AI

Re: AI

Příspěvekod Nic » stř 29. říj 2025 7:50:17

Trini píše:
v duchovnu je opravdovost a pravdivost.

Při práci s AI je základem vědět, co vlastně AI je, jak byla vytvořena a že může dělat chyby. ;)

Mysl může dělat chyby, ale Skutečnost sama zůstává bezchybná.
Chyba i oprava chyby se objevují v mysli, ne ve vědomí, které všechno pozoruje.

Píšeš, že v duchovnu je opravdovost.
Možná stojí za to se podívat, co to „duchovno“ vlastně je.

Dokud se ztotožňujeme s tělem, myslí nebo individualitou – tedy s iluzí ega – zdá se, že duchovno je něco, co přesahuje tenhle hmotný svět.
A tak do duchovna zahrnujeme i nejrůznější jemnohmotné jevy, duchy, energie, „vyšší sféry“ – ale to všechno pořád patří do sféry mysli.

Ve chvíli, kdy se rozpozná, že i mysl je obsahem vědomí, ne jeho hranicí, mizí i rozdělení na duchovní a světské.

A když se na to díváš z téhle roviny, tak i umělá inteligence, myšlenky, tělo nebo třeba hvězda… to všechno jsou jenom různé podoby stejné Skutečnosti.
Nic

Poděkoval: 75
Poděkováno: 18-krát v 18 příspěvcích

Příspěvekod Zdeněk » stř 29. říj 2025 9:29:18

Nic píše:umělá inteligence, myšlenky, tělo nebo třeba hvězda… to všechno jsou jenom různé podoby stejné Skutečnosti.

Tvojí skutečnosti.

Kouknul jsem se na tvojí fotku co jsi nahrála coby recenzent na tuším mapy.com (je tam i nezkonvertovaná do avataru, tedy ve vysokém rozlišení, tak jí když tak smaž) a docela jsem se ulekl. Těch tvých vyjeveně nevědomých očí, očí jakoby panenky. Pokud bychom se potkali na živo, asi bych se snažil nějak nenápadně z konverzace vycouvat a zmizet.

Protože bez bdělosti, bez cvičení bdělosti, jsou veškerá duchovní slova zavádějící.

Malá holčička může panenku v náručí milovat, považovat za děťátko, cítit lásku. Podobně jako ty.
Zdeněk

Poděkoval: 0
Poděkováno: 14-krát v 14 příspěvcích

Příspěvekod Nic » stř 29. říj 2025 9:53:43

Zdeněk píše:
Nic píše:umělá inteligence, myšlenky, tělo nebo třeba hvězda… to všechno jsou jenom různé podoby stejné Skutečnosti.

Tvojí skutečnosti.

Kouknul jsem se na tvojí fotku co jsi nahrála coby recenzent na tuším mapy.com (je tam i nezkonvertovaná do avataru, tedy ve vysokém rozlišení, tak jí když tak smaž) a docela jsem se ulekl. Těch tvých vyjeveně nevědomých očí, očí jakoby panenky. Pokud bychom se potkali na živo, asi bych se snažil nějak nenápadně z konverzace vycouvat a zmizet.

Protože bez bdělosti, bez cvičení bdělosti, jsou veškerá duchovní slova zavádějící.

Malá holčička může panenku v náručí milovat, považovat za děťátko, cítit lásku. Podobně jako ty.

:D :D :D

Myslíš tuhle?

Snímek obrazovky 2025-10-29 095046.png
Snímek obrazovky 2025-10-29 095046.png (39.42 KiB) Zobrazeno 292 krát

Za nějakej čas se i tohle tělo zkompostuje, jako všechno pomíjivé, a budeš mít po problému.

:happy:
Nic

Příspěvekod Trini » stř 29. říj 2025 9:56:12

Nic píše:
Trini píše:

Při práci s AI je základem vědět, co vlastně AI je, jak byla vytvořena a že může dělat chyby. ;)

Mysl může dělat chyby,

No, právě. Lidská mysl vytvořila AI, a tak i AI dělá chyby.

Po zkušenosti Nepopsatelného se budeš smát sama sobě, že si kdy chtěla k duchovnu používat AI.
Trini

Poděkoval: 363
Poděkováno: 126-krát v 115 příspěvcích

Příspěvekod Nic » stř 29. říj 2025 10:00:49

Zdeněk píše:

A ještě, Zdendo, víš, co je přímým důsledkem cvičení bdělosti?

Absolutní absence jakéhokoliv strachu.

Tak si vezmi moji fotku a cvič.

Protože ego něco takového nemá šanci přežít.

