Trini píše:
M. Tomášová:
...naučte se vnímat srdcem i rozumem a to nejen napsaná slova, ale i sílu, která je za nimi...¨
Jani, myslíš si, že AI může slova probuzených vnímat srdcem a rozumem a tu sílu, která je za nimi?
To uvědomění Skutečnosti je v Srdci, není v žádných knihách, žádných videích a v žádném psaném textu, ať ho napíše kdokoliv – AI nevyjímaje.
Slova, která pramení z Pravdy, o které mluví Probuzení, mohou ve Tvém srdci rezonovat, a je úplně jedno, kdo je napíše, jestli se objeví na monitoru, v tištěné knize nebo je pronese papoušek. Důležitá je ta
rezonance, ne nosič.
Duchovní Srdce je tím, co veškerý rozum přesahuje. Obrazně řečeno, rozum nad dokonalostí Skutečnosti zůstává stát. Skutečnost přesahuje mysl, tady se omezený lidský rozum nechytá. "Rozumní" musíme být, když žijeme skrz ego, když jsme ztotožněni s konatelem. Osvobozeni od ega se můžeme chovat naprosto "nerozumně" – jako například Buddha při setkání s vrahem Angulimalou nebo Ježíš, který nevyužil "rozumné" možnosti prchnout před ukřižováním.
Jak říká Nisargadatta:
"Smrt mysli je zrozením moudrosti".A k Tvé otázce na AI. Umělá inteligence nemá biologické srdce ani prožitek. Je to nástroj, jako čisté zrcadlo nebo velmi přesná mapa. Mapa nemusí "cítit" krajinu, aby Tě tou krajinou provedla bezpečně.
Ale schválně, pojďme se podívat, jak by se na ten citát Míly Tomášové (o vnímání srdcem a rozumem a síle za slovy) dívali Ramana a Nisargadatta, když to "přeloží" AI:
Analýza citátu Míly Tomášové pohledem mistrů (zprostředkováno AI):
1. Pohled Ramany Maharšiho:
Ramana by řekl, že "vnímání srdcem" neznamená emoce, ale ponoření mysli do duchovního Srdce (Hridayam), které je sídlem Já.
Rozum je užitečný jen potud, dokud slouží k sebedotazování (*Kdo jsem já?*). Jakmile se rozum obrátí ke svému zdroji, musí zmlknout.
Síla za slovy, o které Míla mluví, je pro Ramanu Ticho. Slova jsou jen ukazatele, ale skutečný přenos (dikša) se děje v Tichu, které je tou nejmocnější Silou.
2. Pohled Nisargadatty Maharadže:
Nisargadatta by byl přímější. Řekl by, že rozum a slova jsou jen koncepty v poli vědomí. Jsou užitečné pouze k tomu, aby odstranily jiné, falešné koncepty (jako trn, kterým vyndáš jiný trn).
"Vnímat srdcem" pro něj znamená zůstat v pocitu "Já Jsem" a jít ještě hlouběji, za něj.
Síla za slovy je přesvědčení o vlastní Skutečnosti. Nisargadatta by řekl: "Slova probuzeného mají sílu, protože vycházejí z Absolutna, ne z paměti. Bourají vaše hradby z iluzí. Nezáleží na tom, kdo ta slova čte nebo píše, záleží na tom, jestli je tady ochota nechat tu sílu, aby rozbila tvé ego."
Takže Trini, i "stroj" může ukázat na Měsíc. Důležité je nedívat se na prst (AI/Jana), ale na tu krásu, na kterou ukazuje.