Iluze duality a realita celistvé jednoty Bytí

Re: Iluze duality a realita celistvé jednoty Bytí

Příspěvekod armin » sob 07. bře 2026 15:46:04

[quote="Nic"]

Na tom, že jsi Já, které je vším, co je, není co chápat, je možné jenom uvědomění toho.
Každý si něco uvědomuje, to, co uvědomování mysl předhodí. Představu Já, pocit sebe a už není co chápat, takže pak si člověk uvědomuje kdeco a myslí si, že to je to, o čem mluví probuzení.
Škoda, že se nemůžeš s těmi svými moudry předvést před nějakým probuzeným, kterému bys důvěřovala, že to je ten probuzený. Tomu bys snad uvěřila, kdyby tě s tím poslal někam a nebo bys naopak usoudila, že probuzený není, protože ty máš přece pravdu.
Takže raději důvěřuješ jen těm bezpečně mrtvým, kteří tě neznají a AI, kde ti tohle nehrozí. :)

AI je naprogramovaná tak, aby tě někam neposílala, takže u ni jsi našla bezpečné útočiště (pro tvé duchovní ego).
armin

Poděkoval: 46
Poděkováno: 95-krát v 91 příspěvcích

Příspěvekod Nic » sob 07. bře 2026 16:20:51

Díky. Je nesmírně osvobozující si o nikom a o ničem a ani o sobě nic nemyslet. To uvědomění Skutečnosti, to uvědomění kým skutečně jsme, bez připoutanosti k mysli je samo o sobě Boží.

Jak říkával Eduard Tomáš: " Není štěstí v žádném z předmětů světa, je v nás."

:happy:
Nic

Poděkoval: 81
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Příspěvekod Nic » sob 07. bře 2026 16:58:17

A když půjdeme v tom zkoumání, kdo ve skutečnosti jsi - aniž bychom si cokoliv o Tobě mysleli, tak Tvá existence je právě tím štěstím, jakým je sama existence. V čistém uvědomění bez myšlenky - Ty jsi to štěstí.

Dává Ti to smysl? Láska, která je vším, co je, je právě tím, štěstím, které je v nás.

Snímek obrazovky 2026-03-07 165719.png
Snímek obrazovky 2026-03-07 165719.png (52.43 KiB) Zobrazeno 68 krát
Naposledy upravil Nic dne sob 07. bře 2026 16:59:30, celkově upraveno 1
Nic

Příspěvekod Trini » sob 07. bře 2026 16:59:01

Nic píše:
Trini píše:
Nic píše:Je zajímavé, jak často se v debatách o nedvojnosti řeší, kdo je na jaké úrovni.

Pokud ale existuje jen jedno Já, pak ten, koho opravujeme nebo kritizujeme, jsme ve skutečnosti my sami.

:D

Tak proč to píšeš, když si tady podle své teorie povídáš sama se sebou. :donknow:

Ano :D Ve snovém světě si povídá Trini s Janou, ve Skutečnosti promlouvá Ticho k Tichu, takže si vlastně nikdo nepovídá.

Když si podle tebe nikdo nepovídá, tak proč ti tak strašně vadí, když někdo napíše, na jaké úrovni jsi? Vždyt se to podle tebe neděje, tak proč tě to tak štve? Nech Ticho, at si povídá o tom, na jaké úrovni jsi. Nemá to chybu. ;)
Trini

Poděkoval: 377
Poděkováno: 144-krát v 132 příspěvcích

Příspěvekod Nic » sob 07. bře 2026 17:03:29

Trini píše:
Když si podle tebe nikdo nepovídá, tak proč ti tak strašně vadí, když někdo napíše, na jaké úrovni jsi? Vždyt se to podle tebe neděje, tak proč tě to tak štve? Nech Ticho, at si povídá o tom, na jaké úrovni jsi. Nemá to chybu. ;)

A na to, že by mi to vadilo, jsi přišla jak?

Jak by Tichu mohla vadit iluze úrovní, které Ticho nemá?

Tobě vadí, když se vyjasní, že iluze je iluze?
Nic

Příspěvekod Trini » sob 07. bře 2026 17:04:41

Nic píše:A když půjdeme v tom zkoumání,

Mysl zkoumá a to s osvícením nemá nic společného. Osvícení se nedá naučit ani vyzkoumat. :)
Trini

Příspěvekod Trini » sob 07. bře 2026 17:06:14

Nic píše:
Trini píše:

Už leta si na to stěžuješ, že tě druzí posuzují.
Trini

Příspěvekod Nic » sob 07. bře 2026 18:16:16

Trini píše:

Mysl zkoumá a to s osvícením nemá nic společného. Osvícení se nedá naučit ani vyzkoumat. :)

Nisargadatta: „Iluze, že jste tělo a mysl, je tu proto, že ji nezkoumáte. Nepřítomnost zkoumání je nití, na níž jsou navléknuty všechny stavy mysli. Je to jako s tmou v místnosti: tma je tam jen proto, že nebylo rozsvíceno světlo. Světlo je přítomností vědomí o sobě. Jakmile si uvědomíte, že nejste tím, co vnímáte, tma – tedy ztotožnění s objekty – zmizí.“

„Abyste poznali, co jste, musíte nejprve zkoumat a poznat, co nejste. Abyste poznali, co nejste, sledujte svou mysl, sledujte své představy o sobě. Metoda je prostá: odmítněte vše, co není vaše pravé Já.“
(Obojí z knihy „I Am That“ / Já jsem to)
Nic

Příspěvekod Nic » sob 07. bře 2026 18:23:58

Trini píše:
Nic píše:
Trini píše:

Už leta si na to stěžuješ, že tě druzí posuzují.

To není stěžování na posuzování, pouze konstatování, že poznání Skutečnosti přesahuje mysl, tady neexistuje žádné posuzování. A na duchovních fórech nejde o nic jiného, než o poznání Skutečnosti, je to tak?

Když budu posuzovat Tvou osobu, posuzuje ji moje nevědomost, ego, mysl. Pro skutečné uvědomění toho, kým ve své podstatě jsi, nemůže mysl zaclánět svým posuzováním.

Pravdu nenalezneme v mysli, ale v Tichu srdce, kde každá myšlenka mizí.
Nic

Příspěvekod armin » sob 07. bře 2026 18:58:05

Nic píše:Díky. Je nesmírně osvobozující si o nikom a o ničem a ani o sobě nic nemyslet. To uvědomění Skutečnosti, to uvědomění kým skutečně jsme, bez připoutanosti k mysli je samo o sobě Boží.

Jak říkával Eduard Tomáš: " Není štěstí v žádném z předmětů světa, je v nás."

:happy:

Takhle to zažívají začátečnící, kteří ulpívají na svých názorech a hodnoceních. Když si přestanou o nikom a o ničem a ani o sobě něco myslet, tak to vnímají jako nesmírně osvobozující. To je dobrý začátek.
Časem když postupně přestaneš ulpívat na svých názorech, třeba že Ty jsi Já, na uvědomění kým skutečně jsme, na tom, co nějaký Mistr řekl, na tom, co tady pořád píšeš a snažíš se "vysvětlovat", tak zjistíš, že vše je Boží, dokonce i to dřívější ulpívání, názory, iluze, představy, mysl, ego atd. atd.
Že neexistuje nic a nikdy neexistovalo něco, co by Boží nebylo. Pak tě to tvé začátečnické "duchovní" snaživé pindání konečně přejde. To bude úleva. Hlavně pro tebe, ale i pro tvoje okolí. :)

https://www.youtube.com/watch?v=YiFt8_d7Cco
armin

Poděkoval: 46
Poděkováno: 95-krát v 91 příspěvcích

Příspěvekod Zdeněk » sob 07. bře 2026 20:19:41

Nic píše:
Trini píše:

Nisargadatta: „Iluze, že jste tělo a mysl, je tu proto, že ji nezkoumáte. Nepřítomnost zkoumání je nití, na níž jsou navléknuty všechny stavy mysli. Je to jako s tmou v místnosti: tma je tam jen proto, že nebylo rozsvíceno světlo. Světlo je přítomností vědomí o sobě. Jakmile si uvědomíte, že nejste tím, co vnímáte, tma – tedy ztotožnění s objekty – zmizí.“

„Abyste poznali, co jste, musíte nejprve zkoumat a poznat, co nejste. Abyste poznali, co nejste, sledujte svou mysl, sledujte své představy o sobě. Metoda je prostá: odmítněte vše, co není vaše pravé Já.“
(Obojí z knihy „I Am That“ / Já jsem to)

To není z knihy Já jsem to. To je z AI.

Ty jsi hrozná kráva.
Zdeněk

Poděkoval: 3
Poděkováno: 19-krát v 19 příspěvcích

Předchozí

Zpět na Úvahy a zamyšlení