Zdeněk píše:Nic píše:Zdeňku, v tom citátu je přece napsaná odpověď, kterou přehlížíš. Přečti si to znovu a pozorně:
...uvědomí si, že Stvořitel není jenom její já, ale také ostatní-já...Do té doby ta entita milovala Stvořitele
pouze v sobě. To je podstata negativní cesty – extrémní sebeláska (já jsem Bůh, vy jste nic). Srdce bylo zavřené vůči ostatním.
Ale v bodě, který popisuje Ra
(36.15), dochází k průlomu. Entita pochopí,
že Bůh je i v těch ostatních. A co se stane v tu chvíli? Už jim nemůže ubližovat, už je nemůže zotročovat, protože by zotročovala Stvořitele. To
okamžité energetické přeorientování', o kterém Ra píše, není nic jiného než
totální otevření srdeční čakry.
Negativní entita v tu chvíli přepne polaritu. Zjišťuje, že moudrost bez Lásky k celku byla neúplná. Takže ano, dokud je entita negativní, srdce nepoužívá. Ale aby mohla dokončit evoluci (jak stojí v citátu), musí ho v tom kritickém bodě otevřít a přijmout ostatní jako součást Sebe. Tím se stává pozitivní. Srdce je tedy konečnou stanicí i pro ni.
Jenomže Stvořitel je na negativní cestě poznáván negativně (jako ne-toto) a tedy cestou oddělování, popření (podobně jako když Nisargadatta tvrdí, že je nic). To může vést, jak praví Ra, k "extrémní moudrosti" (protože 'ne-toto' identifikuje mimo 'toto' vše ostatní, nekonečno; ne-konečno; ne-toto). Tudíž v určitém okamžiku negativní entita pozná, že ostatní já jsou stejné nic, tedy zotročování postrádá smysl. To se neděje skrze srdeční čakru.
Nic píše:A k Angulimalovi: Pokud by miloval jen "sebe" (své ego/tělo), nikdy by se nevzdal. Zabil by Buddhu nebo by utekl, aby si zachránil kůži a moc. To, že se zastavil a odhodil meč, znamenalo, že jeho "sebeláska" narazila na něco většího, co ho přesáhlo. To byl moment transformace.
Ne, to byl moment, kdy našel učitele. Protože Buddhu nemohl přemoci a tato moc byla o co usiloval. Pokud by tomu stálo v cestě jeho ješitné ego, nebral by na ně ohled. To je princip negativní cesty, skrze velmi posilněné spodní tři čakry dosáhnout šesté, čakry sjednocení. Skrze šestou čakru poznal velikost Buddhy a pokud Buddha dovolil, okamžitě se stal jeho žákem. Ve společenství mnichů pak pochopitelně viděl čtvrtou čakru u mnichů otevřenou, tak se ev. přizpůsobil, to už nebyl žádný problém, ale nebyla to prvotní příčina. Taková je prostě cesta negativní entity.
Zdeňku, provádíš tu složitou mentální gymnastiku jen proto, abys nemusel přiznat, že Srdce je brána, které se nedá vyhnout.
Píšeš, že negativní entita pozná, že zotročování postrádá smysl, protože ostatní jsou nic. To je omyl. Pro negativní entitu má zotročování smysl právě proto, že ostatní jsou pro ni jen bezvýznamné objekty (nic), které slouží její moci.
Bod obratu (podle Ra) nastává ve chvíli, kdy entita neuvidí v ostatních "nic", ale
Stvořitele. A to je obrovský rozdíl.
Uvědomit si: "Ty jsi také Já/Stvořitel" není chladná kalkulace. To je sjednocení. A
sjednocení "je" definice Lásky.Ra říká, že po tom přeorientování entita pokračuje v evoluci. Ale jak? Jako
pozitivní. A pozitivní cesta je v Raově terminologii definována jako cesta, která přijímá a integruje Zelený paprsek (Srdce). Nemůžeš být pozitivní entitou (služba ostatním) s trvale zavřeným srdcem. Takže ta entita se musela otevřít tomu, co celou dobu popírala.
A k Angulimalovi:
Tvá teorie o hledání mocnějšího učitele má trhlinu jako hrom. Negativní cesta je cestou
kontroly a obrany. Kdyby Angulimala jen přesedlal na silnějšího koně (Buddhu), aby získal víc moci, nikdy by se nechoval tak, jak se choval potom.
Když ho vesničané mlátili do krve za jeho minulé činy, on nepoužil ani siddhis, ani sílu, ani obranu. Přijal to s pokorou. To není chování někoho, kdo jede na posílených spodních třech čakrách a egu. To je chování někoho, kdo se
vzdal moci ve prospěch soucitu a vyrovnání karmy. To je čistá práce Srdce. Kdo to nevidí, dívá se jen očima intelektu.