléčení.

Kritici ale namítají, že žádná studie zatím nebyla dostatečně rozsáhlá a varují před vedlejšími účinky.

Slovenský resort zdravotnictví vydal 26. ledna povolení k terapeutickému využívání neregistrovaného ivermektinu pro potřeby zdravotnických zařízení.

Česko mu nevěří
„Na období šesti měsíců tak platí povolení pro nemocniční zařízení i ambulance. Hlavní indikací ivermektinu je profylaxe (prevence, pozn. red.) a léčba pacientů s covidem-19,“ uvedla mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová. Česko léku ale nevěří a objednávat ho zatím nebude.

Slovenské ministerstvo povolilo dovoz stotabletového balení konkrétního léku, který je určen pouze pro potřeby nemocnic. Ministr zdravotnictví Marek Krajčí však ve středu potvrdil, že tento týden povolil také dovoz čtyřtabletového balení ivermektinu. Tento lék by měl být dostupný ve slovenských lékárnách až koncem února. „Bude dostupný pouze na lékařský předpis,“ zdůraznila mluvčí ministerstva Eliášová.

Přednosta kliniky anesteziologie a intenzivní medicíny Východoslovenského ústavu srdečních a cévních nemocí Pavol Török připustil, že ivermektin na sobě úspěšně vyzkoušelo několik slovenských lékařů. „Je to čtyřicet let starý lék a jeho objevitel dostal Nobelovu cenu, protože tento lék zachránil desítky milionů životů v Africe a v Indii,“ připomíná využití ivermektinu pro léčbu takzvané říční slepoty.

„Ivermektin má šanci být použitý i v našich podmínkách a byl by obrovským benefitem,“ řekl Török televizi TA3. Výhodou je, že tabletky ivermektinu jsou řádově levnější než protilátkové léky jako Regeneron či Eli Lilly.

Rozhodnutí Slováků je poměrně odvážným krokem, vědci totiž nejsou ohledně účinnosti tohoto léku proti covidu ani zdaleka jednotní.

Léčí se jím zvířata, lidé ho používají jako mast
Ivermektin se už několik desetiletí používá k léčení hospodářských zvířat zamořených parazitickými červy, zatímco u lidí se v u nás aplikuje ve formě lokálně aplikované masti pro kožní infekce a zánětů. Jinde ve světě se však používá ve formě tablet i na léčbu řady nemocí virového původu. Např. v USA je běžně dostupný pouze na lékařský předpis.

Ve Spojených státech ivermektin již od začátku pandemie hlasitě prosazuje aliance lékařů FLCCC. Za tento „zázračný lék“ orodovali dokonce před americkými senátory ve washingtonském Kapitolu. „Mohlo by to zachránit tisíce životů denně,“ myslí si jeden z hlavních propagátorů, jihoafrický profesor Paul Marik z lékařské školy ve východní Virginii. Podle něj jsou argumenty pro využití ivermektinu přesvědčivé, byť se opírá především o studie, které účinnost látky prokázaly pouze v laboratorních podmínkách.

Studie o použití ivermektinu na pacientech s koronavirem totiž provedli zatím jen v Egyptě, Argentině a Bangladéši. Vzorek byl ale ve všech případech příliš malý, a vědecká komunita proto jejich závěry spíše odmítá. Drtivá většina regulačních úřadů včetně Světové zdravotnické organizace (WHO) vyzvala k důkladnějšímu zkoumání. Při neodborném užití léku se mohou projevit vedlejší účinky jako zvracení, poškození jater nebo odpadávání kůže.

Česko chce víc důkazů
Situaci by mohla definitivně rozseknout prestižní Oxfordská univerzita. Ta nedávno oznámila, že se pokusí najít levný přípravek, který by splňoval následující podmínky: člověk by ho mohl bezpečně užívat doma, fungoval by ihned po zjištění příznaků a zvládl by infekci zachytit a zabránit vypuknutí vážného průběhu nemoci. Mezi léky, které angličtí vědci hodlají tomuto testu vystavit, bude právě i ivermektin.

Výsledky by měly být k dispozici v nejbližších měsících a není vyloučeno, že by v případě pozitivního závěru mohly přesvědčit i český Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Ten zatím s jednoznačným závěrem váhá, zejména kvůli skepsi vůči kvalitě provedených klinických testů a nedostatku statistických dat. O dodání léku nebude usilovat ani Společnost infekčního lékařství. Potvrdil to její člen a přednosta Infekční kliniky FN Brno Petr Husa. „Vůbec nevím, kdo tento starý lék resuscitoval v nové indikaci,“ řekl.

To potvrdilo i české ministerstvo zdravotnictví. „Randomizované kontrolované studie s jasnými výsledky zatím chybějí. Stávající stav odborného poznání neumožňuje formulovat jednoznačné doporučení k jeho podávání,“ uvedla mluvčí resortu Barbora Peterová.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » sob 13. úno 2021 20:15:12

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... vou-653858
Mutace viru? Je to jinak, Flegr vnesl jasno, potopil Pekovou

Evoluční biolog Jaroslav Flegr nám a své oblíbené kočce skrze facebookový status vysvětlil, jak je to s mutacemi koronaviru a odkud virus vůbec přišel. Na netopýry to prý nevypadá. Ve hře je spíš čínská laboratoř. A na závěr přišel kopanec do Pekové.

„Micíku, jestlipak víš, jak se pozná, že nám sem nikdo mutanty nevypouští? Tak já ti to tedy prozradím. Mutant je jedinec, který získal, nejčastěji chybou při kopírování svých genů, nějakou mutaci. Mutanta je pak skupina jedinců majících společného předka (původního mutanta), lišící se od jiných skupin i od nemutovaných zástupců daného druhu přítomností určité mutace či skupiny mutací. U virů, a zejména u těch, jejichž geny jsou zapsány do RNA, tedy třeba u koronaviru způsobujícího covid, vznikají mutace dosti často. Prakticky v každém pacientovi přibude alespoň jedna mutace – při kopírování starého řetězce RNA se do nového řetězce RNA zařadí chybné písmenko. Ve většině případů mutace vůbec neovlivní vlastnosti viru, takže s výjimkou vědce, který RNA určitého viru v laboratoři osekvenuje (určí pořadí písmenek, nukleotidů, v RNA) se o jejich přítomnosti vůbec nikdo nedozví. V některém případě ovšem mutace vlastnosti viru ovlivní, takže daná mutanta má například vyšší nebo nižší infekčnost, než má výchozí nemutovaná varianta. O mutantech s nižší infekčností se obvykle nedozvíme, protože prohrají v soutěži s ostatními viry a z populace rychle vymizí,“ vysvětluje trpělivě Flegr.

Všechny typy mutací jsou ale dle vědce důležité ve chvíli, kdy se lidé snaží zkoumat vývoj daného druhu. „Evoluce se většinou znázorňuje pomocí větvícího se stromu. Na jeho kořeni je společný předek. Jeho hlavní větve se liší přítomností mutací, ke kterým došlo nejdříve, hlavní větvičky na těchto větvích přítomností mutací, které vznikly později, a jejich vedlejší větvičky přítomností mutací, které vznikly ještě později. Jestliže vědec osekvenuje nebo z veřejných databází získá dostatek sekvencí virů, může průběh větvení jejich evolučního stromu odhadnout velmi přesně. Dnes je to strašně jednoduché – stačí vložit sekvence virů do počítače a program, který napsali moc chytří programátoři s ještě chytřejšími matematiky, rovnou namaluje obrázek fylogenetického stromu virů a často rovnou i spočítá, kdy se která skupina virů na stromě odvětvila.“ píše Flegr.

A dodává: „Kdyby nám sem někdo nějaké nové mutované viry vypouštěl, tak bychom to okamžitě viděli. Na stromu vytvořeném pro viry izolované po určitém datu by se nám zčistajasna objevila větev, která by se odvětvovala hned od jeho kořene. Nic takového nevidíme – žádná taková cizí větev se nám na stromu neobjevuje, všechny nové mutanty se odvětvují vysoko v koruně stromu.“

„Jak bychom poznali, že koroňáče chytli Číňani ve Wuhanu od netopýrů nebo od nějakých jiných zvířat prodávaných na trhu? Docela jednoduše – zjistili bychom, že mezi viry izolovanými z pacientů ve Wuhanu není jejich společný předek. Přesně tak to vidíme v případě virů SARS a MERS. U nich 137 (56 %) z 255 prvních pacientů se nedá vystopovat k prvnímu pacientovi, k tak zvanému pacientovi nula. U coviďáka (učeně nazývaného SARS Cov-2) se sekvence prvních devíti pacientů liší maximálně o dvě mutace, takže je prakticky jisté, že se všichni nakazili z jednoho zdroje.“ píše dále.

To však podle Flegra prý nutně neznamená, že virus utekl z Wuhanského virologického ústavu. „Klidně se všech devět pacientů, co se ocitli v prosinci v nemocnicích ve Wuhanu, mohlo nakazit od stejného netopýra (který sice ve Wuhanu nežije a v prosinci by dávno hibernoval) nebo od luskouna (jehož koronaviry vypadají úplně jinak). Ostatně, odborníci z WHO tam přeci byli minulý týden na kontrole a zjistili, že jim v ústavu žádný z 16 tisíc vzorků koronavirů nechybí. A paní doktorka Zhengli Shi, řečená Netopýří žena, která ve Wuhanu koronaviry z celé Číny dlouhé roky studuje, jim navíc dala čestné slovo, že vůbec žádného nepostrádá.“ píše ironicky Flegr.

„Tak Micíku, a už víš, jak to bylo s vypouštěním mutantů. Kdybys potkal tu paní doktorku, co tvrdí o mutantech něco jiného, tak jí to prosím vysvětli. Nebo víš co? Radši se jí kliď z cesty,“ zakončil Flegr svůj příspěvek drobným rýpancem do lékařky Soni Pekové, která s takovou teorií vystoupila.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » pon 15. úno 2021 11:06:00

https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps ... 7b48e9ecf6

Pondělí 8.2.2021

Česko: celkem nakažených 1 037 405 (celkem mrtvých 17 333)

Rakousko: celkem nakažených 423 839 (celkem mrtvých 8 012)


Pondělí 15.2. 2021

Česko: celkem nakažených 1 090 860 (celkem mrtvých 18 250)

Rakousko: celkem nakažených 433 487 (celkem mrtvých 8 211)

............................................................................................................

Za týden přibylo v Česku 53 455 nakažených a zemřelo 917 lidí. (Minulý týden to bylo 50 076 nakažených a 941 mrtvých.)

V Rakousku přibylo za týden 9 648 nakažených a zemřelo 199 lidí. (Minulý týden to bylo 9 441 nakažených a 291 mrtvých.)
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » pon 15. úno 2021 11:40:15

https://www.novinky.cz/zahranicni/clane ... v-40350997
ON-LINE: Za neděli přibylo 2832 nakažených

V neděli v Česku přibylo 2832 nakažených koronavirem. Skóre systému PES je k pondělku na 77 bodech, což odpovídá nejvyššímu stupni pohotovosti. V České republice platí od pondělí nově vyhlášený nouzový stav. Restrikce jsou podobné jako u minulého, který vypršel v neděli. Očkování v Izraeli ukázalo, že vakcína od Pfizeru/BioNTechu poskytuje 94procentní ochranu před covidem.

5:59 - Do Austrálie a na Nový Zéland dorazily první dávky vakcín. Austrálie, kam doradilo 142 000 dávek od Pfizeru, by měla začít s vakcinací příští týden. Očkováno by mělo být 50 tisíc lidí pracujících v hotelech, kde jsou lidé v karanténě, zdravotníků v první linii a zaměstnanců a obyvatel domovů pro seniory.

Na Novém Zélandu začne očkování stejnou vakcínou v sobotu.

6:04 - V USA klesl v pátek průměrný počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem za sedm dní pod sto tisíc a tato hodnota zatím nestoupla. Hodnota pod sto tisíc byla naposled evidována v listopadu. V prosinci to přitom bylo 200 tisíc, a v lednu dokonce až 250 tisíc. Aktuální průměr je ale stále dvaapůlkrát vyšší než v létě a denně umírá 1500 až 3500 nakažených.

6:10 - Podle studie z Izraele, kde se masově očkuje vakcínou od firem BioNTech/Pfizer, prokázala tato očkovací látka více než 94procentní účinnost při ochraně před covidem. O 94 procent poklesl u 600 tisíc očkovaných počet nákazy se symptomy covidu-19 proti nenaočkovaným skupinám. Počet vážných případů poklesl o 92 procent, uvedla zdravotní pojišťovna Klalit s tím, že vakcína si svou účinnost udržuje u všech věkových skupin včetně té nad 70 let.

V Izraeli už první dávku dostalo 3,8 milionu lidí, obě dávky pak 2,4 milionu. Očkuje se vakcínou od Pfizeru, kdy se druhá dávka podává tři týdny po první. Plná ochrana proti nákaze je zaručena týden po podání druhé dávky.

6:15 - Od pondělí platí v České republice po dobu dvou týdnů nově vyhlášený nouzový stav. Vláda na něj navázala většinu z dvou desítek doposud platných opatření včetně zákazu vycházení mezi 21:00 a 5:00. Nadále jsou uzavřeny covidem nejpostiženější okresy - Cheb, Sokolov a Trutnov. Epidemická situace podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nedovoluje rozvolňování.

Většina obchodů musí být zavřená, nelze ani provozovat služby či otevřít restaurace. Dál platí opatření týkající se aktivit pro volný čas, takže skiareály nemohou spustit vleky, nekonají se ani kulturní akce. Nadále také platí, že do škol mohou pouze žáci prvních a druhých tříd, speciálních škol a mateřských škol. Ostatní děti budou pokračovat ve výuce na dálku.

7:26 - Rizikové skóre protiepidemického systému PES zůstává druhým dnem na 77 bodech, což odpovídá nejvyššímu stupni pohotovosti.

Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření epidemie kleslo o zhruba dvě setiny na 1,03. V posledních dnech mírně, ale setrvale roste průměrný počet nově nakažených covidem-19 na 100 tisíc obyvatel za posledních 14 dní, nyní je 966. Na pondělní hodnotu indexu ale tyto změny vliv neměly, vyplývá z aktuálních údajů na webu ministerstva zdravotnictví.


7:43 - Jižní Korea nebude očkovat lidi nad 65 let vakcínou AstraZeneca, dokud nebude jasné, jak velkou ochranu poskytuje seniorům. Rozhodnutí ohrožuje očkovací plán v zemi, kde by jako první měli být od 29. února očkováni zdravotníci a senioři.

7:49 - Na světě se rozbíhá očkování, Rwanda ho zahájila jako první východoafrická země. Nejprve jsou očkováni zdravotníci a členové dalších ohrožených skupin. Očkování zahájil i Libanon, Japonsko začne s vakcinací svých obyvatel ve středu.

8:01 - V neděli v Česku přibylo 2832 nakažených koronavirem, zhruba o 400 více než před týdnem. Aktuálně se s nákazou v zemi potýká 103 456 lidí. Celkem se v ČR nakazilo už 1 090 860 lidí, z nichž 18 250 zemřelo. Během neděle stoupl počet obětí o 63.

8:05 - V Německu přibylo za neděli 4426 potvrzených případů nákazy Sars-CoV-2. Od počátku pandemie bylo v zemi pozitivně testováno 2 338 987 lidí, přičemž zemřelo 65 076 nakažených. Během neděle stoupl počet obětí o 116.

8:08 - V ČR je aktuálně hospitalizováno s covidem 5553 lidí, z nichž 1084 je jich ve vážné stavu. V neděli bylo provedeno 7966 PCR testů, z nichž bylo pozitivních 32,8 procenta. Antigenních testů se provedlo 16 965.

9:48 - V Maďarsku zaznamenali 1337 nových potvrzených případů nákazy koronavirem Sars-CoV-2 a v souvislosti s ním zemřelo 46 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 388 799 lidí a celkem zemřelo 13 752 lidí.

10:47 - Na Slovensku zaznamenali za dva víkendové dny 2020 nových potvrzených případů nákazy koronavirem Sars-CoV-2 a v souvislosti s ním zemřelo 140 osob. V nemocnicích je 3628 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 269 na JIP a 321 na plicní ventilaci. Od počátku pandemie bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 278 254 lidí a zemřelo jich 5952.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » pon 15. úno 2021 20:13:57

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/no ... k-40351105
Nouzový stav je ústavní, musíme vnímat okolnosti, říká právník

Ústavní právník Jan Kudrna na rozdíl od některých svých kolegů nepovažuje vyhlášení nouzového stavu za problematické. V rozhovoru pro Právo mj. upozorňuje, že je podle něj nutné přihlédnout k nelehké epidemiologické situaci v zemi. Soudy navíc o ústavnosti stavu nouze nerozhodnou okamžitě.


Byl podle vás vyhlášen nouzový stav v rozporu s Ústavou?
Myslím si, že v rozporu s Ústavou není. A to z toho důvodu, že ústavní zákon o bezpečnosti republiky na prvním místě ukládá povinnost státu chránit životy a zdraví obyvatel. Podle mě tady k prodloužení nouzového stavu nebo k vyhlášení nového byla řada věcných důvodů.

A koneckonců když někdo tvrdí, že opětovné vyhlášení nouzového stavu potřebuje novou situaci, tak vzpomeňme, že minulý týden byly uzavřeny tři okresy a Německo v podstatě uzavřelo hranice s Českou republikou, přičemž nás označilo za karanténní zónu s velkým rizikem nákazy, navíc s různými mutacemi koronaviru. Formálních důvodů pro vyhlášení nouzového stavu vidím dost.


