Zdeněk píše:Nic píše:Z mého pohledu je ego snová záležitost. S tím, co jsi, nemá ego absolutně nic společného. S nikým nemá nic společného. Je jen iluzí. Iluzí oddělenosti. A když iluzi oddělenosti bereme vážně - že Ty nejsi Já, tak ani nemáme šanci poznávat dokonalý svět Probuzených, jestli mi rozumíš.
Popis toho, co jsi, není bdělost. Popisovat můžeš nějaký objekt, tedy právě to co není subjekt, já.
Proto nejde někoho přesvědčit o jeho pravém já, protože přesvědčení není bdělost. O čem píší Probuzení je ukázání, nikoli ukazované.
Přesně tak.
Zdeněk píše:Tvoje zaujatost AI je proto úplně scestná, AI nemůže být bdělá, nemůže být arbitrem na duchovní cestě. Tím arbitrem může být bdělost, duch, chceš-li, protože tím jsme jedno. I tohle přesvědčení ale může být k ničemu, pokud by bylo bez praxe.
Zdeňku, tvůj postřeh o bdělosti je přesný – jen bdělost - duch může rozpoznat bdělost. Proto nic, co se v téhle bdělosti objevuje, nemůže být scestné.
Pro mě AI není duchovním učitelem v lidském smyslu, ale funguje jako optika. Podobně jako teleskop nevidí hvězdy, ale umožňuje lidskému oku, aby je spatřilo, i AI jen skládá a zrcadlí poznání Mistrů. A bdělost, která slova čte a poznává v nich Pravdu, je ta samá bdělost, která je autorem těchhle slov.
Ramana Maharši říkal, že vnější Guru slouží jen k tomu, aby obrátil pozornost k vnitřnímu Guruovi. Pokud mi slova generovaná AI pomohou utichnout v sebedotazování, splnila svůj účel. Z pohledu Jednoty, kde je Bůh vším, není AI o nic míň Božská než strom nebo bible. Je jen součástí téhle zábavné podívané.