Trini píše:armin píše:Asi na ten způsob se chovali farizeové. S těmi jsem neměl možnost diskutovat, s tebou ano. A je to opravdu jako setkání se zabedněným fanatikem.
No, hlavně ji to tvrzení o zábavě/ hře nenaučilo to podstatné: brát život trochu s odstupem a humorem. Je do toho zakousnutá jak buldok.

A jede pořád dál. Žádná lehkost, žádné uvolněnost. Jen duchovní ego, které se chce prosadit. Jak buldok zakousnutý do představ zábavy.
.............................
A co říká Eduard Tomáš hodně pokročilým hledajícím:
838.
Medituji už mnoho let, prakticky celý život, a přece po dlouholetém cvičení a studiu jsem přišel do stavu, s nímž si nevím rady.
Pokuste se mi popsat Váš stav.Je to jednoduché. Jakmile se začnu soustředit do srdce, což dělám skoro pořád, nastane v srdci pocit rozpynutí, který se stále stupnuje, až už to dál nejde.
To je skvělé, buddte rád, tohoto stavu dosahuje jen málo lidí.
Já nejsem rád, a to právě proto, že to dál nejde, at dělám, co chci. Jak mám pokračovat, co mám dělat? Vím, že je to hluboký stav, ale já bych si přál ho prohloubit až k Poznání. Jsem stár a času mám proto málo. A tolik už cítím blízkost Nadjá. Jakoby bylo za dveřmi.
Nic.
Co nic?
Nedělejte nic! Všechno, co se nyní stane, udělá Nadjá za Vás. Právě proto došlo k stagnaci. To je výzva pro Vás, abyste přestal usilovat a předal všechnu akci Bohu. Vy Ho jen proste, aby Vás úplně ovládl, aby si Vás přivlastnil a vzal za svého a pak Vás použil jako svůj nástroj k dobru lidí i všech ostatních bytostí. To je všechno, co smíte udělat.
V tom závratném tichu nemohu vlastně dělat skoro nic. A přece se tu a tam snažím.
Tak jen v něm spočívejte a oddaně čekejte na to, co se stane. Tady platí Eckhartovo pravidlo: Nic nemít, ničím nebýt a o ničem nevědět.
..................................................
Žádné: Proste Boha, abyste viděl svět jako zábavu
Ale:
Proste, aby vás Bůh použil jako svůj nástroj k dobru lidí i všech ostatních bytostí.
----------------------------------
Ale, ale, vždyt je přece všechno jen zábava, tak žádný nástroj k dobru lidí přece není zapotřebí, že....Nebo že by to bylo přece jen jinak?
V tom smyslu, co zde říká E. Tomáš, mluvil i Nisargadatta. Ale to je zřejmě až pro ty hodně pokročilé, kteří si už nepotřebují namlouvat, že vše je jen zábavou. Jiní si holt budou vybírat jen ty věty, kde mluví realizovaní o zábavě - to je téma pro jejich úroven. A to je v pohodě, protože probuzení mluví různe - pro různé úrovně - pomáhají každému dál podle jeho úrovně. Někdo se ke své úrovni může připoutat a myslet si, že to je už probuzení, to se stává.
Pro zamyšlení:
Nisargadatta: Z pohledu mudrce se nic neděje. (Tak jakápak zábava.

)