Zdeněk píše:Neztratil by jí, pokud by s vaší pomocí nesvrhl legálně zvoleného Janukoviče. Tím začala občanská válka s více jak 14000 mrtvými.
Vím, že lidé začnou bojovat, když už jsou opravdu velmi zoufalí. Tak mne zajímalo, co se tam stalo. V našich (rakouských) zprávách jsem našla, že jim zakázali jazyk (ruštinu), zakázali jejich politické strany a zrušili jejich národní svátky. Jsem přesvědčená, že kdyby v době Československa to samé udělali Češi Slovákům, tak začnou Slováci také bojovat.
Mimochodem: I Zelenský vyrostl v rusky mluvící rodině a svůj první prezidentský projev přednesl v ruštině, protože nevěděl, že to mezitím ukrajinský parlament zákázal.
Vždyt tam z politických důvodů přemístlili i vánoční svátky a ted právě zrušili Ukrajinskou pravoslavnou cirkev. Něco takového neudělali ani komunisté - nepřemístili nám vánoční svátky na leden, jak je slaví v Rusku, a nezrušili katolickou ani jinou církev. Díky zato! Akorát Jehovovi svědci byli zakázáni.
Fakt se v té zemi dějí příšerné věci - nejen neskutečná korupce.
Jednou jsi sem dával video, kde Kličko byl proti násilnému převratu a chtěl, aby změna nastala demokratickou cestou. Nedávno řekl, že ukrajinský lid je válkou už velmi unavený a že by se tedy smířil i se ztrátou území, pokud by válka tím skončila. Zároven ale dodal, že někteří Ukrajinci nikdy nebudou se ztrátou území souhlasit. Mám u něho docela dobrý pocit. Pokud ho Zelenský nedá vyřídit jako zrádce - jak se stalo jeho zvykem - tak by to nemusel být špatný ukrajinský prezident.