Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Re: Jednota s Ďáblem - na vlastní nebezpečí!

Příspěvekod armin » čtv 05. úno 2026 9:35:05

Zdeněk píše:
A z čeho vycházíš ty?

Z toho, obrazně řečeno že kdo meč pozdvihne, mečem zahyne.
Napadený má právo se bránit
Morální je pomáhat napadenému, slabšímu v případě napadení.
A morálka etika vychází z přirozených karmických zákonů a soucitu. Nedělej druhému, co nechceš aby druzí dělali tobě.

V případě hrozby napadením, je relevantní budovat odpovídající obranu a spojit se v tom s ostatními - v našem případě je takovám obranným spojením NATO.
armin

Poděkoval: 46
Poděkováno: 94-krát v 90 příspěvcích

Příspěvekod Zdeněk » čtv 05. úno 2026 9:58:11

armin píše:
Zdeněk píše:
A z čeho vycházíš ty?

A morálka etika vychází z přirozených karmických zákonů a soucitu. Nedělej druhému, co nechceš aby druzí dělali tobě.

V případě hrozby napadením, je relevantní budovat odpovídající obranu a spojit se v tom s ostatními - v našem případě je takovám obranným spojením NATO.

A jak si vysvětluješ že já (buddhista), potažmo prof. Mearsheimer, potažmo odbojář Josef Mašín třeba, tedy ti, kteří se teoreticky či prakticky tímto tématem zaobírali, mají odlišný či přímo opačný názor?

Je v pozadí implicitní předpoklad vyvolenosti sebe či svého etnika?
Zdeněk

Poděkoval: 1
Poděkováno: 19-krát v 19 příspěvcích

Příspěvekod armin » čtv 05. úno 2026 15:16:56

Zdeněk píše:
armin píše:
Zdeněk píše:
A z čeho vycházíš ty?

A jak si vysvětluješ že já (buddhista), potažmo prof. Mearsheimer, potažmo odbojář Josef Mašín třeba, tedy ti, kteří se teoreticky či prakticky tímto tématem zaobírali, mají odlišný či přímo opačný názor?

Je v pozadí implicitní předpoklad vyvolenosti sebe či svého etnika?

U Putina to tak asi je. Když má někdo velkou moc, tak si začne myslet že jeho zájmy jsou důležitější než zájmy ostatních, že je vyvolený aby... a třeba napadne sousední zemi aby své zájmy na úkor zájmů či svobody druhých prosadil.
Bohužel k tomu lidské mysli mají sklon a proto se ve světě pořád válčí a zabíjí.
armin

Příspěvekod Zdeněk » čtv 05. úno 2026 17:53:46

armin píše:U Putina to tak asi je. Když má někdo velkou moc, tak si začne myslet že jeho zájmy jsou důležitější než zájmy ostatních, že je vyvolený aby... a třeba napadne sousední zemi aby své zájmy na úkor zájmů či svobody druhých prosadil.
Bohužel k tomu lidské mysli mají sklon a proto se ve světě pořád válčí a zabíjí.

Mohli bychom to říci i o Izraeli?

Mě připadá, že Izrael má velkou moc, prakticky ovládá zahraniční politiku USA. A v jím napadené sousední Gaze provádí etnickou čistku (může si to dovolit, je krytý USA).

Nebo nejsem já nějak třeba i podvědomě antisemita, když tvrdím něco takového?
Zdeněk

Poděkoval: 1
Poděkováno: 19-krát v 19 příspěvcích

Příspěvekod armin » čtv 05. úno 2026 18:33:49

Zdeněk píše:
armin píše:U Putina to tak asi je. Když má někdo velkou moc, tak si začne myslet že jeho zájmy jsou důležitější než zájmy ostatních, že je vyvolený aby... a třeba napadne sousední zemi aby své zájmy na úkor zájmů či svobody druhých prosadil.

Mohli bychom to říci i o Izraeli?

Mě připadá, že Izrael má velkou moc, prakticky ovládá zahraniční politiku USA. A v jím napadené sousední Gaze provádí etnickou čistku (může si to dovolit, je krytý USA).

Nebo nejsem já nějak třeba i podvědomě antisemita, když tvrdím něco takového?

V tom co se děje kolem Izraele a v Gaze se moc nevyznám.
Jestli se nepletu, tak v Gaze izrael nepáchá záměrnou genocidu obyvatelstva, ale bojuje proti Hamásu. Výsledkem je spousta civilních obětí. Podobně když třeba policie zaútočí na autobus s teroristy, kteří drží jako rukojmí cestující a hodně cestujících při tom zahyne, tak to není záměrná genocida cestujících, ale já bych tuto cestu likvidace teroristů nevolil ani bych ji neobhajoval. Není divu, že se ve světě proti tomu zvedá oprávněný odpor a částečně i v samotném Izraeli, jestli se nepletu.
armin

Předchozí

Zpět na Úvahy a zamyšlení