armin píše:A co by jako mělo být výsledkem té sebereflexe podle tebe? Co bych si pak myslel? Začal bych věřit současným televizním prorokům a považoval bych Ukrajinu za agresora? Nebo že západ chce prostřednictvím války na Ukrajině zničit Rusko? A podobným výmyslům účelové ruské propagandy?
Je třeba k tomu přistupovat bez předsudků a před-soudů: může to být i tak, nebo právě naopak.
Odstrašujícím příkladem může být na dlouhodobou demenci nedávno zesnulý lama Ole Nydahl, který byl hlavní silou rozpolcení linie Karma Kagjü tibetského buddhizmu. Protože odmítl uznat pod taktovkou čínských komunistů nově zrozeného karmapu.
Postupem času je ale zjevné, kdo je původnímu karmapovi podoben jak mentálně, tak fyzicky. Právě ten "čínský" (kterého uznal i Dalajlama).
Přitom argument Ole Nydahla, že nepřenechá na Západě pracně vybudovanou a bohatou komunitu čínským komunistům, byl logický.
Nicméně
Duch vane, kam chce. Což nemusí být, kam by mysl chtěla.
Současná zatvrzelá stanoviska Ole stoupenců pro mě jako nezávislého pozorovatele (protože jsem stoupenec hínajány, tak je mi to jedno) jsou snad až patologická. Zrovna tak jako ty tvoje.
U karmapa kontroverze jde ale jen o prachy, kdežto na Ukrajině o statisíce mrtvých. To je karmicky trošku jiná liga.