V tom se rozcházíte s některými svými kolegy z řad odborníků na Ústavu, kteří říkají, že vláda obešla Sněmovnu.
Je to hraniční situace. Řekl bych k tomu, že na jedné straně je vláda a hejtmani a na druhé Poslanecká sněmovna. A nyní je podle mě otázkou, kdo celou situaci vyhodnocuje správně. Z obou stran, tedy od vlády a předsedy vlády, stejně jako od opozice, v tom vidím spoustu politických prvků. Současně však nepochybuji, že řada krizových opatření mohla být pojata jinak nebo by o nich měla být vedena širší racionální diskuse z obou stran. Od začátku do toho měli být více zapojeni také hejtmani a senátoři. Myslím, že tato situace má být řešena politicky.

Kdo může případně tento aktuální nouzový stav označit za neústavní?
Pokud se jedná o posuzování ústavnosti, má konečné slovo v naší zemi Ústavní soud. Každý se může obrátit na soud v zájmu ochrany svých práv a základních svobod. Pokud jde o rozhodování jakéhokoliv soudu, máme tady také otázku, zda tady nebezpečí existuje, nebo ne a jak situaci řešit z věcného hlediska.

Pokud by to Ústavní soud posuzoval a řekl, že vláda porušila meze ústavnosti, potom bych osobně ocenil, kdyby současně poradil, jak se v dané situaci mělo správně postupovat. Nemyslím si, že je to pouze otázka formálního právního výkladu. Pořád tu visí otázka, jak celou tu epidemickou situaci účelně a co nejšetrněji vyřešit a jak za dané konkrétní situace postupovat.

Vy zdůrazňujete kontext, v němž rozhodnutí o vyhlášení stavu nouze padlo. Proti tomu stojí více formalistický výklad, který ale může převážit.
Je poměrně snadné říct, že je něco špatně. A tím ani nemířím na Ústavní soud, jehož úkolem je určit, zda je něco v rozporu s Ústavou. Daleko složitější je říct, jak to dělat nejen správně z právního hlediska, ale také věcně správně, aby to vedlo k žádoucímu řešení. Když nad tím uvažuji, tak si kladu i tuto otázku. A rovněž proto, že právo nemá být nějaké izolované diskusní umění, ale má sloužit potřebám společnosti a řešit její problémy.

Při každé aplikaci práva je zvažován kontext, to je naprosto běžné. Proto může soud ve velmi podobných případech rozhodnout relativně rozdílně, protože právě vezme v potaz okolnosti. Zkrátka nedokážu se pohybovat pouze mezi řádky ústavního zákona o bezpečnosti nebo krizového zákona a nehledět na realitu.


Pak tu ale máme také argument, že nouzový stav platí už více než 130 dní v kuse, a přesto jsme nedosáhli kýženého výsledku.
Ale to přece není relevantní argument. Nouzový stav je nástroj ke zvládání situace a je zřejmé, že opatření každému z nás více či méně zasahují do životů. Ale ta omezení nejsou samoúčelná a vláda je nevyhlásila, aby nás poškozovala na základních právech a svobodách, ale aby ochránila společnost a mj. fungování zdravotního systému. Co nás omezuje, je virus. Nejsme v situaci nějakého politického nouzového stavu, kdy by se vláda pokoušela o politický převrat.

Koneckonců i jedna výzva navržená ve Sněmovně po neprodloužení nouzového stavu nabádala, abychom jako občané České republiky opatření nadále dobrovolně dodržovali. Kdyby se dnes všechno otevřelo, virus by přece sám od sebe nezmizel. Zároveň bych dodal, že ta omezení nejsou výmyslem české vlády, po celém světě panují velmi podobná opatření. Nicméně pochopitelně můžeme o některých z nich pochybovat a diskutovat.

K pražskému městskému soudu už chodí žaloby ze strany občanů a senátoři chystají ústavní stížnost. Dá se očekávat od některého ze soudů rychlou odpověď na otázku, zda je aktuální dvoutýdenní nouzový stav vyhlášen v souladu s Ústavou?
Obecně platí, že soudy nejsou příliš rychlé, a já si netroufám odhadovat, který z nich může být rychlejší. Loni na jaře jsme viděli, že to městskému soudu trvalo řadu týdnů, a Nejvyšší správní soud, k němuž podalo ministerstvo zdravotnictví kasační stížnost, nerozhodl doteď. Ústavní soud v některých případech dokáže rozhodnout v řádu měsíců, někdy to trvá několik let.

Můžeme tedy očekávat, že soudy se k tomu vyjádří až zpětně. Nelze vyloučit, že padne verdikt, že tento stav nouze byl neústavní. Jak by ovlivnilo sankce, které v té době byly uloženy za porušení krizových opatření vlády? Mohli by pak lidé třeba pokuty vysoudit zpátky?
To je složitá otázka, kde záleží na konkrétních případech. Obecně u těchto opatření platí, že pokud je zrušeno, tak pokuty se už nevymáhají. Ale pokud byly vymožené, domnívám se, že se nevracejí. Stejně tak se nedá říct, že když je něco prohlášeno za protizákonné či neústavní, že automaticky vzniká nárok na odškodnění.

Od politiků zaznívá, že řešením půtek o nouzové stavy je přijetí pandemického zákona. Avšak jeho aktuální návrh podle všeho dává ministerstvu zdravotnictví podobné pravomoci, jaké vládě dává nouzový stav, přičemž kontrola ze strany Sněmovny bude menší.
Řekl bych, že z věcného hlediska se nezmění nic. Z formálního hlediska třeba bude někdo spokojenější, když řekne, že ta opatření mají jasnější a pevnější právní základ. S tím mohu jen souhlasit.

Na druhou stranu přijetí pandemického zákona bude znamenat, že to, co je dnes mimořádné, se stane na určitou poměrně dlouhou dobu normálem. Vláda už nebude muset opakovaně ve Sněmovně zdůvodňovat, proč je soubor krizových opatření nutný, ale za určité situace se automaticky zavedou daná omezení. Navíc zákon může zmocnit ministra zdravotnictví, aby konal, a ten už vůbec nebude pod kontrolou Poslanecké sněmovny. Pokud někdo očekává, že pandemický zákon bude mírnější, tak se podle mě mýlí.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » úte 16. úno 2021 13:11:41

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/r ... led-654035
Radši umřít s USA než žít s Ruskem? Matku nechat umřít kvůli Babišovi? Rusko, Sputnik a covid. Hodně jiný pohled

ROZHOVOR „Už slyším ten řev o chudobě mužiků, Putinově totalitním systému, Navalném a bůh ví čem všem…“ Exposlankyni ČSSD a bývalé člence Parlamentního shromáždění Rady Evropy Anně Čurdové by nevadilo nechat se očkovat vakcínou Sputnik V. „Zná-li někdo z Ruska pouze staré moskviče, může mít strach,“ podotýká k ruským technologiím. „Rusko je nám stále představováno jako zaostalá, rozvojová země, kde všichni právě spadli z kokosáku, pijí vodku a vůbec nic neumí,“ upozorňuje. Popisuje i to, proč zanikne role Ukrajiny a komentuje stavbu Nord Stream 2. Hovoří o příležitosti k velké dohodě pro 21. století. Věnuje se i české krizi: „Kvůli odporu k Babišovi by někteří nechali umřít i vlastní matku.“ V závěru přidává jednu radu pro přežití.

Mezitím, co lídři EU uvažují o tom, kde udělali v byznysu s vakcínami chybu, Maďarsko jedná na vlastní pěst. Má Sputnik V, vakcíny od firem Pfizer, Moderna i AstraZeneca. Maďarské úřady schválily předběžně i čínskou očkovací látku Sinopharm. Jak hodnotit maďarskou cestu?

Jako jednu z těch, která je logická, možná a správná. Přes veškeré proklamace a sliby se to Evropské komisi vůbec nepovedlo, protože vakcíny jsou v první řadě byznys a teprve potom zdraví. Kapitalista potřebuje vydělávat, ne být lidumil. Tak čemu se pořád divíme?
No Maďaři ukázali, že si Evropskou unii představují jinak, chtějí jít svou cestou a tou také jdou. Bez ohledu na to, co si o nich ideologové v EU nebo zdejší eurohujeři myslí.

Mít na výběr je terno. Když se zeptáte imunologů, tak vám soukromě řeknou, že ne každá vakcína je optimální pro každého… a jsou dokonce lidé, u nichž kdyby se provedly podrobné testy, tak jim očkování lékař zakáže. Necháte-li se naočkovat, aniž konzultujete se svým odborným lékařem (ne, to většinou není obvoďák) a ten aniž vám odebere několik zkumavek krve a nechá udělat řadu laboratorních testů, nesmíte se pak divit. Ale tohle není recept pro celou populaci, že….

