armin píše:
Po chvíli son-sa vykřikl: "KHÁÁC!" a pak řekl: "Knížka je modrá a pero je žluté. Jestliže to pochopíte, pochopíte sebe sama.
Ale jestliže pochopíte sebe sama, udeřím vás třicetkrát. A jestliže se nepochopíte, udeřím vás také třicetkrát.
Proč?"
Nastalo ticho a pak son-sa řekl: "Dnes je věru chladno."
honzam píše:Jedná se o použití střední cesty, protože 30 + 30 = 60 minut ... 1 hodina je kruh se 60 minutami.
6x (6 + 6 = 12 hodin) by bylo příliš měkké a 180x (180 + 180 = 360 stupňů) už by bylo příliš drsné.
honzam píše:30 ran by podle mne nedostal ten, kdo by jen chápal "khácal".
armin píše:honzam píše:30 ran by podle mne nedostal ten, kdo by jen chápal "khácal".
To by bylo jako kdyby ten kdo by "khácal" byl mimo "dnes je věru chladno".
Son sa pouze říká, že mezi pochopením a nepochopením na jedné straně a 30-ti symbolickými ranami na straně druhé není příčinný vztah. Podobně jako pochopení nebo pochopení nemělo vztah k "tehdejšímu večernímu chladnu".
Mysl má tendenci si to spojovat a už ujíždět... a na tomhle se zasekne
Mysl je jako čisté zrcadlo, odráží vše takové, jaké to je.
honzam píše:Spojování věcí je mně přirozené a nevidím na tom nic ulpívajícího. Přece když mysl spojí dvě věci do souvislosti, tak právě neulpívá ani na jedné z nich.
honzam píše:Dál si myslím, že neexistuje nějaký obecný obraz "všeho, jaké to je" vždycky je to subjektivní viz to chladno.
armin píše:honzam píše:Spojování věcí je mně přirozené a nevidím na tom nic ulpívajícího. Přece když mysl spojí dvě věci do souvislosti, tak právě neulpívá ani na jedné z nich.
Ano, ale běžná mysl ulpí na té souvislosti, no tom, že něco už ví. To je ulpívání z oblasti 90 -180honzam píše:Dál si myslím, že neexistuje nějaký obecný obraz "všeho, jaké to je" vždycky je to subjektivní viz to chladno.
Vše je jaké to je i to subjektivní chladno, vjem. Nemusíme si činit ambici vědět něco, co je zatím, nějaký obecný obraz, kterému v daném momentě uvěříme (ulpíme). A to, že to mysl musí zpracovat, aby došlo k uvědomění, je také součástí "vše je takové, jaké to je".
Nicméně dojití k zobecnění a vnímání tohoto zobecnění je také "vše je takové jaké to je", pokud na něm neulpíme.
To je pak kvalita 360 - neulpívání na ničem.
Všechny kvality ulpívání jsou symbolizovány kruhem a jsou v každé situaci obsaženy všechny. S vývojem bytosti se medián zastoupení kvalit v prožívané situaci vyvíjí od 0 do 360. U běžných lidí až na vzácné okamžiky převažují kvality 0-90.
honzam píše:O jakých kvalitách píšeš? Čím je ulpívání na iracionalitě, neartikulovaných výkřicích, bušení do stolu a bezdůvodném mlácení holí pro běžný život většiny lidí kvalitnější než obyčejný selský rozum?
Osvobodit se od vlastních zkušeností, vědomostí a nahromaděných postřehů je možné, pokud se do toho pustíte. A nevyžaduje to žádný čas. To je jedna z našich výmluv: abychom byli svobodní, potřebujeme čas. Jestliže prohlédnete a pochopíte, že jedním z hlavních znaků jáství je připoutanost, a spatříte-li, co tato připoutanost ve světě vyvolává a co způsobuje ve vašich vztazích s druhými (věřte, že vše negativní), a jestliže si uvědomíte skutečnost připoutanosti, osvobodíte se od ní. Váš vhled vás osvobodí. Zkusíte to?
Alaja píše:Ale k tomu běžnému životu ty vlastní zkušenosti, vědomosti a pod. fakt potřebuješ a ne že ne...
armin píše:Alaja píše:Ale k tomu běžnému životu ty vlastní zkušenosti, vědomosti a pod. fakt potřebuješ a ne že ne...
Zajisté. Ale nepotřebuješ na nich lpět (ulpívat) seberealizovat se jimi před sebou i před druhými. Stejně jako nelpíš na zkušenostech, vědomostech atd. souseda.
Alaja píše:Božíčku, to jsi pochytil od té, co tě tu tak miluje, nebo ti to tak vadí, že píšu o něčem, o čem nic nevíš? Víš, mám nejraději příklady na vlastním tentononc, vědomí...
armin píše:Alaja píše:Božíčku, to jsi pochytil od té, co tě tu tak miluje, nebo ti to tak vadí, že píšu o něčem, o čem nic nevíš? Víš, mám nejraději příklady na vlastním tentononc, vědomí...
Z čeho usuzuješ, že mi něco z toho, co píšeš, vadí?
Alaja píše:Za mých mladých let se normálně řeklo, že se někdo vytahuje jako kšandy....nyní se tomu říká seberealizace....
armin píše: A jak člověk žije, pozoruje, že tento střed, toto Já, je jádrem všech problémů. A poznává, že je to podstata všech rozkoší, obav i zármutků. A proto se ptá: jak se mám tohoto středu zbavit, ...
... Jestliže nelpíte doopravdy, bez úsilí, hluboce, v podstatě, rodí se z tohoto hlubokého pocitu nelpění zodpovědnost.
armin píše:Alaja píše:Za mých mladých let se normálně řeklo, že se někdo vytahuje jako kšandy....nyní se tomu říká seberealizace....
Vytahovat se je něco jiného, než jsem měl na mysli. Možná místo seberealizace je lépe použít slovo sebepotvrzení.
Vytahování se je jen jedna z mnoha forem sebepotvrzování se.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků