Vasány

Re: Vasány

Příspěvekod Jářek » pon 04. kvě 2026 18:28:51

Je fajné vědět o flitrech já. Musíš jít do mrtě. Vidět to jako hru, lilu. Kdy se traduje život Krišny? Zas jsem to zapomněl, jestli dřív než Ráma. To by moh vědět Salmo.
Jářek

Poděkoval: 2
Poděkováno: 6-krát v 6 příspěvcích

Příspěvekod Jářek » pon 04. kvě 2026 19:53:02

Tak jsem to našel, Ráma byl dřívější.
Jářek

Poděkoval: 2
Poděkováno: 6-krát v 6 příspěvcích

Příspěvekod Nic » úte 05. kvě 2026 5:22:57

armin píše:
Nic píše:
Vidět v hadovi provaz je osvobození, vidět v obojím Lásku je završení.

:happy:

To už je lepší, pokročilejší. A co je vidět v jedovatém hadovi provaz?

V tom podobenství nejde o to, že by se jedovatý had měl zaměňovat za provaz.
Jde o to, že nevědomost vidí hada tam, kde je provaz, a proto ten strach.
Moudrost a láska vidí, co je, bez přidávání něčeho navíc.

Když je tam provaz, nevidí hady. Když je tam had, nepopírá ho a ani se netváří, že je to provaz. Jedná přesně, bez strachu, protože strach vzniká jen v nevědomosti - nepoznávání, kdo jsem.

Proto Ramana doporučuje se ptát "kdo jsem?"
Když je v tom jasno, zmizí připoutanost k tělu a mysli, a s tím i strach.
A čím víc je jasno, tím přesnější je i reakce, protože nic nezkresluje vidění.
Nic

Poděkoval: 81
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Příspěvekod Nic » úte 05. kvě 2026 5:28:08

Jářek píše:No on to řekl jednoduše, neb pil zrovna kafe. "Vidíš to kafe, co stojí? To je Nirvána. Vzal lžíčku a zamíchal, "A tohlle je samsára."

Ano, je to pořád stejná káva, ale jakmile rozvíří lógr (mysl), není to ono, viď? Skoro by se dalo říct, že káva s rozvířeným lógrem se nedá pít, je to samsára.

Ale když se lógr usadí, tak je to pití kávy nirvána.

:D
Nic

Příspěvekod armin » úte 05. kvě 2026 6:25:50

Nic píše:
Když je tam provaz, nevidí hady. Když je tam had, nepopírá ho a ani se netváří, že je to provaz. Jedná přesně, bez strachu, protože strach vzniká jen v nevědomosti - nepoznávání, kdo jsem.

Tím hadem je pýcha, ulpění na tom, že vím, co je dobře.
armin

Poděkoval: 47
Poděkováno: 95-krát v 91 příspěvcích

Příspěvekod Nic » úte 05. kvě 2026 6:57:20

armin píše:
Nic píše:

Tím Ramanovo imaginárním hadem je iluze, že jsem smrtelné tělo, mysl, oddělená individualita, iluze oddělenosti - ego. K tomu se může vztahovat nejen strach, ale i pýcha, pocit nadřazenosti, že jsem něco víc, než Ty, že jsem pokročilejší , na vyšší úrovni, že mám víc vědomostí, než Ty. Nicméně s uvědoměním skutečnosti jakákoliv pýcha mizí, protože tady není žádné ztotožnění a rozdělení.
Poznání tady prostě je, stejně jako je v poledne vidět slunce.

Kde není vlastník, nemůže být ani pýcha, ani strach. Je tam jen čisté Bytí, které se už nenechá zmást žádným hadem – ať už mu říkáš pýcha, nebo smrtelnost.
Nic

Příspěvekod Zdeněk » úte 05. kvě 2026 7:44:40

Nic píše:
armin píše:
Nic píše:

Tím Ramanovo imaginárním hadem je iluze, že jsem smrtelné tělo, mysl, oddělená individualita, iluze oddělenosti - ego. K tomu se může vztahovat nejen strach, ale i pýcha, pocit nadřazenosti, že jsem něco víc, než Ty, že jsem pokročilejší , na vyšší úrovni, že mám víc vědomostí, než Ty. Nicméně s uvědoměním skutečnosti jakákoliv pýcha mizí, protože tady není žádné ztotožnění a rozdělení.
Poznání tady prostě je, stejně jako je v poledne vidět slunce.

Kde není vlastník, nemůže být ani pýcha, ani strach. Je tam jen čisté Bytí, které se už nenechá zmást žádným hadem – ať už mu říkáš pýcha, nebo smrtelnost.

Hezky si to maluješ.
Ale považovat svůj vytvořený obrázek za pravou realitu může jen blázen (a to dokonce, i když mu ten obrázek sama AI dotvoří).

Proč? Protože si není vědom sebe. Tedy ani své představy reality, svého snu, do kterého je zamilován.
Obrázek
(proto jsem se zarazil, když jsem tě na té tvé fotce uviděl)
Zdeněk

Poděkoval: 3
Poděkováno: 21-krát v 21 příspěvcích

Příspěvekod Nic » úte 05. kvě 2026 10:50:06

Zdendo, to, co si uvědomuji jako jedinou ničím nerozdělenou skutečnost, není žádný obrázek, žádná představa. I když je to vším, co je (Tebou i mnou), je to dokonalé bez formy i beze jména. Přesto tomu lidé dávají někdy názvy sat-čit-ánanda, Bytí, Boží království, pravé Já a podobně... Blažený míruplný klid, který z toho vyzařuje, není vymezen žádnou formou a je to ve své podstatě nepopsatelné.

Ovšem přes iluzi ega se tahle skutečnost může jevit jakkoliv. A je to úplně jedno, co si o tom myslíš.

Nic

Příspěvekod Zdeněk » úte 05. kvě 2026 11:13:02

Nic píše:Zdendo, to, co si uvědomuji jako jedinou ničím nerozdělenou skutečnost, není žádný obrázek, žádná představa.

Je to objekt. Tvůj objekt, objekt tvého subjektu.
Této subjekt-objektové relace si však nejsi vědoma, jak naznačuje tvůj připitomělý výraz na té tvé fotce.

Protože si nejsi vědoma sebe, nemůžeš si být vědoma ani reality svého objektu.

Vzpomínáš, jak jsi byla celá nadšená, když jsem se zamiloval do Christýnky?
Dneska se tomu usmívám, zvláště při pohledu na Nikolu, jejíž přiblble omámený výraz jsem měl zřejmě podobně také:

nicol.png

Naštěstí stačila jediná chat konverzace s Christýnou, aby tomu všemu učinila přítrž. :)

Plus cvičení podle Ra, které mělo překvapivě velmi rychlé výsledky (zřejmě vzhledem k mé předchozí meditační praxi a přizpůsobení si je sobě).

Zkrátka, to, co na Christině miluji, si ona není vědoma.
Co tedy není její podstatou.
Nebo právě je její podstatou.
Jak se to vezme.
Zdeněk

Příspěvekod Nic » úte 05. kvě 2026 13:33:27

Zdeněk píše:
Nic píše:Zdendo, to, co si uvědomuji jako jedinou ničím nerozdělenou skutečnost, není žádný obrázek, žádná představa.

Je to objekt. Tvůj objekt, objekt tvého subjektu.

A na to jsi přišel jak?

Ani objekt a ani subjekt.

A nebo taky: Ani jsem a ani nejsem.

Této subjekt-objektové relace si však nejsi vědoma, jak naznačuje tvůj připitomělý výraz na té tvé fotce.

Ó velký mudrci. Jak Ty všechno víš. Dokonce z jediné fotografie dokážeš rozpoznat tu jedinou Skutečnost, mé (i Tvé) pravé Já. Jak bys mohl být něčím jiným?

Když by se to rozdělilo na subjekt a objekt, tak kde by byla jednota, o které mluví Ra:

Session 1 (Ra, The Law of One, Book I, Session 1):

„The One Infinite Creator is all there is. All things proceed from it. Its nature is beyond naming. It is beyond separation and beyond duality.“

„Jeden Nekonečný Stvořitel je vše, co existuje. Všechny věci z něho vycházejí. Jeho podstata je nad pojmenováním. Je nad oddělením a nad dualitou.“

Session 4 (Ra, The Law of One, Book I, Session 4):

„All is one. There is no ‘other.’ There is no separate object or subject in truth; the illusion of separateness is necessary for learning, but it is not ultimate reality.“

„Vše je jedno. Neexistuje ‚jiné‘. Ve skutečnosti neexistuje oddělený objekt ani subjekt; iluze oddělenosti je nutná pro učení, ale není konečnou realitou.“

Vzpomínáš, jak jsi byla celá nadšená, když jsem se zamiloval do Christýnky?

Ano, protože jsem Ti z celého srdce přála, abys poznával tu jednotu existence, protože:

JEDNODUCHÁ CESTA KDYKOLI DOSTUPNÁ VŠEM BYTOSTEM VE VESMÍRU. LÁSKA JE DOKONALÝM PROSTŘEDKEM K DOSAŽENÍ OSVÍCENÍ. JE VŽDY DOSTUPNÁ VŠEM BYTOSTEM: NIC NEMÁ TAKOVOU MOC, ABY SE TO POSTAVILO DO CESTY LÁSCE.
http://www.poradnazdarma.cz/viewtopic.p ... 6&p=122637

Dneska se tomu usmívám, zvláště při pohledu na Nikolu, jejíž přiblble omámený výraz jsem měl zřejmě podobně také:

nicol.png

Naštěstí stačila jediná chat konverzace s Christýnou, aby tomu všemu učinila přítrž. :)

Plus cvičení podle Ra, které mělo překvapivě velmi rychlé výsledky (zřejmě vzhledem k mé předchozí meditační praxi a přizpůsobení si je sobě).

Zkrátka, to, co na Christině miluji, si ona není vědoma.
Co tedy není její podstatou.
Nebo právě je její podstatou.
Jak se to vezme.

Je jedno, co si o tom myslíš, podstatné je to, co jsi. Uvědomění toho skutečného, tedy jednoty s Absolutnem, je štěstím pravého Já, jak říká Ramana. Poznání Božství ve všem, co je, je Láska, a to je Božím královstvím, jak říká Ježíš.

Skutečné poznání je uvědomění, že všechno je Jedním Nekonečným Stvořitelem, že v každém je Božství a že láska je podstatou všeho – tohle uvědomění přináší radost pravého Já a zrcadlí Boží království ve všem, co je.

Tak hodně štěstí, Zdendo.

:srdce:
Nic

Příspěvekod Zdeněk » úte 05. kvě 2026 14:37:16

Nic píše:

Když by se to rozdělilo na subjekt a objekt, tak kde by byla jednota, o které mluví Ra:

Session 1 (Ra, The Law of One, Book I, Session 1):

„The One Infinite Creator is all there is. All things proceed from it. Its nature is beyond naming. It is beyond separation and beyond duality.“

„Jeden Nekonečný Stvořitel je vše, co existuje. Všechny věci z něho vycházejí. Jeho podstata je nad pojmenováním. Je nad oddělením a nad dualitou.“

Session 4 (Ra, The Law of One, Book I, Session 4):

„All is one. There is no ‘other.’ There is no separate object or subject in truth; the illusion of separateness is necessary for learning, but it is not ultimate reality.“

„Vše je jedno. Neexistuje ‚jiné‘. Ve skutečnosti neexistuje oddělený objekt ani subjekt; iluze oddělenosti je nutná pro učení, ale není konečnou realitou.“

To nejsou citace z The Law of One, Book I.

AI knihu přečte, ale informace z ní si ukládá ve zhuštěné formě. Může se pak pokusit původní citaci z té své zhuštěné formy rekonstruovat, ale je to více či méně nepřesné.

O to ale zde nejde. Jde o sdílení vlastních zkušeností. Které ty pomocí AI předstíráš. Protože chceš, abychom tě uznávali.

Proto také tolik lpíš na popisech. Za ta léta celý web jsi si z nich utkala.
Popis zkušenosti ale není zkušenost. Znalosti popisů nejsou duchovní cesta.
Zdeněk

Příspěvekod Nic » úte 05. kvě 2026 14:55:40

Zdeněk píše:To nejsou citace z The Law of One, Book I.

Klidně sem tu skutečnou citaci dej. Jednota zůstává pořád tou jednotou všeho, ať to popisuje kdokoliv, jakkoliv.

Podstatné je, jestli je tady praktické uvědomění toho Jediného, které je vším a jedinou Skutečností.

Tak si troufám položit otázku: Jak Ti do té Skutečnosti, která je skrz naskrz Božská, zapadají ti, kteří nedosahují dle Tvých vyjádření ani Tvých kotníků, jako například Židé, Miroslav, Jana...?

Zdeněk píše:Jde o sdílení vlastních zkušeností.

Mou zkušeností je, že všechno je blaženost, protože všechno je Božské, všechno je Láska nezávisle na projevu.

Zdeněk píše:Které ty pomocí AI předstíráš. Protože chceš, abychom tě uznávali.

Tady bych si Tě troufla opravit. AI jen reprodukuje slova Probuzených. A slova Probuzených mohou sloužit jen k tomu, abys uznával, že tím Jediným Božstvím, které je vším, co je, jsi Ty sám, protože jsi ve své podstatě právě tím božským Já.

Všechna ta slova Probuzených jsou jen službou z vděčnosti a radosti. Vůbec nic od Tebe nežádají. Stejně tak jako studánka čisté vody nežádá, že se z ní musíš napít, ale jestli máš žízeň, tak je Ti k službám.

Zdeněk píše:Proto také tolik lpíš na popisech. Za ta léta celý web jsi si z nich utkala.
Popis zkušenosti ale není zkušenost. Znalosti popisů nejsou duchovní cesta.

Recepty na skvělá jídla také nejsou tím skvělým jídlem, záleží na čtenáři, jestli je použije, nebo nad nimi bude preludovat.

Nic

Příspěvekod Nic » úte 05. kvě 2026 15:00:33

Jste každá věc, každá bytost, každá emoce, každá událost, každá situace.
Jste jednota.
Jste nekonečno.
Jste láska/světlo, světlo/láska.
Jste ...
Toto je Zákon Jednoty .

https://lawofonesociety.com/index.php/w ... law-of-one

Nic

Příspěvekod Zdeněk » úte 05. kvě 2026 16:45:42

Nic píše:Klidně sem tu skutečnou citaci dej.

Nechápeš, že nejde o citace, ale o autenticitu, o přímý vhled.

Jak dosvědčuje Alexander o Maharadžovi: "v průběhu dvou minut dokázal objasnit, že jakákoli vědomost, kterou jste předložil, není vaše. Že je pouze vyčtená z knihy, vypůjčená či ukradená".

Ty nejsi autentická. Jsi falzifikát. Nejednou jsem tě při falzifikaci nachytal.

No, za mě je to už asi vše.
Zdeněk

Následující uživatelé by rádi poděkovali uživateli Zdeněk za tento příspěvek:
Trini

Příspěvekod Nic » úte 05. kvě 2026 17:22:44

Zdeněk píše:
Nic píše:Klidně sem tu skutečnou citaci dej.

Nechápeš, že nejde o citace, ale o autenticitu, o přímý vhled.

Jak dosvědčuje Alexander o Maharadžovi: "v průběhu dvou minut dokázal objasnit, že jakákoli vědomost, kterou jste předložil, není vaše. Že je pouze vyčtená z knihy, vypůjčená či ukradená".

Ty nejsi autentická. Jsi falzifikát. Nejednou jsem tě při falzifikaci nachytal.

No, za mě je to už asi vše.

Ano, vědomosti nejsou tím skutečným poznáním. To Skutečné je Tady a Teď, co je, a nepotřebuje to žádnou vědomost.

V uvědomění Lásky, která je vším, co je:

Jsi každá věc, každá bytost, každá emoce, každá událost, každá situace.
Jsi jednota.
Jsi nekonečno.
Jsi láska a světlo, světlo a láska.
Jsi …

Toto je Zákon Jednoty.

Kde by se tu vzalo něco, co by sem nepatřilo? Nic, co je, není mimo celek.

Děkuji ti za tvou upřímnost a diskuzi.

Měj se nádherně a hodně štěstí.

Nic

Příspěvekod Nic » úte 05. kvě 2026 17:50:03

A ještě malinký a dost podstatný dovětek:

Dokud sami nepoznáváme Skutečnost – kým jsme – všechno, co posuzujeme u druhých, je jen produktem nevědomosti.

Nic

Příspěvekod Trini » stř 06. kvě 2026 8:39:52

Zdeněk píše:Nechápeš, že nejde o citace, ale o autenticitu, o přímý vhled.

Přesně. Po Poznání Pravdy se prostě pozná, kdo měl nějakou zkušenost, jak byla hluboká, jestli se časem prohlubovala nebo naopak skoro vytratila. A také se samozřejmě pozná, kdo si co namlouvá.

:)
Trini

Poděkoval: 379
Poděkováno: 145-krát v 133 příspěvcích

Příspěvekod Zdeněk » stř 06. kvě 2026 9:30:28

Jééé. Trini je naživu. :thumb:

:andilek1:
Zdeněk

Příspěvekod Nic » stř 06. kvě 2026 10:08:57

Trini píše:

Přesně. Po Poznání Pravdy se prostě pozná, kdo měl nějakou zkušenost, jak byla hluboká, jestli se časem prohlubovala nebo naopak skoro vytratila. A také se samozřejmě pozná, kdo si co namlouvá.

Péťo, mám radost, že jsi.

Vnímám to, co píšeš, drobátko jinak. Jakákoliv zkušenost, která je jenom zkušeností a není tím, co právě teď JE, není TO.

I když říká Nisargadatta: "Mou zkušeností je, že všechno je blaženost", tak sice mluví o své zkušeností, ale tím, že je blaženost vším, co je, to není jen zkušenost, ale přímé uvědomění toho, co právě teď JE.

Láska, která by nebyla přímým uvědoměním, ale jen zkušeností lásky, by v téhle chvíli byla jen vzpomínkou, nikoliv skutečností, to je snad jasné, ne?

S tímhle skutečným poznáním = uvědoměním, čím tohle teď právě teď JE, všechno promlouvá z hlubin Ticha, všechno je nezávisle na jakémkoliv projevu blažeností (i třeba zápal slepého střeva, jak jsem měla před lety šanci poznat na vlastní kůži :D ), protože to existuje - JE TO a Já jsem TO.

Je možné si namlouvat cokoliv, je možné věřit tomu, že víme, co si ten druhý namlouvá, nebo jestli to poznává. Nicméně bez poznání, že Já jsem TO, co je vším, co je, tu pořád může být iluze oddělenosti a víra, že Ty TO nejsi, jsi něčím, co si něco namlouvá.

Nisargadatta říká: "Nemohu tě jinak vidět jako sebe sama. Je v samotné povaze lásky nevidět žádný rozdíl."

Jestliže Tě vidím jinak, než sebe, tak tím pádem nepoznávám, co je láska.

No

Nic

Příspěvekod Trini » stř 06. kvě 2026 10:35:57

Nic píše:
Trini píše:

Vnímám to, co píšeš, drobátko jinak.

Jistě, to je normální, když nemáš ani tu nejmenší zkušenost. Hraješ si jen se slovy, nic víc.

jakákoli vědomost, kterou jste předložil, není vaše. Že je pouze vyčtená z knihy, vypůjčená či ukradená".

Při Drtikově geniálním popisu nirvany a samsary - Absolutno v klidu a v pohybu - si představuješ někoho, kdo pije kafe s logrem = jsi zatím zcela ztracená v dualitě.

Ale jak řekl Nisargadatta: Každý bude jednou realizovat - ale nikdy ne všichni najednou. Tak si holt ještě počkáš... :)

Takže se přidávám ke Zdenkovi:

Zdeněk píše:No, za mě je to už asi vše.

:thumb: :ahoj:
Trini

Poděkoval: 379
Poděkováno: 145-krát v 133 příspěvcích

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení