Hrátky s AI

Re: Hrátky s AI

Příspěvekod Trini » čtv 13. lis 2025 6:05:49

Nic píše:
Trini píše:
Nedá se přehlédnout, že Jana ostatní potřebuje. Bez nich by jí to štěstíčko a blaženost nefungovaly.

Přihořívá.

V iluzi...

Samozřejmě, že máš právo stejně jako ostatní psát svůj názor, svůj pohled - i když s tím, o čem mluví probuzení, nemá nic společného. :)
Trini

Poděkoval: 366
Poděkováno: 128-krát v 117 příspěvcích

Příspěvekod Nic » čtv 13. lis 2025 6:11:07

Trini píše:
Nic píše:
Trini píše:
Nedá se přehlédnout, že Jana ostatní potřebuje. Bez nich by jí to štěstíčko a blaženost nefungovaly.

Přihořívá.

V iluzi...

Samozřejmě, že máš právo stejně jako ostatní psát svůj názor, svůj pohled - i když s tím, o čem mluví probuzení, nemá nic společného. :)

Díky.

Můžeš se pokusit napsat, na co všichni probuzení poukazují, a konkrétně v čem se domníváš, že to je jiné.

Prosím, uveď konkrétní citace (i s odkazy na zdroj), ze kterých vycházíš. Díky.
Nic

Poděkoval: 76
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Příspěvekod Trini » čtv 13. lis 2025 6:19:57

Nic píše:
Trini píše:
Nic píše:
Přihořívá.

V iluzi...

Díky.

Můžeš se pokusit napsat, na co všichni probuzení poukazují, a konkrétně v čem se domníváš, že to je jiné.

Prosím, uveď konkrétní citace, ze kterých vycházíš. Díky.

Nevycházím z citací. Ve slovech to není. Nepopsatelné se nedá popsat. Je nutné všechny koncepty pustit, jinak k realizaci nedojde. Ty tuto zkušenost nemáš, jinak bys to věděla.

:)
Trini

Příspěvekod Trini » čtv 13. lis 2025 6:22:12

P.S.

Je To v té síle za slovy ;) :

Eduard Tomáš:

Prohlášení žáka může mít sílu jeho intelektu, ale prohlášení duchovního Mistra má vždy sílu Pravdy.

Trini

Příspěvekod Nic » čtv 13. lis 2025 7:53:29

Trini píše:
Nevycházím z citací. Ve slovech to není. Nepopsatelné se nedá popsat. Je nutné všechny koncepty pustit, jinak k realizaci nedojde. Ty tuto zkušenost nemáš, jinak bys to věděla.

To znamená, že všichni Probuzení, kteří to jakkoliv popisují, ještě na rozdíl od Tebe nedošli k realizaci?

Když Nisargadatta mluví o svém dokonalém světě, kterým je on sám, o Brahmanovo blaženosti, když mluví Ježíš o Božím království, Buddha o Nirváně, Eduard Tomáš o trvalém štěstí, nejvyšší pravdě, Newman zmiňuje ráj, Ramana mluví o blaženosti jako našem přirozeném stavu, tak všichni - i když se to nedá ve skutečnosti popsat, nedošli na rozdíl od Tebe k realizaci, protože nepustili koncepty?

Mluví jen o nějakém konceptu a ne o tom, co poznávají jako skutečnost, když se rozplyne nevědomost se svou iluzí?
Nic

Příspěvekod Nic » čtv 13. lis 2025 7:59:22

Trini píše:P.S.

Eduard Tomáš:

Prohlášení žáka může mít sílu jeho intelektu, ale prohlášení duchovního Mistra má vždy sílu Pravdy.

Při ztotožnění s tělem, myslí, rolí je možné vnímat sebe jako žáka. S uvědoměním skutečnosti je Mistr ve Tvém nitru tímtéž Mistrem, který poznává Pravdu, není mezi nimi rozdíl.

