Iluze duality a realita celistvé jednoty Bytí

Re: Iluze duality a realita celistvé jednoty Bytí

Příspěvekod Zdeněk » ned 08. bře 2026 10:33:57

Nic píše:
Nic píše:
Nisargadatta: „Iluze, že jste tělo a mysl, je tu proto, že ji nezkoumáte. Nepřítomnost zkoumání je nití, na níž jsou navléknuty všechny stavy mysli. Je to jako s tmou v místnosti: tma je tam jen proto, že nebylo rozsvíceno světlo. Světlo je přítomností vědomí o sobě. Jakmile si uvědomíte, že nejste tím, co vnímáte, tma – tedy ztotožnění s objekty – zmizí.“

„Abyste poznali, co jste, musíte nejprve zkoumat a poznat, co nejste. Abyste poznali, co nejste, sledujte svou mysl, sledujte své představy o sobě. Metoda je prostá: odmítněte vše, co není vaše pravé Já.“
(Obojí z knihy „I Am That“ / Já jsem to)
To není z knihy Já jsem to. To je z AI.

https://www.scribd.com/document/1000903 ... -Jsem-to-1

A kde tam máš ty tvoje citace?

Je tam jen fragment, zbytek AI přizpůsobila k obrazu tvému. Tak byla naprogramována a není to obecně špatně. Špatné je to v duchovních sféře pro mysl, která předstírá osvícení. Která se AI - vzhledem k jejímu algoritmu - AI ukájí.

"to, co jste, lze popsat pouze negativně" praví v té knize Nisargadatta. Což je opak vnímání tvého duchovního ega.

To není poprvé, co tohle děláš. Před tím jsi podobným způsobem zkurvila tvrzení Sokrata.
Zdeněk

Poděkoval: 3
Poděkováno: 19-krát v 19 příspěvcích

Příspěvekod Nic » ned 08. bře 2026 11:30:21

Zdeněk píše:
Nic píše:
Nic píše:
Nisargadatta: „Iluze, že jste tělo a mysl, je tu proto, že ji nezkoumáte. Nepřítomnost zkoumání je nití, na níž jsou navléknuty všechny stavy mysli. Je to jako s tmou v místnosti: tma je tam jen proto, že nebylo rozsvíceno světlo. Světlo je přítomností vědomí o sobě. Jakmile si uvědomíte, že nejste tím, co vnímáte, tma – tedy ztotožnění s objekty – zmizí.“

„Abyste poznali, co jste, musíte nejprve zkoumat a poznat, co nejste. Abyste poznali, co nejste, sledujte svou mysl, sledujte své představy o sobě. Metoda je prostá: odmítněte vše, co není vaše pravé Já.“

Je tam jen fragment, zbytek AI přizpůsobila k obrazu tvému. Tak byla naprogramována a není to obecně špatně. Špatné je to v duchovních sféře pro mysl, která předstírá osvícení. Která se AI - vzhledem k jejímu algoritmu - AI ukájí.

"to, co jste, lze popsat pouze negativně" praví v té knize Nisargadatta. Což je opak vnímání tvého duchovního ega.

To není poprvé, co tohle děláš. Před tím jsi podobným způsobem zkurvila tvrzení Sokrata.

Zdeňku, omlouvám se, spoléhala jsem na to, že AI zadá přesnou citaci - to co napsala AI, nijak neodporovalo tomu, co poznávám jako skutečnost. Ona to celé shrnula dohromady s dalším textem Nisargadatty, takže to, co napsala, není špatně, jen je to napsané jinak.

Můžeme se podívat na to, co Ti v tom nesedí.

Takže co je ego? Ego je ztotožnění s myslí a tělem. Objeví se myšlenka, že jsi muž, který má nějaké vlastnosti, schopnosti nebo neschopnosti, začátečník nebo pokročilý a při ztotožnění s myslí si o Tobě myslím, že jsi tohleto mužské tělo a to, co si o Tobě myslím. Tohle je pohled ega - nevědomosti.

Negativní popis je, že všechny tyhle myšlenky neguji: "Nejsi to tělo, nejsi ani začátečník a ani pokročilý, nejsi ani schopný a ani neschopný..." Nic si o Tobě nemyslím. Je tady moudrost a poznání - že cokoliv si o Tobě myslím a čím by ses dal popsat - není nic. To je negativní popis. Je to tak?

A dál je tady ještě uvědomění, čím tohle všechno je, čím skutečně jsi, a to je Láska.
Je to tak?

Přesně tak, jak to říká Nisargadatta:

„Moudrost říká: Jsem nic. Láska říká: Jsem všechno. Mezi těmito dvěma proudí můj život.“

Proto je také svět Probuzeného Božím královstvím, proto je tak dokonalý.

Neexistuje nic, na co by bylo možné se ve skutečnosti zlobit, co nemít rád. Nicméně jsem zrovna teď pocítila hněv, že AI necituje přesně. :D :D :D

Nicméně nic se ve své podstatě neděje, protože v tom, kým ve své podstatě jsme, nezanechává žádná emoce stopu.

:happy:
Nic

Poděkoval: 81
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Příspěvekod Trini » ned 08. bře 2026 12:19:51

Zdeněk píše:
Nic píše:
Nic píše:

Jana zatím jinak nemůže. Všechno přizpůsobuje svým duchovním představám a AI to dělá po ní. Že AI se zabývá jen vyčteninami, protože jinak nemůže, by snad mělo být jasné i Janě.

:)
Trini

Poděkoval: 377
Poděkováno: 144-krát v 132 příspěvcích

Příspěvekod Zdeněk » ned 08. bře 2026 12:24:00

Nic píše:že cokoliv si o Tobě myslím a čím by ses dal popsat - není nic. To je negativní popis. Je to tak?

A dál je tady ještě uvědomění, čím tohle všechno je, čím skutečně jsi, a to je Láska.

To je kontradikce. Nic nemůže zároveň být a zároveň nebýt. To vyplývá z onoho Jedno, které tudíž znáš jenom z citátů, nikoli reálně.

Nic píše:Přesně tak, jak to říká Nisargadatta:

„Moudrost říká: Jsem nic. Láska říká: Jsem všechno. Mezi těmito dvěma proudí můj život.“

Nisargadatta netvrdí, že je Láska, nebo že je Moudrost.

Takže si to tvoje duchovňácké ego zapamatuje, aby mohlo machrovat na netu.
Zdeněk

Příspěvekod Nic » ned 08. bře 2026 12:29:52

Trini píše:Jana zatím jinak nemůže. Všechno přizpůsobuje svým duchovním představám a AI to dělá po ní. Že AI se zabývá jen vyčteninami, protože jinak nemůže, by snad mělo být jasné i Janě.

Péťo, píšu jenom o tom, co skutečně poznávám jak skutečnost. To, co popisuje Nisargadatta přesně tomu, co poznávám, odpovídá. Ani AI, která vychází z jeho promluv, nepopisuje nic jiného, i když to někdy popíše trochu jinými slovy a ve stejném významu.

Pokud to, o čem mluví Nisargadata vidíš jen jako vyčteninu a nepoznáváš v tom Skutečnost, kterou tohle všechno JE, pak se nedivím, že vidíš vyčteninu i v tom, co píšu.

Pokud se mnou máš zájem diskutovat, tak prosím piš jen o tom, co skutečně poznáváš Ty sama, nikoliv co si myslíš o nějakých vyčteninách, díky.
Nic

Příspěvekod Nic » ned 08. bře 2026 12:44:52

Zdeněk píše:
Nic píše:že cokoliv si o Tobě myslím a čím by ses dal popsat - není nic. To je negativní popis. Je to tak?

To je kontradikce. Nic nemůže zároveň být a zároveň nebýt. To vyplývá z onoho Jedno, které tudíž znáš jenom z citátů, nikoli reálně.

Nic píše:Přesně tak, jak to říká Nisargadatta:

Nisargadatta netvrdí, že je Láska, nebo že je Moudrost.

Takže si to tvoje duchovňácké ego zapamatuje, aby mohlo machrovat na netu.

Nisargadatta říká, že Láska je vším, tudíž Láska je vším, co JE. To není teorie k machrování ega, to je praxe.

V prvním případě by to byl důvod k polemizování o tom, co je a co není Láska, v tom druhém případě je tady uvědomění sat-čit-ánadny, štěstí pravého Já.

To, že ve své podstatě jsi totéž Já, je štěstím, protože tohle je láska.

