Zdeněk píše:Nic píše:Když je v Tobě důvěřivá nevinnost dítěte, žádná negativní myšlenka, žádný strach a zároveň jistota a láskyplná síla, tak bude i pro toho největšího lotra problém ublížit.
Byly to Buddhovy paranormální schopnosti, které Angulimalovi znemožnily Buddhu zabít. To Angulimalu zaujalo. Chtěl získat mocnějšího učitele.
A to máš odkud?
Vsadím se s Tebou o Pedritovo celuloidové pravítko, že při skutečném setkání bude Vostálpetr klidnej pohodovej a milej jako beránek.
Můžu to tvrdit, protože to mám vyzkoušený, a to žádné paranormnální schopnosti nemám.
V Metta Sutta je přímo řečeno, že kdo rozvíjí mettá, je chráněn před útoky lidí i nelidských bytostí.
Metta Sutta SN 1.8, Khp 9Možná to můžeš vnímat jako Buddhovy paranormální schopnost – ale já tomu rozumím tak, že Buddhova "síla" byla právě v klidu a absenci strachu. A protože jsem něco podobného zažila, vím, že to není jen legenda, ale funguje to i v obyčejném životě. Tohle je známé například z psychologie, že člověk, který očekává agresi, ji vyvolává svým napětím a strachem. Člověk, který vyzařuje klid a pohodu, působí jako „zrcadlo“, tím pádem se agrese vytratí.
Vnímala bych to ale ještě trochu jemněji. Sotva se Ti podaří zaútočit na člověka, když tváří v tvář vnímáš, že je v souladu s Tvým nejniternějším Bytím.