Český premiér navštívil Maďarsko, kde se informoval na ruskou vakcínu, pak odjel do Srbska, kde objednali čtyři miliony vakcíny Sinopharm a dva miliony ruské vakcíny. Premiér Andrej Babiš naznačil, že by zvážil maďarskou cestu, pak ujistil, že chce počkat na schválení vakcín Evropskou lékovou agenturou. Myslíte si, že v EU může dojít ke schválení ruské nebo čínské vakcíny?

Nemám křišťálovou kouli, abych v tomto případě mohla věštit, co udělá Evropská léková agentura. Ale zaspekuluji si, že Angela Merkelová má silný hlas. Pokud ne, tak proces schválení bude v rámci protiruské a protičínské hysterie tak dlouho zdržován, až ty už objednané vakcíny někdy přijdou, je jedno, kdy přijdou a kolik lidí zemře, ale je správná pouze ideologicky správná vakcína a zisk. A tam, kde se bude očkovat Sputnikem, se nebude očkovat Pfizerem nebo Modernou. Jde přece o podíl na trhu a zisk, ne o zdraví. Sputnik je levnější… A to je asi hlavní důvod pomalého schvalování a různých výmluv typu podaly nepodaly, došlo nedošlo, předložily nepředložily. Jen tak mimochodem, jako hlavní argument proti Sputniku je používáno to, že nebyl dostatečně otestován a že je povolen jen dočasně, to samé ale platí i o dalších vakcínách, jen se o tom taktně mlčí.

Premiér hovořil o tom, že bychom mohli získat příslib dodání ruské vakcíny a pak jen čekat na schválení. Lze předpokládat, že jde ze strany předsedy vlády o to vytvořit tlak na EU, abychom dostali schválených vakcín více? Mimochodem, nesrovnalosti jsou už v tom, zda Rusko požádalo Evropskou lékovou agenturu o schválení vakcíny nebo nepožádalo.

Ruský přímý investiční fond uvedl, že 29. ledna požádal o registraci vakcíny Sputnik V v Evropské unii. Poté Evropská agentura pro léčivé přípravky tyto informace popřela. Nicméně dle vlastního vyjádření pokračuje v dialogu s ruskými vývojáři vakcíny…
Certifikace vakcín prostřednictvím Evropské agentury pro léčivé přípravky EMA je sice vhodnější, ale nelze vyloučit schválení léků na národní úrovni v Německu jako poslední možnost. Uvedl to šéf Německé svobodné demokratické strany FDP Christian Lindner v rozhovoru pro „Welt am Sontag.“

Slyšíme, že ruská vakcína není řádně testovaná, což není pravda. Svědčí o tom peer rewiev článek v renomovaném odborném časopise Lancet o výsledcích třetí fáze klinických studií s přibližně 20 000 účastníky. Tři čtvrtiny dostaly vakcínu a čtvrtina placebo. Byl přijat a zveřejněn. Současně byla zveřejněna vědecká studie o průběžné analýze randomizovaných kontrolovaných studií fáze 3 v Rusku. Podle vědců byla účinnost vakcíny 91,6 procent, u dobrovolníků starších 65 let – 91,8 procenta. Vakcína také stoprocentně chrání před závažným průběhem koronaviru. Vědci pracující za západní, povětšinou vládní nebo politické granty, mají politické výhrady. Jenže ostatních vakcín není dostatek. Virolog Ian Jones z University of Reading a Polly Roy z London School of Hygiene and Tropical Medicine uvedli, že vývoj vakcíny byl kritizován kvůli „obludnému“ spěchu, ale zveřejnění výsledků třetí fáze klinických studií v časopise Lancet vykázalo jednoznačný výsledek. „Nyní se k boji proti covidu-19 může připojit další vakcína,“ uvedl. Rusko je možná víc než „Horní Volta s jadernými raketami“, což je přirovnání, které prý kdysi použil německý sociální demokrat, kancléř Helmut Schmidt.

Nevím, jestli tedy premiér tímto postupem vytváří tlak na EU, ale trochu mi to rozhodování připomíná ono pověstné „daj-li medajli nebo nedaj-li medaili,“ v tomto případě „daj-li osvědčení nebo nedaj-li osvědčení“. Inu zisk je vždy až v první řadě.

Pokud připustíme názory odpůrců, stojí za to risk s ruskou vakcínou nebo počkat na očkovací látky testované v EU? Možná bychom snížili počet lidí, kteří mezitím zemřou. Co si myslíte, že při takovém zvažování bude rozhodující a co by mělo být rozhodující podle vás?

Je lepší umřít s USA než žít s Ruskem? Fakt? V první řadě by měl stát lidský život, někde daleko zisk a ideologie by měla být úplně až poslední, jestli tedy vůbec. Další otázka je, kteří vědci ruskou vakcínu zpochybňují. Rusko je nám stále představováno jako zaostalá, rozvojová země, kde všichni právě spadli z kokosáku, pijí vodku, vůbec nic neumí a ničemu nerozumí a my je musíme naučit chodit a jíst příborem… Ale ono to tak úplně není a právě výzkum v těchto oblastech je na vysoké úrovni. Mimochodem, toho alkoholu Češi vypijí na osobu víc.

Už slyším ten řev o chudobě mužiků, Putinově totalitním systému, Navalném a bůh ví čem všem. Za co Rusko kritizujeme? Za málo liberální systém? Za nedostatek slabosti, kterou bychom využili k rozkradení tak, jak se vždy při sametových revolucích děje? Ano, Rusko má své problémy. I my máme své bezdomovce a lidi žijící na hranici a pod hranicí chudoby. Ne že bychom jim nemohli pomoci, my chceme, aby byli chudí až hladoví. Co je divného na tom, že se velmoc chová znovu jako velmoc a neposlouchá přání evropských chamtivců, byrokratů EU nebo západnických novinářů?

Jak si vysvětlit, že je vůči ruské vakcíně ze strany části veřejnosti takový odpor? Chceme spoléhat na normy EU, máme strach z ruské výroby, obecně máme zažitý odpor k Rusku…

Částečně rozumím výhradám k možné nestandardnosti výroby. Rusko je na jednu stranu známé neuvěřitelnou technologickou kázní – USA stále dovážejí z Ruska ty největší raketové motory RD-180, které vynesly i rakety Lockheed Martin Atlas III či Atlas V… Stejně tak supersložité automatické zbraňové systémy, zodpovídající za funkčnost jaderných zbraní, pracují bezporuchově desítky let… na druhé straně byla mnohdy spotřební výroba pro ruské domácnosti či výroba automobilů poruchová, nekvalitní. Zná-li někdo z Ruska pouze staré moskviče, může mít strach.

Vadilo by vám nechat se očkovat ruskou vakcínou?

Ne, nevadilo, proč by mělo? Nejsem ideologicky předpojatá a nepodléhám konspiračním teoriím, kterých jsou plné sociální sítě. Na Rusko se dívám reálným pohledem. Očkování nemá být ideologické, ale účinné a bezpečné. Jsme jiní než Maďaři nebo Srbové? Nebo těch 24 států, které Sputnik schválilo, nebo WHO, která jej také schválila? Má snad Evropská léková agentura lepší odborníky než prudce se rozvíjející Indie, kde se bude Sputnik licenčně vyrábět? Jsme nějak nadřazení nebo lepší?

Myslím si, že každý lidský život má svoji hodnotu a měl by se chránit. No a ten odpor je logický, přestáváme přemýšlet, žijeme ve zkratce, nezasazujeme věci do souvislostí a věříme nikomu neodpovědným médiím, které nás směřují tam, kam jejich majitelé potřebují. Přestali jsme číst a přečtené dávat do souvislostí, přestali jsme přečtenému rozumět a kritické myšlení je na nule. Je to tak pohodlnější. Jen nebezpečnější pro svět. Nepřemýšlející, tupá masa se snadněji ovládá.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » úte 16. úno 2021 20:23:03

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... c-40351219

Lék na covid? Pro každou fázi bude nejspíš potřeba jiný, říká vědec

Vakcíny představují v boji s covidem-19 jen částečné řešení, a tak vědci dál hledají lék, který by nemocného uzdravil. Zatím není, ale testují se asi čtyři stovky preparátů. David Fajgenbaum z Pensylvánské univerzity je optimistou, byť říká, že o jeden univerzální lék nejspíš nepůjde.


Fajgenbaun překonal Castlemanovu nemoc, která napadá mízní uzliny, a našel na jednu její formu využitelný lék - sirolimus, který se používá k potlačení imunitní reakce při transplantacích ledvin. Nyní se věnuje boji s covidem.

Od propuknutí pandemie pracuje na databázi všech testovaných léčiv, jmenuje se Corona Project. „Cílem je shromáždit data o různých léčbách, které se zkoušely při nákaze covidem-19. Na jednom místě můžete najít všechny léky, které se použily na covid-19,“ řekl Fajgenbaum v podcastu časopisu Stat.