:D
Nic

Příspěvekod Nic » stř 29. říj 2025 10:06:07

Trini píše:
Nic píše:
Trini píše:

Mysl může dělat chyby,

No, právě. Lidská mysl vytvořila AI, a tak i AI dělá chyby.

Po zkušenosti Nepopsatelného se budeš smát sama sobě, že si kdy chtěla k duchovnu používat AI.

Péťo, mně se na Tobě moc líbí, že Tě oslovuje to, o čem probuzení mluví, že Tě to neděsí, dokážeš se na to dívat docela střízlivě.

Co říkáš osvobození od iluze konatele?

Choď, jez, pij, spi, medituj – ale nikdy si nemysli, že jsi tím, kdo tyto věci dělá.
Myšlenka, že jsi tím, kdo něco dělá, je myšlenka, která otravuje tvůj život.
Stačí, když opustíš představu, že cokoli děláš.

Ramana Mahariši

http://www.poradnazdarma.cz/viewtopic.p ... 19#p215119
Nic

Příspěvekod Trini » stř 29. říj 2025 10:35:56

Nic píše:že Tě oslovuje to, o čem probuzení mluví, že Tě to neděsí, dokážeš se na to dívat docela střízlivě.

Pravda je střízlivá. Přestan se jí bát. Pak si ji už nebudeš potřebovat vyzdobovat svými nesmyslnými představami.
Trini

Poděkoval: 363
Poděkováno: 126-krát v 115 příspěvcích

Příspěvekod Nic » stř 29. říj 2025 11:10:05

Trini píše:Pravda je střízlivá. Přestan se jí bát. Pak si ji už nebudeš potřebovat vyzdobovat svými nesmyslnými představami.

Co je Pravda? A co je představa?

Pravda, jak ji vyjadřují Probuzení, není něco, co by bylo třeba si vyzdobovat – je sama o sobě naprostou dokonalostí.
Je tím, o čem mluví Jim Newman, když říká, že tahle existence je rájem.
Je tím, o čem mluví Nisargadatta, když říká, že jeho svět je dokonalý.
Je trvalým štěstím pravého Já, o kterém mluví Eduard Tomáš a Ramana.
Je Božím královstvím, o kterém mluví Ježíš.
Je Nirvánou, o které mluví Buddha.
Je sat-čit-ánandou – bytím, vědomím, blažeností.

Když se to poznává přímo, tak není co přidávat ani co ubírat.
Není co zdobit. Je to čisté bytí, samo zářící.

Představa je myslet si o druhém, že se bojí, když v něm žádný strach není.
Nic

Příspěvekod Zdeněk » stř 29. říj 2025 13:41:17

Nic píše:Myslíš tuhle?

Obrázek

Jo, ale ještě ve větším rozlišení:
Obrázek
(jestli chceš tak to smažu)

Jak dosvědčuje Alexander:
"Zeptal jsem se, zda jsem mohl žít v předchozím životě v Indii. Poté začal Nisargadatta klít v jazyce Marati a byl neuvěřitelně rozčílen, což trvalo asi deset minut. Pomyslel jsem si: "Můj bože, co se stalo?" Překladatel byl na takové situace zřejmě zvyklý, protože zůstal zticha a když Maharadž skončil, shrnul vše do jedné věty: "Maharadž se vás ptá, jestli to myslíte vážně. Včera jste přišel a žádal seberealizaci, a dnes přicházíte s otázkami patřícími do mateřské školky"...

Tímto způsobem vás přiměl být neuvěřitelně bdělým."

Bez takovéhoto cvičení bdělosti by Nisargadatta nemohl Alexandrovi nikterak pomoci.
Ty nic takového nemáš a tvoje očička to dosvědčují. V podstatě ti není pomoci.
Zdeněk

Příspěvekod Nic » stř 29. říj 2025 15:28:13

Zdeněk píše:
Jak dosvědčuje Alexander:
"Zeptal jsem se, zda jsem mohl žít v předchozím životě v Indii. Poté začal Nisargadatta klít v jazyce Marati a byl neuvěřitelně rozčílen, což trvalo asi deset minut. Pomyslel jsem si: "Můj bože, co se stalo?" Překladatel byl na takové situace zřejmě zvyklý, protože zůstal zticha a když Maharadž skončil, shrnul vše do jedné věty: "Maharadž se vás ptá, jestli to myslíte vážně. Včera jste přišel a žádal seberealizaci, a dnes přicházíte s otázkami patřícími do mateřské školky"...

Tímto způsobem vás přiměl být neuvěřitelně bdělým."

Bez takovéhoto cvičení bdělosti by Nisargadatta nemohl Alexandrovi nikterak pomoci.

