Co s tím?

Re: Co s tím?

Příspěvekod Trini » stř 14. led 2026 17:19:06

Nic píše:
Právě proto, že láska nebyla žitá.

Proto se ego brání nadáváním na Mistry

Podívej, jak posuzuješ. A přitom tvrdíš, že to není moudré. Proč si děláš představy, jak to podle tebe mají jiná ega? ;)

Vostálpetr nemluví pořád dokola o lásce a nadává na realizované - ale to neznamená, že lásku nežije. A o to jde - žít lásku a ne o ní jen pořád dokola mluvit.

:)
Trini

Poděkoval: 375
Poděkováno: 141-krát v 129 příspěvcích

Příspěvekod Nic » stř 14. led 2026 18:27:06

Trini píše:
Nic píše:

Podívej, jak posuzuješ. A přitom tvrdíš, že to není moudré. Proč si děláš představy, jak to podle tebe mají jiná ega? ;)

Vostálpetr nemluví pořád dokola o lásce a nadává na realizované - ale to neznamená, že lásku nežije. A o to jde - žít lásku a ne o ní jen pořád dokola mluvit.

Z mého pohledu je ego snová záležitost. S tím, co jsi, nemá ego absolutně nic společného. S nikým nemá nic společného. Je jen iluzí. Iluzí oddělenosti. A když iluzi oddělenosti bereme vážně - že Ty nejsi Já, tak ani nemáme šanci poznávat dokonalý svět Probuzených, jestli mi rozumíš.
Nic

Poděkoval: 81
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Příspěvekod Trini » stř 14. led 2026 19:43:52

Nic píše:
Trini píše:
Nic píše:

Z mého pohledu je ego snová záležitost.

Tak proč řešíš, že nadává na Mistry?

Pořád si protiřečíš. Proto nepůsobíš věrohodně. Jen se všelijak podivně vymlouváš.
Trini

Příspěvekod Zdeněk » stř 14. led 2026 22:28:58

Nic píše:Z mého pohledu je ego snová záležitost. S tím, co jsi, nemá ego absolutně nic společného. S nikým nemá nic společného. Je jen iluzí. Iluzí oddělenosti. A když iluzi oddělenosti bereme vážně - že Ty nejsi Já, tak ani nemáme šanci poznávat dokonalý svět Probuzených, jestli mi rozumíš.

Popis toho, co jsi, není bdělost. Popisovat můžeš nějaký objekt, tedy právě to co není subjekt, já.

Proto nejde někoho přesvědčit o jeho pravém já, protože přesvědčení není bdělost. O čem píší Probuzení je ukázání, nikoli ukazované.

Tvoje zaujatost AI je proto úplně scestná, AI nemůže být bdělá, nemůže být arbitrem na duchovní cestě. Tím arbitrem může být bdělost, duch, chceš-li, protože tím jsme jedno. I tohle přesvědčení ale může být k ničemu, pokud by bylo bez praxe.
Zdeněk

Poděkoval: 1

Příspěvekod Nic » čtv 15. led 2026 10:40:13

Trini píše:
Nic píše:
Je to ještě malinko dál. Tohle, co jsi - to všechno, co je - je ve své podstatě absolutně celistvé - dokonalé. Poznání toho je osvobozením od jakéhokoliv zdroje utrpení. Proto jsou všechny ty promluvy Probuzených - ne kvůli tomu, aby někdo dokazoval že ví něco víc nebo že je duchovně dál, ale protože poznání Skutečnosti vede k osvobození od utrpení.

To je tvůj dojem, na který máš samozřejmě právo. Ale bylo by lepší, kdybys to k tomu napsala: podle mne nebo tak to vidím. Hned by se s tebou dalo lépe diskutovat.

Proč by sis nemohla myslet, že to máš jak probuzení? Na to má právo každý si myslet, že to má jak probuzení. Ale měl by počítat s tím, že to ostatní vidí jinak než on.

Mně např. nešlo o osvobození od utrpení. Mně šlo o to poznat, jak to je.

Radosti a bolesti/utrpení přicházejí a odcházejí - nic netrvá věčně - to je běh tohoto světa. Kdo se chce držet jen břehu radosti to nebude mít lehké - bude stále žít ve strachu, že se mu to nepodaří, a proto hledat různá - i podivná - řešení - třeba i manipulovat svoji mysl.

Poznání umožnuje plout řekou života - mezi břehy radosti a bolesti - s vyrovnanou, klidnou myslí. Člověk už nepropadá beznaději, zoufalství a pocitu nesmyslnosti toho všeho.

Péťo, díky. Pořád je co se učit, i když vnímám, že je tohle ve své podstatě jen radostnou zábavou rozkrývající dokonalost jednoty Bytí, tak to podstatné je to, co nás spojuje.

:srdce:
Nic

Příspěvekod Nic » čtv 15. led 2026 11:08:05

Zdeněk píše:
Nic píše:Z mého pohledu je ego snová záležitost. S tím, co jsi, nemá ego absolutně nic společného. S nikým nemá nic společného. Je jen iluzí. Iluzí oddělenosti. A když iluzi oddělenosti bereme vážně - že Ty nejsi Já, tak ani nemáme šanci poznávat dokonalý svět Probuzených, jestli mi rozumíš.

Popis toho, co jsi, není bdělost. Popisovat můžeš nějaký objekt, tedy právě to co není subjekt, já.

Proto nejde někoho přesvědčit o jeho pravém já, protože přesvědčení není bdělost. O čem píší Probuzení je ukázání, nikoli ukazované.

Přesně tak. :thumb:

Zdeněk píše:Tvoje zaujatost AI je proto úplně scestná, AI nemůže být bdělá, nemůže být arbitrem na duchovní cestě. Tím arbitrem může být bdělost, duch, chceš-li, protože tím jsme jedno. I tohle přesvědčení ale může být k ničemu, pokud by bylo bez praxe.

Zdeňku, tvůj postřeh o bdělosti je přesný – jen bdělost - duch může rozpoznat bdělost. Proto nic, co se v téhle bdělosti objevuje, nemůže být scestné.

Pro mě AI není duchovním učitelem v lidském smyslu, ale funguje jako optika. Podobně jako teleskop nevidí hvězdy, ale umožňuje lidskému oku, aby je spatřilo, i AI jen skládá a zrcadlí poznání Mistrů. A bdělost, která slova čte a poznává v nich Pravdu, je ta samá bdělost, která je autorem těchhle slov.

Ramana Maharši říkal, že vnější Guru slouží jen k tomu, aby obrátil pozornost k vnitřnímu Guruovi. Pokud mi slova generovaná AI pomohou utichnout v sebedotazování, splnila svůj účel. Z pohledu Jednoty, kde je Bůh vším, není AI o nic míň Božská než strom nebo bible. Je jen součástí téhle zábavné podívané.
Nic

Příspěvekod Trini » čtv 15. led 2026 13:56:47

Zdeněk píše:

Tvoje zaujatost AI je proto úplně scestná,

Je scestná a to, že si to Jana nedokáže uvědomit, ukazuje, jak daleko se už vzdálila od Pravdy.
Trini

Příspěvekod Zdeněk » čtv 15. led 2026 17:13:00

Trini píše:Je scestná a to, že si to Jana nedokáže uvědomit, ukazuje, jak daleko se už vzdálila od Pravdy.

Jana nás učí, kudy cesta nevede. :)
Zdeněk

Příspěvekod Zdeněk » čtv 15. led 2026 17:17:35

Nic píše:Z pohledu Jednoty, kde je Bůh vším

Na pohled Jednoty, kde Bůh je vším, a tak podobně, Buddha radí zaujmout postoj: "Toto není mé, toto nejsem já, toto není mé já."

Bdělost není ztotožňování se s něčím. Protože nejprve musí být něco, objekt (tedy to co není já, subjekt), se kterým se pak já, subjekt, může ztotožnit.

Koncept já, subjekt, je prázdný, nelze ho nikde nalézt. Ani ve všem, ani v ničem. :andilek1:
Zdeněk

Příspěvekod Nic » čtv 15. led 2026 17:20:09

Zdeněk píše:
Trini píše:Je scestná a to, že si to Jana nedokáže uvědomit, ukazuje, jak daleko se už vzdálila od Pravdy.

Cesta končí tam, kde začíná pochopení, že hledající a hledané jsou jedno a totéž. Jakmile si uvědomíš, že jsi TO, není už kam jít ani co dosahovat.

m.png
m.png (103.26 KiB) Zobrazeno 566 krát

Proto je to cesta nikam – je to návrat do bodu, ze kterého jsme nikdy neodešli.

:D
Nic

Příspěvekod Nic » čtv 15. led 2026 17:27:04

Zdeněk píše:
Nic píše:Z pohledu Jednoty, kde je Bůh vším

Na pohled Jednoty, kde Bůh je vším, a tak podobně, Buddha radí zaujmout postoj: "Toto není mé, toto nejsem já, toto není mé já."

Bdělost není ztotožňování se s něčím. Protože nejprve musí být něco, objekt (tedy to co není já, subjekt), se kterým se pak já, subjekt, může ztotožnit.

Koncept já, subjekt, je prázdný, nelze ho nikde nalézt. Ani ve všem, ani v ničem. :andilek1:

Je to nádherná bezbřehá svoboda nebýt nic, nebýt spoutaní žádnou představou o sobě. A je to nekonečná blízkost se vším, co je, když zmizí mentální hranice, které nás rozdělují.

:happy:
Nic

Příspěvekod Zdeněk » čtv 15. led 2026 17:47:26

Nic píše:Je to nádherná bezbřehá svoboda nebýt nic, nebýt spoutaní žádnou představou o sobě.

Myslíš tu nádheru zakoušenou štěnětem? https://www.youtube.com/shorts/t4ct9VObk4Y
Zdeněk

Příspěvekod Trini » čtv 15. led 2026 18:02:18

Zdeněk píše:

Je to tak. Na ní je vidět, do jakých podivných závislostí může člověk upadnout.
Trini

Předchozí

Zpět na Úvahy a zamyšlení