V zájmu spravedlnosti

V zájmu spravedlnosti

Příspěvekod Nic » pon 08. zář 2025 15:17:43

Většina lidí uvědomění Já nedosáhne Ačkoliv meditují A velekunda Jana to má hned Jen koukne dovnitř a je Já A je jí naprosto u prdele že není žádný Já, Ale pitomý sebestředný já oblbeny a ztotožněny pocity štěstí a lásky Prostě štěstí a láska je nirvana !

Nirvána je přesně to, co si většina lidí představí, když o něčem řeknou: "To je nirvána!" Prostě to nemá chybu.

S uvědoměním si, kým skutečně jsme, se vyjasňuje to, co Mistři nazývají pravým Já. S tímhle poznáním mizí strach ze zranitelnosti, z odmítnutí, ze selhání, z kritiky, nezávidíme, nežárlíme, nepotřebujeme být lepší, úspěšnější, bohatší, oblíbenější. Radost vychází ze samotné existence, nic nenarušuje klid, mír a lehkost bytí.

Vypadá to, že někdo to má zadarmo a někdo přes všechnu snahu nic. I kdyby se švestka umeditovala, tak nedosáhne stejné zralosti jako třešeň na kraji léta.

Nicméně v zájmu spravedlnosti všichni osvícení září, seč jim světlo stačí. Osvětlují a osvětlují.

TO, CO JSI, UŽ DOKONALÉ JE. JSI TÍM PRAVÝM JÁ, KTERÉ JE VŠÍM, CO JE.

To, že kuře upadne do deprese, že ještě není vylíhlé, neznamená, že vylíhnutí je ztraceno. Praktičtější je se z přicházejícího líhnutí radovat.

Osvícení neprobíhá v čase. Zákon přitažlivosti funguje dokonale. Proto se v Bibli tolikrát píše: "Radujte se".

Radost z toho, že JE TO, přitahuje poznání, které je zdrojem radosti, že TO JE.

:happy:
Nic

Poděkoval: 75
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Re: V zájmu spravedlnosti

Příspěvekod Nic » úte 09. zář 2025 8:28:57

Žádný uvědomění Já nemáš

Tohle je naprosto správný postřeh. Uvědomění je to, co skutečně jsme. Je to jako nekonečný věčný oceán Bytí. To, co může cokoliv vlastnit, získat, mít, je iluze oddělenosti - ego. Ego je jako vlna na hladině, vzniká, zaniká. Je možné se s tou iluzí oddělenosti ztotožnit, věřit, že jsme jen tou jednou konkrétní vlnou, konkrétním tvarem, jménem s minulostí, budoucností a končící smrtí. Z tohohle povrchního pohledu je možné posuzovat druhé vlny jako něco cizího, posuzovat je, jak jsou mocné, velké, mizerné, malé, můžeme s nimi soupeřit, poměřovat se s nimi, závidět těm velkým a povyšovat se nad ty malé, nenávidět ty, které by nás mohly převálcovat a bez zábran převálcovat ty, které se nám připletou do cesty.

Ale věřit, že vlna by mohla mít moře, je absurdní. Celistvost Bytí je z pohledu ega nemyslitelná.

Proto všechna ta navigace k osvobození od iluze, k poznání Pravdy, směřuje k sebepoznání.

Dovol si na chvíli pustit ztotožnění s vlnou a jejím pohledem. Dovol si na chvíli uvolnit se od reality povrchního poznávání jedné vlny, která ví, jaká která vlna je, co je na které vlně špatně....

Dovol se ponořit do samotného uvědomění, ve kterém nevíš o tom povrchním poznávání vůbec nic. Žádné smyslové vnímání, žádné myšlenky.

Je tady jen klid a mír hlubiny oceánu, kterým jsi. Z tohohle uvědomění kým jsi, že jsi Já, jsou všechny vlny na povrchu Já.

Odtud z neměnného klidu a míru je možné sledovat tsunami, bouři na hladině a je jasné, že ať se děje na povrchu cokoliv, nic se ve své podstatě neděje. Všechno je Já.

Nic

Příspěvekod Trini » úte 09. zář 2025 9:59:46

Většina lidí uvědomění Já nedosáhne

Ano, naprostá většina lidí nerealizuje Atmána, natož Brahmána. Ale zřejmě jich nebude málo, kteří si o sobě myslí, že to dosáhli. Prostě si to v sobě nějak "ukecaj" - mysl je mocná čarodějka. :)
Trini

Poděkoval: 349
Poděkováno: 118-krát v 107 příspěvcích

Příspěvekod Nic » úte 09. zář 2025 10:35:53

Trini píše:

Ano, naprostá většina lidí nerealizuje Atmána, natož Brahmána. Ale zřejmě jich nebude málo, kteří si o sobě myslí, že to dosáhli. Prostě si to v sobě nějak "ukecaj" - mysl je mocná čarodějka. :)

:D :D :D

Jestliže se vyjasní, kdo skutečně jsi, že Ty jsi TO. Jsi to uvědomění. Jsi Atmán, který je Brahmán, - jak moc úsilí je třeba vyvinout, aby bylo dosaženo sebe?

Šrí Siddharáméšvar Mahárádž: Nevědomost souvisí s fyzickým vnímáním (nahlížením). Slavné prohlášení „Sarvam Khalu Idam Brahma“ znamená „Všechny věci jsou Brahman“. Přátelé i nepřátelé jsou Brahman, takže vše dobré je Brahman, a vše špatné je také Brahman.

Šrí Siddharáméšvar Mahárádž: Mnoho lidí patří mezi členy sekty Máji, avšak po Stezce Poznání kráčí jen velmi málo následovníků. Vy jste ve své podstatě ztělesněním Božskosti a „do vínku“ vám byl vložen program zničit iluzi.

Nisargadatta Maharaj: "..každá řádka této knihy vyhladí čtenářovu nevědomost o svém Pravém Já a vynese na povrch Pravou přirozenost jeho Bytí."

:srdce:
Nic

Příspěvekod Nic » úte 09. zář 2025 10:40:48

Iluze oddělenosti - ego - je živeno představami jak špatně to mají ti ostatní, osvobozující je poznání,

kdo jsi.

Brahman to nemůže mít špatně.

Nic

Příspěvekod Trini » úte 09. zář 2025 10:40:59

Nic píše:
Trini píše:

Mysl se hystericky směje. :)
Trini

Příspěvekod Nic » úte 09. zář 2025 12:12:32

Trini píše:
Mysl se hystericky směje. :)

Mysl klidně může reprodukovat obrázky smějících se smajlíků jako představu hysterického smíchu. Mysl si může realitu interpretovat jakkoliv.

Obrázek

Ale tenhle smích přichází spolu s radostí, že JE TO, Ty jsi TO. I když, nebo možná právě pro to, že se ta iluze oddělenosti mohla jevit jako smrtelně vážná.

:happy: :srdce: :happy:
:srdce: :D :srdce:
:happy: :srdce: :happy:
Nic

Příspěvekod Trini » úte 09. zář 2025 12:22:56

Trini píše:
Nic píše:Ano, naprostá většina lidí nerealizuje Atmána, natož Brahmána. Ale zřejmě jich nebude málo, kteří si o sobě myslí, že to dosáhli. Prostě si to v sobě nějak "ukecaj" - mysl je mocná čarodějka. :)

Chceš snad tvrdit, že jsi procitla, když sis přečetla, co jsem napsala? :donknow: ;)
Trini

Příspěvekod Nic » úte 09. zář 2025 12:54:46

Trini píše:
Trini píše:
Nic píše:Ano, naprostá většina lidí nerealizuje Atmána, natož Brahmána. Ale zřejmě jich nebude málo, kteří si o sobě myslí, že to dosáhli. Prostě si to v sobě nějak "ukecaj" - mysl je mocná čarodějka. :)

Chceš snad tvrdit, že jsi procitla, když sis přečetla, co jsem napsala? :donknow: ;)

Smích vyvěrá z poznání, že to, co jsme dříve brali vážně, je ve skutečnosti iluze – jako když si spleteme provaz s hadem. Tenhle smích neznamená, že se v budoucnu znovu nepobavíme na účet mysli, která by opět iluzi (hada) brala vážně.

Nejsi mysl, tím pádem to pobavení se není na Tvůj účet.

Nic

Příspěvekod Trini » úte 09. zář 2025 13:02:32

Nic píše:
Smích vyvěrá z poznání, že to, co jsme dříve brali vážně, je ve skutečnosti iluze –

Co kdo bere vážně, je jeho věc. Já např. beru vážně úplně všechno - možná proto, že láska říká: Jsem všechno. :)
Trini

Příspěvekod Nic » úte 09. zář 2025 13:40:46

Trini píše:
Nic píše:
Smích vyvěrá z poznání, že to, co jsme dříve brali vážně, je ve skutečnosti iluze –

Co kdo bere vážně, je jeho věc. Já např. beru vážně úplně všechno - možná proto, že láska říká: Jsem všechno. :)

Péťo, chápu, co myslíš, když říkáš, že bereš vážně všechno. Z mého pohledu je to podobné jako s láskou, která říká: "Jsem vším" – ale jen tím "vším, co je skutečné".

Když moudrost odhalí něco, co není skutečné, ukáže se, že to vlastně nic není. Ramana to vysvětloval na příkladu provazu a hada.

Když v šeru uvidíme provaz, můžeme si ho splést s nebezpečným hadem. V tu chvíli se může objevit strach. Ale jakmile rozsvítíme světlo a vidíme lépe, moudrost ukáže, že je to jen neškodný provaz. S tímhle poznáním náš strach okamžitě zmizí, protože jsme pochopili, že had nikdy neexistoval – byla to jenom iluze, klam.

Jakmile víme, že to, čeho jsme se báli, je ve skutečnosti jen provaz, nemůžeme už "hada" brát vážně, protože víme, že není skutečný. To, co se zdálo být nebezpečné, se ukázalo jako iluze.

Takže pro mě je to o tom, co je skutečné. To, co je skutečné, má svou váhu a důležitost, to je láskou. Ale to, co je jen iluze, i když se zpočátku zdá být silné nebo vážné, se s poznáním rozpustí v nic.
Nic

Příspěvekod Trini » úte 09. zář 2025 13:53:31

Nic píše:
Trini píše:
Nic píše:

Péťo, chápu, co myslíš, když říkáš, že bereš vážně všechno. Z mého pohledu je to podobné jako s láskou, která říká: "Jsem vším" – ale jen tím "vším, co je skutečné".

To si vymyslela tvoje mysl, Jano. Mysl může mít potřebu rozlišovat na skutečné a neskutečné. Láska ne, láska je opravdu všechno, což může být pro mysl těžko pochopitelné.

Tobě dělá dualita problém, a proto máš potřebu rozlišovat na skutečné a iluzi. Mně dualita problém nedělá. Jak řekl Nisargadatta: Láska je smysl a účel duality. :)
Trini

Příspěvekod Trini » úte 09. zář 2025 14:40:11

Nic píše:
Když v šeru uvidíme provaz, můžeme si ho splést s nebezpečným hadem. V tu chvíli se může objevit strach. Ale jakmile rozsvítíme světlo a vidíme lépe, moudrost ukáže, že je to jen neškodný provaz. S tímhle poznáním náš strach okamžitě zmizí, protože jsme pochopili, že had nikdy neexistoval – byla to jenom iluze, klam.

Možná právě proto jsem měla zcela opačnou zkušenost. V šeru jsem viděla kousek provazu, chtěla jsem ho zvednout, ale byl to had, který se proti mne vztyčil. Pořádně jsem se lekla, ale strach jsem neměla - nebot to byla užovka - akorát obavu, aby mne nekousla. Provaz nikdy neexistoval - byl to jenom klam, iluze. :)
Trini

Příspěvekod Nic » stř 10. zář 2025 6:54:14

Trini píše:To si vymyslela tvoje mysl, Jano. Mysl může mít potřebu rozlišovat na skutečné a neskutečné. Láska ne, láska je opravdu všechno, což může být pro mysl těžko pochopitelné.

Tobě dělá dualita problém, a proto máš potřebu rozlišovat na skutečné a iluzi. Mně dualita problém nedělá. Jak řekl Nisargadatta: Láska je smysl a účel duality. :)

Oceán je jednota bytí. Nekonečná voda bez hranic.

Vlny jsou dualita. Zvedají se a padají, jedna proti druhé, každá se zdá být zvláštní a oddělená. Díky nim vůbec vidíme pohyb, vztah, projev.

Láska je poznání, že všechny vlny jsou jen voda. Vlna může „říkat“ druhé vlně: „Miluji tě“ – a v tom okamžiku si uvědomuje, že mezi nimi nikdy nebylo skutečné oddělení, že obě jsou jen oceánem v různých tvarech.

Takže: dualita vln má smysl jen proto, aby se voda mohla poznat v podobě lásky.

Jak říkávala Lída: "Láska všechno zestejní." Proto díky lásce je možné vyjasnění jednoty Bytí, kde dualita není žádným problémem, protože ve své podstatě není ničím skutečným.

Tedy z pohledu vody (Skutečnosti) dualita neexistuje. Z pohledu ega - jednotlivé vlny - ovšem není oddělenost iluzí.

Vlna se objeví a zmizí, voda zůstává.

Skutečnost je to, co je stále stejné, to, co se objeví a mizí, není skutečné - je to jen zdánlivé.
Nic

Příspěvekod Trini » stř 10. zář 2025 8:01:52

Nic píše:
Trini píše:To si vymyslela tvoje mysl, Jano. Mysl může mít potřebu rozlišovat na skutečné a neskutečné. Láska ne, láska je opravdu všechno, což může být pro mysl těžko pochopitelné.

Oceán je jednota bytí.

Oceán je velké seskupení slané mořské vody - např. Tichý oceán, Atlantský oceán atd. :)
Trini

Příspěvekod Trini » stř 10. zář 2025 8:17:38

:)

Nepopsatelné se nedá popsat. Všechno, co se o Tom dá říct, není Ono.

Pokusy To popsat mi připadají legrační. Mne nikdy nenapadlo To zkoušet popsat. Používat k popsání koncepty z duality mi nedává smysl.
Trini

Příspěvekod Nic » stř 10. zář 2025 9:21:59

Trini píše:
Oceán je velké seskupení slané mořské vody - např. Tichý oceán, Atlantský oceán atd. :)

Pokusy To popsat mi připadají legrační. Mne nikdy nenapadlo To zkoušet popsat. Používat k popsání koncepty z duality mi nedává smysl

Péťo, jasně, oceán je velké seskupení slané vody a nedá popsat nepopsatelné.

Je to naše mysl, která vytváří iluzi oddělenosti – jako když se soustředíme jen na jednu vlnu a zapomeneme na celý oceán pod ní. A nevnímáme, že iluze oddělenosti je jen iluzí, že žádná faktická oddělenost od toho celistvého, čím skutečně jsme, neexistuje. Při zapomenutí na to, kým skutečně jsme se vnímáme jako jednotlivé vlny a věříme, že to, co si myslíme, že víme o sobě a o druhých, je skutečné. Naše mysl dělí realitu z pohledu individuality na to, co je dobré a špatné, krásné a ošklivé, velké a malé....

Když se ale dokážeme vymanit z téhle iluze a podívat se hlouběji, zjistíme, že všechno je součástí jedné velké jednoty. Můžeme tomu říkat jakkoli – Bytí, Bůh, Nirvána, nebo třeba jen "to Nepopsatelné nebo Ono", jak jsi to nazvala. Jména nejsou důležitá, podstatná je ta zkušenost.

Dokud člověk tuhle jednotu nepozná, zdá se mu, že pokusy ji popsat jsou legrační nebo nesmyslné. Protože jak můžeš slovy vyjádřit něco, co je za všemi slovy a koncepty? Ale jakmile se jednou objeví to vnitřní uvědomění Pravdy, tak najednou všechna slova a popisy toho dávají smysl a směřují k tomu Jedinému. Protože pak už nevycházejí jen z mysli, ale z té hluboké, společné Pravdy, která je v nás všech.

A život v Pravdě je nepopsatelně dobrý. Eduard Tomáš to pojmenoval jako naddobro.

Nic

Příspěvekod Trini » stř 10. zář 2025 9:41:51

Nic píše:
Trini píše:

Pokusy To popsat mi připadají legrační. Mne nikdy nenapadlo To zkoušet popsat. Používat k popsání koncepty z duality mi nedává smysl

Je to naše mysl, která vytváří iluzi oddělenosti –

Nevím, Jani, co vytváří tvoje mysl - iluzi oddělenosti?, ale moje mysl koncept "iluze oddělenosti" neřeší. :)
Trini

Příspěvekod Trini » stř 10. zář 2025 9:50:46

Nic píše:
Dokud člověk tuhle jednotu nepozná, zdá se mu, že pokusy ji popsat jsou legrační nebo nesmyslné.

Naopak, hledajícím, kteří nemají zkušenost Poznání, se většina pokusů o popis velmi líbí. Vůbec jim nepřipadají legrační a nesmyslné - jak by jim to tak mohlo připadat, když jim chybí vlastní zkušenost? Proto chtějí po realizovaných, aby jim to popisovali. Realizovaní se pak snaží jim to slovně aspon trochu přiblížit. :)
Trini

Příspěvekod Nic » stř 10. zář 2025 9:54:00

Trini píše:
Nic píše:
Trini píše:

Je to naše mysl, která vytváří iluzi oddělenosti –

Nevím, Jani, co vytváří tvoje mysl - iluzi oddělenosti?, ale moje mysl koncept "iluze oddělenosti" neřeší. :)

Mysl je to, co samo vytváří iluzi oddělenosti a považuje tuhle oddělenost za skutečnost, takže nemá důvod ji řešit.

Dalo by se říct, že 7 miliard obyvatel téhle planety žádnou iluzi oddělenosti neřeší. Většina obyvatel této planety považuje to, co nazývají mistři iluzí, za skutečnost.

Nic

Další

Zpět na Úvahy a zamyšlení