Veškerá existence je zábava

Příspěvekod Nic » pát 07. lis 2025 11:35:03

armin píše:
Nic píše:A je navíc humorné, komické, zábavné se na TO takhle dívat,

když je jasné, že:

"Já jsem TO"

:D

Tahle tvoje promluva ve zkratce shrnuje tvoje naprosté nepochopení slov probuzených.

Zábava je způsobem útěku, zapomenutí, života v nevědomosti.

"Nebýt rozptýlen! Nebýt rozptýlen je stezka, kterou sledují a sledovali všichni Budhové."
(To je také jedna z nejlepších rad k realizaci)

Miroslave, kam a před čím by mělo utíkat to věčné, které je vším skutečným, když nic jiného skutečného neexistuje?

Samo sebou je možné žít v iluzi oddělenosti, věřit, že jsme tím smrtelným, pomíjivým a že buďto statečně tomu všemi nebezpečnému odoláváme, bojujeme proti tomu, víme, co všechno je špatně, nebo před tím utíkáme a nechceme to znát.

A nebo je možné z téhle největší nevědomosti prozřít a poznávat, že:

Návštěvník píše:Nisargadatta Maharaj: Veškerá existence je zábava

Otázka: Ty duchovní zážitky, které mám — jsou něčím, co by tam nemělo být? Co to vlastně je?

Maharadž: To všechno je jen zábava.
Jsi tady přítomen; není i tvé tělo výsledkem něčí zábavy?
Dokud víš, že všechny zážitky jsou jen výjevy v vědomí, je to v pořádku.

Porozumění není otázkou času.
Když skutečně pochopíš pravdu, je to prosté a uchopíš to velmi rychle.

Přítomnost vědomí závisí na těle,
a tělo není nic jiného než sperma a vajíčko — takže kde je to „ty“?
Toto tělo je jen nástroj, který říká „Já jsem“, jako hlasatel.

V současnosti si myslíš, že jsi tělo a mysl,
a všechny pojmy, které jsi nasbíral, z tebe vycházejí.
Když začínáš duchovní cestu, odmítneš tělo i mysl se slovy „Já tím nejsem“.
Pak zůstane pouze „Já jsem“, bez slov.
V tom okamžiku jsi vším, nejsi omezen tělem.

Díky nástroji těla je tu pocit vědomí —
ale Já, Absolutno, tím nejsem.

Když se ustálíš ve vědomí, dalším krokem je být v pozici pozorovatele vědomí
a všeho, co se v něm odehrává — jen proto, abys porozuměl.

Připoutanost k tělu a k vědomí je velmi silná,
zbavit se jí je nesmírně obtížné.

Princip zrození — chemická substance, kolem níž se tvoří tělo —
nemá žádnou formu ani tvar a ve skutečnosti nikdy neexistovala.
Ta neexistující věc se náhle objevila. Jakou má její existence platnost?
Je to pouhé zjevení, nemůže to být pravda.

Proto si dovoluji mluvit takto.
Je to velký podvod, velká iluze,
vytvořená z ničeho. Můžeš snad vytvořit něco z Ničeho?

Cokoliv jsem řekl, je pevně zaseto v principu tvého zrození,
nemůžeš to z něj odstranit.
V pravý čas to vyklíčí v poznání.

Nechci život, ani na okamžik,
ale v tom jediném okamžiku života je tolik životů.

Nebojím se smrti.
Smrtí mizí nedokonalost.
S vědomím mizí i skvrna nedokonalosti.
To, co zůstává, je úplná dokonalost.

Není jisté, zda se zítra setkáme,
ale skutečností je, že mezi tebou a mnou není žádné oddělení,
protože jsme jedno.

Nepředstavuj si žádné oddělení.

:happy:
Nic

Poděkoval: 76
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Re: Veškerá existence je zábava

Příspěvekod armin » pát 07. lis 2025 12:44:21

Nic píše:
Miroslave, kam a před čím by mělo utíkat to věčné, které je vším skutečným, když nic jiného skutečného neexistuje?

To věčné nikam neutíká, ale ty utíkáš před skutečnou "sebou" před svými "kostlivci" a strachy do duchovních iluzí, zábavy, předvádění se, poučování, citování, žvanění apod. Ten kdo se baví utíká.
armin

Poděkoval: 37
Poděkováno: 91-krát v 87 příspěvcích

Příspěvekod Nic » pát 07. lis 2025 13:47:00

Skutečnost, kterou jsem, je dokonale neměnná, není tím, co se narodí a zemře - není tělo, není ani tím, co by bylo odděleno od celistvého Bytí. To, co utíká, je představa ve Tvé myslí, a tam já nejsem.
Nic

Příspěvekod Trini » pát 07. lis 2025 15:20:49

Nic píše:Skutečnost, kterou jsem,

Ty nejsi Skutečnost. ;)
Trini

Poděkoval: 365
Poděkováno: 127-krát v 116 příspěvcích

Příspěvekod Jářek » pát 07. lis 2025 15:47:46

Nj, musíme se bavit pozorně.

