Nic píše:Trini píše:
Aby mohli vzniknout nějací "milovaní", Jano, tak se musí nejdříve narodit.
Máš pravdu, Péťo, že z pohledu těla se lidé musí narodit, aby se mohli potkat. Ale jak říkali Tomášovi, jejich pouto sahalo až do dob faraonů – což ukazuje, že to, co nás skutečně spojuje, není vázáno na tenhle jeden jediný krátký život.
To nic nemění na tom, že k tomu, aby se mohli potkat, se museli spolu někde narodit. Bez tvaru a formy by to nešlo. To je ten smysl, proč se to děje.
Nic píše:Trini píše:To Jediné manifestuje tvary, formy, z nichž některé nazýváme "milovaní".
To, čím je milovaný, není vůbec závislé na formě. To si můžeš vyzkoušet - třeba zrovna na Tvém synovi. To, co na svém synovi skutečně miluješ, není závislé na jeho formě.
Ale je. Mohu pozorovat, jak se jeho forma mění, ale v žádném případě se nestane formou někoho jiného. Nebo snad svého syna nepoznáš? A to právě podle formy? Když k tobě přijde nějaký neznámý pán a bude tvrdit, že je tvůj syn, uvěříš mu to?
Když někdo ztratí pamět, tak už se na žádné milované nepamatuje, i když jsou vedle něho.
Nic píše:Pozůstalí se po smrti milovaných mohou utěšovat podle své víry, podle svých představ - že jsou v nebi, že se jim ted daří lépe nebo že vlastně neodešli, protože jsou živou Láskou apod.
Představa nebe nebo "lepšího místa" je sice konejšivá, ale pořád udržuje iluzi, že ten člověk je "někde jinde" a ke spojení s ním může dojít až "někdy jindy". To je základem stesku a bolesti. Jak říkal Nisargadatta, Láska je vědomí, že všechno jsem Já, nebo také říkal, že Láska je vším (co existuje). Pokud realizujeme pravé Já, zjistíme, že milovaní nemohou být jinde než TADY. Nejsou sice už vnímatelní jako forma (tělo), ale jsou přítomni jako samo bezforemné Bytí, které je základem i našeho vlastního vědomí.
To už nejsou milovaní, to je Absolutno. Jedině, když Absolutno manifestuje formu, může se mluvit o milovaných. Samotné Absolutno o nějakých milovaných nemá ani ponětí.
Nic píše:Na tom není nic chybného, když se tím pozůstalí cítí lépe a pomáhá jim to zpracovat smutek z toho, že milovaní už nejsou ve světě, že je nemohou vidět, povídat si s nimi, objímat je...
Není na tom nic chybného, je to lidské. Ale jakákoliv víra založená na představě oddělenosti přináší jen dočasnou úlevu, ale ne úplné osvobození od utrpení. Skutečný mír nepřichází z naděje, že se s nimi "jednou někde" setkáme, ale z poznání, že v tom Podstatném jsme nikdy nebyli rozděleni. Jakmile prokoukneme iluzi smrti, smutek se rozpustí v tiché přítomnosti Bytí.
Osvobození od utrpení nikdy nebylo mým tématem. To je tvé téma, Jano, ty pořád řešíš utrpení.
Mně nevadí, že v Absolutnu žádní milovaní nejsou. O to přece nejde. Když se mají manifestovat, tak se manifestují, když ne, tak ne. Nevidím v tom žádný problém. Nepotřebuji se něčím utěšovat.