Skutečnost a zážitek

Re: Skutečnost a zážitek

Příspěvekod Nic » pon 19. led 2026 13:39:14

Je pro mě radostí, že slova Míly Tomášové i Nisargadatty rezonují v mém nitru se stejnou bezstarostnou blažeností. Vnímám v nich totiž jeden a ten samý Zdroj.

Skutečnost je jen jedna – je to ten dokonalý svět, kterému Ježíš říkal Království Boží a o kterém mluví všichni realizovaní. Všechno ostatní, co se jeví jako oddělenost, soudy nebo boj, je jen pomíjivým snem, iluzí, která na té dokonalosti nic nemění.

A protože vím, že i Ty jsi v každém okamžiku součástí téhle jediné Skutečnosti, nemám o Tebe (ani o to, jak mé vnímání hodnotíš) žádnou starost. Všechno je v naprostém pořádku. Přeji Ti hodně štěstí.

:happy:
Nic

Poděkoval: 81
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Příspěvekod Nic » pon 19. led 2026 15:30:56

Četba této knihy:

NISARGADATTA MAHARADŽ - JÁ JSEM TO

jak říká Nisargadatta Maharaj:
"..vyhladí čtenářovu nevědomost o svém Pravém Já a vynese na povrch Pravou přirozenost jeho Bytí."

A jakmile je tato Pravá přirozenost skutečně vynesena na povrch, mizí i potřeba nálepkovat druhé jako "začátečníky" nebo "pokročilé". Zůstává jen prosté poznání:

JÁ JSEM TO.

"Můj svět je mnou samotným – je úplný a dokonalý." Z toho plyne, že JÁ JSEM TO, TY JSI TO a TO je vše, co JE. V této dokonalé Jednotě se nemůže nacházet nic "jiného", nic odděleného, co by bylo potřeba posuzovat nebo opravovat. Všechno je přesně takové, jaké to má být.

Nic

Příspěvekod Zdeněk » pon 19. led 2026 21:06:12

Že ty jsi blbá neznamená, že všichni jsou blbí. To je přesně takové, jaké to má být.

---
Žák: Mistře, je Tao všude ve všem?
Mistr: Ovšem.
Žák: Tedy i v oslu?
Mistr: Samozřejmě.
Žák: Tedy Vám mohu říkat osle?
A dostal ránu holí.
---

Janu by měli mlátit karabáčem.

Jednak tu ale není Mistr a druhak by to stejně nepomohlo.

:Coffee:
Zdeněk

Poděkoval: 1

Příspěvekod Zdeněk » úte 20. led 2026 6:34:48

Ve svém nejnovějším videu to Eckhart Tolle popisuje výstižně:
V jejich výrazu obličeje a také v jejich energetickém vyzařování můžete vidět, že jsou zcela nepřítomni. Nejsou - to je opak přítomnosti. Jsou nepřítomni. Jsou zcela uvězněni v nevědomých myšlenkových procesech. Kompulzivních nevědomých myšlenkových procesech. Takže vypadají, když s nimi mluvíte, jako by tam skoro nikdo nebyl. Ano, oni vás ve skutečnosti nevidí. Nejste tam pro ně, protože a pokud vás vidí, vidí vás skrz závoj svého podmíněného myšlení, což jsou všechny možné soudy, které o vás okamžitě mají, takže vás nevidí. Vidí obraz za závojem.

Eckhart Tolle pochopitelně popisuje nejkřiklavější případy, ale lze to vztáhnout i na méně nápadné případy fascinace (v Nisargadattově podání) Tím. Což pak Nisargadatta osobně léčil tak, že "Jeden den tvrdil jedno a druhý den přesný opak a následující den vše znovu překroutil tak, že už to ani víc nebylo možné." Nikoli že by mluvil nesmysly (pak by Alexandra neuváděl do úžasu), ale protože uměl zprostředkovat - skrze svou přítomnou bdělost - různé úhly pohledu, "uvidět věci jiným způsobem, tedy opravdově".

Jana je ten typ nevědomých lidí, o kterých Eckhart Tolle mluví. Opakuje svoje představy neustále dokola, jakoby vůbec toho druhého nevnímala, jako by empatie ani nebyla schopna. Protože je zahalena závojem ze svého lpění utkaným. A reálné těžkosti z tohoto stavu plynoucí, buď pečlivě skrývá (aby "vyhrála" - za což Buddha uděloval nejpřísnější trest - doživotní vyloučení z komunity bez možnosti návratu), nebo si je ani neuvědomuje, čili je blázen.
Zdeněk

Příspěvekod Zdeněk » úte 20. led 2026 7:29:38

Sia - Unstoppable.

Tak hezké, je to. V interpretaci tak podle Ra Stvořitel sám Sebe prožívá, poznává Sebe.

Hmm.
Obrázek
Zdeněk

Příspěvekod Nic » úte 20. led 2026 7:39:08

Zdeněk píše:Že ty jsi blbá neznamená, že všichni jsou blbí. To je přesně takové, jaké to má být.

---
Žák: Mistře, je Tao všude ve všem?
Mistr: Ovšem.
Žák: Tedy i v oslu?
Mistr: Samozřejmě.
Žák: Tedy Vám mohu říkat osle?
A dostal ránu holí.
---

Janu by měli mlátit karabáčem.

Jednak tu ale není Mistr a druhak by to stejně nepomohlo.

:Coffee:

Děkuji za tuhle ukázku "praxe", Zdeňku. To, co vychází z Jednoty Bytí, zůstává slovy nedotčeno – ticho v mém nitru se nemění, ať už jsou slova zvenčí jakákoliv.