Nejde však o pouhý seznam preparátů: „Tyto informace a subjektivní údaje o účinnosti používáme k třídění, které léky vypadají slibně.“

Jde o to stanovit prioritu, který lék by se měl dál zkoumat při takzvaných randomizovaných klinických testech. V těch část vybrané skupiny dostává placebo, aniž by bylo podávajícímu jasné, kdo je v které. Tyto testy pak mohou ukázat, který lék by skutečně mohl pomoci.

Problém s antivirotiky
I když někteří lidé mají tendenci označovat covid-19 za „chřipečku”, protože je virového původu, je potřeba si uvědomit, že boj s virózami všeho druhu je velmi těžký a většinou na ně není lék, který by je dokázal zcela vyléčit.

Týká se to HIV, kde se po čtyřiceti let od objevení nemoci AIDS daří potlačovat projevy, ale člověk se nikdy nevyléčí, i žloutenky typu C. Ostatně ani na chřipku neexistuje lék, který by ji vyléčil a většina léků na chřipku působí jen proti symptomům.

Jak ukázala i pandemie prasečí chřipky, antivirotika jako Tamiflu nebyla tak účinná, jak se čekalo, a musela se podávat rychle po nákaze. Vyprchal i optimismus provázející nasazení remdesiviru.

„Když se ponoříme do naší databáze, do dat o více než 400 lécích podaných 270 000 pacientům, je jasné, že nemůžeme myslet jen na léčení covidu antivirotiky. Nebude tu jeden (univerzální) lék, který by zabral bez ohledu na to, v jaké fázi onemocnění by se podal. Už se ukázalo, že některé léky jsou v určitých fázích účinné. A některé léky, které jsou účinné v jedné fázi, jsou škodlivé v jiné,“ uvedl Fajgenbaun.

Covid-19 má totiž několik fází. Zpočátku se projevuje jako nachlazení, přičemž člověk často ztrácí chuť a čich. U většiny infikovaných příznaky rychle odezní, u části nakažených se může vyvinout vážná forma, kdy hlesá nasycení krve kyslíkem. Rozvine se těžký zápal plic přecházející ve fibrózu a napadány jsou i další orgány jako srdce nebo mozek.

U některých lidí pak dojde k přehnané imunitní reakci, takzvané cytokinové bouři, která může výrazně zhoršit stav a ohrozit život nemocného. Právě u ní není vhodné podávat léky, které zesilují obrannou reakci organismu, jež jinak pomáhají v první fázi.

Optimismus vystřídalo zklamání
Fajgenbaum přiznal, že loni po počátečním optimismu zažíval zklamání: „Když propukla pandemie, byl jsem velmi optimistický, protože tu bylo hodné léků, které vypadaly nadějně, neboť tu byla slibná první data. A pak během léta jsem začal být pesimistický, když proběhlo hodně rozsáhlých klinických zkoušek a nepotvrdily účinnost některých z prvních léků, o nichž jsme si mysleli, že skutečně budou účinné.”

Jedním z léků, kterému se hodně věřilo, bylo antimalarikum hydroxychlorochin, u něhož se nakonec neprokázalo, že by pomáhalo: „Zpočátku panoval velký rozruch okolo hydroxychlorochinu, protože byly rozsáhlé studie, kde velké počty pacientů dostaly tento lék, přežili a dařilo se jim dobře. Ale nyní víme, že naprostá většina lidí s covidem přežije a zotaví se. A totéž se stalo s ivermektinem, kde tu byly nějaké skutečně slibné studie.”

„Bylo hodně latinskoamerických zemí, kde podali velkému množství lidí ivermektin. A pak v městech (kde byl podán) došlo k poklesu počtu případů. A opět se objevil předpoklad, že to zlepšil lék. Ale my nemůžeme použít tento závěr, protože tam byla i opatření na ochranu veřejného zdraví, jako je nošení roušek a dodržování odstupu, která také mohla snížit počet nákaz. A také naopak nemůžete předpokládat, že došlo k poklesu jen proto, že lidé tato opatření dodržovali. Proto je potřeba dělat velké randomizované kontrolované studie,“ uvedl Fajgenbaum.

Takovou studii s ivermektinem, což je širokospektrální antiparazitikum, už provedli v Egyptě. „Byly už předběžně zveřejněné výsledky randomizované kontrolované studie z Egypta, která naznačuje přinos ivermektinu, ale ještě nebyly podrobené oponentuře,“ řekl Fajgenbaum.

Přesto to neznamená, že lék je účinný. „Potřebujeme vidět tyto výsledky v několika studiích,“ dodal k problematice ivermektinu.

Databáze neslouží jen dalším vědcům, aby v ní pátrali po zajímavých preparátech - použilo ji už na 20 000 lidí včetně několika farmaceutických firem - ale lidé kolem ní se snaží jednat i aktivně. „Nesnažíme se sloužit jen jako zdroj. Pracujeme přímo s americkým Úřadem pro potraviny a léky kvůli spuštění velkého klinického testu nejslibnějších preparátů. Skutečnost, že pracujeme s tím, že by lék mohl být v jedné fázi účinný a v jiné škodlivý, dobře informuje o způsobu, jak tyto studie provádíme,“ poznamenal.

Další slibné léky
V závěru Fajgenbaum mluvil o třech lécích. Nejznámější z nich je protizánětlivý baricitimib je znám pod obchodním jménem Olumiant. Je jedním z několika protizánětlivých léků, které zkouší na covid americká firma Eli Lilly.

Ukázalo se, že pokud se baricitimib podává současně s remdesivirem, zkracuje se průměrná doba léčby o 12,5 procenta, z osmi dní na sedm. Lék také snižuje o 35 procent riziko úmrtí, uvedl nedávno jeho výrobce Eli Lilly.

O zbylých dvou se zatím ve spojitosti s covidem nehovořilo. Fluvoxamin je antidepresivum, které se používá k léčbě obsedantně-kompulzivní poruchy a má zabránit opakování depresivního stavu.

Už v září studie na 152 lidech ukázala, že u nakažených, jímž toto antidepresivum podávali, se stav nezhoršil, v kontrolní skupině se stav zhoršil u šesti pacientů.

Lék na dnu
Antirevmatikum kolchicin se používá při dně. Jeho základem je alkaloid z ocúnu, který má i cytostatické činky. Tlumí i tvorbu krystalků moči v tkáních.

Slepé studie s názvem ColCorona, v níž se testoval, se účastnilo 4500 lidí s pozitivním PCR testem na koronavirus. U těch, co látku dostali, o čtvrtinu klesla potřeba hospitalizace, o polovinu potřeba umělé ventilace a o 44 procent riziko smrti.

Kolchicin jako jeden z mála léků podávali lidem, kteří ještě nebyli hospitalizováni. Lék především snižoval riziko cytokinové bouře, tedy přehnané imunitní reakce organismu.

Ve skupině byli lidé nad 40 let, kteří měli nejméně jeden rizikový faktor - věk nad 70 let, obezitu, cukrovku, vysoký tlak nebo astma. Lék ale měl i negativní účinky, 13,7 procenta osob mělo průjem, zatímco v kontrolní skupině to bylo jen 7,3 procenta. U 11 nemocných také propukla plicní embolie, zatímco v kontrolní skupině měli tuto nebezpečnou komplikaci jen dva lidé.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » stř 17. úno 2021 10:56:24

https://www.novinky.cz/zahranicni/clane ... h-40351235

ON-LINE: Česko má 12 486 nově nakažených, počet těžkých případů je na rekordu

V úterý v ČR přibylo 12 486 nově nakažených. Ve středu klesl index PES na 72 bodů, mírně stouplo reprodukční číslo. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví.

6:20 - Počet nových případů nákazy koronavirem poklesl minulý týden podle Světové zdravotnické organizace o 16 procent na 2,7 milionu. Počty nakažených klesají už pátý týden v řadě. O deset procent – na 80 000 – poklesl v minulém týdnu i počet obětí z řad nakažených. V Evropě ubylo 18 procent případů, v Africe a v západní pacifické oblasti 20 procent, v Amerikách 16 procent a v jihovýchodní Asii 13 procent. O sedm procent naopak přibylo případů ve východním Středomoří.

7:21 - Protiepidemické skóre PES je 72 bodů. Je tedy ve čtvrtém stupni. Předchozí tři dny bylo po zpětné úpravě dat v pátém na 77 bodech. Reprodukční číslo stouplo z 1,06 na 1,08.

7:42 - Pokles o pět bodů způsobil nižší podíl hospitalizovaných, u nichž se nákaza koronavirem projevila až v nemocnici – dostal se pod 45 procent. Ostatní tři ukazatele pro výpočet skóre se zhoršily, jeho hodnotu ale neovlivnily.

7:45 - V Německu přibylo za posledních 24 hodin 7556 nových případů koronaviru a dalších 560 úmrtí. Je to méně než před týdnem, informoval berlínský Institut Roberta Kocha (RKI). Minulý týden ovšem statistika zahrnovala i případy registrované se zpožděním.

8:02 - V úterý přibylo v Česku 12 486 potvrzených případů covidu, nejvíc od 8. ledna. Je to o zhruba 2200 víc než před týdnem.

Od začátku epidemie se v ČR prokazatelně nakazilo 1,1 milionu lidí.


8:10 - V nemocnicích bylo v úterý 6171 pacientů s covidem. Na jednotkách JIP a ARO je 165 volných lůžek pro lidi s covidem.

8:33 - Počet pacientů s covidem v těžkém stavu se přiblížil maximu ze začátku loňského listopadu. V těžkém stavu bylo 1196 z nich, což je druhá nejvyšší hodnota od propuknutí epidemie. Víc pacientů v těžkém stavu bylo hospitalizovaných pouze 3. listopadu, a to 1200, tedy jen o čtyři více.

9:33 - V Maďarsku zaznamenali 1548 nových potvrzených případů nákazy koronavirem Sars-CoV-2 a v souvislosti s ním zemřelo 94 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 391 170 lidí a zemřelo 13 931 osob.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » čtv 18. úno 2021 12:19:18

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/br ... e-40351249
Britská mutace kosí i mladé, zhoršení přichází rychle

Na Náchodsku a Trutnovsku, kde v těchto dnech přibývá v Česku nejvíce pozitivních případů nákazy koronavirem, už převládla jeho britská mutace. Během měsíce vyskočily vzorky s podezřením na tuto variantu na 70 procent.

V posledních dvou měsících tu lékaři pečují stále více o mladší pacienty a přímo závratnou rychlostí se u některých nemocných zhorší covid-19 tak, že se ocitají ve vážném stavu. Ze standardního lůžka se na hranici života a smrti dostávají i během jediného dne.

To může ukazovat na to, že takzvaná britská varianta, které se už říká Brigita, je nejen nakažlivější, ale napadá vážněji i věkové skupiny, kterým loňská jarní varianta viru závažný průběh nemoci nezpůsobila.

Podle zprávy vedoucí Národní referenční laboratoře (NRL) pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Heleny Jiřincové není rozšíření jednotlivých variant v Česku rovnoměrně zastoupeno.

Ve své poslední zprávě uvedla, že britská varianta se objevila v 60 procentech vzorků na Trutnovsku, v téměř polovině byla zastoupena na Náchodsku, zatímco třeba v Praze dosahovala pouhých deseti procent z vyšetřovaných vzorků.

Česká méně agresivní
Druhou nejčastější byla varianta tzv. česká, tedy rovněž zmutovaná verze původního viru. Ta je však ve srovnání s britskou mnohem méně agresivní.

„Naše laboratoře uchovávají vzorky z odběrů u pacientů, kde je odůvodněné podezření na takzvanou britskou mutaci. Od 19. ledna do konce měsíce nasbírala například náchodská nemocniční laboratoř zhruba 1600 těchto vzorků. Ke konci ledna byl již podíl podezřelých vzorků více než sedmdesátiprocentní proti vzorkům normálním,“ sdělila Právu Lucie Chytilová, mluvčí nemocnic v Náchodě i Trutnově.

Jak se proměnil průběh onemocnění covid-19, popsal Právu primář anesteziologie a resuscitace náchodské nemocnice Petr Štěpánek. „Nemoc se chová jednoznačně jinak. Progres do těžkých stavů je strašně rychlý. Pečujeme o šedesáté, sedmdesáté ročníky. Klesl nám věk pacientů, i průběh onemocnění je těžší. Vybavuji si chlapíka, 54 let, přivezla ho záchranka, dostal kyslík, pak byl připojen na umělou plicní ventilaci a ještě týž večer u něj došlo k těžkému respiračnímu selhání. Takhle rychle to teď jde,“ uvedl Štěpánek.

„Na standardních lůžkách nám leží lidé i s vyšším stupněm kyslíkové podpory, kteří by jinak byli na lůžkách akutní péče, těch máme pětadvacet. Standardních lůžek máme 110, vždy se snažíme mít na novou směnu připraveno alespoň šest lůžek, abychom zvládli nově příchozí.

Ale už se stalo i to, že nebylo žádné místo. Ani na standardní, ani na intenzivní péči. Minulé úterý jsme museli převážet sedmnáct pacientů ze standardních lůžek do jiných nemocnic,“ popsal aktuální dění v oblastní nemocnici Štěpánek.

Přímou souvislost s britskou variantou viru ale musí podle něj dokázat jiní. „K prokázání britské varianty je třeba mít sekvenátor (přístroj, který zkoumá odebrané vzorky). Ten není ani v Hradci Králové. To musí v Praze. A po pravdě, informace od nich chodí poměrně pozdě. A zdaleka ne všechny podezřelé vzorky se zkoumají,“ uvedl primář oddělení ARO nemocnice Náchod. „Tedy já k tomu mohu říct jen to, co vidím. Průběh nemoci je jiný, než byl na podzim. Přibývá mladších pacientů, kteří se rychleji ocitají v akutních stavech,“ dodal.

Podle NRL, která začala ověřovat vzorky na začátku ledna právě z Náchodska a Trutnovska, je pravděpodobné, že britská mutace sem byla zatažena z Německa.

„Jednou z indikací pro celogenomovou sekvenaci vzorků z Trutnovska a Náchodska byla zpráva z EWRS (Systém včasného varování a reakce na přenosné nemoci v EU), kterou obdrželo ministerstvo zdravotnictví, o souvislosti detekce britské varianty na území Německa s možným přesahem do Královéhradeckého kraje,“ uvedla vedoucí laboratoře ve své zprávě.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » pon 22. úno 2021 12:58:01

https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps ... 7b48e9ecf6

Pondělí 15.2.2021

Česko: celkem nakažených 1 090 860 (celkem mrtvých 18 250)

Rakousko: celkem nakažených 433 487 (celkem mrtvých 8 211)


Pondělí 22.2. 2021

Česko: celkem nakažených 1 157 180 (celkem mrtvých 19 330)

Rakousko: celkem nakažených 446 644 (celkem mrtvých 8 397)

............................................................................................................

Za týden přibylo v Česku 66 320 nakažených a zemřelo 1 080 lidí - to je 154 lidí denně. (Minulý týden to bylo 53 455 nakažených a 917 mrtvých.)

V Rakousku přibylo za týden 13 157 nakažených a zemřelo 186 lidí - to je 27 lidí denně. (Minulý týden to bylo 9 548 nakažených a 199 mrtvých.)
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » pon 22. úno 2021 19:19:35

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/re ... o-40351719
Za neděli přibylo 4002 nakažených, o 1100 víc než před týdnem

V Česku v neděli přibylo přes čtyři tisíce nově nakažených. Po šesti dnech růstu v pondělí kleslo reprodukční číslo. Skóre PES, kterým se původně měla řídit opatření proti šíření covidu, je na 75 bodech, vyplývá z dat ministerstva zdravotnictví.

6:42 - V Německu stoupl počet potvrzených případů nákazy koronavirem za den o 4369 na 2 390 928, uvedl Institut Roberta Kocha. Za den zemřelo dalších 62 nakažených, obětí je už 67 903.

8:08 - V neděli přibylo 4002 případů covidu, asi o 1100 víc než před týdnem. Pozitivních bylo 40,6 pct testů. Ve vážném stavu bylo v neděli 1263 pacientů.

7:02 - Reprodukční číslo v ČR po šesti dnech růstu kleslo na 1,16.

Skóre PES, kterým se původně měla řídit opatření proti šíření covidu, je k dnešku na 75 bodech.


8:24 - Počet obětí z řad nakažených koronavirem v USA dosáhl 498 883, uvedla Univerzita Johnse Hopkinse. Obětí z řad nakažených koronavirem je více, než kolik lidí zemřelo dohromady na Alzheimerovu nemoc, mrtvici, chřipku, zápaly plic a chronické plicní choroby. Americký prezident plánuje překročení půlmilionové hranice uctít tichem a zapálením svící v Bílém domě.

9:49 - V Maďarsku zaznamenali 2623 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 48 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 405 646 lidí a celkem zemřelo 14 347 lidí.

10:09 - Na Slovensku zaznamenali 649 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo dalších 72 nakažených. V nemocnicích je 3672 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 299 na JIP a 347 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 292 792 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 6577 lidí. První dávku očkování dostalo 272 341 lidí a druhou 95 291.

15:59 - Očkování proti covidu-19 patrně výrazně snižuje riziko, že lidé nakažení touto nemocí skončí v nemocnici. Vakcíny firem Pfizer/BioNTech a AstraZeneca se zdají být velice účinné v bránění těžkému průběhu onemocnění. Tyto závěry podle vyplývají z předběžné studie, která vznikla na základě dat z dosavadní očkovací kampaně ve Skotsku.