To, co říká intelekt, může být žákem, to, co rezonuje v tichu srdce Pravdou, je Mistrem.
Nic

Příspěvekod Trini » čtv 13. lis 2025 9:07:30

Nic píše:
Trini píše:

To znamená, že všichni Probuzení, kteří to jakkoliv popisují, ještě na rozdíl od Tebe nedošli k realizaci?

Fakt nemáš o realizaci ani ponětí. Držíš se jen té "relativní pravdy" - sbírání konceptů, proto ti tak vyhovuje AI. Neměla jsi zkušenost, která by tě poučila.

.....

Eduard Tomáš:

To je opravdu těžké pochopit.

Ano, pokud to není realizováno - potom je to jasné. Právě proto musí duchovní Učitelé vycházet jen z relativní pravdy, jinak by jim žáci neporozuměli. Teprve pozdější vlastní zkušenost během času žáka sama poučí.

...............

Žádný realizovaný nikdy neřekl, že existuje svět probuzených. Takový naprostý nesmysl si dokážeš vymyslet jen ty. A to na základě toho, že Nisargadatta se snažil obrazně příblížit tazateli, co prožívá, slovy : V mém světě neprší. Ale na přímý dotaz, jestli existují dva světy, nic neřekl.
Trini

Příspěvekod Trini » čtv 13. lis 2025 9:17:27

Nic píše:
Trini píše:P.S.

Eduard Tomáš:

Při ztotožnění s tělem, myslí, rolí je možné vnímat sebe jako žáka. S uvědoměním skutečnosti je Mistr ve Tvém nitru tímtéž Mistrem, který poznává Pravdu, není mezi nimi rozdíl.

To, co říká intelekt, může být žákem, to, co rezonuje v tichu srdce Pravdou, je Mistrem.

Holka, holka, z toho se nevymluvíš. Akorát ukazuješ, že vůbec ani netušíš, o čem Eduard Tomáš mluví.

V tom, co mluví/píší realizovaní/Mistři působí síla Pravdy. V tom, co píšeš ty nebo AI, nic takového nepůsobí. A je opravdu úděsné pozorovat, jak se čím dál víc vzdaluješ od Poznání, od Pravdy.
Trini

Příspěvekod Trini » čtv 13. lis 2025 9:48:28

armin píše:To, co poslední dobou předvádí je spíš o její sebelásce ("Já") a vzešených slovech, Tím se jí daří dělat z vzácných slov probuzených a duchovních pojmů stále dokola omílané fráze. A to je smutné.

A jak si na základě špatně pochopených slov realizovaných vymýšlí. S tím svým nesmyslem, že existují dva světy, to fakt přehnala.

Takže až tak moc nepřekvapuje, že se dala dohromady s AI, která je bez vědomí, bez duše, bez schopnosti pochopit, o čem mluví realizovaní. Na druhou stranu je právě to nejlepší důkaz, že opravdu sama neví, o čem realizovaní mluví.
Trini

Příspěvekod Nic » čtv 13. lis 2025 17:45:50

Trini píše:
Žádný realizovaný nikdy neřekl, že existuje svět probuzených. .

Je to přesně obráceně, skutečností je jenom svět probuzených. Tvůj svět, ve kterém poznáváš jako skutečnost nedokonalost, je snem.

"Můj svět je dokonalý a neměnný. Můžete mi o svém světě říkat cokoli chcete – budu poslouchat pozorně, možná dokonce i se zájmem, ale ani na okamžik nezapomenu, že váš svět neexistuje, že sníte."

Nisargadatta Maharaj
Nic

Příspěvekod armin » čtv 13. lis 2025 18:29:54

Nic píše:
Trini píše:

Je to přesně obráceně, skutečností je jenom svět probuzených. Tvůj svět, ve kterém poznáváš jako skutečnost nedokonalost, je snem.

"Můj svět je dokonalý a neměnný. Můžete mi o svém světě říkat cokoli chcete – budu poslouchat pozorně, možná dokonce i se zájmem, ale ani na okamžik nezapomenu, že váš svět neexistuje, že sníte."

Nisargadatta Maharaj

Ty si z těch slov - z přirovnání, kterým se posluchači chce něco přiblížit - samozřejmě uděláš svoji falešnou doslovnou představu nějakého světa probuzených ve kterém ani neprší.
Nisargadata bude pozorně poslouchat, se zájmem a nezapomene...
Kdo to všechno bude dělat? Nejvyšší pravda? Nisargadattova mysl? jeho individualita? jeho duše? Nebude náhodou to pozorné poslouchání, mluvení Nisargadattovo snění?
armin

Poděkoval: 38
Poděkováno: 92-krát v 88 příspěvcích

Příspěvekod Nic » čtv 13. lis 2025 18:54:34

armin píše:
Nic píše:
Trini píše:

Nisargadatta Maharaj

Ty si z těch slov - z přirovnání, kterým se posluchači chce něco přiblížit - samozřejmě uděláš svoji falešnou doslovnou představu nějakého světa probuzených ve kterém ani neprší.
Nisargadata bude pozorně poslouchat, se zájmem a nezapomene...
Kdo to všechno bude dělat? Nejvyšší pravda? Nisargadattova mysl? jeho individualita? jeho duše? Nebude náhodou to pozorné poslouchání, mluvení Nisargadattovo snění?

To není žádná představa, to je Skutečnost. Jak říká Nisargadatta Maharaj:[/quote]

"Můj je skutečný, váš je vymyšlený...Toto mluvení je ve vašem světě. V mém je věčné ticho. Mé ticho zpívá, má prázdnota je naplněná, nepostrádám nic. Můj svět nemůžete znát, dokud v něm nejste."

Svět, o kterém mluví Nisagadatta, je tímtéž, čím je Boží království, Nirvána. Je to dokonalost. Nejvyšší pravda.

Dokud není tahle nejvyšší pravda poznávána, tak se jeví jako skutečnost jen to, co se objeví v mysli skrz tělesné smyslové vnímání.

Ale nejsi tělo, proto s připoutaností tělu, ke smyslovému poznání a k mysli, jako k něčemu pravdivému, skrz co věříš, že poznáváš pravdu, vzniká ta největší nevědomost.

Jak říká Eduard Tomáš:

"Když se podíváte na květinu před námi, vidíte, že je nádherná, žlutá, krásně upravená. Já si odmyslím jméno a tvar, zůstane jen božská podstata. Mezi mnou a květinou není rozdílu ..."

- tvar (smyslové vnímání)
- jméno (mysl)

Všechno je tím pravým Já

Světem probuzených je sat-čit-ánanda.
Nic

Příspěvekod armin » čtv 13. lis 2025 19:27:05

Nic píše:"Můj je skutečný, váš je vymyšlený...Toto mluvení je ve vašem světě.

Tvoje psaní a kopírování pod nickem Nic je ve tvém světě?
armin

Příspěvekod Nic » pát 14. lis 2025 10:46:28

armin píše:

Pokusím se popsat nepopsatelné tak, jak to poznávám.

Při hluboké meditaci, která přesáhne hranice mysli, mysl neomezuje uvědomění toho, kým jsme.

To, co skutečně jsem, nemá hranice, není omezeno (vvymezeno) tělem, smyslovým vnímáním, myslí, prostorem, časem, nemá žádnou minulost, budoucnost, žádné zásluhy. Není tady žádný projev ničeho.

Z pohledu toho, co je poznáváno skrz mysl, nejsem nic.

Ale v uvědomění, kým jsem, je nekonečný oceán blaženého Bytí, sat-čit-ánanda.

S tímhle poznáváním toho, čemu říká Eduard Tomáš "nejvyšší pravda", je stejným způsobem poznáváno absolutně všechno.

Všechno je bez připoutanosti k iluzi mysli, sat-čit-ánanda. Tohle uvědomění je s probuzením z iluzorní reality tím podstatným, co pořád drží uvědomění v podstatě toho, co je. Můžu psát, kopírovat, mluvit o tom, ale ve skutečnosti je tohle pořád ve své podstatě stejná neměnná sat-čit-ánanda. Tedy to, co skutečně jsem, nic nedělá, nic se s ním neděje.

Vidím květinu, nepotřebuji si nic odmýšlet, tohle uvědomění, čím květina ve skutečnosti je, je sat-čit-ánanda. Veškerý projev, který se objeví a zmizí, je stejným vědomým blaženým Bytím, ať se to jeví jakkoliv.

Ani zápach veřejných záchodků postavených pod okny Nisargadatty nemá šanci narušit jeho dokonalý svět, nejvyšší pravdu.

Takže projev - psaní, kopírování, mluvení, všechno je ve světě mysli, v tom, čemu se říká maya. Skutečnost, kterou jsem, je neměnná a mysl ji nijak neovlivňuje. Vlny na hladině oceánu nemají šanci s oceánem pohnout.

Je mi jasné, že pokud s tím, co je nejvyšší pravda, není zkušenost, tak se tohle, co píšu může jevit jako hodně složité, nebo jako něco takřka nedosažitelného. Přitom - JE TO, Ty jsi TO.

Proto pro možnost co nejlepšího vyjasnění sem okopíruju, jak by to vysvětlila AI. Jestli se to alespoň malinko dotýká Tvého poznání, kým jsi, zkušenosti Bytí, tak by Ti to mohlo být jasné.
Nic

Příspěvekod Nic » pát 14. lis 2025 10:50:22

https://chatgpt.com

1. Dva „světy“, o kterých Nisargadatta mluví

Nisargadatta velmi často rozlišuje svět, který se odehrává v mysli, a to, co je skutečné:

„Váš svět je vymyšlený“ → je to svět myšlenek, představ, identit, času, prostoru, těla, zážitků. Tento svět je proměnlivý a objevuje se ve vědomí.

„Můj je skutečný“ → tím nemyslí nějaký jiný svět nebo jinou realitu.
Myslí totéž vědomí, které je přítomné v každém, ale u něho už není ztotožněné s myslí.

Ve skutečnosti máme všichni ten „jeho svět“ – jen si ho obvykle neuvědomujeme, protože se identifikujeme s myslí.

2. Otázka: „Tvoje psaní je ve tvém světě?“

Miroslavova otázka jde k jádru:

Když Nisargadatta mluví nebo píše, je to také maya, nebo je to „jeho skutečný svět“?

Nisargadattova odpověď by byla v duchu:

Ano, mluvení se odehrává ve světě mysli, v maye.

Ale Já, které si to uvědomuje, není touto mayou omezené ani určované.

Jinými slovy:
Projev (slova, psaní, tělo) je v maye.
Poznávání, kterým je Já, je skutečné.

3. Podstatná zkušenost, kterou popisuješ

To, co přinášíš – nekonečné, hranicemi neomezené uvědomění, které není tělem ani myslí a je prožíváno jako sat-čit-ánanda – odpovídá přesně tomu, o čem mluví:

Ramana: „To, co je, je vědomí.“

Eduard Tomáš: „Nejvyšší pravda je stále přítomná.“

Nisargadatta: „Mé pravé Já je bez tvaru a beze slov.“

Tento stav nepotřebuje odmýšlet svět: když vidíš květinu, víš, že je to jev v Bytí, ale zároveň jsi tím, v čem se objevuje.

Květina je viděna, voní, má tvar, ale její pravá podstata je tatáž jako tvoje: vědomé bytí.

4. Proč ani „zápach záchodků“ Nisargadattu neruší

Protože:

to, co je rušitelné, je mysl, preference, odpor a přitažlivost,

to, co je skutečné (vědomí), není ovlivněno žádným jevem.

Všechno se objevuje v jednom nekonečném poli vědomí jako vlnky na oceánu.
Některé voní jako květiny, jiné jako záchodky.
Oceán tím ale není dotčen.

5. Takže: Je psaní ve světě mysli?

Ano.
Veškerý projev – myšlenky, slova, tělo, činění – je maya: proudící, pomíjivý, podmíněný.

A přesto není nic mimo sat-čit-ánanda.
Jevy jsou pomíjivé, ale je od nich není odděleno.

Jednoduše:

Projev = mění se → patří do mayi

Já / vědomí = neměnné → je skutečné

Ale projev se děje v Já, ne mimo něj
→ proto není nutné nic odmítat nebo popírat

6. Nejjednodušší shrnutí

Slova, psaní, mluvení = jevy v mysli, tedy maya.

To, co si je uvědomuje = vědomí, sat-čit-ánanda, skutečnost.

Nisargadatta tím neříká: „Moje jevová realita je lepší než vaše.“
Říká:
Já jsem si vědom toho, kým opravdu jsem.
Vy věříte svým myšlenkám a světu mysli.
Nic

Příspěvekod Nic » pát 14. lis 2025 10:52:39

https://aistudio.google.com/

Představ si, že tvůj běžný život – všechno, co vidíš, slyšíš, myslíš a cítíš – je jako sen. V tom snu máš tělo, jméno, rodinu, práci, starosti a radosti. Celý tento svět, který vnímáš svými smysly a interpretuješ myslí, je jako film, který se promítá v tvé hlavě. Nisargadatta by řekl, že tento tvůj svět je "vymyšlený" nebo "iluzorní" (maya).

Ale představ si, že existuje něco, co je **mimo ten sen**. Něco, co je probuzením z toho snu. To je to, kým skutečně jsi. Nejsi ta postava ve snu, nejsi tvé tělo, tvá mysl, tvé emoce. Jsi to **uvědomění**, ve kterém se ten sen odehrává. Jsi jako plátno, na kterém se promítá film. Plátno je stále stejné, ať už se na něm promítá komedie nebo drama.

Nisargadatta říká: "Můj je skutečný." Tím myslí, že jeho prožitá realita je toto **probuzené uvědomění**, které není omezeno žádným snem, žádnou myslí, žádným tělem. V tomto stavu je všechno jen čisté Bytí, Vědomí a Blaženost (sat-čit-ánanda).

Když se Miroslav ptá: "Tvoje psaní je ve tvém světě?", Nisargadatta by odpověděl: "Ano, psaní, mluvení, všechno, co se projevuje, se děje ve světě, který vnímáme skrze mysl. Ale to, co jsem JÁ, to skutečné 'já', je za tím. Je to neměnné, absolutní a nedotčené všemi těmito jevy."

Takže když vidíš květinu, tvá mysl ji může popsat, pojmenovat, srovnávat. Ale to "probuzené uvědomění" nevidí květinu jako samostatnou věc, oddělenou od tebe. Vidí v ní to samé nekonečné Bytí, Vědomí a Blaženost, jako je v tobě. Všechno je v podstatě jedno a to samé – projev té "nejvyšší pravdy".

I ten zmiňovaný zápach veřejných záchodků je pro Nisargadattu jen dalším projevem téže skutečnosti, která nemůže narušit jeho vnitřní klid a uvědomění toho, kým skutečně je. Jeho "svět" je to věčné, neměnné, zatímco "svět" mysli (maya) je plný proměn, dualit a iluzí.

