od watta » úte 27. črc 2010 18:32:39
abych to tak nejlépe srovnala - mám skutečný respekt k paním, které postávají na zastávkách metra s časopisem "Probuďte se", mám vpodstatě respekt i k tomu, co hlásají, ale nemám respekt k tomu - jak jsi to šalamounsky nazval - jejich způsobu bytí (tedy dobrovolné odezvání všech statků mocipánovi, který je zneužívá a vzdání se veškerých životních nároků. nebyl-li by na světě nikdo, kdo by na tyto nekalosti upozorňoval, byla bych se teď věnovala třeba svědkům jehovovým. ale o těch už je to známo, takže tam moje (ani ničí jiné) upozorňování není třeba. v případě bashara lze doufat, že to třeba za pár let alespoň někomu dojde. když se podívám zpátky v čase, například k tomu dnes zde v jiném vláknu zmiňovanému znásilnění evropských vědeckých výzkumů a jejich výsledků pro účely prodeje syntetického odpadů z velkoprůmyslu na počátku 20. století, je dobře vidět, jak pomalu roste povědomí o věcech mezi lidmi. někteří, obzvláště vědci, na chybné výsledky, nastolení povinných očkování a dalších nesmyslů, poukazovali hned zpočátku. protože propaganda byla ale veliká, nenaslouchal jim nikdo. po válce tím spíše. přesto se v dalších desetiletích čas od času objevily, zejména v medicínských žurnálech, články o Dechampovi (to hlavně díky knize, která vyšla už před válkou) apod., v nichž bylo zjevně předestřeno, jak se v oněch otázkách postupovalo a proč. a dnes, v roce 2011 je stále ještě většina "veřejnosti" přesvědčena, že viry jsou původci nemocí. objeví-li se jiná informace, je stále ještě většinou (ne tak již ve vícero medicínských publikacích) považována za konspirační teorii. konspirační teorie mají tak špatnou pověst, že tak většinou stačí cokoliv označit, a je to u velké většiny populace spolehlivě zlikvidováno. vezměte si například televizi al-jazeeru. po útocích na twintowers v roce 2001 byla v čechách představena jako osa zla, která každý den dští přímé útoky a pokyny pro sebevražedné atentátníky a tak dále. většina lidí si těmito informacemi byla tak jistá, že každého člověka, který tuto severoafrickou stanici pustil, považovala za teroristu, a tak většina lidí stále ještě dnes neví, že je to úplně normální zpravodajská televize, která vysílá hlavně regionální zpravodajství z kontinentu, o němž se v Evropě mimochodem dozvíme velké kulové, a to z oblasti přírody, politiky ad. některé věci stačí zkrátka použít jako zaříkávadla. ve 4. století uzákonili panenku marii jako neposkvrněnou, a do 20. století mnoho lidí věřilo, že tomu tak opravdu bylo. problém každé víry spočívá v tom, že je velice dobře zneužitelná. problém nespočívá v tom, jestli panenka marie opravdu byla neposkvrněná nebo nikoli, a jak by řekli humanisté těmito slovy: "není nic špatného na tom", když někdo věří, že panenka marie neposkvrněná opravdu je. problém ale nastane tehdy, jestliže se ke kánonu přidruží společenský způsob utváření víry, a z víry vznikne náboženství. z new age, neboli tzv. nové spirituality, vzniklo náboženství až teprve po přelomu tisíciletí. ve skutečnosti není příliš silné, proti všem ostatním současným světovým náboženstvím. ale je o mnoho nebezpečnější, mimo jiné i proto, že je nové, ale nejenom kvůli tomu. je skutečně možné, že tisíce lidí stráví hodiny a hodiny denně přemýšlením nad výroky typu "já jsem já, protože nejá není já a kolem já je já z já", jejichž skutečná podstata lze ve skutečnosti shrnout některým z již dávno "vymyšlených" mouder, která se objevila křížem krážem všemi světadíly a ve všech náboženstvích. tito lidé, v přeneseném smyslu i doslova, dají pokoj. budou mít své bashary, ufony a jiné země zaslíbené, a všechno bude v pořádku. není to ale jediné nebezpečí. každá víra, je-li skutečně v životě aplikována, mění způsob života, kterým člověk žije. jestliže někdo zcela přijme voluntarismus, tj. vpodstatě základní kámen nové spirituality, stane se z něj bestiální asociál. to již vidíme kolem sebe. taková je další generace, generace lidí, kterým se jejich tvrdě pracující emancipované maminky nevěnovaly, protože "naplňovaly svoji vůli" ve svých zaměstnáních. takové děti jsou kruté, aniž by za to mohly. od malička se totiž naučily, že musí o přízeň na slunci, o těch několik málo minut či hodin se svoji matkou, po níž každé dítě přirozeně touží, velmi bojovat. a bojují tak v celém životě. je to, doslova a do písmene, eugenické žití, posvěcené ale novým náboženstvím, které tvrdí, že každý může myslet hlavně sám na sebe. jen velmi malá hrstka pochopí, jakou úžasnou moc toto znamená doslovně, a co to opravdu vypovídá o našem vesmíru, ale většina se začne chovat hloupě, cynicky, nevšímavě, do sebe zahleděne, a také stráví celý svůj život otroctvím, aniž by si toho vůbec všimla (o což jde v neposlední řadě). stejně tak jako krista chápalo jen velmi málo lidí - většina po něm chtěla, aby se stal vůdcem nějakého okamžitého povstání, když už má být ten mesiáš, a přinesl tehdejšímu izraeli absolutní mír. a tak dnes většina členů náboženství nové spirituality obdivuje slova o rozpouštění egu a rozšiřování vědomí a utápí se sama v sobě, je sebou doslova opojena, až se dusí, a v posvátné úctě vzhlíží ke komukoliv, kdo říká, co chtějí slyšet - totiž "já jsem skvělý, ať jsem jaký jsem". taková je realita nové spirituality dnes. ještě před několika lety nebyl tento směr stěžejní, a není možná ani dnes, ale na inspiruj v poslední době rozhodně převážil. nu a takové naslouchání potom samozřejmě otevírá brány všem basharům a obamům a dalším, kteří netouží po ničem jiném, než aby "prostý lid" věřil něčemu dostatečně "neškodnému", jen aby pracoval a dělal to, co se po něm chce. je to tak vymyšlené, že tomu ti lidé ještě budou říkat svoboda. bashar je jedním z těch, kteří vymývají mozky. je to velice jednoduché a laciné, člověka to až překvapuje, jak málo to stojí a jak málo stačí, aby davy naletěly. je mi líto, že si někdo bere osobně a cítí se být zasažen kritikou, kterou tomuto pánovi na zdejších stránkách věnuji, ale pokud to budu považovat za nutné, budu opakovat, že je to podvodník, nikoli z nedostatku respektu, ale právě proto, že k vám respekt mám. až to přestanu dělat, bude to znamenat jenom to, že už mi za to nikdo nestojí.