Co se týče toho mlácení – život sám je tím nejpřísnějším i nejlaskavějším učitelem. Pokud se někdo rozhodne útočit na Lásku a Moudrost, život ho nakonec sám dovede k hluboké pokoře skrz následky jeho vlastních postojů. A to je v pořádku, je to proces zrání.

Právě v takové chvíli, jako je tahle, si můžeš položit tu zásadní otázku: "Kdo skutečně jsem?" Jsem tím tichým Bytím, které je v jednotě s Láskou, nebo jsem se nechal uvěznit v mysli, která cítí potřebu urážet a vylévat do světa svou vlastní negativitu? To, co vysíláš, tvoří tvůj svět. Přeji Ti, aby ten Tvůj byl plný míru a ne boje.

Ráda bych Ti v této souvislosti připomněla to, co říká Ra v Zákonu jednoty:

"Každá bytost, každá emoce, každá událost, každá situace je součástí Jednoho Stvořitele. Pokud pohlédnete na jiného a neuvidíte Stvořitele, díváte se do zrcadla, které je zamlžené vaší vlastní iluzí."
Nic

Příspěvekod Nic » úte 20. led 2026 7:48:03

Zdeněk píše:Ve svém nejnovějším videu to Eckhart Tolle popisuje výstižně:
V jejich výrazu obličeje a také v jejich energetickém vyzařování můžete vidět, že jsou zcela nepřítomni. Nejsou - to je opak přítomnosti. Jsou nepřítomni. Jsou zcela uvězněni v nevědomých myšlenkových procesech. Kompulzivních nevědomých myšlenkových procesech. Takže vypadají, když s nimi mluvíte, jako by tam skoro nikdo nebyl. Ano, oni vás ve skutečnosti nevidí. Nejste tam pro ně, protože a pokud vás vidí, vidí vás skrz závoj svého podmíněného myšlení, což jsou všechny možné soudy, které o vás okamžitě mají, takže vás nevidí. Vidí obraz za závojem.

Eckhart Tolle pochopitelně popisuje nejkřiklavější případy, ale lze to vztáhnout i na méně nápadné případy fascinace (v Nisargadattově podání) Tím. Což pak Nisargadatta osobně léčil tak, že "Jeden den tvrdil jedno a druhý den přesný opak a následující den vše znovu překroutil tak, že už to ani víc nebylo možné." Nikoli že by mluvil nesmysly (pak by Alexandra neuváděl do úžasu), ale protože uměl zprostředkovat - skrze svou přítomnou bdělost - různé úhly pohledu, "uvidět věci jiným způsobem, tedy opravdově".

Jana je ten typ nevědomých lidí, o kterých Eckhart Tolle mluví. Opakuje svoje představy neustále dokola, jakoby vůbec toho druhého nevnímala, jako by empatie ani nebyla schopna. Protože je zahalena závojem ze svého lpění utkaným. A reálné těžkosti z tohoto stavu plynoucí, buď pečlivě skrývá (aby "vyhrála" - za což Buddha uděloval nejpřísnější trest - doživotní vyloučení z komunity bez možnosti návratu), nebo si je ani neuvědomuje, čili je blázen.

Nisargadatta Maharaja kdysi řekl: „Ostatní lidé mě vidí podle svého vlastního stavu mysli. Já pro ně nejsem tím, kým jsem, ale tím, co si o mně myslí.“

Nic

Příspěvekod Zdeněk » úte 20. led 2026 8:03:49

Nic píše:Nisargadatta Maharaja kdysi řekl: „Ostatní lidé mě vidí podle svého vlastního stavu mysli. Já pro ně nejsem tím, kým jsem, ale tím, co si o mně myslí.“

Je to tak. Ty jsi toho zářným příkladem.
Zdeněk

Příspěvekod Zdeněk » úte 20. led 2026 8:06:14

Nic píše:Právě v takové chvíli, jako je tahle, si můžeš položit tu zásadní otázku: "Kdo skutečně jsem?" Jsem tím tichým Bytím, které je v jednotě s Láskou, nebo jsem se nechal uvěznit v mysli, která cítí potřebu urážet a vylévat do světa svou vlastní negativitu?

Stereotypně se opakuješ, aniž by kdy vnímala, co píšu.

Jak praví Tolle, jsi nepřítomna. Uvězněna v "nevědomých myšlenkových procesech". Prostě v něčem. Pokud je to příjemné, je mnohem horší se od toho osvobodit, než když je to peklo.
Zdeněk

Příspěvekod Zdeněk » úte 20. led 2026 8:12:07

Nic píše:Ráda bych Ti v této souvislosti připomněla to, co říká Ra v Zákonu jednoty:

"Každá bytost, každá emoce, každá událost, každá situace je součástí Jednoho Stvořitele. Pokud pohlédnete na jiného a neuvidíte Stvořitele, díváte se do zrcadla, které je zamlžené vaší vlastní iluzí."

Jo, a kde to Ra říká?

Vždyť z tebe se stal opravdu AI magor.
Zdeněk

Příspěvekod Nic » úte 20. led 2026 9:06:39

Zdeněk píše:
Nic píše:Nisargadatta Maharaja kdysi řekl: „Ostatní lidé mě vidí podle svého vlastního stavu mysli. Já pro ně nejsem tím, kým jsem, ale tím, co si o mně myslí.“

Je to tak. Ty jsi toho zářným příkladem.

Tohle je, Zdeňku, ta největší poklona, kterou jsi mohl stavu mé mysli složit. :D :D :D

Díky, nádherný den.
Nic

Předchozí

Zpět na Úvahy a zamyšlení