Když vidíš, že tvé vlastní Já je vším, co existuje, láska se stává tvou přirozeností. Když vidíš, že vše, co existuje, je Tvé vlastní Já, pak nemůžeš někoho milovat víc a jiného míň, protože v každém vidíš sebe sama. Vidět se v každém, to je láska.

Určitě takhle nějak to říká i Nisargadatta, protože mluví o tom samém.

Jestli chceš, tak klidně je možné najít citace.

Podstatné ovšem je samotné uvědomění - kdo jsi?

Omezuje se Tvé poznání jen na to omezené osobní?

Je láska opravdu vším, co je?
Nic

Příspěvekod Nic » ned 08. bře 2026 12:48:57

Zdeněk píše:

Tohle je docela dobrý postřeh, protože ten Tě dostává na hranici mysli. Mysl rozděluje všechno na polarity. Bytí je opak nebytí.

V přesažení mysli je všechno jedním. Ramana to dokonce popisuje: "Ani jsem a ani nejsem."

To, co jsem jakožto stvořené projekcí mysli - to nejsem a to co je absolutně vším, co JE, to jsem.

Při ztotožnění s tělem se tohle jeví jako absurdní.

V uvědomění sat-čit-ánandy je Bytí samo časoprostorem neomezené.
Nic

Příspěvekod Nic » ned 08. bře 2026 12:50:33

"Ani jsem a ani nejsem."

To je ještě přesnější vyjádření, protože to anuluje mysl.

Jak říká Nisargadatta: "Smrt mysli je zrozením moudrosti"
Nic

Příspěvekod Zdeněk » ned 08. bře 2026 13:54:01

Nic píše:Nisargadatta říká, že Láska je vším, tudíž Láska je vším, co JE.

Bárt názorně předvádí Líze, jak zní zvuk jedné ruky:
https://www.youtube.com/watch?v=RUzbmIKVAHo

A má pravdu. Tak jako ty. Bárt ale - na rozdíl od tebe - praktikuje. Takže má šanci. Ty ne.
Zdeněk

Příspěvekod Zdeněk » ned 08. bře 2026 13:54:47

Nic píše:Jak říká Nisargadatta: "Smrt mysli je zrozením moudrosti"

Ty se zase radíš s AI. Pak jsou tyhle rozmluvy úplně nesmyslné. Tvoje mysl si tu hraje, a ty o tom nevíš.
Zdeněk

Příspěvekod Trini » ned 08. bře 2026 15:28:33

Nic píše:
Trini píše:Jana zatím jinak nemůže. Všechno přizpůsobuje svým duchovním představám a AI to dělá po ní. Že AI se zabývá jen vyčteninami, protože jinak nemůže, by snad mělo být jasné i Janě.

Péťo, píšu jenom o tom, co skutečně poznávám jak skutečnost. To, co popisuje Nisargadatta přesně tomu, co poznávám, odpovídá.

To jsou jen tvoje představy. Píšeš je na veřejném foru, a tak má každý právo napsat, jak to vnímá. Namlouváš si, že jsi probuzená, i když z celého tvého projevu je jasně poznat, že jsi teprve na začátku.
Trini

Příspěvekod Nic » pon 09. bře 2026 5:30:00

Trini píše:
Nic píše:

Péťo, píšu jenom o tom, co skutečně poznávám jak skutečnost. To, co popisuje Nisargadatta přesně tomu, co poznávám, odpovídá.

To jsou jen tvoje představy. Píšeš je na veřejném foru, a tak má každý právo napsat, jak to vnímá. Namlouváš si, že jsi probuzená, i když z celého tvého projevu je jasně poznat, že jsi teprve na začátku.

Pravdou není představa o představách někoho druhého. Pravda je stále za všech okolností stejná.

S jejím poznáním mizí jakékoliv pochyby.
Nic

Příspěvekod Nic » pon 09. bře 2026 5:30:24

Zdeněk píše:

Ty se zase radíš s AI. Pak jsou tyhle rozmluvy úplně nesmyslné. Tvoje mysl si tu hraje, a ty o tom nevíš.

Neradím, poukázání na 73. Smrt mysli je zrozením moudrosti (z knihy Já Jsem To) je to, co vyvolává v egu největší bouři, největší odpor. Je to pro naprostou většinu běžné populace, která si zakládá na svém vědění, chytrosti, na své osobní inteligenci, naprosto nepřijatelné

Q: Kdybyste takhle mluvil na Západě, lidé by vás považovali za šílence.

M: Samozřejmě, že ano! Pro ignoranty je vše, co nemohou pochopit, šílenství. Co s tím? Ať jsou takoví, jací jsou. Jsem takový, jaký jsem, bez mé zásluhy a oni jsou takoví, jací jsou, bez jejich viny. Nejvyšší Realita se projevuje nesčetnými způsoby. Jeho názvy a tvary jsou nekonečné. Všechny vznikají, všechny se spojují ve stejném oceánu, zdroj všeho je jeden. Hledání příčin a výsledků je jen zábavou mysli.

Co je, je milé. Láska není výsledek, je to samotný základ bytí. Kamkoli půjdete, najdete bytí, vědomí a lásku. Proč a podle čeho dělat preference?

Pro ignoranty, kteří něco takového nemohou pochopit, je setkání s tím důvodem k vyšilování. Nicméně, se skutečným poznáním – čím je mysl, čím je ego, čím je praktikující toužící po osvícení – se stává veškerá projekce mysli jenom zábavou.
Nic

Příspěvekod Nic » pon 09. bře 2026 5:30:54

Zdeněk píše:
Nic píše:Nisargadatta říká, že Láska je vším, tudíž Láska je vším, co JE.

Bárt názorně předvádí Líze, jak zní zvuk jedné ruky:
https://www.youtube.com/watch?v=RUzbmIKVAHo

A má pravdu. Tak jako ty. Bárt ale - na rozdíl od tebe - praktikuje. Takže má šanci. Ty ne.

:D

Moc pěkné.

:D

Praktikuje se proto, aby zmizela iluze praktikujícího (ego). Skutečná duchovní praxe vede k poznání, že ve skutečnosti nikdy nikdo nepraktikuje. Vizi, že jsem na rozdíl od druhého praktikující, může mít pouze ego – mysl, iluze oddělenosti, snová postava, která touží napít se ze snové studny. Ale v přímé praxi tahle iluze úplně mizí. V tichu srdce zanikají všechny představy, včetně myšlenky, že jsi něco jiného než někdo jiný.

Jakmile se setkáš se skutečnou, ničím nepodmíněnou Boží láskou, najdeš v ní celý Vesmír, protože je skutečně vším, co je. Je Tebou i mnou, je nekonečnou celistvostí, ve které nic nechybí.

Žízeň i marná snaha snové postavy uhasit svou žízeň ze snové studny zmizí s poznáním, že jsi tou veškerou vodou v oceánu Bytí.
Nic

Příspěvekod Nic » pon 09. bře 2026 6:05:54

Nicméně, ať se to jeví jakkoliv, nemá TO chybu.

:happy:
Nic

Příspěvekod Zdeněk » pon 09. bře 2026 7:58:38

Nic píše:
Zdeněk píše:

Neradím, poukázání na 73. Smrt mysli je zrozením moudrosti (z knihy Já Jsem To) je to, co vyvolává v egu největší bouři, největší odpor. Je to pro naprostou většinu běžné populace, která si zakládá na svém vědění, chytrosti, na své osobní inteligenci, naprosto nepřijatelné

Q: Kdybyste takhle mluvil na Západě, lidé by vás považovali za šílence.

M: Samozřejmě, že ano! Pro ignoranty je vše, co nemohou pochopit, šílenství. Co s tím? Ať jsou takoví, jací jsou. Jsem takový, jaký jsem, bez mé zásluhy a oni jsou takoví, jací jsou, bez jejich viny. Nejvyšší Realita se projevuje nesčetnými způsoby. Jeho názvy a tvary jsou nekonečné. Všechny vznikají, všechny se spojují ve stejném oceánu, zdroj všeho je jeden. Hledání příčin a výsledků je jen zábavou mysli.

Co je, je milé. Láska není výsledek, je to samotný základ bytí. Kamkoli půjdete, najdete bytí, vědomí a lásku. Proč a podle čeho dělat preference?

Pro ignoranty, kteří něco takového nemohou pochopit, je setkání s tím důvodem k vyšilování. Nicméně, se skutečným poznáním – čím je mysl, čím je ego, čím je praktikující toužící po osvícení – se stává veškerá projekce mysli jenom zábavou.

"Smrt mysli je zrozením moudrosti" je skutečně název 73. kapitoly z knihy Já jsem to.

Ale to ostatní, ta otázka a odpověď, tam není. Ta otázka a odpověď je poněkud nepřesná (protože to vyplývá z algoritmu ukládání slov v AI) verze otázky a odpovědi ze 41. kapitoly z anglického originálu, který až následně AI přeložila do češtiny (čili strojový překlad se poněkud liší od české verze knihy), a předložila ti to jako odpověď. A ty jsi to sem z ní zkopírovala.

Neboli to je právě důkaz, že ti odpovědi vytváří AI.

Ty jsi pathologický lhář. Manipulátor. Možná i psychopat, protože ti zjevně chybí zábrany tak činit.

Ženy ve své ženské intuici tě odhalily už dávno, já na to musel přijít až takhle pracně logicky. :-)

Pochopitelně nemá smysl s tebou diskutovat.
Zdeněk

Příspěvekod Trini » pon 09. bře 2026 8:27:29

Nic píše:
Pravdou není představa o představách někoho druhého.

Až jednou poznáš, že Pravda je vším, tak si přestaneš vymýšlet nesmysly. Samozřejmě, ale i to je projevem Pravdy - tak jako všechno. Ve svém začátečnickém stadium to ještě mepoznáváš.
Naposledy upravil Trini dne pon 09. bře 2026 8:51:51, celkově upraveno 1
Trini

Příspěvekod armin » pon 09. bře 2026 8:29:18

Zdeněk píše:
Ty jsi pathologický lhář. Manipulátor. Možná i psychopat, protože ti zjevně chybí zábrany tak činit.

Ženy ve své ženské intuici tě odhalily už dávno, já na to musel přijít až takhle pracně logicky. :-)

Ještě jsem se za svůj dlouhý život s něčím tak extrémním, jako se v poslední době projevuje Jana nesetkal.
Narazil jsem na seznamu na tohle, to by odpovídalo - přímo lékařská diagnoza takového postižení:

Jsem v pohodě. Člověka s usměvavou depresí prozradí časté opakování určitých frází
Lidé, kteří dávají veřejně najevo své štěstí, jej ne vždy skutečně cítí. Dělají všechno možné, aby působili spokojeně, a přizpůsobují tomu i své vyjadřování. Toto chování může značit hluboké problémy s duševním zdravím. Podle odborníků takové lidi prozradí časté opakování určitých frází.

https://www.novinky.cz/clanek/zdravi-js ... .seznam.cz
armin

Poděkoval: 46
Poděkováno: 95-krát v 91 příspěvcích

Příspěvekod Trini » pon 09. bře 2026 8:31:48

Trini píše:
Nic píše:
Trini píše:

Pravdou není představa o představách někoho druhého.

Až jednou poznáš, že Pravda je vším, tak si přestaneš vymýšlet nesmysly. Samozřejmě, ale i to je projevem Pravdy - tak jako všechno. Ve svém začátečnickém stadium to ještě mepoznáváš.

P.S. Tvoje duchovní ego se neustále brání psaním nesmyslů - prostě se pořád jen hádá a vymýšlí zcela nesmyslné "argumenty".
Trini

Příspěvekod Trini » pon 09. bře 2026 8:50:26

armin píše:
Zdeněk píše:

Ještě jsem se za svůj dlouhý život s něčím tak extrémním, jako se v poslední době projevuje Jana nesetkal.
Narazil jsem na seznamu na tohle, to by odpovídalo - přímo lékařská diagnoza takového postižení:

Jsem v pohodě. Člověka s usměvavou depresí prozradí časté opakování určitých frází
Lidé, kteří dávají veřejně najevo své štěstí, jej ne vždy skutečně cítí. Dělají všechno možné, aby působili spokojeně, a přizpůsobují tomu i své vyjadřování. Toto chování může značit hluboké problémy s duševním zdravím. Podle odborníků takové lidi prozradí časté opakování určitých frází.

https://www.novinky.cz/clanek/zdravi-js ... .seznam.cz

Před časem mi někdo sdělil, že Jana je ve skutečnosti velmi neštastná. Přišlo mi to trochu podivné, ale tohle o usměvavé depresi by to vysvětlovalo. Ale jinak jsem už také přemýšlela o jejím duševním zdraví.
Trini

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení