https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... ech-795153Dohra Klause na Nově: Strašlivé. Jako Jakub Železný v nejlepších letech Druhý český prezident Václav Klaus se na televizi Nova pustil do křížku s moderátorkou Adélou Snopovou. Mediální analytik Petr Žantovský pro ParlamentníListy.cz vyjádřil svůj údiv, jak moc chtěla moderátorka slyšet klasickou mantru. A prezident ji nevyslovil.Václav Klaus v rozhovoru s Adélou Snopovou pro server TN.cz mimo jiné zdůraznil, že 99 procent světové populace žije v chudobě a to, aby se lidé měli lépe, si musí odpracovat, nestačí někam emigrovat a s nataženou rukou žádat v jiné zemi o lepší život, na který má žadatel přeci právo, což se pravděpodobně domnívají migranti, kteří mířili do Ceuty na severu Maroka.
Nejen tady Klaus podle Petra Žantovského ukázal, že se umí jako někdejší zkušený politik na věci podívat komplexně.
Došlo i na válku na Ukrajině a tady se podle Petra Žantovského ukázalo, že Klaus se nezdráhá říct, co si myslí. Že si myslí, že Ukrajinci páchali genocidu na rusky mluvící populaci na Donbase a právě to v této oblasti vyvolalo válku.
„Tak to je přesně ta příčina a to je ta příčina ignorance nebo možná dokonce jejího aktivního zasahování západních zemí, včetně Spojených států, více vzpomeňme, jak se tam stěhovala Viktoria Nulandová, jak tam jezdil Štětina, jak tam jezdil Schwarzenberg, od nás je ti všichni tam neustále střídali, jak panáčci na staroměstském orloji a nosili tam zprávy a nosili tam prostě nějaké zpravodajské informace tak, aby ten převrat – ten Porošenkův – opravdu dopadl, nebo spíš Jaceňukův, aby opravdu dopadl tak, jak dopadl, a vyústil vlastně po bezmála deseti letech v další fázi vlastně stále ještě občanské války,“ konstatoval Žantovský při vzpomínce na bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a na bývalého ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka.
Coby autorce bakalářské práce na téma „Situace ukrajinských žen a dětí po útěku před válečným konfliktem a jejich adaptace v sociálních a společenských podmínkách v České republice“ není moderátorce téma války na Ukrajině neznámé.
Klaus si během rozhovoru trval na svém.
„Já myslím, že vinen je celý mezinárodní politický systém, že ta válka vůbec nastala. Bylo tisíc šancí, jak tomu zabránit. A prostě někteří velcí hráči světa si nepřáli tomu zabránit,“ odpověděl prezident.
Žantovského prý v této souvislosti nejvíc překvapilo, jak moc moderátorka tlačila na pilu. Jak moc chtěla od Klause slyšet klasickou mantru. A prezident ji nevyslovil.
„Jakým agresivním způsobem reagovala na Klausovy rozvážné a celkem velmi zasvěcené odpovědi a stále tlačila na tuto pilu,“ poznamenal Žantovský pro server ParlamentníListy.cz.
„Takže vy mi neřeknete, jestli Rusko přepadlo Ukrajinu v únoru 2022? Takže vy to nejste schopen potvrdit? Takže Rusko nepřepadlo? Vy tady říkáte ruskou propagandu!“ citoval Žantovský moderátorku.
„Mě překvapila ta strašlivá míra agresivity a arogance,“ kroutil hlavou Žantovský nad moderátorkou. „Až jsem skoro s láskou zavzpomínal na Jakuba Železného a říkal jsem si, že proti razanci, kterou projevovala tato dáma, byl Jakub Železný ve svých nejlepších letech takovým ‚Kájou Maříkem‘ České televize,“ shrnul svůj pohled na chování moderátorky Žantovský.