Vím, že jsem Existence, Tak proč je mi tak blbě

Vím, že jsem Existence, Tak proč je mi tak blbě

Příspěvekod Trini » úte 12. kvě 2026 9:45:59

;)
Jan Zahradník Havelka

426. Vím, že jsem Existence, tak proč je mi tak blbě? (:-)

https://www.youtube.com/watch?v=tuBfTQqYul4

???

Velmi dobrá rada:

O metodě sebedotazováni :: Eduard Tomáš, Paměti mystika 06/15

https://www.youtube.com/watch?v=FjwYhxdlm9s&t=947s

Atmavičara

17:54

...A ještě jednu to má výhodu. Že totiž - a to říká Mahariši - že totiž normální cestou, normální džnanou se sice dá jakoby utlumit - a skoro úplně - ten mentální proces, ale vždycky se ještě jakoby oživí a vždycky se znovu vrátí ta nevědomost. Při atmavičaře, když se udělá dokonale a akorát opravdu, jak má být, tak se už nevrátí. A to je velká výhoda.

A ještě jednu to má výhodu. Ta je plná výhod tadleta... tahleta atmavičara. A sice v tom, když váš něo zlobí, když vás něco mrzí, nebo prostě jste v nenaládě, tak si dáte dovnitř otázku, kdo to je - kdo si uvědomuje to, že tady mě něco mrzí? Kdo jsem ten já? Kdo má todleto, ten nepříjemnej pocit nějakého zármutku nebo strachu nebo bolesti a tak dále.? Kdo jsem já? A ono to z vás to mrzení, ten zármutek odpadne doslova jako vody z kachny, A jste zas v pořádku.

Přátelé, nemyslete si, že mystika nebo jogína nikdy nic netrápí, nebolí, nesouží - tak to není. Za svého dlouhého života jsem měl možnost tuto Maharišiho krásnou cestu a radu použít mnohokrát. A tak vám taky přeju, aby se vám osvědčila tak jako mně.

:srdce: :)
Trini

Poděkoval: 379
Poděkováno: 145-krát v 133 příspěvcích

Následující uživatelé by rádi poděkovali uživateli Trini za tento příspěvek:
armin

Re: Vím, že jsem Existence, Tak proč je mi tak blbě

Příspěvekod Zdeněk » úte 12. kvě 2026 11:05:14

Trini píše:tahleta atmavičara. A sice v tom, když váš něo zlobí, když vás něco mrzí, nebo prostě jste v nenaládě, tak si dáte dovnitř otázku, kdo to je - kdo si uvědomuje to, že tady mě něco mrzí? Kdo jsem ten já? Kdo má todleto, ten nepříjemnej pocit nějakého zármutku nebo strachu nebo bolesti a tak dále.? Kdo jsem já? A ono to z vás to mrzení, ten zármutek odpadne doslova jako vody z kachny, A jste zas v pořádku.

Podstata učení Rámany Mahárišiho je Skutečné, Věčné „já“. Kde není sebemenší stopa ega, tam je Já.
Což je eternalizmus, který buddhizmus odmítá.

Ten zármutek odpadne jak vody z kachny, a člověk je zas v pořádku, ale než zase zaprší. Jak dosvědčuje Havelka a ztrápený obličej Eduarda Tomáše.
Zdeněk

Poděkoval: 3
Poděkováno: 21-krát v 21 příspěvcích

Příspěvekod Trini » úte 12. kvě 2026 13:21:18

Zdeněk píše:Ten zármutek odpadne jak vody z kachny, a člověk je zas v pořádku, ale než zase zaprší. Jak dosvědčuje Havelka a ztrápený obličej Eduarda Tomáše.

A proto říká Eduard Tomáš:

Přátelé, nemyslete si, že mystika nebo jogína nikdy nic netrápí, nebolí, nesouží - tak to není. Za svého dlouhého života jsem měl možnost tuto Maharišiho krásnou cestu a radu použít mnohokrát. A tak vám taky přeju, aby se vám osvědčila tak jako mně.

:)
Trini

Příspěvekod Salmo1cz » stř 13. kvě 2026 0:52:16

No vidite a já jsem mu vždy rozuměl...odpadne jako voda z kachlí... kachličky, obkladačky.
Naštěstí to na funkci nemá vliv... není myšlena funkce živočicháře. :-)
Salmo1cz

Poděkoval: 2
Poděkováno: 9-krát v 9 příspěvcích

Příspěvekod Trini » stř 13. kvě 2026 8:20:51

Salmo1cz píše:No vidite a já jsem mu vždy rozuměl...odpadne jako voda z kachlí... kachličky, obkladačky.
Naštěstí to na funkci nemá vliv... není myšlena funkce živočicháře. :-)

Máš pravdu. Díky.

V titulkách se mi objevilo - odpadně jako voda z kachny - takové přirovnání jsem nikdy neslyšela, ale myslela jsem si, že se to zřejmě kdysi dávno tak říkalo. :?

To přirovnání - odpadne jako voda z kachlí - také neznám. Ale když si to dám hodně nahlas, tak to -- rozeznám.

Každopádně nepříjemné pocity odpadnou, když se důsledně praktikuje atmavičara - jako voda z kachlí. :)
Trini

Příspěvekod Trini » stř 13. kvě 2026 8:42:22

Vostalpetr píše:
Trini píše:
Velmi dobrá rada:

O metodě sebedotazováni :: Eduard Tomáš, Paměti mystika 06/15

https://www.youtube.com/watch?v=FjwYhxdlm9s&t=947s

Atmavičara

17:54

...A ještě jednu to má výhodu. Že totiž - a to říká Mahariši - že totiž normální cestou, normální džnanou se sice dá jakoby utlumit - a skoro úplně - ten mentální proces, ale vždycky se ještě jakoby oživí a vždycky se znovu vrátí ta nevědomost. Při atmavičaře, když se udělá dokonale a akorát opravdu, jak má být, tak se už nevrátí. A to je velká výhoda.

A ještě jednu to má výhodu. Ta je plná výhod tadleta... tahleta atmavičara. A sice v tom, když váš něo zlobí, když vás něco mrzí, nebo prostě jste v nenaládě, tak si dáte dovnitř otázku, kdo to je - kdo si uvědomuje to, že tady mě něco mrzí? Kdo jsem ten já? Kdo má todleto, ten nepříjemnej pocit nějakého zármutku nebo strachu nebo bolesti a tak dále.? Kdo jsem já? A ono to z vás to mrzení, ten zármutek odpadne doslova jako vody z kachny, A jste zas v pořádku.

:srdce: :)

To je přece pitomost,

Dznana se skládá ze dvou téměř protikladných části

Sebedotazování slouží k realizaci Atmanu skrze negováni

Čímž nejsou rozpouštěny připoutanosti

A druhá část je realizace Bráhmanu, kde dochází k rozpouštění připoutanosti

Jsou to zcela rozdílné postupy

Viz. Úvodní reakce kde to RM vysvětluje

Funguje to na ty nepříjemné pocity, o kterých mluví Havelka : Vím, že jsem existence, tak proč je mi tak blbě?

Je to velmi dobrá rada, jak ty nepříjemné pocity mohou zmizet - rozpustit se - a to bez vytěsnování.

To je zcela přirozené, že se objevuje přijemné a nepříjemné. Např. Nisargadatta doporučoval se nedržet ani břehu příjemného, ani břehu nepříjemného - a plout středem dál. Všechno se neustále mění, pomíjí - jak příjemné, tak nepříjemné.

:)
Trini

Příspěvekod armin » stř 13. kvě 2026 9:14:42

Trini píše:
Je to velmi dobrá rada, jak ty nepříjemné pocity mohou zmizet - rozpustit se - a to bez vytěsnování.

Cílem může být aby nepříjemné pocity zmizely. To je přirozená motivace.
Pak zde ještě může být zvědavost, potřeba zjistit jak to je na vlastní zkušenosti, ne jen nějaké popisy, nauky, vysvětlení, pojmenování atd.
Pro hledajícího je to tedy zároveň příležitost si uvědomit to, co je za tím. Kdo to pozoruje, vidí to zažívání.
Od příjemných pocitů je těžké se oddělovat a "neužívat si je". Takže ty nepříjemné jsou snadnější příležitostí k té skutečné atmavičaře a postupnému posunování "těžiště" za mysl. Je to účinnější, aktivnější než hodiny strávené v klidné meditaci.

Proto je to velmi dobrá, praktická, přímá rada.
armin

Poděkoval: 47
Poděkováno: 95-krát v 91 příspěvcích

Příspěvekod Trini » stř 13. kvě 2026 9:19:48

Vostalpetr píše:
Podle toho co kdo říká a píše bych řekl,

Že většina realizovaných realizuje pouze první část - Atman

A k realizaci Bráhmanu se již nedostanou

A tak o tom moc nevědí !

Také to tak vidím.

Nisargadatta realizoval Atmána a poměrně brzy na to Brahmána. To o sobě řekl a z rozhovorú v I Am That je to poznat.

Podle mne také Karl Renz realizoval Brahmána.

Vostalpetr píše:Ani RM o tom moc nemluví,

Mluví spíše vždy k začátečníkům !

Zajímavé bylo, že Paulu Bruntonovi sdělil něco pomocí vize. Nevím, co uskutečnil Brunton, ale Eduard Tomáš ho viděl jako vynikajícího učitele.
Trini

Příspěvekod Zdeněk » stř 13. kvě 2026 11:14:33

Trini píše:Nisargadatta doporučoval se nedržet ani břehu příjemného, ani břehu nepříjemného - a plout středem dál.

Východní filozofie to vyjadřuje jako "ani to ani ono".
Ale pak jde ještě dál - "ani ani to ani ani ono".

Ale to jsou jen koncepty, jejichž pochopení může sloužit jako indikace na cestě, nikoli jako (v Janině absurdním přístupu) realizace cesty.

Zkrátka - není čeho se chytit. Lišky mají doupata a ptáci hnízda, ale Syn člověka nemá, kde by hlavu složil.
Zdeněk

Poděkoval: 3
Poděkováno: 21-krát v 21 příspěvcích

Zpět na Úvahy a zamyšlení