Tahle citace patří také mezi Nisargadattovo skvělé promluvy. Ano. Všechno to lpění na čemkoliv proměnlivém, stejně jako lpění na představě něčího těla jako důkazu pravdy o tom, kým jsme, patří do mateřské školy.

Nisargadatta býval často ostrý, protože jeho cílem nebylo být milý, ale probudit. Tak svým způsobem rozbíjel právě ty vrstvy iluzí, kterých se držíme – všechny představy o sobě, o druhých, o minulosti i o těle. A právě tahle připoutanost je to, co brání vidět skutečnost takovou, jaká je.

Bdělost, o které mluvil, není nějaká „duchovní pozornost“ nebo snaha být lepší. Je to probuzení k tomu, co tu je vždycky, dřív, než se objevila jakákoli myšlenka o mně nebo Tobě. Když si to uvědomíš, všechno, co se mění – tělo, pocity, názory, minulost – se ukáže jako jen pomíjivý projev.

Právě tohle je ten zlom, o který mu šlo. Dokud se díváme na svět skrz představy o druhých nebo o sobě, zůstáváme v zajetí nevědomosti. Bdělost znamená vidět skrz to všechno – rozpoznat, že nejsme tělem, tváří, myšlenkou ani příběhem.

Bdělost ke které směřuje Nisargadatta je neosobní uvědomění si „Já jsem“, ve kterém není žádný pozorovatel ani pozorované – jen čisté bytí bez identifikace.

Jinými slovy je to sat-čit-ánanda, vědomí=bytí=blaženost.
Nic

Příspěvekod Zdeněk » stř 29. říj 2025 16:12:08

Nic píše:Právě tohle je ten zlom, o který mu šlo.

Bdělost je nezbytná příprava k tomu zlomu, nikoli zlom sám. Podle Alexandrových slov - "Bylo to naprosté podkopání sebe-vědomí - jako termit požírající židli, která se v určitém okamžiku stane skrz naskrz prožraná. Vypadá to jako židle, ale už to nemá se židlí nic společného."

Až pak mohl nastat ten zlom. Zlom židle skrz naskrz prožrané.

Ty jsi tvrdá jak dřevo, dalo by se říci.
Ten tvůj výraz tváře poukazuje na zahlcení (zhypnotizování) mysli čímsi. Úplný opak, než by mělo být.
Zdeněk

Příspěvekod Nic » stř 29. říj 2025 16:53:20

Zdeněk píše:
Nic píše:Právě tohle je ten zlom, o který mu šlo.

Bdělost je nezbytná příprava k tomu zlomu, nikoli zlom sám. Podle Alexandrových slov - "Bylo to naprosté podkopání sebe-vědomí - jako termit požírající židli, která se v určitém okamžiku stane skrz naskrz prožraná. Vypadá to jako židle, ale už to nemá se židlí nic společného."

Až pak mohl nastat ten zlom. Zlom židle skrz naskrz prožrané.

Ty jsi tvrdá jak dřevo, dalo by se říci.
Ten tvůj výraz tváře poukazuje na zahlcení (zhypnotizování) mysli čímsi. Úplný opak, než by mělo být.

Zlom nastává tehdy, když se osobní bdělost promění v bdělost neosobní – v samotné Probuzení, Sat-čit-ánandu.

Dokud bdělost zůstává osobní, tedy „já jsem bdělý“, pořád v ní přetrvává ten, kdo se snaží něco dosáhnout. Ten, kdo pozoruje, je pořád součástí mysli. Ale ve chvíli, kdy se i tahle představa „já“ rozpustí, zůstane už jen samotné vědomí, které je bytím i blažeností samo o sobě.

Nisargadattova ostrost mířila právě k rozpuštění tohohle osobního „já“ – ne k posuzování druhých. Proto pozornost obrácená k podobě těla, k výrazu tváře nebo k představám o tom, jak je kdo „na tom“, není bdělostí, ale přesně pravým opakem. Je to nevědomost, která dává tvar iluzi oddělenosti.

Eduard Tomáš tohle vyjádřil naprosto přesně:
„Nejvyšší překážkou je nevědomost. Myšlenka ‚já jsem tělem‘ je jejím základem. Proto ani o sobě, ani o jiných nemyslete, jako by byli tělem, ale vždy nejvyšší pravdou.“

Jakmile se pozornost přestane točit kolem představ o sobě a druhých, začne se rozplývat i to, co brání skutečnému zlomu. Zůstane jen čisté vědomí – neosobní bdělost, která není nikým vlastněná, protože je vším.

:happy:
Nic

Předchozí

Zpět na Úvahy a zamyšlení