Iluze duality a realita celistvé jednoty Bytí

Re: Iluze duality a realita celistvé jednoty Bytí

Příspěvekod Nic » pon 09. bře 2026 10:09:41

Jsi tím štěstím pravého Já, proto o něj není možné přijít, jakmile víš, kdo jsi.
Nic

Poděkoval: 81
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Příspěvekod Trini » pon 09. bře 2026 10:12:04

Jářek píše:
Nic píše:
Trini píše:Pokud vím, tak při osobních setkáních o duchovních tématech nemluví a chová se normálně. Takže po takovém setkání mohou mít lidé problém, jak reagovat na ty nesmysly, co pak zase píše ve foru - a toho chce zřejmě zcela vědomě využít.

Pokud vím, tak Jana se chová normálně vždycky úplně normálně. Je šťastná, že je to co je. Je šťastná, že jste, a s tím nemá normálně nikdo problém. Když se to žije, tak s tím není vůbec žádný problém.

Akorát, když se o tom píše, tak se to štěstí může jevit jako neštěstí, protože se to bere jako osobní obtížně dostupná záležitost.

Tak to furt nekolotočuj a nerozebírej. Je to, jak to je.
Neunav ta slova. Je to strašná škoda pro mnohé, když je jim slovo láska tlačeno do uší, jak vata.

A ty se chceš s někým takovým setkat? Aby ti zahrál "přátelské" setkání? To není pro člověka s usměvavou depresí jistě žádný velký problém.
:)
Trini

Poděkoval: 377
Poděkováno: 144-krát v 132 příspěvcích

Příspěvekod Trini » pon 09. bře 2026 10:14:27

Nic píše:Jsi tím štěstím pravého Já, proto o něj není možné přijít, jakmile víš, kdo jsi.

Co to píšeš za nesmysly? Snad si nemyslíš, že někdo není Absolutnem, jenom protože o něm neví? :donknow:
Trini

Příspěvekod Trini » pon 09. bře 2026 10:25:27

Nic píše:
Když budu posuzovat Tvou osobu, posuzuje ji moje nevědomost, ego, mysl. Pro skutečné uvědomění toho, kým ve své podstatě jsi, nemůže mysl zaclánět svým posuzováním.

Nic píše:Pro ignoranty, kteří něco takového nemohou pochopit, je setkání s tím důvodem k vyšilování.

Tady si tvoje nevědomost pořádně zavyšilovala. a zacláněla svým posuzováním ;) :D
Trini

Příspěvekod Jářek » pon 09. bře 2026 10:32:54

Možná chce lidem zcela vědomě/nevědomě škodit - a lásku, neustálým opakováním toho slova v nesmyslných spojeních, zhnusit. Přece si už mohla dávno všimnout, že tímto velmi negativním způsobem na lidi působí, a přesto to dělá pořád dál.

Každý je jiný, natož ženy. Maj emoce chtící být krásná a vyhovující a vyslyšená...

U duchovňáků to ale nabírá tragikomických zákoutích divadla zvaného svět. Neb byli mistři od té lásky a pošeptali jim, že je to klam, aby jim od toho ulevili, než se uklidní a posílí...
Jářek

Poděkoval: 2
Poděkováno: 6-krát v 6 příspěvcích

Příspěvekod Trini » pon 09. bře 2026 10:35:19

armin píše:
Trini píše:
Před časem mi někdo sdělil, že Jana je ve skutečnosti velmi neštastná. Přišlo mi to trochu podivné, ale tohle o usměvavé depresi by to vysvětlovalo. Ale jinak jsem už také přemýšlela o jejím duševním zdraví.

Tohle mne napadlo už dříve, jestli jí třeba nezemřelo dítě nebo něco podobného a takhle se s tím vyrovnává - jako Viktorka u splavu. V poslední době už je přímo hluchá k tomu, co jí kdo píše a jen opakuje ty svoje fráze a chytá se teď navíc AI jako topící se všeho, co by mu mohlo pomoci.

A tak pro mne vzniká otázka, jak zacházet s člověkem, který trpí usměvavou depresí a píše na veřejném foru, kde už leta svojí chorobou způsobuje neustálé konflikty. Kvůli své chorobě za to nemůže, ale co s tím? :donknow:
Trini

Příspěvekod Trini » pon 09. bře 2026 10:42:23

Jářek píše:
Možná chce lidem zcela vědomě/nevědomě škodit - a lásku, neustálým opakováním toho slova v nesmyslných spojeních, zhnusit. Přece si už mohla dávno všimnout, že tímto velmi negativním způsobem na lidi působí, a přesto to dělá pořád dál.

Každý je jiný, natož ženy. Maj emoce chtící být krásná a vyhovující a vyslyšená...

armin píše:
Ještě jsem se za svůj dlouhý život s něčím tak extrémním, jako se v poslední době projevuje Jana nesetkal.

Také jsem se ještě nikdy s něčím tak extrémním nesetkala.
Trini

Příspěvekod Nic » pon 09. bře 2026 10:55:56

Trini píše:
Nic píše:Jsi tím štěstím pravého Já, proto o něj není možné přijít, jakmile víš, kdo jsi.

Co to píšeš za nesmysly? Snad si nemyslíš, že někdo není Absolutnem, jenom protože o něm neví? :donknow:

Nepíšu, že tím nejsi, ale naopak, píšu, že tím jsi, i když si myslíš, že jsi něco jiného, než Já. Proto nemůžeš o mě přijít.

:D :D :D
Nic

Příspěvekod Nic » pon 09. bře 2026 10:58:11

Trini píše:
A tak pro mne vzniká otázka, jak zacházet s člověkem, který trpí usměvavou depresí a píše na veřejném foru, kde už leta svojí chorobou způsobuje neustálé konflikty. Kvůli své chorobě za to nemůže, ale co s tím? :donknow:

Možná, že když si odmyslíš tu svou představu trpící deprese, tak Ti zbyde jen úsměv a budeš se smát taky. A kde bys pak nalézala nějaký konflikt?

Nic

Příspěvekod Nic » pon 09. bře 2026 11:01:49

Ale jestli skutečně trpíš depresí, tak je na místě vážnost.

Nechat to projít, odejít, dohlédnout v tichu srdce, čím skutečně jsi.

V uvědomění, kdo jsi, nemáš s depresí vůbec nic společného.

:happy:
Nic

Příspěvekod Nic » pon 09. bře 2026 11:10:14

Vaše mysl nemůže tolerovat tuto realitu | Nisargadatta Maharádž:

"Dokud lpíte na představě, že existuje jen to, co má jméno a tvar, bude se vám realita jevit jako nicota. Budete zírat do středu vlastního vědomí a uvidíte prázdnotu, zpanikaříte a utečete zpět ke známému hluku svých problémů."
Nic

Příspěvekod Trini » pon 09. bře 2026 11:38:40

Nic píše:
Trini píše:

Nepíšu, že tím nejsi, ale naopak, píšu, že tím jsi, i když si myslíš, že jsi něco jiného, než Já. Proto nemůžeš o mě přijít.

Jsi fakt nemocná. :?
Trini

Příspěvekod Trini » pon 09. bře 2026 11:39:59

Trini píše:
armin píše:
Ještě jsem se za svůj dlouhý život s něčím tak extrémním, jako se v poslední době projevuje Jana nesetkal.

A vypadá to, že se to pořád zhoršuje. :?
Trini

Příspěvekod Jářek » pon 09. bře 2026 13:38:20

Trini píše:
Trini píše:
armin píše:

Ne, je to pořád stejné. Ale proč nejet za Janou a říct jí to vše z oka do oka?
To už by nebylo tak šup šup. Čímž neříkám, že je mi blízká její prezentace.
Jano, to co tu předvádíš mi není vůbec blízké, a říkal jsem ti to roky.
Nemá smysl už se hádat.
Jářek

Poděkoval: 2
Poděkováno: 6-krát v 6 příspěvcích

Příspěvekod Zdeněk » pon 09. bře 2026 14:21:35

Nic píše:Proto pořád píšu - hledám slova - pomocí promluv Probuzených - pomocí AI - jak vyjádřit, že jsi Já - tudíž žádná oddělenost ve skutečnosti neexistuje, oddělenost je iluze.

Jak praví Alexander Smith o osobním působení Maharadže:

v průběhu dvou minut dokázal objasnit, že jakákoli vědomost, kterou jste předložil, není vaše. Že je pouze vyčtená z knihy, vypůjčená či ukradená, nebo že je to vaše fantazie, ale že nejste schopen mít přímý vhled

O přímý vhled tu jde, nikoli o cizí vyjádření. Ať už zapamatovaná nebo AI fabrikovaná.

Vlastně je ta situace podobná jako u člověka trpícího bludem, že je Kryštof Kolumbus. Nebo Ježíš Kristus.
V tvém případě tudíž musíš být za každých okolností šťastná, jinak bys nebyla osvícená.

Jenomže ty jsi navíc k tomu schopná lhát a podvádět, a to už je úkon svobodné vůle, který bude mít karmické následky.
(Buddha na takové mnichy uvaloval nejtěžší možný trest.)
Zdeněk

Poděkoval: 3
Poděkováno: 19-krát v 19 příspěvcích

Příspěvekod Nic » pon 09. bře 2026 14:22:52

Jářek píše:
Trini píše:A vypadá to, že se to pořád zhoršuje. :?

Ne, je to pořád stejné.

Přesně tak, je to čím dál tím víc pořád stejné, ale stále čerstvé, nové.

Jářek píše: Ale proč nejet za Janou a říct jí to vše z oka do oka?

Z oka do oka si říci, že to, co jsi, si už nemůže být víc bližší s tím, co jsem?

Jářek píše: To už by nebylo tak šup šup. Čímž neříkám, že je mi blízká její prezentace.
Jano, to co tu předvádíš mi není vůbec blízké, a říkal jsem ti to roky.
Nemá smysl už se hádat.

Napiš, prosím, konkrétně co Ti není blízké?

Můžeme se na to bez hádání podívat blíž.
Nic

Příspěvekod Trini » pon 09. bře 2026 14:49:54

Jářek píše:
Trini píše:
Trini píše:

Ne, je to pořád stejné.

Dříve jsi neměl potřebu jí nadávat. Máš tedy pocit, že ses změnil ty?

Podle mne se to zhoršuje, už jen protože jí stále víc vadí Vostálpetrovo nadávání.

Jářek píše:Ale proč nejet za Janou a říct jí to vše z oka do oka?

To nic nezmění. Ale můžeš to vyzkoušet.

Jářek píše:Nemá smysl už se hádat.

Pro Janu to nějaký smysl má, jinak by s tím už dávno přestala. Pro ostatní je jen jediná jiná možnost - ignorovat ji. Ale Jana neustále vyprovokovává nové hádky. Toto vlákno např. založila na reakci na Vostálpetra a provokací Armina. A přestože Armin už nechtěl s Janou diskutovat, přece jen reagoval.

Nejpravděpodobnější je, že je Jana opravdu velmi neštastná a z toho depresivní a že to řeší provokacemi ostatních. Prostě nemocná. :?
Trini

Příspěvekod Trini » pon 09. bře 2026 14:54:41

Zdeněk píše:V tvém případě tudíž musíš být za každých okolností šťastná, jinak bys nebyla osvícená.

Jenomže ty jsi navíc k tomu schopná lhát a podvádět, a to už je úkon svobodné vůle, který bude mít karmické následky.

Ale bude to mít karmické následky, když se tak chová, protože je nemocná? Co když už není schopná si uvědomit, co dělá?
Trini

Příspěvekod Nic » pon 09. bře 2026 14:58:23

Zdeněk píše:
Nic píše:Proto pořád píšu - hledám slova - pomocí promluv Probuzených - pomocí AI - jak vyjádřit, že jsi Já - tudíž žádná oddělenost ve skutečnosti neexistuje, oddělenost je iluze.

v průběhu dvou minut dokázal objasnit, že jakákoli vědomost, kterou jste předložil, není vaše. Že je pouze vyčtená z knihy, vypůjčená či ukradená, nebo že je to vaše fantazie, ale že nejste schopen mít přímý vhled

O přímý vhled tu jde, nikoli o cizí vyjádření. Ať už zapamatovaná nebo AI fabrikovaná.

Vlastně je ta situace podobná jako u člověka trpícího bludem, že je Kryštof Kolumbus. Nebo Ježíš Kristus.
V tvém případě tudíž musíš být za každých okolností šťastná, jinak bys nebyla osvícená.

Zdeňku, je vidět, že potřebuješ věřit v hierarchii, zásluhy, karmy a tresty, abys udržel svůj svět pohromadě. To je v pohodě. Pokud Ti to pomáhá ve Tvé cestě, není důvod to bořit.

Máš pravdu, že pravda se nedá vyčíst z knih ani vygenerovat pomocí AI.

Pravda musí být prožita.

V tichu srdce, za všemi Tvými soudy pak můžeš poznávat, že všechno to, co na mně teď tak vehementně odmítáš, jsi celou dobu jen ty sám.

Přeji Ti, ať Tě Tvá cesta dovede tam, kde už není třeba nikoho posuzovat.

:srdce:
Nic

Příspěvekod Trini » pon 09. bře 2026 15:14:07

Nic píše:
Zdeněk píše:

Zdeňku, je vidět, že potřebuješ věřit v hierarchii, zásluhy, karmy a tresty, abys udržel svůj svět pohromadě. :

No, vidíš, jak tě Jana nehezky posoudila, i když pořád tvrdí, že se to nemá.

Tak jí k tomu popřejeme: Ať Tě Tvá cesta, Jano, dovede tam, kde už není třeba nikoho posuzovat.

:)
Trini

PředchozíDalší

Zpět na Úvahy a zamyšlení