16:53 - Bavorsko upřednostní v očkování proti covidu-19 nejvíce koronavirem postižené okresy, které hraničí s Českou republikou, oznámil bavorský premiér Markus Söder (CSU). Bavorské regiony u hranic s Českem v posledních dnech žádaly více dávek vakcín, aby se jim podařilo šíření infekce zastavit. Bavorská příhraniční ohniska jsou stále častěji spojována s dramatickou epidemickou situací v Česku, které Německo považuje za oblast s výskytem nebezpečných koronavirových mutací.

18:05 - Maďarský parlament v pondělí schválil prodloužení nouzového stavu o dalších 90 dnů. V zemi tak budou i nadále platit opatření související s pandemií koronaviru.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » úte 23. úno 2021 10:15:24

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... a-40351845
ON-LINE: Přibylo 11 233 nakažených. Nemocnice praskají ve švech, na JIP docházejí lůžka

Za pondělí v Česku přibylo 11 233 potvrzených případů nákazy koronavirem. Index PES je k úternímu ránu na 75 bodech, což odpovídá rozhraní čtvrtého a pátého stupně opatření. Ministerstvo zdravotnictví v úterý zhodnotí aktuální situaci v nemocnicích. Aktuálně se tam léčí 6573 nakažených, 1329 z nich potřebuje intenzivní péči.

04:40 - Vláda v Řecku je první zemí EU, která zavádí očkovací cestovní pasy. Doklad by měl usnadnit cestování a pomoci zdecimovanému turistickému ruchu. Země už podepsala dohodu s Izraelem. Obyvatelé obou těchto států budou moci mezi sebou cestovat bez omezení po předložení potvrzení o podstoupení očkování proti viru. Podobnou dohodu uzavřel s Izraelem i Kypr.

04:51 - Podle dat o volných kapacitách nemocnic je obsazeno asi 85 procent lůžek na JIP. Pro pacienty s covidem-19 jich zbývalo v pondělí večer 168. Standardních lůžek s přívodem kyslíku byly obsazené zhruba tři čtvrtiny, pro nakažené bylo volných asi 700. V Praze a Karlovarském kraji klesla pod deset procent kapacita volných míst na JIP, v Královéhradeckém kraji bylo volných jen devět procent standardních lůžek s kyslíkem.

Z nejpostiženějších okresů na západě a severovýchodě Česka, jako je Sokolovsko, Chebsko, Karlovarsko, Tachovsko, Trutnovsko a Náchodsko, jsou pacienti převáženi do nemocnic v jiných krajích. V západní polovině země přibývá nových případů rychleji než na Moravě, více naplněné jsou tam i nemocnice. Na vině je podle odborníků zřejmě převažující britská mutace koronaviru.


07:04 - Index PES je na 75 bodech, předtím byl po úpravě dat pět dní na 80 bodech. Za poklesem je snížení podílu hospitalizovaných. Reprodukční číslo je 1,18.

08:02 - Za pondělí přibylo v Česku 11 233 nakažených, zhruba o 2300 více než před týdnem. V nemocnicích je 6573 nakažených, rekordních 1329 z nich je ve vážném stavu.

09:50 - Polská vláda upravila některá opatření proti šíření koronaviru. Jedno z nich se týká příjezdu do Polska ze zahraničí, kdy se nástupu do karantény cestovatelé z ciziny vyhnou jen v případě, že předloží osvědčení o očkování vakcínou proti covidu-19 schválenou v Evropské unii. Kabinet opatření zveřejnil v pondělí krátce před půlnocí, přičemž platit začínají od úterý.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » úte 23. úno 2021 10:25:30

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... tka-654890
Vláda se usnesla: Povinné respirátory či zdvojené roušky budou až od čtvrtka

Ministr zdravotnictví Jan Blatný po jednání vlády oznámil, že kabinet rozhodl o povinnosti nosit respirátory či dvě na sobě nasazené chirurgické roušky od čtvrtka. Povinné budou v obchodech, provozovnách služeb, v prostředcích i na zastávkách veřejné dopravy nebo v ambulancích. Zatím vláda počítá s částečným návratem dětí do škol počínaje 1. březnem. Shodla se také na prodloužení programu Antivirus do konce dubna.

Původně Blatný avizoval, že povinnost bude platit už od dnešní půlnoci. Výjimky budou platit podobně jako u nošení roušek, například pro malé děti, školky, soudce nebo sportovce.

Respirátor nebo dvě zdravotnické obličejové masky budou lidé muset nosit v obchodech, provozovnách služeb, na zastávkách či v prostředcích hromadné dopravy nebo na letištích. Povinné budou také ve zdravotnických zařízeních, kde se poskytuje ambulantní péče, nebo v pobytových zařízeních sociálních služeb. Nosit se budou muset také v autech, pokud v nich nepojedou členové jedné domácnosti.

Doma vyrobenou látkovou roušku lze podle Blatného nosit v ostatních budovách a venku ještě do konce února. Pak pouze chirurgickou či respirátor. Výjimku z nošení kvalitnější ochrany dýchacích cest mají podle ministra děti do 15 let, jelikož velikosti na jejich obličeje nejsou k dispozici.

Nově také platí, že karanténa nebude nařizována lidem, kteří nemoc covid-19 prodělali v posledních třech měsících, i těm, kterým bylo aplikováno kompletní očkování.

Rovněž se podle Blatného stále počítá s návratem dětí do škol 1. března. Podmínkou je však stále dostatek testů a platnost pandemického zákona.

Ministr vnitra Hamáček zopakoval, že vláda nezrušila zakázku na dodavatele testů pro školáky. Kabinet podle něj ani nezměnil usnesení, kterým vnitru nákup uložil. Zrušení zakázky požadoval o víkendu premiér Andrej Babiš (ANO). Soutěž podle něj doprovázely nejasnosti. Testy mají pomoci vrátit děti do škol.

Vláda dnes také rozhodla o prodloužení dočasného programu Antivirus do konce dubna. Z něho stát proplácí mzdy či náhrady mezd lidem v uzavřených provozech, v karanténě či při omezení výroby. Od března by se peníze nově měly vyplácet jen na pracovníky, kteří jsou ve firmě aspoň tři měsíce.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » stř 24. úno 2021 20:57:11

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... u-40351985
ON-LINE: Česko má 15 672 nově nakažených

V Česku bylo za úterý zaznamenáno 15 672 nových případů koronaviru. To je o tři tisíce více, než bylo za úterý minulý týden, a současně nejvíce od 6. ledna. Protiepidemický systém PES klesl na 75 bodů. Za poklesem stojí snížení podílu hospitalizovaných, u kterých se covid prokázal až v nemocnici.

6:32 - Maďarsko dnes začne jako první země v Evropské unii očkovat vakcínou proti covidu-19 od čínského výrobce Sinopharm, která zatím nemá souhlas unijních institucí. Maďarský regulační úřad čínský preparát nedávno schválil pro nouzové použití, aniž čekal na doporučení od Evropské agentury pro léčivé prostředky.

6:40 - V Německu za uplynulý den přibylo 8007 případů nákazy koronavirem, což je o asi 450 více než před týdnem. Nových obětí covidu-19 zaznamenala země 422, minulou středu ohlásily německé úřady 560 úmrtí. S odvoláním na Institut Roberta Kocha o tom informovala agentura DPA. Sedmidenní reprodukční číslo v Německu činí 0,98, přičemž za předchozí den byla tato hodnota 1,05.

7:17 - Protiepidemický systém PES je na 75 bodech, předtím byl šest dní na 80 bodech. Za poklesem je snížení podílu hospitalizovaných, u kterých se covid prokázal až v nemocnici. Úterní data proto ministerstvo upřesnilo.

8:00 - V Česku mělo v úterý pozitivní test na koronavirus 15 672 lidí, minulý týden v úterý to bylo 12 601. V pondělí bylo zaznamenáno 11 391 nakažených.

Vůbec nejvíce nakažených bylo zaznamenáno 6. ledna, kdy bylo pozitivních 17 764 testovaných. Pak už nákaza ustupovala. Úterní číslo je tak nejvyšší právě od vrcholu 6. ledna.

8:12 - V úterý se mírně snížil počet lidí v nemocnicích z 6988 na 6817. Počet vážných průběhů o čtyři případy vzrostl na 1389. S nákazou zemřelo 19 682 lidí.

10:14 - V uplynulých 24 hodinách přibylo v Rakousku 1804 nových potvrzených případů nákazy koronavirem a v souvislosti s ním zemřelo 32 osob.

10:30 - Slovensko hlásí 3547 nových potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a v souvislosti s ním 104 úmrtí. V nemocnicích je 3682 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 315 na JIP a 353 na plicní ventilaci. Od počátku pandemie bylo 298 337 pozitivně testovaných a zemřelo 6775 lidí.

14:19 - Řecká vláda zřejmě prodlouží uzávěru Atén a okolního regionu, kterou kvůli zhoršené epidemické situaci s covidem-19 zavedla od 11. února a má zatím platit do konce měsíce. V úterý oznámilo ministerstvo zdravotnictví nejvyšší denní nárůst nákaz koronavirem od začátku prosince, a vláda má tak obavy z nové vlny epidemie.

15:33 - Polsko bude od soboty vyžadovat od Čechů a Slováků při příjezdu test mladší 48 hodin. Jinak budou muset jít na dva týdny do karantény, uvedla ČT.

17:50 - Švédská vláda ve středu oznámila, že dále zkrátí otvírací dobu restaurací, barů a kaváren a také omezí počet lidí v obchodech, nákupních centrech či posilovnách. Cílem je zpomalit šíření koronaviru, informovala agentura Reuters.

20:13 - Ve Francii přibylo nejvíce nově nakažených koronavirem od poloviny listopadu. Za poslední den zde úřady zaznamenaly 31 518 infikovaných a 277 úmrtí. Minulou středu oznámily francouzské úřady 25 018 nově nakažených. V úterý to bylo 20 064, úmrtí po nákaze koronavirem přibylo 431.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » čtv 25. úno 2021 8:43:21

https://www.novinky.cz/zahranicni/clane ... n-40352111
ON-LINE: V ČR přibylo ve středu 13 657 nakažených, PES je na 75 bodech

V České republice přibylo za středu 13 657 potvrzených případů nákazy koronavirem. Index systému PES je 75 bodech, tedy těsně pod hranicí 5. stupně. EU bude jednat o řešení výpadku dodávek vakcín, které brzdí očkování proti koronaviru. Zaměří se i na očkovací pasy. Dále jedná vláda o zpřísnění opatření v ČR. Dění okolo pandemie sledujeme i ve čtvrtek on-line.

6:01 - V New Yorku se šíří nová mutace koronaviru označená jako B1.526, která se ve státě objevila už v listopadu. Objevuje se u ní nebezpečná záměna E484K, která umožňuje viru obejít imunitní reakci organismu. Zjištěna u ní byla i záměna S477N, které usnadňuje viru napojení na napadenou buňku. Připadá na ni 12 procent případů.

6:19 - Vakcína od Pfizeru/BioNTechu má účinnost 94 procent proti propuknutí covidu-19 se symptomy ve všech věkových skupinách. Jedna dávka poskytuje ochranu z 57 procent, ukázala studie na 1,2 milionu lidí. Plyne to z dat vakcinace ve světě, ke kterým především přispěl Izrael.

6:20 - Tématem videosummitu EU budou i jednotné očkovací certifikáty, Jihoevropské země by je chtěly využívat jako ”vakcinační pasy„ pro turistické účely, státy západní Evropy to považují za předčasné.

6:26 - O zlepšení distribuce vakcín proti covidu budou dnes debatovat prezidenti a premiéři zemí Evropské unie. Během prvního dne dvoudenní videokonference proberou také vydávání jednotných očkovacích certifikátů a lepší koordinaci zdravotní politiky unie.

Unie se od začátku roku potýká s výpadky dodávek vakcín od některých výrobců. Evropská komise chce situace řešit usnadněním dodávek surovin pro výrobu očkovacích látek, jež jim chybí. Očekává se, že političtí vůdci vyzvou i ke zrychlení schvalovacího procesu. Část zemí rovněž volá po tom, aby se z veřejných peněz financovalo navýšení kapacit výroby vakcín.

Řada členských zemí se v současnosti potýká s novým nárůstem případů a mezi nejhorší se řadí ČR. Podle navrhovaného textu společného prohlášení by přitom šéfové států a vlád měli zdůraznit, že je s ohledem na situaci potřeba zachovat přísná omezení a zároveň urychlit schvalování a distribuci vakcín.

6:37 - V Německu testy ve středu prokázaly nákazu koronavirem u dalších 11 869 lidí, informoval Institut Roberta Kocha. To je o necelých 1700 infikovaných více než před týdnem. Počet obětí z řad nakažených se poslední den zvýšil o 385 na celkových 69 125. Od začátku pandemie se v Německu, které má osmkrát více obyvatel než Česko, nakazilo asi 2,4 milionu lidí.

Sedmidenní reprodukční číslo v Německu k dnešku činí 0,98, stejně jako ve středu. Počet nově nakažených v přepočtu na 100 000 obyvatel se v sedmidenním úhrnu zvýšil na 61,7 ze středečních 59,3. Pro srovnání v České republice tato hodnota ve středu činila 642,8. Dva nyní nejvíce zasažené okresy leží u hranic s Českem.

7:55 V České republice přibylo za den 13 657 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to méně než v úterý, kdy jich bylo 15 815, ale skoro o tři tisíce více než minulou středu kdy jich bylo 10 699.

8:03 - V České republice stoupl počet aktuálně nakažených o čtyři tisíce na 131 758 , během středy podle neúplných údajů zemřelo dalších 67 lidí, celkem je obětí už 19 835. Od 21 prosince nikdy neklesl počet obětí za den pod stovku.

8:10 - Aktuálně je s covidem-19 hospitalizováno v České republice 6967 lidí, z nichž 1432 je jich na JIP, to je o deset méně než o den dříve. Ve středu bylo provedeno 48 016 antigenních testů a 36 842 PCR testů , z nichž bylo pozitivních 38,3 procenta. Podáno bylo už 600 429 dávek vakcín.

8:13 - Index rizika Protiepidemického systému PES je už druhý den na hodnotě 75 bodů, tedy těsně pod hranicí pátého nejvyššího stupně.




Jenom aby nebyl PES ve skutečnosti na 80 bodech, ale to by se zase oznámilo až za týden. :roll:

Počet mrtvých včera 19 682, dnes 19 835, takže za včerejšek zemřelo 153 lidí. :(
Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

Re: Koronavirus zblízka

Příspěvekod Trini » čtv 25. úno 2021 13:24:21

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... lanky-home

Lockdown ztratil svůj smysl, prohlásil rakouský kancléř

Rakousko se navzdory hrozbě třetí vlny nákazy koronavirem rozhodlo opustit lockdown a jít cestou rozvolňování. Více než dva týdny jsou v zemi otevřené obchody, děti se vrátily do škol, opět začaly fungovat služby. Kancléř Sebastian Kurz (ÖVP) v rozhovoru pro deník Bild tvrdí, že lockdown ztratil účinnost. Lidé ho nedodržovali, a proto pokračování uzávěry nedávalo smysl.

„Lockdown v Rakousku po šesti týdnech ztratil účinnost,“ řekl Kurz. Lidé ho podle jeho slov stále méně dodržovali a nařízení obcházeli. „Lockdown, který se nedodržuje, nedává smysl,“ řekl kancléř.

Vláda v alpské republice proto nyní sází především na masivní testování, které v situaci, kdy chybějí vakcíny, může držet pandemii koronaviru pod kontrolou. „V našem malém Rakousku s méně než deseti miliony obyvatel provádíme každý týden přes 2,5 milionu testů. To znamená, že zhruba čtvrtina naší populace se každý týden testuje,“ uvedl Kurz v rozhovoru.

Masivní testování je podle něj prostředek, jak se dostat ze současné krize. „Čím více se bude testovat, tím víc pozitivních se najde, ti se hned dostanou do karantény a nenakazí další,“ tvrdí Kurz. Není to žádný všelék, protože virus stále existuje, ale je to výrazná pomoc.

„S pomocí testů se nám podařilo zpomalit růst počtu nakažených a postupně pečlivě rozvolňovat. Masivní testování je prostředek k větší svobodě, než kdyby se netestovalo,“ řekl kancléř.

V tuto chvíli je pandemie v Rakousku podle jeho slov i přes první kroky v rozvolňování pod kontrolou. O dalším rozvolňování tamější vláda rozhodne v pondělí.

„Je to závod s časem. S každým naočkovaným člověkem se dostáváme trochu blíže k normálu,“ řekl. Jenže vakcíny zoufale chybějí. Nový lockdown podle něj nelze v zásadě vyloučit, ale: „Znovu opakuji, lockdown má smysl, pokud ho lidé dodržují. V Rakousku bylo vidět, že se situace za poslední dva týdny uzávěry nezlepšila,“ řekl.

Kancléř chápe, že lidé jsou frustrovaní. „S pandemií bojujeme už rok. Je to vyčerpávající. Z ekonomického hlediska je to extrémní zátěž,“ řekl. Nediví se proto, že jsou lidé nešťastní a nespokojení.

Uživatelský avatar
Trini
 
Příspěvky: 5092
Registrován: úte 25. říj 2011 16:26:14
Poděkoval: 330
Poděkováno: 111-krát v 100 příspěvcích

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 32 návštevníků

cron