Jeden spontánní checht je lepší než deset doktorů :starik:
Jářek

Poděkoval: 2
Poděkováno: 6-krát v 6 příspěvcích

Příspěvekod Nic » pát 07. lis 2025 16:41:15

Trini píše:

Ty nejsi Skutečnost. ;)

:D :D :D

Já nejsem nic — a proto jsem vším. Ty si pleteš jméno a tvar se skutečností.
Nic

Příspěvekod Trini » pát 07. lis 2025 17:26:09

Nic píše:
Trini píše:

Ty nejsi Skutečnost. ;)

Já nejsem nic — a proto jsem vším.

Nejsi ani nic ani všechno. Jsi povídálek svých představ. ;)
Trini

Příspěvekod Nic » pát 07. lis 2025 17:51:46

Dobře. Jsem povídálek svých představ. A ty jsi povídálek svých představ o mně. Kdo z nás je skutečný?

Nic

Příspěvekod Trini » pát 07. lis 2025 18:16:06

Nic píše:
Dobře. Jsem povídálek svých představ. A ty jsi povídálek svých představ o mně. Kdo z nás je skutečný?

Ty jsi povídálek svých představ o ostatních. Pořád dokola jim musíš vykládat, jaké se o nich děláš představy, i když to vůbec nikoho nezajímá.
Trini

Příspěvekod armin » pát 07. lis 2025 20:11:34

Nic píše:Skutečnost, kterou jsem, je dokonale neměnná, není tím, co se narodí a zemře - není tělo, není ani tím, co by bylo odděleno od celistvého Bytí. To, co utíká, je představa ve Tvé myslí, a tam já nejsem.

Žádná představa v mé mysli nikam neutíká. Tvoje duše má problém a tak se její mysl utíká k duchovním představám. A ty v zajetí těch představ si to neuvědomuješ. Nechceš uvědomit. A to je tím útěkem.
Myslíš, že planeta Mars obíhá kolem Slunce jen v mých představách?
armin

Příspěvekod Nic » sob 08. lis 2025 4:20:05

armin píše:
Nic píše:Skutečnost, kterou jsem, je dokonale neměnná, není tím, co se narodí a zemře - není tělo, není ani tím, co by bylo odděleno od celistvého Bytí. To, co utíká, je představa ve Tvé myslí, a tam já nejsem.

Žádná představa v mé mysli nikam neutíká. Tvoje duše má problém a tak se její mysl utíká k duchovním představám. A ty v zajetí těch představ si to neuvědomuješ. Nechceš uvědomit. A to je tím útěkem.

Všechno, co se objevuje — tělo, mysl, i planety — se děje v prostoru vědomí. I Vesmír je krásná myšlenka, která se objevuje v tom, co je před myšlenkou.
Kde je ticho bytí, není problém, není útěk, je jen blaženost bytí, sat-čit-ánanda.

To, co se jeví ve vědomí, je jen projev, jako vlna na hladině oceánu. Objeví se a zmizí. Je to jen zábavná podívaná.

Ale skutečnost, kterou jsi, kterou poznáváš v hluboké meditaci bez přítomnosti mysli, bez připoutanosti k mysli, to nijak neovlivňuje.

Tady žádný problém neexistuje.
Nic

Příspěvekod Trini » sob 08. lis 2025 11:10:06

armin píše:

Prostě jí vyhovuje to pro začátečníky: Nejsi tělo, nejsi mysl...

A dál to u ní nejde.

Postavila si na tom představu svého světa, v kterém neprší a všechno je nádherné. Běžný svět je pro ni hrozný, a proto ho prohlásila za neskutečný, tudíž podle ní neexistuje.

A aby se jí to nerozpadlo, tak má obrovskou potřebu o tom ostatní přesvědčovat - jako misionářka.

Podobně jako v pohádce: Pojď se mnou! Bude nás víc, nebudeme se bát vlka nic.
Trini

Příspěvekod Trini » sob 08. lis 2025 11:22:31

P.S.

Ale je fakt, že pro citlivé lidi je bez Poznání tento svět, v kterém se kromě kromě hezkých, přijemných věcí nachází hodně nepříjemných až příšerných, hororových věcí, velmi těžko přijatelný. A tak si pomáhají, jak se dá, aby to nějak vydrželi.
Trini

Příspěvekod armin » sob 08. lis 2025 11:29:32

Nic píše:
Ale skutečnost, kterou jsi, kterou poznáváš v hluboké meditaci bez přítomnosti mysli, bez připoutanosti k mysli, to nijak neovlivňuje.

V hlubokém spánku beze snů také žádný problém nevnímáš, to neznamená, že neexistuje.
To je ta ryzí sebestřednost. Když si člověk začne myslet že když o problému či utrpení nebo o druhých lidech neví, tak neexistují.

Tohle "pochopení" sis odnesla z těch slov probuzených upletených z čiré lásky?

A třeba holokaust, koncentrační tábory, vraždění dětí pred zraky jejich rodičů - to musí být ale zábava. Možná pro nějakého sadistu. Ty zábavo.
armin

Příspěvekod Trini » sob 08. lis 2025 11:56:35

Trini

Příspěvekod Nic » sob 08. lis 2025 12:54:55

armin píše:
Nic píše:

V hlubokém spánku beze snů také žádný problém nevnímáš, to neznamená, že neexistuje.
To je ta ryzí sebestřednost. Když si člověk začne myslet že když o problému či utrpení nebo o druhých lidech neví, tak neexistují.

Tohle "pochopení" sis odnesla z těch slov probuzených upletených z čiré lásky?

A třeba holokaust, koncentrační tábory, vraždění dětí pred zraky jejich rodičů - to musí být ale zábava. Možná pro nějakého sadistu. Ty zábavo.

Miroslave, vnímám velkou vděčnost, že otevíráš tohle hluboké téma. Dokonalý svět Probuzených – svět, kde láska je vším, co je, Boží království, kde Bůh je láskou – stojí v ostrém kontrastu se světem plným utrpení. Je přirozené, že hrůzy holokaustu nebo vraždění dětí se jeví v naprostém rozporu s jakoukoli představou blaženosti nebo „zábavy“ existence. Tvoje srdce správně reaguje na nesmírné utrpení.

Nisargadattovo vyjádření neodkazuje na zábavu pro tělo a mysl, ani pro naše individuální já, které zakouší bolest, ztrátu a hrůzu. Není to výzva k apatii vůči utrpení. Naopak. Když se říká, že existence je ve své podstatě blažeností, míní se tím naše pravá Podstata – to, co jsme předtím, než se objeví tělo a mysl, než se objeví jakýkoli prožitek radosti či bolesti. Tohle Pravé Já, Vědomí, je neměnné, nedotknutelné a vždycky blažené, protože je mimo dualitu. Není oddělené od ničeho a nikoho, a proto nemůže být zraněno ani nikoho ztratit.

Utrpení, o kterém píšeš – nesnesitelné utrpení holokaustu – je skutečné na úrovni těla a mysli, na úrovni individuality, která se ztotožňuje s formou. Když se ztotožňujeme s tělem, prožíváme bolest. Když se ztotožňujeme s myslí, prožíváme strach a trápení. Tahle zkušenost je reálná a traumatizující pro tu část nás, která se s tělem a myslí ztotožňuje. Nikdo by neměl popírat tuhle bolest.

Právě proto vznikají promluvy Probuzených – aby ukázaly cestu k poznání, kdo skutečně jsme. Poznání nejvyšší pravdy, že jsme Vědomí, je jediné skutečné osvobození od utrpení. Z neosobního, Absolutního pohledu je všechno – i to, co se nám zdá hrozné – součástí nekonečného tance energie. Absolutno se projevuje ve všech formách, bez preference. To neznamená, že je „radostné“ sledovat utrpení, ale že z absolutního pohledu neexistuje „dobrý“ nebo „špatný“ projev – jen projev.

Když se tohle poznání probudí, tak se nestáváme chladnými nebo bezcitnými. Naopak. Uvědomění si pravé podstaty nám umožňuje prožívat hluboký soucit, který není založen na ztotožnění s utrpením druhých (protože bychom se pak sami utopili v bolesti), ale na univerzální lásce a jednotě. Tenhle soucit nám dává sílu skutečně pomáhat a jednat s moudrostí v klidu, aniž bychom byli pohlceni dramatem světa.

Tvoje otázka ukazuje na jednu z nejdůležitějších věcí na duchovní cestě - jak porozumět blaženosti v její absolutní podobě tváří v tvář utrpení projeveného světa. Odpověď není v popření utrpení, ale v pochopení jeho původu a v uvědomění si, kdo skutečně jsme.
Nic

Zpět na Úvahy a zamyšlení