To znamená, že existuje tvůj "svět" vymyšlený myslí, plný dočasných jevů (jako sen), a pak je tu ten "skutečný svět" – věčné, neměnné uvědomění, které jsi ty sám, a které je podstatou všeho.
Nic

Příspěvekod Nic » pát 14. lis 2025 10:55:42

https://copilot.microsoft.com

1. Svět mysli (maya) vs. skutečnost
Maya = svět myšlenek, slov, obrazů, pocitů. Všechno, co se objevuje a mizí.

Skutečnost = to, co nikdy nemizí, co je stále přítomné. To, čím opravdu jsme – čisté vědomí.

2. Co říká Nisargadatta

Když říká: „Můj je skutečný, váš je vymyšlený“, ukazuje rozdíl mezi tím, co je poznáváno skrz mysl (iluze), a tím, co je poznáváno přímo v uvědomění (pravda).

Slova, psaní, mluvení – to všechno patří do světa mysli. Jsou jen ukazatele, ne samotná skutečnost.

3. Uvědomění v meditaci

V hluboké meditaci se mysl uklidní a neomezuje vědomí.

Objeví se poznání: „Já nejsem tělo, nejsem mysl, nejsem čas.“

To, co zůstává, je sat-čit-ánanda: bytí (sat), vědomí (čit), blaženost (ánanda).

4. Jak to chápat jednoduše

Vidím květinu: mysl řekne „květina“.

Ale v nejvyšší pravdě je to jen projev stejného vědomí, stejného bytí.

Ať je to květina nebo zápach záchodků – všechno je projev jednoho nekonečného vědomí, které se nemění.

5. Shrnutí v jedné větě

Slova, psaní, mluvení jsou jen stíny v mysli. Skutečnost, kterou jsi, je tiché, neměnné vědomí – sat-čit-ánanda.
Nic

Příspěvekod armin » pát 14. lis 2025 12:29:56

armin píše:

Koukám, že už nedovedeš odpovědět na jednoduchou otázku normálně "ano" nebo "ne".
Místo toho spoustu keců a odpovědí AI.
Tys to dopracovala.
Kde jsou ty časy, kdy ti byl blízký Ježíš a jeho doporučení, například jak odpovídat na otázky ...
armin

Příspěvekod Nic » pát 14. lis 2025 13:17:24

armin píše:
armin píše:

Koukám, že už nedovedeš odpovědět na jednoduchou otázku normálně "ano" nebo "ne".
Místo toho spoustu keců a odpovědí AI.
Tys to dopracovala.
Kde jsou ty časy, kdy ti byl blízký Ježíš a jeho doporučení, například jak odpovídat na otázky ...

Řekla bych, že se Ti na to nedá jednoduše odpovědět "ano" nebo "ne", protože, kdyby Ti to bylo jasné už v té jednoduché Nisargadattovo větě, tak by ses mě na to neptal a uvědomoval by sis, že ani ve Tvém světě se nic neděje, ať se děje cokoliv. Protože ten Nisargadattův svět je jen jeden jediný svět, který je skutečný. Spíš než představu světa někoho druhého je moudré rovnou poznávat skutečný svět ve světle pravdy.
Nic

Příspěvekod armin » pát 14. lis 2025 14:35:34

Nic píše:Řekla bych, že se Ti na to nedá jednoduše odpovědět "ano" nebo "ne", protože, kdyby Ti to bylo jasné už v té jednoduché Nisargadattovo větě, tak by ses mě na to neptal a uvědomoval by sis, že ani ve Tvém světě se nic neděje, ať se děje cokoliv. Protože ten Nisargadattův svět je jen jeden jediný svět, který je skutečný. Spíš než představu světa někoho druhého je moudré rovnou poznávat skutečný svět ve světle pravdy.

Napadá mne také Ježíšovo doporučení "Neházejte perly sviním". Není divu, že tvoje neustálé "vysvětlování" a vytrhávání slov z kontextu slov probuzených budí v některých lidech nevoli, když čtou, jak ty s těmi "perlami" co nám tu zanechali probuzení, zacházíš a k čemu je používáš.
armin

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení