adiuv píše:Proč ale radit ostatním účastníkům internetových diskusí, kteří nemají potřebu ani zájem číst tady nejrůznější osobní doporučení a rady a dávají to jasně najevo?
Proboha, proč by někdo četl něco, co nemá potřebu a ani zájem číst? Proč by někdo, kdo nemá zájem číst něco o chovu žížal, musel dávat najevo, že by se nemělo psát o zakládání kompostu?
Proč by si někdo měl pěstovat čtením něčeho, co nemá zájem číst, svůj odpor?
Nevyžádané rady v druhých vyvolávají přirozený odpor. Není divu, většina lidí si musela od dětství vyslechnout tolik nevyžádaných rad, že už v pubertě se v nich začala objevovat první vzpoura proti všem, kteří jim stále radili a něco doporučovali.
Proč reagovat na každou informaci dětsky, brát si ji osobně jako pokyn, který se musí následovat a pak vnitřně s tím pokynem bojovat?
Proč vše neprokonzultovat s vlastní niternou moudrostí a uvědomit si hned na začátku, jestli : ANO, tohle mi souznívá s pravdou, NE, tohle mě nezajímá.
V diskusích je dobře vidět, že když se někdo pokouší přimět druhé, aby jeho dobře míněné rady přijali, vyvolává tím v nich pravý opak - oponování.
Když se budeme dívat na diskuzi z pohledu iluze oddělenosti, jako ego, tak si můžeme brát osobně: "Někdo mě chce poučovat, někdo chce se mnou manipulovat, někdo mě chce někam nalákat, někdo mi chce dokázat, že nejsem na dost vysoké úrovni."
Při neosobním vnímání, je tady jen projev, který nemá co v nás ohrozit. Nejsme tím egem, kterého by se mohlo cokoliv dotknout. Co by mohlo být ponížené.
Můžeme ale zkusit pochopit, jak to v nás všech ve skutečnosti funguje....
Přesně tak, můžeme si všimnout, jestli se ztotožňujeme s iluzí oddělenosti, individualitou, egem, na které může být činěn nátlak, nebo jestli tady je jen neosobní uvědomění, nad kterým mysl nemá žádnou moc.
Ve skutečnosti to, co se jeví pro naše ego jako dráždivé, na jedné straně přitažlivé, na druhé straně ohrožující, je přesně to, co nám pomáhá se od iluze ega osvobodit.