od Eva Nada » pon 20. říj 2025 21:27:39
Viděla jsem nedávno obrázek, na kterém byly dvě postavy. Ta první seděla obložená tarotovými kartami a křišťály, srkala rituální kakao a skvěl se nad ní nápis “spirituální začátečník”. Ta druhá kouřila cigáro a pila kafe a bylo u ní připsáno “spirituální pokročilý”.
V něčem mi to přišlo trefné, protože jsem k tomuhle ezosvětu 1.0 taky přičichla. A jestli mě něco uchránilo do toho zahučet, byl to můj vrozený konzervatismus a samoroství, které mě drží stranou od všech hromadných aktivit.
Spiritualita je něco, co nám, dětem vyrůstajícím v devadesátkách, chybělo. A protože křesťanství bylo komunismem zadupáno a v novém kapitalismu si taky úplně nenašlo pevné místo, bylo nasnadě, že dřív nebo později vykvete nějaká alternativa.
A ona nejen vykvetla, ale poskytla i návody, jak se snadno a rychle dostat duchovně výš. Co na tom, že zkratky k hlubokým věcem málokdy fungují.
Dneska už tahle zkratka má i název, říká se jí “spiritual bypassing” (dalo by se přeložit jako duchovní přemostění, kdy používáte spirituální techniky a vyvětlení, abyste nemuseli čelit svým skutečným emocím a problémům).
Přijde mi, že je velmi snadné se takovým lidem vysmát. Tenhle pohrdavý narativ slyším kolem sebe vlastně čím dál častěji, spousta lidí se proti němu snaží vymezovat.
Jasně, na nějaké úrovni může být srandovní vidět muže, který hlásá čerstvě nabyté znalosti o všehomíru, ale doma se neumí omluvit dětem či zatlouct hřebík.
Může být legrační pozorovat ženu, jak se freneticky zmítá jako totální femme fatal při ecstatic dance, a pak ji vidíte za rohem, jak pláče kamarádce na rameni, protože má kvůli svému bývalému sebevědomí na nule.
Jenže tohle vysmívání mi přijde podobně beze smyslu, jako když viníme mladou generaci za to, že ja taková či maková. Podle mne je lidská podstata ale stále stejná, jen reagujeme na kulisy, ve kterym žijeme.
Stejně jako dnešní děti a dospívající jsou odrazem doby možná víc úzkostliví, než bývali jejich rodiče, tak sahání po dostupné spiritualitě je projevem téže lidské přirozenosti, jen zarámované v nových podmínkách.
A ačkoli se sama někdy neubráním pousmání nad někým “čerstvě osvíceným” (pořád ve mně přece jen malý poťouchlík žije), snažím se na tuhle vlnu nenasedat.
Jednak se za pár let dost pravděpodobně může úplně stejně někdo vysmívat mně za něco, co nyní žiju, ale nevidím. Potřeba spirituality ve mně určitě je, takže je jen otázkou, zda ta má ezocesta 2.0 nebude v budoucnu stejně směšná jako 1.0.
A jednak - a to především - v sobě tenhle nerespekt k druhým lidem nechci živit.
Veru ❤️
PS: V pátek 24. 10. od 17h se můžeme potkat naživo ve Velkém mlýně v Praze. Budeme spolu s manželi Rumlovými křtít knížku Révi a Město snů. Děti vítány, tak doražte!