Nisargadatta Maharaj o Bohu a lásce

Nisargadatta Maharaj o Bohu a lásce

Příspěvekod Nic » stř 06. kvě 2026 10:11:10

„Já jsem“ a láska
Co teď miluješ? To „Já jsem“. Věnuj tomu své srdce a mysl, na nic jiného nemysli. Toto, když je bez námahy a přirozené, je nejvyšší stav. V něm je láska sama milujícím a milovaným.

Život je láska a láska je život.
Jedná láska úmyslně? Ano i ne. Život je láska a láska je život. Co drží tělo pohromadě jiné než láska? Co je touha jiné než láska k sobě samému? Co je strach jiné než touha chránit? A co je poznání jiné než láska k pravdě? Prostředky a formy mohou být špatné, ale motivem za nimi je vždy láska – láska k mně a mému. Já a mé může být malé, nebo může explodovat a obejmout vesmír, ale láska zůstává.

Je láska stav mysli?
Opět záleží na tom, co láskou myslíte. Touha je samozřejmě stav mysli. Ale uvědomění si jednoty je za hranicemi mysli. Pro mě nic neexistuje samo o sobě. Vše je Já, vše jsem já. Vidět sebe v každém a každého v sobě je bezpochyby láska.

Nad jednotou bytí je spojení lásky
Otázka: Může existovat štěstí v jednotě? Neznamená veškeré štěstí nutně kontakt, a tedy dualitu?
M: Na dualitě není nic špatného, ​​pokud nevytváří konflikt. Množství a rozmanitost bez sváru je radost. V čistém vědomí je světlo. Pro teplo je potřeba kontakt. Nad jednotou bytí je spojení lásky. Láska je smyslem a účelem duality.

Soucit
a láska jsou mým samotným jádrem. Prostý všech zálib, jsem svobodný milovat.

Poznání a láska
Abyste našli vodu, nevykopáváte malé jámy všude kolem, ale vrtáte hluboko pouze na jednom místě. Podobně, abyste našli sebe sama, musíte prozkoumat sami sebe. Když si uvědomíte, že jste světlem světa, uvědomíte si také, že jste jeho láskou; že vědět znamená milovat a milovat znamená vědět.

Otázka: Jak se mohu stát univerzálním?
M: Ale ty jsi univerzální. Nemusíš a nemůžeš se stát tím, kým už jsi. Jen přestaň si o sobě představovat, že jsi konkrétní. Co přichází a odchází, nemá žádnou bytost. Vděčí to za svůj samotný vzhled realitě. Víš, že existuje svět, ale zná svět tebe? Veškeré poznání plyne z tebe, jako veškeré bytí a veškerá radost. Uvědom si, že jsi věčný zdroj, a přijmi vše jako své vlastní. Takové přijetí je pravá láska.

Bez seberealizace není žádná ctnost opravdová.
Nepředstírejte, že milujete druhé jako sebe sama. Dokud si je neuvědomujete jako jedno se sebou samým, nemůžete je milovat. Nepředstírejte, že jste tím, kým nejste, neodmítejte být tím, kým jste.
Vaše láska k druhým je výsledkem sebepoznání, nikoli jeho příčinou.
Bez seberealizace není žádná ctnost opravdová. Kde nade vší pochybnost víte, že vším, co je, proudí stejný život a vy jste tímto životem, budete milovat vše přirozeně a spontánně.
Když si uvědomíte hloubku a plnost své lásky k sobě samému, víte, že každá živá bytost a celý vesmír jsou zahrnuty ve vaší náklonnosti.

Ale když se na cokoli díváte jako na něco odděleného od sebe, nemůžete to milovat, protože se toho bojíte. Odcizení způsobuje strach a strach odcizení prohlubuje. Je to začarovaný kruh. Pouze seberealizace ho může prolomit. Jděte do toho s odhodláním.

Jak vyřešit své problémy
Láska k jednomu a láska ke všem se slévají v lásce, čisté a jednoduché, nikomu adresované, nikomu neodepřené. Zůstaňte v této lásce, ponořte se do ní hlouběji a hlouběji, zkoumejte sami sebe a milujte toto zkoumání a vyřešíte nejen své vlastní problémy, ale i problémy lidstva.

Věz, co miluješ
Prosím, pochop, že od tebe nic nechci. Je to ve tvém vlastním zájmu, že mluvím, protože především miluješ sám sebe, chceš se cítit v bezpečí a šťastně. Nestyď se za to, nepopírej to. Je přirozené a dobré milovat sám sebe.
Jen ty bys měl vědět, co přesně miluješ. Nemiluješ tělo, ale Život – vnímání, cítění, myšlení, konání, milování, úsilí, tvoření. Miluješ ten Život, který jsi ty, který je vším. Uvědom si ho v jeho celistvosti, za všemi rozděleními a omezeními, a všechny tvé touhy se v něm sloučí, neboť větší obsahuje to menší. Proto nalezni sám sebe, neboť v tom, co najdeš, najdeš vše.
Každý je rád, že existuje. Ale jen málokdo zná jeho plnost. Poznání dosáhneš tím, že ve své mysli setrváváš v „Já jsem“, „Já vím“, „Já miluji“ – s vůlí dosáhnout nejhlubšího významu těchto slov.

Láska je vůle, vůle sdílet své štěstí se všemi. Být šťastný – činit šťastným – to je rytmus lásky.
Nemohu tě jinak vidět jako sebe sama. Je v samotné povaze lásky nevidět žádný rozdíl.

Otázka: Existuje v celém vesmíru jediná cenná věc?
M: Ano, síla lásky.

Vědomí je láska v akci
Vědomí je dynamické, láska je bytí. Vědomí je láska v akci. Mysl sama o sobě dokáže realizovat libovolný počet možností, ale pokud nejsou podníceny láskou, jsou bezcenné. Láska předchází stvoření. Bez ní existuje pouze chaos.

Láska bez volby
Pravé vědomí (samvid) je stav čistého svědectví, bez sebemenšího pokusu cokoli udělat s událostí, které jste svědkem. Vaše myšlenky a pocity, slova a činy mohou být také součástí události; vše sledujete bezstarostně v plném světle jasnosti a porozumění. Přesně chápete, co se děje, protože vás to neovlivňuje. Může se to zdát jako postoj chladné odtažitosti, ale ve skutečnosti to tak není. Jakmile se v tom ocitnete, zjistíte, že milujete to, co vidíte, ať už je to jakékoli. Tato láska bez volby je prubířským kamenem vědomí. Pokud tam není, máte pouze zájem – z nějakých osobních důvodů.

Dívejte se na „Já jsem“ jako na znamení lásky mezi vnitřním a vnějším, mezi skutečností a zdáním. Stejně jako ve snu je vše jiné, kromě pocitu „Já“, který vám umožňuje říci „Zdálo se mi“, tak vám pocit „Já jsem“ umožňuje říci „Já jsem znovu své skutečné Já“.

Otázka: Existují úrovně uvědomění?
M: Existují úrovně ve vědomí, ale ne ve uvědomění. Je z jednoho bloku, homogenní. Jeho odrazem v mysli je láska a porozumění. Existují úrovně jasnosti v porozumění a intenzity v lásce, ale ne v jejich zdroji. Zdroj je jednoduchý a jediný, ale jeho dary jsou nekonečné. Jen nepovažujte dary za zdroj. Uvědomte si sami sebe jako zdroj, a ne jako řeku; to je vše.

Mysl
je manželkou srdce a svět jeho domovem – má být udržována zářivou a šťastnou.

Pravda
a láska jsou skutečnou přirozeností člověka a mysl a srdce jsou prostředkem jejího vyjádření.

Malé semínko „Já jsem“
Koneckonců, jste tím, kým jste, v každém okamžiku svého života, ale nikdy si toho nejste vědomi, snad s výjimkou okamžiku probuzení ze spánku. Vše, co potřebujete, je být si vědom bytí, ne jako verbálního prohlášení, ale jako všudypřítomné skutečnosti.
Vědomí toho, že jste, vám otevře oči a ukáže vám, kým jste. Je to všechno velmi jednoduché. Nejprve navažte neustálý kontakt sami se sebou, buďte neustále sami se sebou. Do sebeuvědomění plynou všechna požehnání. Začněte jako centrum pozorování, záměrného vědomí a vyrůstejte v centrum lásky v akci. „Já jsem“ je malé semínko, které vyroste v mocný strom – zcela přirozeně, beze stopy úsilí.

Od Nisargadatty Mahárádže I Am That
Nic

Poděkoval: 81
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Zpět na Úvahy a zamyšlení